Romania Curată

Neculai Onțanu, reţinut de DNA împreună cu fosta avocată a lui Victor Ponta

Primarul Sectorului 2, Neculai Onţanu, lider interimar UNPR, a fost reţinut de DNA pentru luare de mită. În acelaşi dosar a fost reţinută şi fosta avocată a lui Gabriel Oprea şi Victor Ponta, Loredana Radu, suspectă de spălare de bani şi complicitate la luare de mită. Dosarul a fost deschis în urma unei sesizări primite în 2016.

DNA arată că, în perioada 2006-2007, Neculai Onţanu ar fi acceptat să primească foloase materiale de la un beneficiar al unor drepturi litigioase, pentru a facilita reconstituirea dreptului de proprietate asupra mai multor terenuri, în suprafaţă totală de 83.500 de metri pătraţi, din sectorul 2. Cel care l-a denunţat la DNA pe Onţanu este chiar beneficiarul terenurilor.

După ce au fost emise titlurile de proprietate, Onţanu ar fi primit un teren de 1.500 de metri pătraţi pe strada Barbu Văcărescu. Tranzacţia s-a făcut prin intermediul unor contracte de vânzare-cumpărare fictive, către avocata Loredana Radu şi o altă persoană indicată de primar, conform DNA.

„La data de 13 noiembrie 2007, s-au încheiat, la acelaşi notariat public, două contracte de vânzare cumpărare prin care a fost transferat dreptul de proprietate asupra unei suprafeţe de 500 mp din terenul situat pe str. Barbu Văcărescu către persoana respectivă şi asupra unei suprafeţe de 1.000 mp din acelaşi lot către suspecta Radu Loredana Claudia”, arată DNA.

Preţul prevăzut în contractul cu persoana indicată de Onţanu era de 500 de euro pe metru pătrat, valoare minimă prevăzută de Ghidul preţurilor orientative ale imobilelor, realizat de Uniunea Naţională a Notarilor, ceea ce ridica tranzacţia la 250.000 de euro.

În contractul încheiat cu Loredana Radu, preţul era de 10 ori mai mic, adică 50 de euro pe metru pătrat, adică 50.000 de euro în total pentru 1.000 de metri pătraţi.

În ambele contracte, s-a precizat că plata se va face cu un avans de 5.000 de euro, iar diferenţa se va achita în ziua încheierii contractelor.

„În realitate nu s-a achitat nicio sumă de bani, cele două contracte au avut un caracter fictiv, terenurile fiind transferate în contul mitei promise primarului Onţanu Neculai, la indicaţia acestuia”, arată DNA.

Conform DNA, valoarea de piaţă a terenului era de 4,2 milioane euro, cu această sumă fiind revândut de altfel de către cei doi intermediari, la scurt timp după semnarea hârtiilor fictive.

Procurorii urmează să ceară joi arestarea preventivă a lui Onţanu pentru 30 de zile, la Curtea de Apel Bucureşti.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Neculai Onțanu, reţinut de DNA împreună cu fosta avocată a lui Victor Ponta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *