Romania Curată

Semnează Petiția: SERVICII SOCIALE ≠ Asistat Social = Dreptul la o Viață Demnă

Confederaţia Caritas România a lansat un apel prin care toți cetățenii sunt chemați să sprijine persoanele vulnerabile și ONG-urile din domeniul social prin promovarea petitiei DA Servicii Sociale! dedicată dezvoltării serviciilor sociale.

Guvernului României i se cere să crească cu 0,3% pe an din PIB până în 2020 bugetul disponibil la nivel central pentru servicii sociale.

Deși statisticile oficiale prezintă cifre alarmante referitor la riscul de sărăcie și excluziune socială în care află peste 40% dintre cetățenii României, Guvernul nu a luat, în ultimii ani, nicio masură concretă și sustenabilă pentru a crește accesul persoanelor vulnerabile la servicii care să ajute la depășirea situației de dificultate.

ONG-urile din domeniul social au semnalat în repetate rânduri Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice situația de sub-finanțare cronică a sistemului serviciilor sociale din România, precum și nevoia dezvoltării acestui sector,  și au făcut apel către miniștrii să abordeze cu prioritate tema finanțării acestor servicii; demersuri rămase fără răspuns.

Mass-Media a prezentat deseori, de asemenea, cazuri grave de copii, vârstnici, persoane cu dizabilități, părinți/familii aflate în dificultate ale căror drepturi elementare (cum sunt accesul la hrană, la educație, la servicii medicale și medicamente, la condiții decente de locuit, șansa la un loc de muncă) sunt încălcate, iar autoritățile locale ridică, neputincioase sau nepăsătoare, din umeri.

ONG-urile – furnizori nonprofit de servicii sociale – au o experienţă de peste 20 de ani  şi reprezintă 49% din furnizorii de servicii sociale din România și 49,5% din serviciile acreditate furnizate la nivel național. Cu toate acestea, accesul lor la fonduri publice este, de la an la an, din ce în ce mai limitat.

În perioada 2007 – 2014, în timp ce Comisia Europeană critica România pentru slaba capacitate institutionala în absorbția fondurilor europene si pentru lipsa de coordonare între institutiile si departamentele implicate, ONGurile acreditate ca furnizori  de servicii sociale erau nevoite să apeleze în continuare la finanțatori străini pentru a nu închide serviciile adresate miilor de beneficiari pe care îi aveau în grijă.

”Credem că ÎMPREUNĂ putem să schimbăm lucrurile. Sperăm în ajutorul Dvs pentru a strânge un număr cât mai mare de semnături de susținere a Petiției și să convingem Guvernul să crească finanțarea pentru servicii sociale”, a declarat Doina Crângașu, director executiv al Confederației Caritas România.

Vă invităm să diseminați acest apel și link-ul: www.petitieonline.com/da_servicii_sociale  

Pentru mai multe detalii puteti accesa http://www.unmiliondestele.ro si http://www.caritasromania.ro


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Semnează Petiția: SERVICII SOCIALE ≠ Asistat Social = Dreptul la o Viață Demnă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *