Romania Curată

Români, voi ce doriți: Vot electronic sau vot prin corespondență?

Societatea Academică din România (SAR) și Academia de Advocacy (AA) lansează un proces extins de consultare a tuturor românilor interesați să își spună punctul de vedere referitor la procedura de exprimare a votului de către cetățenii noștri din diaspora. Pentru ca toate depozițiile celor interesați – fie că sunt români care muncesc în străinătate, fie că sunt experți din diferite domenii, lideri de asociații, academicieni, profesori, specialiști cu expertiză internațională relevantă, membrii ai unor comisii parlamentare de specialitate ori ai comisiei de cod electoral, reprezentanți ai partidelor politice – să fie incluse într-un document ce va fi prezentat opiniei publice și înaintat Parlamentului, cele două organizații inițiatoare propun ca procedura de consultare să fie cea a audierii publice.

Iată care sunt pașii concreți pe care vă invităm să-i parcurgeți:

 1. Citiți motivatia;
 2. Vă invităm să răspundeți la cele 3 întrebări de la finalul Motivației și să completați formularul de înscriere selectând una din cele 5 opțiuni.
 3. Vă rugăm să trimiteți formularul de înscriere, completat, la sorana.greucean@advocacy.ro
 4. Vă rugăm să vă elaborați depoziția scrisă, urmând instructiunile de formulare a unei opinii și să o trimiteți la sorana.grucean@advocacy.ro , până la data de 17 aprilie 2015.
 5. Vă rugăm să verificați datele dvs de comunicare, pentru a vă transmite raportul sinteză, după finalizarea procedurii de audiere publică. Pentru a vă familiariza cu această tehnică de consultare publică, vă invităm să citiți procedura de audiere publicaregulamentul de eveniment și chemarea la acțiune.

Conform procedurii de audiere publică, cetățenii români interesați de tematică, oriunde s-ar afla, în țară sau străinătate, în nume propriu sau al unei instituții/organizații/formațiuni politice, sunt invitați să formuleze un punct de vedere în scris, raportat la motivația audierii publice care se regăsește pe următoarele site-uri: www.advocacy.rowww.sar.org.ro și www.romaniacurata.ro.

Pentru ca toți cei care se vor implica în acest demers – pornit dinspre societatea civilă care dorește să contribuie la elaborarea unei viitoare legi astfel încât ea să fie configurată, agreată și promovată în Parlament cu șanse mari de reușită – să poată folosi argumente bine documentate, inițiatorii au pregătit, pentru toate persoanele interesate, note bibliografice consistente, îndrumar de scriere a unei depoziții și un formular de înscriere. Depozițiile scrise sunt colectate la adresa sorana.greucean@advocacy.ro până la data de 17 aprilie a.c.

Autorii depozițiilor scrise sunt invitați să se înscrie și pentru susținerea/prezentarea verbală a propunerilor în cadrul evenimentului de audiere publică „Votul electronic sau votul prin corespondență?”, ce va avea loc pe data de 21 aprilie, în Sala Titulescu, la sediul Reprezentanței Comisiei Europene în România (str. Vasile Lascăr nr. 31, București), între orele 12.00-14.00.

Persoanele care nu pot participa la eveniment, însă ar dori să își susțină verbal depoziția scrisă, sunt invitate să înregistreze video sau audio (și apoi să transmită link-ul fișierului încărcat pe youtube) împreună cu depoziția scrisă, la aceeași adresă electronică. Toate detaliile se regăsesc în secțiunile speciale dedicate evenimentului, pe cele trei site-uri.

Opiniile colectate prin procedura de audiere publică se vor sintetiza, de către Comisia de Experți a audierii publice, într-un raport sinteză care va fi făcut public în cadrul unei conferințe de presă, pe data de 7 mai 2015. Raportul sinteză va fi transmis tuturor celor care au participat la audierea publică, la adresa electronică indicată în formularul de înscriere, precum și decidenților politici cu responsabilități în domeniu. De asemenea, va fi adus la cunoștința opiniei publice prin intermediul presei, precum și prin afișarea pe www.advocacy.ro , www.sar.org.ro  și www.romaniacurata.ro unde va putea fi consultat alături de toate celelalte materiale specifice audierii publice.

Membrii Comisiei de experți sunt: Dacian Cioloș, Alexandru Radu, Emil Hurezeanu, Silviu Rogobete, Corina Dragomirescu.

Academia de Advocacy și Societatea Academică din România consideră că depășirea situației de criză generată de o legislație care ignoră vocea românilor de pretutindeni și de proasta organizare a unor scrutinuri electorale, precum în noiembrie 2014, se poate face numai prin implicarea românilor cărora le pasă de calitatea aleșilor, de ei depinzând calitatea vieții a milioane de familii de români, din ce în ce mai mulți fiind obligați de condițiile grele din țară să își găsească un trai decent la sute și mii de kilometri de casă.

Informații despre eveniment se regăsesc la www.advocacy.ro, www.sar.org.ro și www.romaniacurata.ro.

Pentru detalii suplimentare, persoanele de contact sunt:

 • Din partea Societății Academice din România, Simona Popescu – mobil: 0723 230 410
 • Din partea Academiei de Advocacy, Radu Nicosevici – mobil: 0722 503 136

***

Resurse (în format .pdf):

___________
Amănunte și aici: Chemare la acțiune: români din toată lumea, spuneți-le politicienilor ce fel de procedură de vot doriți!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

57 thoughts on “Români, voi ce doriți: Vot electronic sau vot prin corespondență?

  • George Petrineanu

   Ambele, plus VOT ANTICIPAT in localuri publice desemnate provizoriu (de exemplu biblioteci).
   Cred ca votul anticipat ar avea rostul lui pentru ca in decurs de o luna (de exemplu) cei care nu au o sectie de votare in apropiere pot sa-si aranjeze cel putin accesul la aceste sectii.

   Sistemul suedez;
   Iata ca exemplu, agentia suedeza de votari s-a ostenit sa traduca instructiunile de votare in 33 de limbi, inclusiv romanes (5 dialiecte) si româneste.
   http://www.val.se/sprak/rumanska/Faktablad_RKL_Rumanska.pdf

   Trebuie sa faci dovada identitatii tale
   Trebuie să-ți dovedești identitatea pentru a putea vota. Dacă nu ești cunoscut
   de către personalul de la alegeri trebuie să arăți un act de identitate ca de
   exemplu carnet de conducere, pașaport sau legitimație de serviciu. Dacă nu
   ai niciun act de identitate, o altă persoană poate să-ți confirme identitatea
   dar asta înseamnă că acea persoană trebuie să prezinte un act de identitate.
   Votare
   În ziua alegerilor votezi la secția ta de votare
   Poți vota doar la secția de votare care este scrisă pe cardul tău de alegător.
   Secția de votare este deschisă doar în ziua alegerilor din data de 14
   septembrie 2014. Când votezi la secția ta de votare ești bifat pe lista electorală
   și voturile tale sunt depuse în urnele de vot.
   A vota în avans la municipalitatea proprie sau la altă
   A vota în avans înseamnă că votezi în altă parte decât la secția ta de vot.
   Votarea în avans are loc de la data de inclusiv 27 august 2014 și până la
   inclusiv data alegerilor. O secție de votare pentru votare în avans poate fi de
   exemplu Primăria3
   sau biblioteca.
   Când votezi în avans trebuie să ai cu tine cardul tău de alegător pentru
   acesta este folosit pentru a trimite votul tău la secția ta de vot. Votul tău se ia
   în calcul acolo.
   Poți obține informații referitor la unde poți vota în avans pe pagina de
   internet a Autorității Electorale http://www.val.se sau de la municipalitatea ta.
   A vota din străinătate
   Dacă ești în străinătate poți vota cu scrisoare sau la o ambasadă suedeză sau
   la un consulat suedez. Pentru a vota cu scrisoare ai nevoie de material pe
   care îl comanzi de la Autoritatea Electorală.
   Anumite persoane pot vota prin mesager
   Poți vota cu mesager dacă ești bolnav, cu dizabilități fizice sau în vârstă și nu
   poți să mergi singur la secția ta de votare sau la un local de votare. Poți vota
   cu mesager și dacă ești închis în arest preventiv sau la un penitenciar. Dacă
   locuiești la țară în apropierea unui factor poștal rural, acesta poate fi mesager
   pentru tine. Pentru a vota cu mesager ai nevoie de material special pe care îl
   comanzi de la muncipalitate sau de la Autoritatea Electorală. În material sunt
   informații referitoare la cum procedezi pentru a aranja vot prin mesager.

   Reply
   • George Petrineanu

    Si raspunsul scurt:
    O sugestie, nu mai creati inventati.
    Copiati de acolo de unde se vede cu ochiul liber ca lucurile merg bine (de preferat analizate preliminar 2-3 modele) si adaptati strictul necesar.

    Reply
 1. Eu

  Vreau vot fiecare la adresa lui,..nu mai vreau sa voteze nimeni pentru mine din tara din cei care traiesc in afara tarii. Eu sa votez cine sa-mi faca zile fripte nu cei de afara,daca gresesc e gresala mea ,,.cei de afra nu vor sti niciodata vata de aici ,ei vin odata pe an si atunci 10-15 zile ,..nu cine e in tara sau la adresa sa voteze ,cine nu sa-si vada de drumul lor.Nu am nimic personal cu cei din diaspora dar ei nu e bine sa-mi hotarasca soarta,au mai hotarit in urma cu 10 ani,cu Basescu si se vede clar ce au ales ,..a facut o justitie alui care a aparat ,marii corupti ai rergimului basist si nu numai. Nu,..diaspora sa vina acasa sa voteze ca au ”cistigat țara inapoi ”,daca nu ,..sa nu voteze.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Eu: aveți tot dreptul să vă hotărâți singur destinul, la fel cum cei din diaspora își păstrează dreptul de a-l hotărî pe al lor; nu mai gândiți cu ”granițe”

   Reply
   • boby

    Domnule ziarist,
    Am trait si eu afara vreo 10 ani si te asigur ca romanii ce traiesc afara habar nu au ce se intampla in tara si oricum nu sunt interesati decat in mica masura pentru ca pe ei nu ii afecteaza! In 2009 l-au votat pe Basescu -care a nenorocit Romania – tot din lipsa de informare corecta dar mai ales datorita propagandei costisitore facuta de ICR (MAE) Putem initia si un dialog separat.
    In ce priveste forma de vot ea trebuie sa fie aplicabila tuturor romanilor oriunde s-ar afla, pe baza CNP ului exclusiv cei decedati al caror CNP nu il scoate nimeni din baza de date la eliberarea certificatului de deces, adica suprimarea oricarei posibilitati de frauda. Si mai ramane si problema cumpararii votului, practicata, en-gros, de 25 de ani si nesanctionata de nimeni desi organele competente (SRI) cunosc, chiar in detaliu, fenomenul la nivelul fiecarei localitati mai importante

    Reply
    • Mihai Gotiu

     @ boby: am trăit și eu ”afară” (o perioadă mai scurtă), m-am întâlnit și am discutat cu mulți dintre cei care s-au mobilizat în toamna trecută (de ordinul sutelor) – în cea mai mare parte sunt persoane mult mai informate decât media din România

     Reply
     • boby

      Te inseli amarnic dragul meu! Exista si acum zone mari din diaspora care l-ar vota si maine tot pe Basescu gratie numai ignorantei si dezinformarii!

     • boby

      Nu mai faceti trimitere la toamna trecuta! Stiti la fel de bine ca si Iohannis ca votul a fost unul si nu !

  • instalatoru

   „EU& sunt cel ce sunt”. Trăiți în țară, dar din banii altora, inclusiv a „bandițiilor” din diasporă de care vorbiți cu dispreț! Sigur sunteți pensionar sau bugetar după : ei nu e bine să-mi hotărască soarta! Aș paria că sunteți militant PSD-ist! Rușine!!!!!!

   Reply
   • Mihai Gotiu

    @ instalatoru: nu faceți aceeași greșeală de generalizare; au ieșit la vot destui pensionari și bugetari mobilizați de ceea ce s-a întâmplat în diaspora

    Reply
  • vasile pasca

   curajosule
   daca vrei .poti sa/ti formezi propria republica si acolo decizi suveran…fara ingerinte din afara
   nu cred sa reusesti,din cauza epuizarii neuronului
   pace tie

   Reply
 2. Barbu Brailoiu

  Eram gata să aplic, până am văzut cine face parte din comisia de experţi.
  Prezenţa dlui Hurezeanu nu mai inspiră încredere publică, după înverşunarea şi zelul cu care domnia sa găseşte de cuviinţă, de o bună perioadă de timp, să se indigneze împotriva luptei împotriva corupţiei, cerând răspicat stoparea acesteia (a se vedea înregistrările emisiunilor de la DigiTV).
  Un om care l-a servit pe coruptul Adrian Năstase (căruia i-a fost consilier personal! un fel de Remus Truică mai citit) şi care acum luptă din greu împotriva unor interese publice legitime, a instituţiilor statului şi a legislaţiei sub care acţionează acestea nu se asortează deloc cu România Curată.
  Aşadar, în semn de protest, nu voi da curs unei iniţiative, altfel, salutare.

  Reply
 3. Octavian Capatina

  CE TREBUIE FACUT – FARA COMENTARII.
  Si vot prin corespondenta pentru cei ce n-au acces (din diferite motive motive inclusiv varsta) la noua tehnologie si vot electronic. Tot procesul electoral trebuie sa se faca in baza unui registru unic electronic – fiecare vot avand o casuta unica (CNP) in acest registru. Plus FIECARE votant sa-si poata vedea votul dat oricand!

  Reply
 4. Plesea Gheorghe

  Dificultatea identificarii unice certe a votantului se poate face pe baza biometrica, amprenta digitala fiind cea mai usor utilizabila, eventual cu asocierea CNP – amprenta.

  Reply
 5. Nicolae SIDORENCO

  Grea intrebare. In conditiile cand in mediul rural este o mare masa de votanti care nu stie ce este acela un calculator dar mai ales cum sa lucreze cu el este un foarte mare handicap. Situatia va favoriza exacerbat furtul de voturi fiindca vor fi multi cei ce se vor oferi „sa-i ajute” pe nestiutori sau neinitiati. Poate in cazul votului prin corespondenta s-ar putea sa fie mai corect. Personal mi-am pierdut speranta in interesul clasei politice de a pune la punct un sistem de vot credibil . Singura sansa de succes ar fi ca fraudarea votului sa fie legiferata ca si crima cu premeditare si abia apoi sa adoptam un sistem de vot mobilizator. Daca nu vom face intocmai categoric sondajul ce se doreste a fi facut va fi din start o mare pierdere de timp si un esec meritat.

  Reply
 6. mocoteo

  Cel mai la indemana pentru votul la distanta mie -mi pare votul prin corespondenta,cel electronic presupune niste costuri pentru semnatura electronica,semnatura care nu merita si nici nu o sa fie achizitionata doar pentru vot!
  Votul prin corespondenta se poate desfasura foarte simplu prin trimiterea unei scrisori cu confirmare de primire catre biroul electoral la care este arondat fiecare votant care sa contina:
  1)Votul exprimat.
  2)O copie dupa actul de identitate care ofera dreptul la vot pe care fiecare participant sa scrie OLOGRAF cu cine voteaza iar apoi sa semneze!
  Daca articolul de mai sus tot a abordat problema votului cum ar fi daca autorii ar milita si pentru organizarea tuturor alegerilor (generale,locale,etc.) din Romania simultan cu cele din UE??Am economisii o gramada de bani -ca tot suntem o tara saraca-si de timp plus ca politrucii nostri vor fi obligati(de rusinea Europei..) sa prezinte in campania electorala niste promisiuni credibile si adaptate doctrinei europene la care sunt arondati!

  Reply
 7. cmt

  Votul electronic nu trebuie adoptat in urmatoarea perioada, pentru ca nimeni nu a reusit pana acum sa-l implementeze corect si sigur. Ideea e buna, dar nu este Romania in pozitia de a fi pionier in domeniul votului electronic. In acest caz, cu tot respectul pentru opinia fiecarui cetatean roman care vrea alegeri mai fluide decat cele de anul trecut, aproape nimeni nu e calificat sa isi exprime ideea despre cum trebuie implementat un astfel de sistem. De la cetateni simpli pana la asociatii ca M10, vad ca exista propuneri vagi de cum ar trebui sa functioneze votul electronic, si e clar ca cei care emit aceste pareri bine intentionate nu se pricep la tehnologia informatiei. Votul prin corespondenta este adoptat la o scara mult mai larga, avem exemple de urmat si experienta altora pe care sa cladim, dar votul electronic e un vis frumos. Puneti va rog in comisia de ‘experti’ si un IT-ist sau doi, dar nu de la firmele abonate la stat, ca sigur vor vrea sa faca un sistem de vot electronic :)

  Reply
  • lupulsas

   Greshitzi, ESTONIA a testat cu succes mai multe modalitatzi de vot electronic, iar la scrutinul din 2015 deja 20% din voturi s-au dat online, fara nici o problema. Una din metode foloseshte proceduri cunoscute din online- banking, supersecurizat, extrem de simplu in utilizare, parola de unica folosintza ptr. validarea votului se primeshte pe telefonul mobil ca SMS. Softul de-a gata, validat, incercat, folosit cu succes in practica s-ar putea primi evident contra cost pe filiera partenariatului UE, ar trebui adaptata doar interfatza de acces la limba romana, un fleac.

   Reply
   • cmt

    Estonia a testat votul electronic. Si are probleme (evident nu dupa parerea autoritatilor din Estonia).
    ‘fara nici o problema’. De unde stiti? Cum se detecteaza daca sunt probleme in votul electronic. Va inteleg entuziasmul si bunele intentii, dar nu va dati cu parerea daca nu sunteti specialist in votul electronic. Nu e ca la fotbal ca toti stim cum trebuie facut :)

    Reply
    • lupulsas

     Stimate domn, nu ma dau specialist in vot electronic, in schimb am fost timp de 25 ani responsabil ptr. dep. IT al unei banci germane. Informatzia ref. aportul votului electronic la ultimul scrutin din ESTONIA este cea oficial comunicata in media credibila „SPIEGEL”, „FOCUS”, „n-tv” din Germania. Faza de „testare” a votului electronic in ESTONIA a avut loc, tot cf. informatziilor oficiale, catziva ani inainte de folosirea acestuia „pe viu”, la ultimul scrutin. Daca avetzi informatzii absconse, cum ca nu ar fi functzionat corect acest vot, va rog sa indicatzi sursa. Daca ar fi fost asha, nu credetzi, ca o tzara serioasa, ca ESTONIA, s-ar fi confruntat cu cereri de anulare a votului? Eu nu am auzit, sa fi fost asha.

     Reply
     • lupulsas

      Am uitat sa mentzionez, ca ne-avand cetatzenia romana, nu am drept de vot, deci sunt impartzial/neinteresat material.

 8. Dan_Bruma

  Asa la prima vedere, nu sint de acord cu votul prin corespondenta sau cu votul electronic pentru simplul motiv ca nu am siguranta ca votul meu va ajunge sa fie socotit pentru cursa electorala. In schimb, daca mi se garanteaza cumva ca votul meu ajunge sa fie luat in considerare atunci e ok (stiu si eu, ceva de genul recomandata cu acuzare de receptie dar si in cazul asta nu e sigur ca votul ajunge sa fie socotit) Daca nu mi se garanteaza acest lucru, atunci sint pentru prezenta fizica la vot, în acest caz stiu ca votul este în urna pentru ca îl pun eu cu mana mea si mai stiu ca, în principiu, se sta cu ochii pe urna ca pe butelie :) pentru ca din comisia de supraveghere fac parte oameni din toate partidele si independenti.

  Reply
 9. vlad

  Din start votul electronic nu trebuie luat in considerare. Avem o societate obsedata de conspiratii, va dati seama ce s-ar discuta dupa toate alegerile? cum s-a furat, cum s-a crackuit sistemul etc etc. Nu mersi, pot sa merg 10 minute pana la cabina sa votez. Acum, in ce priveste votul prin corespondenta… am mari dubii si pentru el. Cred ca deschidem cutia Pandorei, frauda electorala ar putea sa fie uriasa. Va dati seama ca primarii o sa mearga din casa in casa sa faca scrisorile cu oamenii??? O sa poata controla total voturile ….. si chiar avand optiunea sa te razgandesti, in momentul in care in ziua alegerilor te duci la sectie, automat primarul o sa afle ca te-ai razgandit, pt ca altfel de ce ai veni pana acolo???

  Parerea mea este ca votul prin corespondenta trebuie dat doar celor din diaspora. In rest mi se pare mult mai important sa facem un sistem computerizat de urmarire a voturilor si a CNP-urilor!!! Trebuie eliminat votul multiplu, ba chiar mai mult, odata facut sistemul ar trebui luate listele de la toate alegerile anterioare, introduse si prinsi cei care au abuzat. Va dati seama ca multi ar face denunturi…..

  Reply
 10. alinaMP

  si votul prin corespondeta e foarte scump si usor de falsificat, poate colegii de la RC incep sa publice nste materiale consiste pe tema asta
  si votul anticipat prezentat de noi in ianuarie era o solutie, probabil cea mai buna, nici aceea ieftina, deci toate solutiile sunt deschise, rugamintea mea la participanti este sa si documenteze costuri, daca nu se poate altfel atunci prin analogie cu alte tari care practica sistemul, vedeti seminarul francez prezentat si de noi, de aici piana la audiere, ideal, ar trebui zilnic un material informativ ca sa fie un exercitiu informat

  eu cu regret sunt pe drumuri indepartate, as aca nu pot ajuta cu mare lucru

  Reply
 11. Nicolae Dorobantu

  Atat votul prin corespondenta cat si cel electronic pot fi controlate si automat furate mult mai usor decat votul normal prin buletin de vot. Singura solutie este suplimentarea sectiilor de votare. Altfel o sa ajungem din lac in iad.

  Reply
 12. rtharie

  Cred că votul electronic poate fi falsificat. Imi doresc să se găsească calea ca poporul român să voteze fără să i se falsifice în nici un fel voturile şi nici să fie manipulaţi oamenii cum s-a întâmplat în 16 noiembrie între turul 1 şi 2.

  Reply
 13. mariana

  De acord cu cei care spun ca ambele modalități de vot pot fi ușor fraudate – un informatician mi a și explicat cum se poate face cu votul electronic. Soluția corectă e suplimentarea secțiilor de vot și controlul strict al procesului electoral. Și pentru cei care tună și fulgeră împotriva diasporei: cei care merg la vot in străinătate merg fiindcă le pasă cu adevărat de Romania, cei care nu se duc n-ar fi făcut-o de multe ori nici in țară (sau poate pentru o plasă cu ceva…) Alții ar vota, dar sunt prea departe de secții – și ma întreb acum dacă nu o fi chiar o tactică intenționată pentru a-i îndepărta și sufletește de țară ( cu motivația ” de ce să mă mai interesez, dacă nu-mi pot exprima opinia”) . Bineînțeles, unii din afara țării chiar se dezinteresează total, dar la fel stau lucrurile și în țară, e plin de oameni care nu merg la vot din lehamite. Cei cărora le pasă fac și alte lucruri pentru țară, nu doar se trezesc o dată la 4 ani că-s patrioti. Că așa, la nivelul declarațiilor, dă pe afară patritiotismul din România – și se văd cu ochiul liber rezultatele, de 25 de ani…

  Reply
 14. Laura

  Cand vorbim de vot prin corespondenta sau vot electronic, mai ales pentru romanii din strainatate, o problema foarte complicata de care trebuie sa tinem seama e cea de potentiale conflicte de jurisdictie.

  Hai sa luam cazul lui Vasile, cetatean roman cu domiciliul in Windhoek, Namibia (unde nu avem ambasada, Namibia tine de ambasada din Africa de Sud). Sa zicem ca procesul de votare (prin corespondenta sau electronic) este format din urmatorii pasi: Vasile face cerere pentru vot prin corespondenta/electronic, ambasada din Pretoria proceseaza cererea, ambasada trimite lui Vasile buletinul de vot/tokenul pt vot electronic, Vasile voteaza, Vasile trimite votul inapoi la ambasada, votul este numarat.

  Intrebare: sub ce jurisdictii se desfasoara fiecare din acesti pasi ?

  Reply
 15. Raymond Luca

  De la bun inceput doresc sa va atrag atentia ca nu se poate admite discriminarea privind modalitatea de vot intre cetatenii romani din tara si cei aflati in strainatate. Deci votul prin corespondenta (sau electronic) trebuie sa fie posibil pentru oricine cetatean roman, indiferent de adresa, sau resedinta temporara. In acest mod ar fi posibil sa fie eliminate sectiile speciale, nu doar din strainatate, dar si din tara si-n acest fel ar fi stopat „turismul” electoral din judete devenite deja celebre in acest sens, precum Olt, Teleorman, Calarasi, Ialomita, etc.
  Si ar mai fi o tema de discutie: foarte multi dintre cetatenii romani aflati in strainatate sunt doar temporar in afara granitelor tarii, majoritatea pentru munca. Cu ajutorul votului prin corespondenta, sau cel electronic, acestia ar putea opta sa voteze ori pentru o lista de partid / un candidat (in functie de legea electorala) din circumscriptia lui de origine, unde are adresa permanenta, ori pentru o lista de partid / un candidat al diasporei.

  Reply
  • Vot online

   De acord, si pentru romanii din tara sa se aplice aceleasi reguli. Prin votul online, vor vota mult mai multi tineri si din Romania care nu se obosesc sa dea un click dar nu se duc la sectii decat ca pe 16 noiembrie cand voteaza impotriva unui neghiob ca Ponta. PSD nu vrea acest vot electronic si va face votul prin corespondenta mai dificil decat cel normal. Iohannis doarme, nu-l treziti!

   Reply
 16. Asociatia Romanilor din Suedia ( I.R.I.S )

  In Suedia functioneaza perfect si fara stres metoda votului anticipat sau prin corespondenta. De asemena si votul electronic trebuie luat in calcul, fiind si o metoda de eficienta logistica a autoritatilor. Se economisesc multe resurse prin utilizarea acestui mod de vot.

  Economisteste si protejeaza mediul de exemplu carburant atit pt autoritati cit si pentru votanti . Poti vota aproape din orice loc din lume astfel incit numarul celor care voteaza v-a creste considerabil iar rezultatul votului va explima mai real optiunile cetatenilor.

  Gabriel Ursescu

  Reply
 17. Ovidiu

  Din parerile colegilor mei comentatori am retinut ca cine are drept de vot trebuie sa voteze. Problema delicata este daca aceste sisteme de vot sunt destul de sigure astfel ca cineva interesat (grupuri de interese) sa poata frauda. Nici acum nu s-au judecat in totalitate cauzele aflate pe rol de fraudare a alegerilor (demiterea lui Basescu), desfasurate si org in asa zisul sistem clasic. Putem copia sisiteme europene de votare moderne (alternative) mai mult sau mai putin eficiente, dar trebuie adaptate conditiilor specifice din Romania (apetitul maladiv pt fraudare). Ex. dorim autoturisme de import dar cu sisteme de siguranta si rezistenta pt. drumurile noastre, samd.

  Reply
 18. vasile

  Sunt convins ca date exacte, motivatii, experienta puteti avea direct de la statele care practica sau au practicat astfel de metode de vot. Am citit de ex, ca Franta a experimentat votul prin corespondenta si l-au abandonat din cauza unor sandaluri privind coruperea acestuia. De ex, de la azile sau spitale, pleca o singura, aceeasi optiune de vot. De ce nu cereti date experimentale de la acestia??? Si cu votul electronic sunt altii mai avansati. Unii folosesc console, nu vad niciun avantaj fata de stampile, dimpotriva. In Olanda am inteles ca se poate vota prin email. Am fost surprins, fiindca emailul nu are niciun fel de securitate, poate fi manipulat, monitorizat. Mai e tipul de vot electronic propus de Macovei, nu stu daca e mai folosit undeva, mie imi pare foarte practic, ieftin, sigur, modern. Oricand va ramane riscul vinderii votului, nivelul riscului tine de moralitatea, la un moment dat, a poporului. Altceva ce nu inteleg e de ce fiecare se incapataneaza sa faca ei o propunere, a propus si PMP si M10, si USL au o comisie in Parlament, de ce nu discutati? Cine credeti ca va lua in considerare, ca va pune in discutie ceea ce va aflati voi in treaba? Si pentru Constitutie, in 2013, a bagat Comisia pe in seama cineva, pentru vreo propunere serioasa, sistemica, de modificare a Constitutiei? Nu. Nici macar propunerile de pe site-ul lor praf-in-ochi nu le-au luat in considerare. De ce sunteti fuduli si nu cooperati cu cei care au avut deja initiativa si un aport, au ceva expertiza deja in domeniu?

  Reply
 19. cristian ioan

  Oameni buni, ce-i aiureala asta?!
  Suntem totusi pe la 1880, s-a descoperit o kestie de-i zice electricitate, are numeroase aplicatii practice!
  Cine nu este la … curent cu noutatea, sa citeasca romanele unuia Jules Verne!

  Serios acum, faza cu prezenta fizica in cabina de vot si cu trantit stampila pe buletinul tiparit este de pe la 1848, cand votul universal era mare noutate! La sfaritul secolului XIX existau deja metode mai avansate!

  Dupa 2000 s-au raspandit si la noi cartile de credit si bancomatele, exista de mult si infrastructura, si procedurile de securizare pentru exprimarea „electronica” a optiunilor electorale!

  ce nu exista, este vointa politica !

  Reply
  • lupulsas

   Avetzi dreptate, traim in secolul XXI shi vrem sa introducem sisteme „noi” de secolul XIX, XX, votul prin corespondentza, un monstru birocratic, scump, care se bazeaza pe functzionarea corecta unor firme cu renume prost, POSTA. Ori sa ne gandim numai, selectiv, la POSTA ROMANA, cea care a impartzit la ultimele alegeri fluturashi mincinoshi ref. taierea pensiilor. Nimic mai ushor ptr. P.R. decat sa citeasca votul din plicuri shi sa nimiceasca pe cele neconvenabile. Exista un sistem de vot online functzional, utilizat in practica la ultimul scrutin din ESTONIA de peste 20% din votantzi. Fara nici o problema. Bazat pe proceduri cunoscute din online-banking, deci securitate 100%. Am primit la cerere informatzii in engleza de la Estoni, accesibile oricui, shi partenerului UE, Romania.

   Reply
    • lupulsas

     Folosesc aceste combinatzii ptr. ca nu am pe tastatura literele cu virgula shi apocrif. Ce re asta cu credibilitatea? Eu doream sa contribui la mai buna intzelegere a textului.

     Reply
 20. Simona Popescu

  Este foarte important sa va descarcati pachetul cu documente, sa le cititi cu atentie, apoi sa transmiteti formularul de inscriere si textul scris la dimensiunile solicitate si daca vreti si depozitia inregistrata. Nu va edita nimeni inregistrarea, trebuie sa fie de fix 2 minute. Mult succes si sper sa scrie cat mai multi la adresa indicata in comunicat.

  Reply
 21. mihu

  Iar pornim de la coadă şi nu o luăm cum trebuie. Primul (poate singurul) lucru esenţial e cel de a face ordine în listele de alegători. Hello! Noi habar nu avem câţi suntem în realitate. Aici şi aiurea. Cred că o evidenţă corectă e obligatorie. Să forţăm instituţiile să o facă înainte de 2016.

  Reply
  • lupulsas

   Avetzi dreptate, dar ma intreb: miile de „baietzi” de la MAI, evidentza populatziei, ptr. ce ishi iau de ani de zile salariile? Dar zecile de milioane EURO date de aceste ministere pe softurile de cacat ale lui GHITZA, milioanele date pe PC-uri la pretz de 5 ori pretzul pietzei, ptr. ce s-au dat, sa joace „baietzii” pacanele pe PC in timpul serviciului? Teoretic exista o baza de date absoluta: evidentza tuturor CNP-urilor ptr. persoane in viatza. Problema incepe, cand exista interese, ca numarul votantzilor sa fie tzinut in ceatza, ptr. a putea fura la vot (mortzii lui DRAGNEA). Dar asta e alta problema, care s-ar putea rezolva cu pedepse draconice aplicate unor astfel de indivizi. Culmea este ca Autoritatea Electorala Centrala a avut de peste un an la sertar un soft testat shi operatzional de identificare a votului multiplu pe baza verificarii online a CNP. Cineva acolo sus insa nu a vrut, ca acest instrument, care a costat shi el bani, sa fie folosit la alegeri.

   Reply
 22. Gheorghiu Petru

  Exista deja depus la parlament un proiect de lege privind votul prin corespondenta ( PNL ), simplu, clar, cu prevederi care exclud frauda.Trebuie adoptat urgent, alaturi de noul cod electoral, care ar fi bine sa stabileasca ca se pastreaza 2 camere- dar cu un nr. redus de parlamentari, cu vot pe lista judeteana ( dar cu prag de 5%), – cu reducerea nr. de consilieri locali/ judeteni cu minim 20% si cu prag de 5%, alesi pe liste, dar cu alegerea in 2 tururi a primarilor( alegeri directe nominale ).Pt. starpirea baronilor locali ( a caror putere/ legitimitate decurge in prezent de la alegerea directa, intr-un singur tur ) este bine ca acestia sa fie alesi indirect, de catre consilierii judeteni, evident pe baza unor negocieri politice ( procedeu specific democratiilor consolidate ).

  Reply
 23. Ion Corbu

  Votul prin corespondenţă şi votul electronic merg în ţările în care s-a eradicat sărăcia nu în ţările unde se vând şi se cumpără voturi. De asemenea, merg în ţări unde există o moralitate a votului şi unde politicienii din posturile cheie nu au furat cât au furat la noi. Ori cei care au furat nu vor să lase puterea din mână pentru că altfel ajung pe mâna justiţiei. Şi vor face totul şi vor investi cât este necesar pentru a frauda alegerile. La cât au furat câteva sute de milioane de euro nici nu contează. Iar votul prin corespondenţă şi votul electronic sunt două noi mijloace ideale pentru fraudarea alegerilor. Mă ofer să explic cum oricărei persoane care nu înţelege cum se pot frauda alegerile cu aceste două noi metode.

  Răul în societatea noastră, printre altele, de la furtul voturilor porneşte. Şi o Românie, cu adevărat curată, nu se poate imagina cu alegeri falsificate. Prin urmare votul prin corespondenţă şi votul electronic, acum, trebuie respinse cu toată fermitatea.

  Soluţia ca românii din afara ţării să voteze este următoarea: cu 60-75 zile înainte de data votului se înscriu pe net, telefonic, prin poştă pe liste, declarând locaţia unde se află şi intenţia de a vota. Ăe baza datelor centralizate se va şti unde şi câte secţii de vot se vor înfiinţa. Există şi disponibilitatea statelor în care se află români (Italia, Franţa, Germnia, Spania, etc) de a sprijini funcţionarea secţiilor de votare. Altfel în numele unui principiu frumos, dreptul la vot al românolor din afară, şi pe spatele lor se vor frauda alegerile.

  În plus mai trebuie cel puţin un sistem de colectare transmitere şi centralizare a rezultatelor votului, paralel celui STS şi aflat sub control civic. Ir buletinele de vot trebuie să nu mai poată fi tipărite de oricine. Adică trebuie tipărite pe hârtie securizată, înseriate (numărul de înseriere acoperit ca la adresa cu care ni se comunică codul PIN). Astfel se pot depista buletinele false şi voturile multiple

  În concluzie, dacă vor fi vot prin corespondenţă şi vot electronic 100% vor fi alegeri fraudate!

  Reply
 24. mihael

  Votul electronic cuprinde 3 pasi simpli: 1-inregistrarea ;2 -votarea;3 -verificarea votului tau dupa inchiderea urnelor .In acest fel poti verifica daca votul tau a ,ajuns acolo unde ai vrut tu. Mai explicit de atata nu se poate.

  Reply
 25. Iosif PASCU

  VOT ELECTRONIC IN MASURA IN CARE SISTEMUL ESTE SECURIZAT 100%
  ALTE COMENTARII SUNT DE PRISOS.AM CITIT CITEVA OPINIIALE UNOR ALEGATORI CARE AU RAMAS TOT INTR-O MENTALITATE RETROGRADA SI DACA SUNT TINERII CU ATIT MAI LUT.SUNT ROMANI IN DIASPORA CARE MERITA ATENTIA POLITICENILOR INDIFERENT CARE ESTE OPINIA LOR LA VOT .MAJORITATEA DIN EI SE VOR INTOARCE IN TARA MAI DEVREME SAU MAI TIRZIU ,ASA CA AR FI BINE SA AIBE POSIBILIATEA SA VOTEZE CUM CRED EI ACOLO UNDE SUNT.

  Reply
 26. emilia mironica

  Nici un fel de vot pînă nu se curăță țara de trădători și mafioți.
  Orice sistem de votare a fost și este doar o acadea pentru ignoranți iar pentru politicienii infractori , lacomi și trădători a fost și este doar un joc de culise.
  NICI UNUL dintre sistemele de Votare propuse nu are legătură cu adevărul , cu Poporul sau cu țara!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *