Mihai Goțiu

SFIDĂTOR: Un susținător al demolării Halei Matache și al distrugerii patrimoniului de la Roșia Montană, favorit să preia conducerea Institutului Cultural Român (ICR)!

Conform surselor parlamentare ale Mediafax, Radu Boroianu, fost secretar de stat în Ministerul Culturii, ar fi în discuţii să preia conducerea Institutului Cultural Român (ICR), iar Lilian Zamfiroiu, actualul preşedinte al instituţiei, ar urma să fie numit ambasador la Vatican. Sursele citate au declarat că preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, doreşte numirea lui Radu Boroianu în funcţia de preşedinte al Institutului Cultural Român (ICR).

Radu Boroianu a fost secretar de stat în Ministerul Culturii între 1991 și 1992 și între 2013 și 2014, și ambasador al României în Elveția, între 1997 și 2001. Fost liberal, Boroianu este acum vicepreședinte al Partidului Liberal Reformator al lui Călin Popescu Tăriceanu. În timpul celui de-al doilea mandat de secretar de stat la Cultură, Radu Boroianu s-a remarcat prin pozițiile sale favorabile demolării Halei Matache și proiectului minier de la Roșia Montană.

„Sunt conştient de faptul că s-a dărâmat o „păduchelniţă” socială, o crescătorie de şobolani în mijlocul oraşului, unde tot felul de indivizi drogaţi îşi făceau veacul.”, afirma Boroianu într-un interviu (aici) despre demolarea Halei Matache din Bucureşti.

Pe 21 iunie 2013, în calitate de secretar de stat, Radu Boroianu a efectuat o vizită la Roșia Montană, în perioada în care se pregătea depunerea legii speciale în Parlament. La Roșia Montană, Boroianu s-a întâlnit doar cu reprezentanții companiei miniere RMGC și cu consilieri acesteia. La finalul vizitei, acesta a declarat că “Trebuie  făcută o listă corectă a monumentelor de grupa A, grupa B şi eliminate de pe liste obiective care n-au ce căuta acolo”. Declarația este în concordanță cu strategia RMGC, care încearcă să elimine de pe lista monumentelor istorice a unei părți importante a patrimoniului de la Roșia Montană, pentru a putea face posibil proiectul minier (mai multe detalii despre această strategia a avocaților și susținătorilor RMGC, aici).


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

37 thoughts on “SFIDĂTOR: Un susținător al demolării Halei Matache și al distrugerii patrimoniului de la Roșia Montană, favorit să preia conducerea Institutului Cultural Român (ICR)!

 1. baciu

  Cand o cladire emblematica pentru un oras ajunge sa fie adapost pentru sobolani si drogati, atunci vorbim de impotenta autoritatilor locale, domnule Boroianu. Autoritati care nu sunt in stare sa gestioneze nici problema sobolanilor si nici a drogatilor.

  Reply
 2. boby

  Sunt unul din simpatizantii ARC si de aceea va rog sa nu fiti patimasi! Lasand la o parte pasiunile si interes
  ele politice lumea trebuie sa progreseze! Nu dau 2 bani pe securistul primar Sorin Oprescu si il apreciz ca individ pe Radu Boroianu chiar daca a sarit in barca perdanta si tradatoare a dlui Tariceanu. Bucurestiul trebuie modernizat si nimic bun nu se poate face si fara sacrificii . In rest, mergem inainte sa zdrobim ciuma bubonica rosie

  Reply
  • Mariana

   Dar poate ati fi trecut intr-o scurta revistuta meritele lui Boroianu, asa ca sa va argumentati totusi apreicierea pozitiva a individului R.B

   Reply
  • Ion Romanul

   Vorbesti pe langa subiect, dle Boby. mai citeste o data ce ai scris si vezi ca suna ca dracul…

   Reply
 3. boby

  Proiectul Rosia Montana trebuie sa se materializeze in conditii se securitate ecologica si eficienta economica cu profit maxim pentru tara si cu o protectie rezonabila a unor situri existente acolo. Restul nu e decat subiect de galceava!

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ boby: ”condiții de securitate ecologică”??? astea le asigură toate proiectele similare din întreaga lume… până se produce dezastrul

   Reply
  • Mariana

   Boby, esti intr-o grava eroare de intelegere a siutatiilor ! Ma rog , unde ai vazut tu ca se verifica, se materializeaza, se …concretizeaza…se …accepta , sintagma asta a ta : securitate ECOLOGICA ?
   Vino, din istoria omeniri, cu un mic exemplu ca s-a putut realiza aceasta securitate ecologica. Asa ceva nu exista in interventia supra naturii . Pur si simplu nu se poate. Informeaza-te corect in legatura cu acel poriect propus de cei care vor sa distruga niste munti, formati in miliare de ani, si atunci vei intelege aberatia propunerii lor.
   Tu chiar nu ai inteles ca proiectul pentru exploatarea aurului , este de fapt o mare smecherie ca sa poata sa traga bani de pe bursa niste invirtitori de bani in diverse speculatii pe aceste organisme financiare ? Chiar , nu ai inteles , dupa atita timp ? Ba, da stii ca este asa, dar vii cu asemenea interventii petnru ca esti unul dintre postcii r.m.g.c-isti ..,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

   Reply
  • sevar

   Hmm! Am citit bine? ”Protecție rezonabilă”? Cine stabilește acel ”rezon”? Nu cumva RMGC? ”Calea progresului”? Așa îi zice mai nou jafului? Toate astea sunt ticluite ca să ascundă realitatea: ”După mine potopul!” După ce aurul și nu numai, au ajuns în siguranță iar noi am rămas cu praful de pe tobă! Asta-i ”calea progresului”? Mulțam dar nu doresc! Prefer statu quo până vom fi capabili să ne drămuim singuri avutul.

   Reply
  • Voicu Radescu

   @ Boby
   Viceversa….!!!
   Proiectul Rosia Montana NU trebuie sa se materializeze DECIT in conditii de securitate ecologica si de protectie MAXIMA „a unor situri existente acolo” …si cu eficienta economica si profit REZONABIL pentru tara.

   Reply
 4. boby

  Si inca ceva: intre RR Patapievici, infipt de rusi in zone sensibile romanesti, si R Boroianu eu il prefer la ICR pe ultimul!

  Reply
 5. Motul

  Situl de la Rosia Montana indeplineste 4 (patru) criterii pentru listarea in UNESCO,in conditiile in care indeplinirea unui singur criteriu e suficient !

  Reply
 6. Motul

  Minele romane de la Rosia Montana,reprezinta cel mai
  extins si mai important complex de mine aurifere subterane din perioada romana cunoscut in lume !

  Reply
 7. PASCAU ALEXANDRU

  sobolan este Boroianu care ar trebui sa se intrebe cum au ajus acesti oameni sa se drogheze , sa ramana fara un adapost, sa nu aibe un loc de munca, o familie.
  La aceasta data Romania are 2 prioritati
  1.centr sociale in toate orasele tarii (locuri de munca nu se mai creaza luam totul de-a gata)
  2. penitenciare (pentru ca luam pre mult fara sa oferim ceva)
  Poate a fost domnia sa secretar la cult ura

  Lasati in pace Rosia Montana si asa s-a furat destul aur cand s-au luat sute de tone de minereu pentru
  ,, analize”

  Reply
  • George Petrineanu

   „păduchelniţă socială”, „crescătorie de şobolani în mijlocul oraşului” „tot felul de indivizi drogaţi”
   Nu acesta ar trebui sa fie limbajul unui lucrator in cultura!

   Ar fi interesant de stiut care e competenta sociala a acestui domn Boroianu. In niciun caz una umanista.
   Fara sa vrea, prin aceste formulari dumnealui isi dezvaluie propria competenta si atitudine de fosila culturala. Aceste fosile culturale sint cele care ar trebui „demolate”, date deoparte de pe ingustul drum al innoirii. Pentru ca sint prea deformati si „drogati” de mentalitati anticulturale pentru a putea fi trimisi la cursuri profesionale.

   Sa nu ne luam dupa fotografiile photoshopate si compilarile youtube produse duios cu „Frumoasa Românie” care se refera la patrimoniul imobiliar! 90-95% e la pamint.

   Culmea e ca se construiesc chiar si biserici noi din banii de restaurare (sau mai bine zis conservare) a bisericilor istorice care stau sa cada.

   Reply
   • George Petrineanu

    Imi cer scuze!

    Aflu din documentare pe internet ca d-l Boroianu este Cavaler al Legiunii de Onoare – Franța 1998, Ordinul Național “Pentru Merit” în grad de Comandor etc etc.

    Se pare ca toata eventuala vina ar fi a Legiunii de Onoare.

    Reply
 8. mihaim

  Secretar de Stat in Ministerul Culturii si Ambasador in Elvetia, inseamna ca a asimilat la locul de munca fisa postului de securist. Unde merge? Perfect, e bun pentru ICR !

  Reply
  • George Petrineanu

   @mihaim
   Sa vedem si partea buna. In urma actiunii demolarii halei a scazut numarul de paduchi, sobolani si drogati acestia fiind lipsiti de obiectul ocupatiei.

   Daca s-ar sti unde se ascund securistii s-ar putea proceda la niste demolari sau macar scoatere afara prin asfixiere. Dar ar trebui sa se aplice metoda „dai in mine dai in tine”.

   Sau poate asta e scopul ascuns cu punerea acestora in functii gen ICR. Un securist – un institut, pina la epuizare.

   Reply
 9. vero

  Nu ma mai mira nimic la Tariceanu. Nu-si dezminte mentalitatea de manechin: banala si lipsita de substanta. Doar interes personal, nimic altceva. El nu raspunde pentru dezastrul in prim-ministeriatul lui? Macar pentru platoul continental cedat spre explorare/exploatare inca inainte de a-l fi castigat la Curtea de la Haga.

  Reply
 10. Nicolae Dorobantu

  Securistii sunt pe val in ultimii 25 de ani si nu dau semene de oboseala ci din contra, parca prind puteri si mai mari

  Reply
 11. cristi

  Acum sincer vorbind, referindu-ma doar la Hala Matache, descrierea făcută nu era chiar departe de adevăr.

  Reply
 12. Mariana

  Domnule Gotiu, va stiu un bun documentarist, un jurnalist care sfredeleste in maruintaiele situatiilor pentru a despica firul argumentatiei in cit mai multe parti …congruentiale. De ce nu il studiati si pe acest Tariceanu ? El a fost nodul de la care s-au desfacut toate caile de devalizare a economiei nationale , de la el s-a deschis robinetul distrugerii sigurantei nationale. De c enu il dezvaluiti si pe asta ? Aveti vreo simpatie fata de el ? Il apara intr-attit SRI-ul ?

  Reply
 13. Angela

  Doamne fereste sa ajunga Boroianu sef la ICR.Abia astept sa dispara si Tariceanu de pe scena politicii romanesti pt ca este o rusine ce face acum de cand si-a facut un partid care sa mearga mana in mana cu PSD ul.

  Reply
 14. Nicolae Dorobantu

  Poate incepe si DNA sa se ocupe de hotiile pastorite de catre Securitate, spre exemplu celula DIE (SIE ca sa fim corecti fata de cioara vopsita) filiala Elvetia!!! Poate ne explica DNA cum a reusit sa un individ precum Buzaianu sa fie acum „om de afaceri” fara sa-l intrebe nimeni nimic de spaguiala pe curentul „intermediat” in Romania!!!

  Reply
 15. Barbu Brăiloiu

  Vorbií de Elveía? Adică țara unde același Boroianu a funcționat, ca ambasador, timp de 3 ani…

  Reply
 16. Simion

  Repet si eu ce s-a spus mai inainte: Cand o cladire emblematica pentru un oras ajunge sa fie adapost pentru sobolani si drogati, atunci vorbim de impotenta autoritatilor locale, domnule Boroianu. Autoritati care nu sunt in stare sa gestioneze nici problema sobolanilor si nici a drogatilor.

  Reply
 17. exAmbas

  Tovarășul Radu Boroianu, care se dă acum boiernaș, a fost membru al Partidului Comunist Român vreo douăzeci de ani și de câte ori a putut chiar secretar de partid, că doar era ahtiat după funcții încă de-atunci. Iată că fostul activist comunist, agățându-se de tot felul de relații, vrea să-și vâre iar nasul prin cultură. Sinecurile de prin ambasade, de prin ministere nu i-au fost de-ajuns. După ce și-a întors vesta comunistă cu partea căptușelii peneliste la vedere se pare că i s-a cam uitat obârșia politică dar, recent, afiliindu-se trădării lui Tăriceanu înspre pesediști iată că se apropie de origini. Cum n-a făcut nimic de luat în seamă pe unde a fost, dârele lăsate de îngâmfata-i mediocritate nu pot produce decât oprobiul public. Poate că președintele Iohannis, odată cu aserțiunile sale anticomuniste, va verifica și cântări mai bine numirile care pot influența imaginea României în lume.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *