Romania Curată

STAREA PRESEI (II) Insolvențele din presa centrală

Coaliția pentru o Presă Curată (CPC) a realizat o amplă documentare a situației în care se află în acest moment mass-media din România. Fără a fi exhaustivă, analiza își propune să prezinte starea în care ne aflăm în acest moment din perspectiva problemelor judiciare, a insolvențelor și a acționariatului. Cele trei părți (pe care le vom prezenta în serial – astăzi insolvențele) prezintă fapte și date relevante pentru a înțelege gradul de libertate și condiționările presei autohtone. Comentariile legate de această stare de fapt vor fi prezentate în articole separate. 

Citește aici prima parte: Problemele judiciare ale presei centrale

Titluri importante din presa centrală, Adevărul, Evenimentul Zilei şi postul Realitatea TV sunt deţinute de firme care sunt în insolvenţă. Acest lucru face complicată înțelegerea surselor de finanțare a acestor instituții media. Insolvența face parte din economia de piață și nu e nimic în neregulă cu ea. Dar la o publicație există riscul ca aceasta să ascundă sursele de finanțare și capacitatea publicației de a informa autonom și obiectiv așa cum ar trebui. Documentarea de față nu prezumă această intenție. Există și au existat multe asemenea situații în presă, și le prezentăm pe acestea trei doar datorită rolului lor important în presa centrală.

***

Adevărul Holding

Cristian Burci deţine acţiuni la companii din trust prin intermediul altor companii sau persoane apropiate. Salariaţii sunt trecuţi pe o firmă, însă activele importante pe alte firme. În trecut mecanismul pare că a funcționat astfel: momentul în care firma cu salariaţi acumulează datorii, se solicită în instanţă insolvenţa, iar contractele de muncă ale angajaţilor sunt transferate pe o altă companie.

Rând pe rând, Adevărul SA, Adevărul Holding SRL şi Adevărul Digital Media SRL au urmat această procedură. În acest moment, cele trei firme sunt în insolvenţă, au zero sau câţiva angajaţi, însă au datorii mari. Ultima companie care a urmat acest tipar este News&More SRL. A fost înfiinţată în anul 2012, având 164 de salariaţi (în prezent are în jur de 180 salariaţi), pentru ca în luna iulie anul acesta să i se ceară insolvenţa la Tribunalul Bucureşti, după ce în 2013 acumulase o pierdere de 154.295 lei.

1. Adevărul SA

Acţionari: SC Adevărul Holding SRL (14.33%), Premium News SRL (60%), Tinu Ana Maria (24.02%), alţi 115 acţionari deţin 1,65%.

Stare: insolvenţă, lichidator judiciar fiind Activ Lichidator IPURL, reprezentat prin Borza Monica Angela. Din 14.06.2012, sechestru pe părţile sociale deţinute de Adevărul Holding SRL.

Situaţia financiară pe 2013: nr. mediu de salariaţi – 0, cifra de afaceri – 9.942 lei, pierdere – 612.810 lei.

2. Adevărul Holding SRL

Acţionari: East Europe Media Distribution SRL (0.07%), Premium News SRL (99.93%).

Stare: insolvenţă, administrator special – Turcu Denisa, administrator judiciar – Servicii Reorganizare şi Lichidare IPURL, reprezentat prin Rodica Ivanciuc.

Ultimul bilanţ financiar este din anul 2011: nr. mediu de salariaţi – 337, cifra de afaceri – 192.096.021 lei, pierdere – 77.292.160 lei.

3. Adevărul Digital Media SRL

Acţionari: SC Tipomedia Prod SRL (5%), SC Adevărul Holding SRL (95%).

Stare: insolvenţă, lichidator judiciar Confident Expert IPURL.

Situaţia financiară pe 2013: nr. mediu de salariaţi – 1, cifra de afaceri – 78 lei, pierdere – 203.984 lei.

4. SC News & More SRL

Acţionari: Premium News SRL – 95,25%, Ştefan Andrei Alexandru (fiul vitreg al lui Dinu Patriciu) – 4,75%.

Stare: insolvenţă (începând cu iulie 2014).

Persoane împuternicite: REAL CASA EXPERT SPRL (administrator judiciar).

Situaţia financiară pe 2013: nr. mediu de salariaţi – 177, cifra de afaceri – 12.969.826 lei, pierdere: 154.295 lei.

Evenimentul zilei/Capital

Cotidianul Evenimentul zilei şi săptămânalul Capital sunt deţinute de SC Editura Evenimentul Zilei şi Capital SRL, acţionari: Dan Cătălin Andronic (90%), George Marius Păunescu (5%), Claudiu Alexandru Şerban (5%).

În februarie 2014, SC Editura Evenimentul Zilei şi Capital SRL şi-a cerut insolvenţa la Tribunalul Bucureşti, administrator judiciar fiind desemnat Georgescu, Dănăilă şi Asociaţii SPRL.

Pe site-ul Ministerului Finanţelor ultimul bilanţ financiar al companiei este din anul 2011: nr. mediu de salariaţi – 102, cifra de afaceri – 17.560.282 lei, pierdere- 4.854.043 lei.

Realitatea TV

Deţinătoarea licenţelor audiovizuale este societatea Realitatea Media SA, controlată indirect de Cozmin Guşă şi Maricel Păcuraru. Compania se află în insolvenţă, începând cu anul 2013, administrator judiciar fiind desemnat CENTU SPRL.

Situaţia financiară pe 2013: nr. mediu de salariaţi – 323, cifra de afaceri: 16.918.146 lei, pierdere: 26.054.363 lei.

Şi în anii anteriori, Realitatea Media SA a avut pierderi financiare importante: 32 milioane lei în anul 2012 şi 57 milioane lei în 2011.

Acţionarii Realitatea Media SA: Strategies Research Investments SRL – 86,51%, PSV Company SA -7,55%, Sindicatul Naţional „Petrom-Energie” – 5,42%, Global Video Media SRL – 0,5%, Toroipan Gheorghe Cristian, Luha Eugen Gheorghe şi Bercea Florin – cu câte 0,000000139%.

Asociaţii Strategies Research Investments SRL: Guşă Cozmin Horea – 50% şi Păcuraru Maricel – 50%.

IMPORTANT: Aceasta documentare se bazează pe informații publice și nu are pretenția de a fi exhaustivă. Rugăm cititorii să ne trimită orice date suplimentare au despre acestea sau alte instituții media sau persoane, însoțite de materialele doveditoare, inclusiv linkuri.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

7 thoughts on “STAREA PRESEI (II) Insolvențele din presa centrală

 1. aura

  „Şi dacă declinul dramatic traversat de mass-media are legătură fix cu cozile vârâte de servicii în redacţii?! Chiar aşa, cui foloseşte controlul redacţiilor? Cui îi fac servicii serviciile? Cine le mai face servicii serviciilor?
  Toate aceste întrebări duc cu gândul la comenzi politice sau la comenzi care străbat redacţii şi partide şi instituţii de forţă ale unei societăţi ţinută înadins într-o brambureală interesată, care încă nu se trezeşte. O societate răvăşită, din nou, de un scandal cu şi despre serviciile secrete, scăpate parcă de sub orice control.
  Ceea ce este, aşa cum am spus, revoltător, periculos şi inacceptabil.”

  http://calinhera.blogspot.ro/2014/09/momentul-turcescu-si-presa-din-romania.html

  Reply
  • Caracoancea

   In tara asta toate sunt scapate de sub control:
   1. Servicii secrete, mult prea multe si care fac pe fata jocuri politice si sunt implicate in afaceri in beneficiul sefilor lor si a câtorva politicieni.
   2. Justitia, care vrea sa controleze tot ce misca in Romania, cu alte cuvinte vrea o tara a procurorilor.
   3. Politia, care fraternizeaza cu infractorii iar pe cetateanul cinstit il trimite sa prinda singur infractorul (hotul).
   4. Institutiile puterii locale care reprezinta interesele unui grup restrans de indivizi, care acapareaza totul si care sunt organizati in stil mafiot.
   5. Institutiile puterii centrale care deservesc numai interesele grupurilor politice aflate la timona si deloc pe cele ale alegatorilor (ale poporului, cum s-ar zice).

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *