România Curată Banat a monitorizat modul în care autoritățile din cea mai vestică regiune a României înțeleg să “dea socoteală” cetățenilor pe care-i conduc, de banii cheltuiți și de deciziile luate. Din Regiunea Vest fac parte județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș.
Am verificat Consiliile Județene, Prefecturile, Primăriile orașelor reședință de Județ și Inspectoratele Școlare în privința respectării obligației de a depune rapoarte de activitate, a respectării transparenței decizionale și a concursurilor organizate pentru posturi la stat. În urma monitorizării, rezultă niște concluzii nu tocmai optimiste.
ÎNTREBAREA 1: “Vă rugăm să ne comunicați raportul de activitate al instituției dvs. pentru anul 2013”
- RAPOARTE DE ACTIVITATE CONSILII JUDEȚENE
Consiliul Județean Arad a fost nerăbdător să pună la dispoziția ARC raportul de activitate. Aceștia l-au furnizat în chiar ziua solicitării. Conținutul acestuia este unul complex, deși concis (doar 50 pagini) și abordează majoritatea aspectelor din activitatea și responsabilitățile CJ, prezentând o serie de parametri esențiali, de la categorii de investiții, la sume alocate, pe diverse paliere: sănătate, educație, infrastructură, mediu etc.
Consiliul Județean Caraș-Severin ne-a răspuns în două zile, dându-ne bonus și raportul președintelui CJ Caraș Severin, independent de raportul întregii instituții. Amuzant e că raportul președintelui, dpdv. cantitativ (53 pagini), e mai consistent decât cel al instituției pe care o conduce (36 de pagini). Trebuie menționat că și dpdv. calitativ, președintele își depășește instituția. În raportul CJ se face preponderent o înșiruire a responsabilităților și rolului fiecărui departament din cadrul CJ Caraș-Severin și de obicei la final se face o evaluare a activității, care cam peste tot este 100% pozitivă. Însă despre proiecte, bugete etc, datele cele mai consistente le găsim în raportul personal al lui Sorin Frunzăverde.
Consiliul Județean Hunedoara a avut nevoie de două zile pentru a răspunde solicitării de a ne pune la dispoziție raportul de activitate al instituției pe 2013. În prezent site-ul CJ Hunedoara nu funcționează, un ghinion în plus pentru CJ, după necazurile cauzate de DNA lui Mircea Moloț, președintele CJ (acum suspendat). Noroc că internetul a reținut o copie păstrată în memoria cache a site-ul cj. Astfel, constatăm că la Hunedoara funcționarii care au elaborat raportul sunt mai succinți, realizând un raport de doar 20 de pagini, în care se trec în revistă pe fast forward principalele activități și acțiuni ale CJ din anul precedent. Precizăm însă că dpdv al substanței, deși e mai scurt, e un raport cu mai multe date decât cel al CJ Caraș (n.r. nu și decât cel al președintelui CJ Caraș).
Consiliul Județean Timiș. În cele 32 de pagini cât are raportul de activitate al celui de-al doilea cel mai important județ (ca economie) al României (după zona București-Ilfov), a fost suficient loc pentru 6 poze cu Titu Bojin în diverse ipostaze, de la clasica fotografie cu pixul în mână așternându-și semnătura pe un act oficial, până la foarfeca cu care taie o panglică inaugurală sau un Titu Bojin happy, între trofee și cupe. Mai vedem și o poză mare cu clădirea destul de anostă a CJ Timiș. E posibil să fi avut o premoniție că 2013 va fi fost ultimul său an plin la șefia CJ, așa că s-a alintat cu câteva amintiri. Dincolo de pitoresc, este un raport decent (chiar dacă nu strălucit), care conține numeroși indicatori privind atât investițiile, cât și cheltuielile pentru diverse proiecte de investiții.
- RAPOARTE DE ACTIVITATE PREFECTURI
Prefecturile Caraș Severin și Timiș nu s-au obosit să răspundă.
Prefectura Arad a răspuns după 17 zile.Raportul este unul mai bogat decât cel din anul anterior.
Prefectura Hunedoara a răspuns în 4 zile. Documentul de 102 pagini face o trecere în revistă destul de stufoasă a activității derulate în cadrul prefecturii. O mare parte din informație reprezintă înșiruiri de legi și de activități care nu sunt de interes public, ale prefectului. De aceea trebuie răbdare pentru a putea selecta care au fost măsurile importante luate de prefectură pentru binele județului, de balastul activităților de zi cu zi și de miză mică ale prefecturii.
- RAPOARTE DE ACTIVITATE INSPECTORATE ȘCOLARE JUDEȚENE
ISJ Caraș Severin, ISJ Hunedoara și ISJ Timiș nu s-au ostenit să răspundă, ISJ Arad fiind singurul care ne-a trimis raportul de activitate, după 11 zile. Pagina de internet a ISJ Arad, deși nu una fățoasă, e foarte bine structurată, oferind un acces facil atât la rapoartele de activitate pe diverși ani, cât și la planurile manageriale. Raportul de 62 de pagini pentru anul 2013-2014 nu este unul formal, reprezentând o sinteză a indicatorilor educaționali din județ.
- RAPOARTE DE ACTIVITATE ORAȘE REȘEDINȚĂ DE JUDEȚ
Primăria Aradului a avut nevoie de 21 zile ca să ne ofere linkul, ce poate fi găsit relativ ușor și pe site-ul primăriei. Raportul, unul complex, de 196 de pagini, elaborat de specialiști din primărie, abordează toate aspectele socio-economice ale municipiului Arad.
Primăria Reșița ne-a oferit răspunsul în 8 zile. Pe site-ul primăriei se găsesc relativ ușor rapoartele de activitate ale consilierilor locali, însă mai greu raportul de activitate al Primăriei Reșița. Raportul de 184 de pagini este unul complet și evidențiază numeroase categorii de activități și acțiuni ale primăriei în 2013.
Primăria Deva a răspuns în 10 zile, raportul de activitate fiind ușor identificabil de orice persoană interesată, pe site-ul instituției. Acesta însă nu este atât de complex, având doar 67 de pagini. La nivel calitativ informațiile sunt mai puține, de asemenea, comparativ cu celelalte reședințe de județ din zona Vest.
Primăria Timișoara nu s-a obosit să răspundă demersului ARC. Deși un raport de activitate al primăriei nu am reușit să identificăm, Primarul Nicolae Robu are propriile rapoarte de activitate postate pe portalul instituției. Acestea sunt elaborate în detaliu de fiecare din direcţiile şi serviciile din subordinea primarului și de fiecare dintre societățile din subordinea Primăriei Timișoara.
CONCLUZII ÎNTREBAREA 1: Doar jumătate din prefecturi și un sfert din inspectoratele școlare din Regiunea Vest s-au ostenit să ne pună la dispoziție rapoartele de activitate. Primăriile din reședințele de județ și CJ-urile au rapoarte de activitate și ni le-au pus la dispoziție. Acestea sunt întocmite decent, iar câteva (ex. CJ Arad) în mod profesionist.
ÎNTREBAREA 2: „Vă rugăm să ne transmiteți câte dezbateri publice ați organizat în 2013”.
- DEZBATERI PUBLICE CONSILII JUDEȚENE
CJ Arad și CJ Caraș Severin nu au răspuns solicitării României Curate de a furniza date despre dezbaterile publice vizând diverse proiecte de hotărâri, înainte de votul în consiliu.
CJ Hunedoara a avut nevoie de 25 de zile pentru a ne furniza un răspuns incomplet în legătură cu dezbaterile publice organizate. Într-un stil laconic, ni s-a comunicat că au fost 12 ședințe ordinare de consiliu în care s-au dezbătut public toate proiectele de hotărâre
CJ Timiș ne-a răspuns după 6 zile, precizând că au fost anunțate public toate proiectele de hotărâre, dar că pentru nici una dintre cele 236 de hotărâri nu s-a solicitat dezbatere publică
- DEZBATERI PUBLICE PREFECTURI
Prefecturile Arad, Caraș-Severin și Timiș nu au răspuns solicitării ARC de a ne furniza date despre dezbaterile publice organizate în cursul anului 2013.
Prefectura Hunedoara ne-a răspuns după 11 zile, precizând că specificul instituției nu implică consultări publice, neintrând sub incidența Legii 52/2003
- DEZBATERI PUBLICE INSPECTORATE ȘCOLARE JUDEȚENE
ISJ Arad și ISJ Caraș Severin nu au răspuns privitor la dezbaterile publice organizate în 2013.
ISJ Hunedoara a răspuns în 20 de zile, ISJ Timiș a răspuns în 4 zile, ambele precizând că nu s-au organizat debateri publice.
- DEZBATERI PUBLICE ORAȘE REȘEDINȚĂ DE JUDEȚ
Primăria Arad a răspuns după 18 zile că a avut 4 dezbateri publice în 2013, două inițiate de ONG-uri și două inițiate de primarul Gheorghe Falcă. La dezbateri au participat aproximativ 100 de persoane. Opiniile si propunerile au fost aduse la cunostinta colectivelor de redactare a proiectelor respective si la cunostinta CL. Nu au fost cereri respinse de organizare a dezbaterilor publice pe marginea proiectelor de hotărâre care au parcurs procedura de transparență decizională.
Primăria Reșița nu a răspuns.
Primăria Deva a răspuns după 15 zile, oferind un tabel al celor 10 proiecte de hotărâri lansate în dezbatere publică
Primăria Timișoara a răspuns după 13 zile, precizând că în 2013 au fost organizate 7 dezbateri publice, fiind înregistrate 49 de recomandări din partea cetățenilor, a unor asociații și fundații sau societăți comerciale, 7 dintre recomandări find incluse în proiectele de acte normative.
CONCLUZII ÎNTREBAREA 2: Jumătate din CJ-uri și ISJ-uri și trei sferturi din prefecturi nu s-au obosit să răspundă solicitării noastre. E posibil ca prefecturile să nu considere că solicitarea merită răspuns, deoarece dezbaterile publice nu sunt în ograda lor. Trei sferturi dintre orașele reședință de județ ne-au răspuns (Reșița, cel mai sărac, mai mic și mai periferic dintre orașele studiate fiind cel care a absentat).
ÎNTREBAREA 3: “Vă rugăm să ne comunicați câte concursuri pentru posturi în instituția dvs ați organizat în anul 2013 și care sunt posturile respective”
CONCURSURI CONSILII JUDEȚENE
CJ Arad a răspuns în 13 zile, precizând că în anul 2013 au fost organizate 4 concursuri în vederea ocupării a patru posturi de funcţie publică de execuţie şi a unui post în regim contractual și ne-au fost înșirate acestea
CJ Caraș Severin a răspuns în 8 zile, oferind un răspunz bizar, în care anunța scoaterea la concurs a unui post de muncitor. Nici o referire la numărul de posturi ocupate în anul 2013 sau dacă acel post era cumva unicul.
CJ Hunedoara a răspuns în 7 zile, pe parcursul anului 2013 efectuându-se doar două angajări.
CJ Timiș a răspuns în 11 zile, precizând că s-au organizat concursuri pentru 10 posturi (enumerate) și toate au fost ocupate.
CONCURSURI PREFECTURI
Prefecturile Arad, Caraș-Severin și Timiș nu au răspuns solicitării ARC de a ne furniza date despre concursurile pentru posturi organizate în cursul anului 2013.
Prefectura Hunedoara ne-a oferit răspunsul după 11 zile, precizând că nu s-au organizat concursuri la nivelul instituției în 2013
CONCURSURI INSPECTORATE ȘCOLARE JUDEȚENE
ISJ Arad și ISJ Caraș Severin nu au răspuns solicitării ARC
ISJ Hunedoara ISJ Hunedoara ne-a furnizat răspunsul în 20 de zile, precizând că la nivelul aparatului propriu al ISJ nu au fost nici un fel de angajări
ISJ Timiș a răspuns în 4 zile, precizând că nu a organizat nici un fel de concursuri pentru aparatul propriu
CONCURSURI ORAȘE REȘEDINȚĂ DE JUDEȚ
Primăriile Reșița și Timișoara nu au răspuns la acest ultim indicator.
Primăria Arad a răspuns după 21 de zile, oferind un link către pagina web unde sunt înșirate toate concursurile, grupate pe ani, pentru posturi în cadrul primăriei Arad
Primăria Deva a răspuns în 13 zile, enumerând toate cele 15 posturi pentru care s-a organizat concurs. Dintre acestea 14 au fost ocupate, pentru unul din posturi neîndeplinind criteriile nici un candidat
CONCLUZII ÎNTREBAREA 3: În regiunea Vest, CJ-urile au răspuns în procent de 100%, primăriile reședințelor de județ și ISJ-urile în procent de 50%, iar prefecturile doar în procent de 25%.
Nu faceti altceva decat sa incurajati birocratia.In loc sa va preocupe fondul problemelor care aduc progres si dezvoltare va preocupa formele desarte si fara continut……….halal natiune……………