Andreea Petrut

Să nu fim nedrepți: Ponta nu e singurul personaj care a beneficiat de ordonanțe de urgență cu dedicație. Cum a profitat Mihnea Costoiu

Nu mai e o noutate faptul că Guvernul Ponta modifică legi prin ordonanţe de urgenţă pentru ca proprii membri de partid (în frunte cu șeful partidului) să-şi salveze pielea. Cele mai multe modificări de această natură au avut ca ţintă domeniul educaţiei, mutilându-se astfel legea adoptată în ianuarie 2011. Cel mai recent caz este cel al primului ministru, Victor Ponta, care a ”scăpat” de titlul de doctor, cu ajutorul unei ordonanţe de urgenţă (OUG 94/2014) făcută cadou de Sorin Cîmpeanu, noul ministru al Educaţiei.

Ce a scăpat însă atenţiei publice e cazul domnului Mihnea Costoiu, proaspăt fost ministru delegat pentru Învăţământ Superior şi Cercetare Ştiinţifică, actual rector al Universităţii Politehnice Bucureşti şi senator de Gorj. Pentru a înțelege acest caz, facem o retrospectivă a modificărilor Legii Educației în privinţa statutului funcţiei de rector al unei universităţi şi incompatibilităţile acesteia, aşa cum acestea au involuat în ultimii ani, dar şi a poziţiilor ocupate de membri ai PSD în Ministerul Educaţiei şi în conducerea Universităţii Politehnice Bucureşti.

Articolul 215 (3) din Legea Educaţiei Naţionale Nr.1/2011 specifica foarte clar “Persoanele care ocupă o funcţie de conducere sau de demnitate publică nu pot exercita funcţia de rector pe perioada îndeplinirii mandatului.” Adoptarea legii l-a prins pe fostul ministru al Educaţiei Ecaterina Andronescu, ocupând simultan funcţiile de rector al UPB (funcţie pe care o deţinea din 2004), senator şi vicepreşedinte al PSD, cazul fiind sesizat la acea vreme de ANI (aici).

Un an mai târziu, întrucât noua lege nu îi mai permitea o nouă candidatură pentru funcţia de rector al UPB, conducerea Politehnicii a fost preluată de către Mihnea Costoiu, care a fost numit de către jurnalişti „copilul de suflet” al Ecateriei Andronescu, iar aceasta a devenit preşedintele Senatului Universităţii pe care a condus-o vreme de 8 ani ca rector. Costoiu se număra la acel moment printre studenţii doctoranzi ai universităţii pe care o conducea, în trecut deţinând funcţia de Secretar General al Ministerului Educaţiei (în perioada în care ministru al Educaţiei era doamna Andronescu), iar din 2004 pe cea de director administrativ-economic al UPB .

În iulie 2012 Ecaterina Andronescu a fost numită din nou ministru al Educaţiei. Și-a încununat sfârşitul scurtului mandat, în decembrie 2012, cu o ordonanţă de urgenţă (OUG 92/2012) prin care, printre altele, a abrogat întreg articolul 215 din Legea Educaţiei, care prevedea incompatibilitatea funcţiei de rector cu alte funcţii de demnitate publică, dând astfel undă verde, din nou, politicului în universităţi.

Din 2013, scaunul de ministru al Educaţiei a fost împărţit în două, jumatatea responsabilă de învăţământul superior şi cercetare ştiinţifică fiind lăsată moştenire aceluiaşi student-doctorand-rector al UPB, Mihnea Costoiu. În vara lui 2014, Costoiu a continuat demersul iniţiat de Andronescu pentru a legaliza fără niciun dubiu repolitizarea universităţilor. Astfel, în cadrul OUG 49/2014, ordonanţă a cărei constituţionalitate a fost aspru contestată de către societatea civilă şi academică, la articolul 207 din Legea Educaţiei Naţionale se introduc următoarele două noi articole: (2 1) Funcţiile de conducere prevăzute la alin. (2) reprezintă funcţii în domeniul didactic a căror desfăşurare nu presupune prerogative de putere publică., (2 2) Funcţiile prevăzute la alin. (2) nu sunt funcţii publice de autoritate.

Această prevedere lasă cale liberă rectorilor, prorectorilor, directorilor generali administrativi, decanilor, prodecanilor sau directorilor de departamente să ocupe funcții de parlamentari. Modificările reprezintă, practic, o tentativă de ”ocolire” a art. 71 din Constituția României, care arată: (2) Calitatea de deputat sau de senator este incompatibilă cu exercitarea oricărei functii publice de autoritate, cu exceptia celei de membru al Guvernului. Prin prerogativele pe care le are, funcția de rector este, însă,  considerată a fi funcție publică de autoritate.

 

La sfârşitul anului 2014, Mihnea Costoiu și-a încheiat cariera de ministru şi s-a reîntors în scaunul de rector al UPB, ocupând în acelaşi timp, bine mersi, funcţia de senator, iar legea, pe care el însuşi a modificat-o îi permite cumulul de funcţii, devenind astfel primul rector din 2011 până azi care ocupă simultan cele două funcţii, care până nu cu mult timp în urmă erau incompatibile.

 

(foto main: Florin Eșanu/Epoch Times)


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Să nu fim nedrepți: Ponta nu e singurul personaj care a beneficiat de ordonanțe de urgență cu dedicație. Cum a profitat Mihnea Costoiu

  1. criss

    Avocatul poporului este un „nimeni” care nu numai ca nu si-a facut treaba niciodata .Este avocatul puterii , al minciunii ordinare ,al furtului , al nesimtirii. CE INSEAMNA AVOCATUL POPORULUI ,MONSTRUOS DOMNULE CIORBEA?

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *