Romania Curată

URGENȚĂ! Condiții minime, în vederea consultărilor de la Cotroceni pentru viitoarele guverne și alegeri

România Curată cere partidelor și oamenilor politici să se angajeze în cursul consultărilor de la Cotroceni la un minim de condiții de satisfăcut pentru viitoarele guverne și alegeri:

1. Limitarea numărului de mandate la două pentru toate pozițiile politice, parlamentari, primari, șefi de consilii de județene.

2. Eliminarea pragului electoral la alegerile locale pentru a permite grupurilor de societate civila și independenților  să candideze și să spargă cartelul partidelor corupte.

3. Alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

4. Publicarea imediată a tuturor propunerilor de persoane ministeriabile din partide, cu biografiile complete.

5. Eliminarea din orice poziție a oricui a fost vreodată pe o listă neagră a Coaliției pentru un Parlament Curat/ Romania Curată, pentru traseism, profit necuvenit de pe urma poziției politice, colaborare cu Securitatea.

6. Completarea unei declarații pe proprie răspundere de către toți viitorii miniștri, consilieri și prim-miniștri a unei declarații că nu sunt agenți și nu cooperează sub nicio formă cu serviciile secrete.

7. Revenirea imediată la decizia că pozițiile ocupate politic din consiliile de administrație ale companiilor de stat sau regiilor autonome NU se remunerează. A servi statul este o datorie civică, nu o sursă de rente.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

37 thoughts on “URGENȚĂ! Condiții minime, în vederea consultărilor de la Cotroceni pentru viitoarele guverne și alegeri

 1. Sorin Marinescu

  8. Definirea unui nivel ierarhic (ministri , secretari de stat) sub care nu se mai fac numir politice.
  9. Bugetele companiilor de stat sau regiilor autonome sa nu permita marirea veniturilor personalului peste cele ale pozitiilor ierarhic superioare (ministrii). Profitul acestora apartine bugetului de stat.
  10. Solicit inceperea discutiilor cu privire la „Proiectul ROMANIA (de azi catre miine)”, care sa includa INVATAMINTUL, SANATATEA, DEZVOLTAREA REGIONALA DURABILA ca obiective prioritare cu planificare si finantare multianuala.
  11. Toate masurile enuntate mai sus impreuna cu cele agreate de SOCITATEA CIVILA sa fie semnate de reprezentantii partidelor politice si sa devina OBLIGATORII pentru oricine este sau intra in politica.

  Reply
 2. nicoleta

  Tocmai s-a numit un premier interimar și s-a anunțat ca noutate invitarea la discuții a unor reprezentanți ai societății civile. Nu știu cum se vor face aceste numiri ai reprezentanților dar eu m-am simți în siguranță, reprezentată cu încredere și o foarte mare seriozitate de către doamna Mungiu. Va rog sa îndrăzniți aceasta încercare!

  Reply
  • George Petrineanu

   Nu chiar la subiect, totusi: Doamna Mungiu, daca ar fi disponibila!!!
   In mandatul Constantinescu a indeplinite ,,misiuni imposibile” sabotata chiar de catre taranisti.

   Acum ar avea ocazia sa-si ia revensa in folosul României Resetate.

   Reply
  • George Petrineanu

   Da Romania Curata este unul dintre actorii coerenti si de incredere. Daca va sta deoparte (sau va fi ,,plasata” deoparte) va fi o pierdere si un risc,

   Reply
 3. Adrian

  După aplicarea pct. 7 s-ar putea ajunge, la cealaltă extremă, la înțelegeri neconcurențiale. Așa că ajungem iar la Constituție, până unde economia ne acaparează viața și până unde economia este liberă sau nu, dincolo de întrebarea fundamentală, și anume ce este economia, că nu o definește legea fundamentală…

  Reply
 4. Sauerbier Ilie

  Am si Eu o propunerw. In parlament consiliu local sau judetean sa fie Acest doar Un singur membru dintr-o familie adica fara sot Si sotii fara cumnati, socri alesi In acelas timp In parlamentul tarii sau cel aeuropean,adica daca un membru al familiei este ales intr-o functie De primar sau consilier sau parlamentar alta persoana din aceias familie sa nu mai poata sa fie aleasa sau sa ocupe o functie in guvern. O alta propunere, daca Si,fost membru al guvernului sa nu mai poti face afaceri cu statul pentru o perioada de 30 ani, nici tu nici vre-un membru al familiei. O alta propunere ar fi ca daca Esti membru al guvernului sa nu poti sa fii si in parlament.

  Reply
 5. Marian Alexandru

  Reflectati la punctul 5 – e un abuz si decredibilizeaza intreaga lista de revendicari.
  Lista neagra a Coalitiei nu e o lista validata de vreo instanta legala.
  Alternative:
  5.1. Cereti eliminarea din politica a tuturor celor care au fost condamnati de instanta pentru fapte de coruptie, abuz de putere, trafic de influenta, etc.
  5.2. Cereti eliminarea tuturor celor care au fost membri ai PCR, Securitatii sau organelor de conducere inainte de 1989. Aceasta revendicare e justificata moral (isi are originile in Revolutia Romana – vezi punctul 8 de la Timisoara) si e justificata legal, avand acoperirea precedentelor juridice create in alte state est-europene – Polonia, Cehia, etc. Printr-o astfel de revendicare se va destabiliza intreg sistemul generator de coruptie din Romania!
  NU UITATI: Lista trebuie sa fie perfecta dpdv legal si sa poata fi transformata in legi!
  Un singur punct gresit sau vulnerabil va fi atacatat si demontat si va submina intreaga lista si miscare.

  Reply
  • Unus

   Foarte adevarat! Foarte important. Romania Curată mare atentie!

   Eu zic ca daca doar acest punct este re-editat bine si pus in aplicare e suficient sa ne revenim. Sau sa-l facem prioritar.

   Mai adaugati si asta:
   senatorii si parlamentarii sa nu mai aiba voi e sa se transfere de la un partid la altul fara sa piarda mandatul. Mandatul castigat cu un partid e al partidului.

   Eliminarea numirilor pe criterii politice în instituțiile deconcentrate ale statului; sa nu mai fie numiți și protejați de politic.

   Reply
 6. corneliu

  Populisme si chestii din povestile cu fata cea frumoasa a imparatului si Vrajitoarea cea rea.
  1. Limitarea numarului de mandate se justifica ca masura complementara mecanismului imunitatii. Atata vreme cat imunitatea unui parlamentar poate fi ridicata (poate asta trebuie sa discutam) nu exista vre-un motiv logic ca el sa aiba numar limitat de madate. Printre altele pentru ca: in utimul mandat isi va baga picioarele (nu mai are motivatie sa se agite) si noua generatie va repeta prostille anteriorilor pentru ca nu exista transfer de experienta. Sincer cineva trebuie sa citeasca un pic despre statul de drept, transformarea statului de drept in stat autoritar, principiile economiei de piata, etc. Mandatul este de N ani pentru a avea stabilitate economica macar N-2 ani. Presedintele are imunitate pentru a nu-l baga la puscarie cand ia masuri nepopulare, dar necesare economic. Presedintele are numar limitat de mandate pentru ca dupa ce nu mai e presedinte sa poata fi judecat pentru derapaje
  2. Corect… dar cum previi organizatiile de tip mafiot (gen galeriile de fotbal sau sindicatul petrolistilor de pe vremea lui Luca) sa isi faca partid si sa intre in Parlament. Chiar nu ne invatam nimic din povestea cu uninominalul? Nu putem schimba o lege doar pentru ca acum nu ne convine.

  4. Exista deja aspectul asta trecut intr-o lege. Si atunci cerinta este sa se aplice legea. Nu cumva asta vrem de fapt?
  5. Cu tot respectul, ( sunt aici pentru ca imi place ce citesc), dar Societatea Romania Curata este una din multele de acest fel. Pariez ca gasim acelasi tip de cerere si din parte asociatatiei pensionarilor militari (aceeasi care ameninta cu nesupunere civica/razboi civil cand li s-au taiat pensiile). Si cred ca astia au mai multi membri si sigur mai disciplinati. Oricat nu ne place… avem ANI consituita legal.
  6. Again… inutil. Legea e clara in sensul asta. Daca tot persoanele in cauza nu o respecta, chiar ne imaginam ca o declaratie in plus ii va speria?
  7. Frumos, dar nerealist. Sa il vad eu pe ala care sta si munceste 60 de ore pe saptamana pentru stat. Iar cand vine ziua lu fiu-sau ii spune: „Fiule…tu nu capeti masinuta. Masinuta ta este sacrificata pentru binele natiei”. Cred ca prima oara merge, a doua oara poate, a treia oara capata o oala in cap de la nevasta si o amenintare de divort daca nu lasa naibii prostiile si isi ia o slujba bine platita. Inca traiesc unii cu amintirea lui Tepes? Eu nu ma pot concentra sa imi fac treaba la servici daca am grija zilei de maine si e pregnanta. Mana sus cine, sincer, chiar poate!
  7 bis. Noi nu vrem sa se fure, sa existe conflicte de interese, abuz in serviciu. Toate astea sunt legiferate. Noi vrem, de fapt, sa se aplice legea.

  Concluzie: daca vrem sa se aplice legea trebuie sa facem eforturi in acest sens. Fiecare. De la a iesi in strada si a amenda fiecare derapaj al alesilor pana la cruntul : nu mai dau spaga, niciodata sub nicio forma doctorilor… chiar… daca ma doare.

  Reply
  • Nosferatu

   Sunt complet de acord : vrem aplicare legilor, eventual indreptarea lor acolo unde este cazul, indiferent de statut !
   Si mult mai multa implicare din partea noastra , a societatii civile si a ONG-urilor ori de cate ori apar derapaje ale Guvernului si Parlamentului. In plus, o mai buna educatie civica nu ar strica nimanui , mai ales ca tinerii de azi sunt viitorii parlamentari de maine.

   Reply
 7. Bogdan Gradinaru

  Pai multe dintre ele sunt absurde si nearticulate ..
  Nu cred ca exista nicio tara civilizata de pe lumea asta sau la care ne uitam noi ca la soare, care sa aiba asa ceva:
  1. Limitarea numărului de mandate la două pentru toate pozițiile politice, parlamentari, primari, șefi de consilii de județene.
  2. Eliminarea pragului electoral la alegerile locale pentru a permite grupurilor de societate civila și independenților să candideze și să spargă cartelul partidelor corupte.

  1. Sunt multe localitati unde oamenii sunt multumiti cu „alesii” lor, poate nu vor sa fie obligati dupa 2 mandate sa aleaga pe altcineva. In Munchen a fost primar un nene de peste 25 de ani, si acuma vreo 2 ani, cand au fost alegeri il regreta lumea ca nu a mai candidat
  2. Trebuie lucrat mai degraba la legea infiintarii partidelor/formatiunilor politice in Romania, care este una din cele mai restrictive din toata Europa. Trebuie creat cadrul grupurile de societate civila sa isi faca locul pe scena politica, nu eliminat pragul … in felul asta or sa apara tot felul de cacofonii politice de o sa ne plangem in pumni de ce-am facut ..

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Bogdan Gradinaru:
   cu respect
   1. există țări care nu doar că limitează nr. de mandate la două, dar prevăd și faptul ca aceste mandate să nu fie consecutive
   2. singurul lucru bun care s-a modificat în legislația actuală a fost reducerea nr. de membri; degeaba ai însă partide noi dacă nu le dai șansa să dovedească ce pot și de ce sunt în stare
   în fine, dacă într-o localitate lumea e atât de mulțumită de un primar după primul mandat, la al doilea mandat câștigă fără probleme din primul tur, nu e necesar turul al II-lea

   Reply
   • Bogdan Gradinaru

    Inteleg … dar totusi care esenta acestor doua propuneri? pentru ca modul in care sunt redactate suna un pic iacobin, sa se taie mai tare si mai de la radacina cangrena!
    Dupa umila mea parere, prag electoral trebuie sa existe, altfel se risca o situatie haotica .. Cum am zis trebuie, in viitor, creat cadrul legislativ pentru ca societatea civila sa-si coaguleze in mod politic punctul de vedere. Asa cum a fost in Spania, dupa ce au stat in strada vreo cateva saptamaini..
    Referitor la 1. cu siguranta exista astfel de tari, important e ce vrem sa facem cu asta? Maria sa, Iohannis insusi, a fost primar ani buni la rand la Sibiu, iar lumea l-ar mai fi dorit inca … in consecinta, cu asemenea lege am face imposibila asemenea fericita situatie.
    Pe langa asta, daca tot e sa mergem pe firul cronologic al protestelor si belelilor, nicio propunere nu are de-a face direct cu problema de la care a explodat, la propriu si figurat, totul: institutiile de control si eliberare de avize

    Reply
    • Mihai Gotiu

     @ Bogdan Gradinaru: esența e o schimbare de perspectivă – să vedem politica nu ca pe o ”profesie” aducătoare de venit, ci ca pe un serviciu public făcut comunității din care faci parte; nu e nimic iacobin în asta; altfel, la fiecare exemplu pozitiv se pot găsi cel puțin 10 baroni, trăim într-o societate reală, nu în una ideală, în care să ne ghidăm după excepții; oricum, tocmai primarii onești ar fi primii care înțelege necesitatea unor asemenea măsuri – dacă sunt într-atât de competenți, în 8 ani ar putea pregăti ușor pe cineva care să-i ia locul și să-i continue proiectele și viziunea și cu siguranță, dacă cel care a fost timp de 8 ani un primar competente și respectat de oameni, cu siguranță recomandarea și susținerea lui ar fi decisivă;
     în fine, totul e să privești din perspectiva comunității, nu ce e mai bine pentru primar

     Reply
  • Constantin I

   Domnul Moise Guran a precizat de multe ori (inclusiv astăzi) că va rămâne jurnalist. Mintea limpede se păstrează numai dacă ești în afara unei situații. Eu pledez pentru ca toate posturile în administrația publică și nu numai să fie ocupate prin concurs. Nu e ideea mea am preluat-o de la alții (moderatorul comentariilor de pe acest site a considerat riscant comentariul meu din altă secțiune în care indicam sursa printr-un link alături de înca 2; nu m-am supărat : C’est la vie!) Oameni potriviți în locuri potrivite la momentul potrivit asta ar fi ideea principală. Cred că avem doar de stabilit ce ar trebui să stie să facă fiecare om ales într-un post (după ce a luat examenul) . Când mergi la medic vrei să ajungi la cel mai bun medic. De ce să nu alegi un funcționar fie el și premier dintre cei ma buni?

   Reply
 8. cristina

  CONFISCAREA EXTINSĂ A AVERII!!!! Ilicitul nu e comunist. TOATE tarile din Vest au legea asta. TOTI oamenii se tem de FISC. Frica e cea mai buna ”Frănă” în calea corupției!

  Reply
 9. George

  Daca se poate dna Mungiu sau dnul Tolontan sa ne reprezinte la aceste consultari, si sa ceara lui Klaus Iohannis sa dea exemplu claei politie eliminand securistii si traseistii de genul lui Mihalache din anturajul sau.

  Reply
 10. Vasi Cojocaru

  Observ in presa romaneasca o critica destul de vehementa fata de aceasta idee a „consultarii populare”. Poate nu este cea mai buna abordare pe care Iohannis o putea avea, dar ar trebui folosita in folosul cauzei pentru care oamenii sunt acum in strada.
  Trebuie ca vocea strazii sa nu se disipeze in zeci de mesaje.
  Trebuie lideri de opinie care sa poata discuta cu presedintele (ex.: Moise Guran, Alina Mungiu, Nicusor Dan). Poate ar fi bine ca aceste consultari sa aiba loc intr-un amfiteatru universitar.
  Cred ca vocea acestor oamenii trebuie sa sintetize principalele mesaje ale strazii:
  – Puterea este la oameni, nu la politicieni;
  – Coruptia ucide; Schimbarea clasei politice (Eu as cere demisia imediata din Parlament a lui Dragnea, Blaga si a tuturor celor anchetati pentru coruptie);
  – Guvern de specialisti;
  – Refomarea sistemului electoral;

  SA NE ADUNAM SI SA NU NE SPARGEM VOCEA IN ZECI DE MESAJE. Oricum sunt destui postaci care introduc diversiuni.

  Reply
 11. alinamp

  Of, politrucii de pe aici, listele negre sunt reprezentative, sunt singurul efort al soci civile in ultimii zece ani de a curata, si sunt tarziu rasplatite de DNA<, cei care cad azi i-am listat acum zece ani, sunt si ultra verificate sa nu fie nimeni nedreptatit, care nu a cazut inca, acuma e momentul
  iaia, mereu aud de dreptul ceui e pe lista rusinii sa mai aiba un mandat, nu va e rusine

  si cum ma asasineaza lumea cu intreari daca sa mergeti sau nu la Cotroceni al consultarile neglijent organizate si clar nreprezentative de onor adm prezidentiala raspunsul meu este- mergeti daca vreti sa fiti personal auzit, daca aveti alte canale, nu mergeti, ideea de reprezentativitate e o prostie, avem coalitii, si la cum comunica presedintia au uitat sa ne spuna si ce vor, deci nu putem reprezenta pe nimeni, trebuie sa consultam lumea. Suna exact ca atunci cand Basescu inati ma provoaca sa ma inur cu el dandu-si drumul la gira pin studiouri TV in absenta mea, pe urma cand suntme invitati sa ne duelam ind irect zice sa se tian alegeri in Piata Universitatii sa ma desemneze lumea. Tehnici securiste!
  Dar cine vrea sa mearga sa se duca, spuneti-i in fata lui Mihalache sau prezidentului ce credeti despre toate, inclusiv de chemarea asta 'reprezentativa'. lasa sa mai auda si pe altii decat pe Cumpanasu si societatea civila d ela doi si un sfert…poate invata cum se face o consultare, sau fac out-sourcing….

  Reply
  • Vasile Cojocaru

   Doamna Mungiu, scrieti pe o tastatura japoneza, sau suntem ca in ’89, si toata lumea este cuprinsa de agitatie? Eu nu cred ca ne putem baza in definirea unor criterii de crestere a calitatii vietii politice, pe listele negre ale unei organizatii non-guvernamentale. Nu contest listele dumneavostra, ci principiul in sine. Pentru ca maine poate veni o organizatie facuta de Costi Rogozanu, de exemplu, cu listele sale. Sunt sigur ca prin manifestatiile din piete si prin comentariile de pe net se infiltreaza multi politruci (ex.: http://inliniedreapta.net/jurnal/claudiu-craciun-un-diversionist-printre-protestatari/). Dar, dati-mi voie sa ma simt jignit ca mi se atribuie acest atribut doar pentru ca nu sunt de acord cu punctul 5 al listei de mai sus.
   M-ar fi bucurat mai multa coerenta si mai mult activism din partea vocilor Romania Curata, zilele acestea.

   Reply
   • Mihai Gotiu

    @ Vasile Cojocaru: listele negre sunt, de fapt, centralizări pentru persoanele care nu îndeplinesc criterii de integritate – eventual se poate discuta despre aceste criterii, dar sunt absolut minimale (privesc traseismul, conflictele de interese, dosarele și condamnările penale)

    Reply
  • Adrian

   D. Iohannis nu are alte angajamente sâmbătă. Dacă tot urmează a fi „anunțată ulterior” ora începerii dezbaterilor, acestea ar putea dura toată noaptea plus ziua următoare. Nimic nu interzice înlocuirea, pe parcursul nopții, a membrilor delegației protestatarilor. La limită, d. Mihalache poate fi eliminat de la discuții. Admiteți că și președintele e în criză, de vreme ce PNL a retras sprijinul politic pentru d. Predoiu. Cât despre PSD, nu înțeleg de ce mai vrea alte consultări. Măcar să fi venit și Gabriela Szabo în delegația de la Cotroceni, a fost o absență nemeritată.

   Reply
 12. Calin Dejeu

  Va rog sa nu vi se para ca nu este momentul sau ca este ceva putin important:
  Trebuie desfiintata cea mai corupta si fara sens institutie, care ne distruge natura si inghite pentru asta sume gigantice din bani practic publici, care ar trebui sa ajunga la sanatate sau invatamant, dar ajung la mafiotii din institutie si la firmele ce cotizeaza la partide. Institutia se numeste Apele Romane, a fost facuta stat in stat de catre fostul angajat Iliescu, si are ca singura menire reala sustinerea retelei sinistre care a pus ghearele pe tara. Chiar daca este putin cunoscuta, aceasta institutie cu peste 9000 de angajati cu salarii grase deturneaza sume astronomice, nu face nimic bun dar face enorm si ireversibil rau.

  Reply
 13. alex

  ABROGAREA NOULUI COD FISCAL URGENT caci daca intra in vigoare CRESTERILE DE TAXE SI IMPOZITE pe case si la PFA-uri si sedii sociale de la 1 ianuarie 2016 ajungem la EXPLOZIE NUCLEARA a societatii !!!!!!!!!

  Reply
 14. Pricklymaster

  Adevărata separarea bisericii / de stat. Chiar ne trebuie un sobor de preoți la fiecare pârț civic?

  Reply
 15. Sorin

  Nu ne trebuie „reset”.
  Ne trebuie un alt soft, imbunatatit cu cerintele (subrutinele) prezentate de dumneavoastra si apoi instalat.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *