Romania Curată

Răzvan Nicolescu (drept la replică): ”Este firesc ca statul român să încaseze mai mult decât încasează acum din sistemul de redevențe”

Răzvan Nicolescu, fost ministru delegat pentru Energie a transmis site-ului România Curată un drept la replică privitor la articolul legat de afacerile familiei Ponta cu Petrom și Rompetrol, pe care îl publicăm mai jos.

Site-ul romaniacurata.ro a publicat o analiza despre posibile interese de afaceri intre diversi politicieni si unele companii din energie. In acest context, am fost profund surpins si dezamagit sa constat metionarea numelui meu ca posibil factor de blocaj pentru stabilirea unui nou sistem fiscal pentru sectorul de oil & gas din Romania.

La o minima verificare s-ar fi putut constata ca ministrul delegat pentru energie nu avea competente institutionale directe pe zona de fiscalitate, institutiile responsabile fiind Ministerul de Finante si Agentia Nationala pentru Resurse Minerale. Mai mult decat atat, pozitia mea in privinta stabilirii unui nou sistem fiscal pentru petrol si gaz a devenit publica prin publicarea de catre presa, fara ca sa imi doresc neaparat acest lucru, a unei scrisori pe care am transmis-o Ministerului de Finante in data de 26 noiembrie 2014 si in care sugeram necesitatea introducerii unui nou sistem fiscal incepand cu 1 ianuarie 2015. Aceasta scrisoare, pe care v-o transmit atasat, a fost publicata, de altfel, la inceputul lunii decembrie 2014 de mai multe miljoace media cum ar fi : Hotnews, Realitatea, Ziarul Financiar, etc

Doresc sa semnalez prin acest email ca analiza in forma publicata, si nedocumentata in ceea ce mai priveste, imi aduce prejudicii importante reputantionale pe o zona (integritate) extrem de importanta pentru mine si in trecut si in prezent si in viitor. In plus, aceasta analiza vine in contextul in care sunt intr-o perioada de identificare a unor noi provocari de cariera.

Ca fost atasat al Romaniei la UE pe probleme de energie, ca director al Petrom sau ca ministru pentru energie, am considerat intotdeauna integritatea ca lucru cel mai importat. In prezent, ca Presedinte Agentiei Europene de Reglementare in Energie cred acelasi lucru. Tocmai am adoptat cele mai dure reguli privind confictele de interes dintre toate agentiile europene. In viitor, in orice pozitie ma voi afla nu imi voi schimba modul de a gandi si a actiona pe zona de integritate.

O zi buna!

Razvan Nicolescu

 ***

Scrisoarea  adresată de către Răzvan Nicolescu Ministerului Finanțelor și datată 26 noiembrie 2014, o puteți citi, în format .pdf aici. România Curată semnalează faptul că, încă din luna aprilie a anului trecut, Răzvan Nicolescu s-a pronunțat în mod public asupra faptului că o decizie ar fi trebuit să fie luată luată ”după alegerile prezidențiale”. „În privinţa redevenţelor, dacă o să fiu întrebat ce părere am, voi comunica ANRM şi MFP să ia o decizie după alegerile prezidenţiale din noiembrie, iar procesul să fie transparent, cu consultarea celor peste 40 de concesionari de acorduri petroliere”. Răzvan Nicolescu, 23 aprilie 2014 (Mediafax)

România Curată apreciază că:

  • scrisoarea lui Răzvan Nicolescu confirmă faptul că ”este (era, de la 1 ianuarie 2015 – n.r.) firesc ca statul român să încaseze mai mult decât încasează acum cumulat din sistemul de redevențe, suprataxa pe gaz și taxa pe resurse minerale
  • după alegerile prezidențiale timpul ar fi fost prea scurt (aproximativ o lună efectiv, datorită Zilei Naționale, Crăciunului, pentru a nu mai vorbi că dacă ar fi câștigat Ponta ar fi fost necesară formarea unui nou Guvern) pentru a realiza o consultare/negociere reală și transparentă a nivelului redevențelor – ceea ce induce ideea că ori nu s-a dorit creșterea redevențelor ori, cel mai probabil, consultările au avut loc, dar Guvernul a decis să amâne să facă publice rezultatele acestora, nivelul negociat fiind prea mic.

Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *