Marian Petru

Raportul specialiștilor infirmă Primăria Iași. Doar 45 din cei 253 de arbori marcați în Parcul Expoziției trebuie tăiați

Dacă mai exista vreun semn de întrebare în privința modului cel puțin dubios în care administrația publică de la Iași a pornit la începutul anului marcarea copacilor din Parcul Expoziției, îndoiala a fost înlăturată și de analiza dendro-faunistică realizată de doi specialiști independenți.

Inginerul  doctor Ionel Lupu (dendrolog) și doctorul Emanuel Târnoveanu (biolog), pe parcursul a două luni, iulie și august 2014, au realizat o inventariere a marcajelor  făcute de tăietorii Primăriei ieșene, dar și a faunei găzduite de grădina publică. Potrivit celor constate în aria parcului, cei doi specialiști au reușit să identifice 253 de arbori marcați cu vopsea roșie. La 120 dintre aceștia nu a putut fi văzut numărul de inventariere.

Dincolo de aceasta, din totalul celor marcați, 99 de arbori, în urma analizei, au fost  clasificați ca fiind sănătoși. Pe lângă acest aspect, specialiștii care au elaborat raportul au observat că mai mulți arbori sănătoși  au fost marcați pentru a fi tăiați; aceștia se află în vecinătatea  terasei – restaurant  ”Vânătorul” și în proximitatea stadionului din Copou. Din evaluare reiese că, pe lângă cei aproape 100 de copaci sănătoși marcați, în Parcul Expoziției  din Iași, mai sunt 20 de arbori cu crăpături din cauza gerurilor din iernile trecute, dar care nu reprezintă un pericol pentru vizitatorii grădinii. La fel, și aceștia erau prevăzuți pentru tăiere.

Concluziile raportului dendro –faunistic  realizat la Iași arată că peste 150 de arbori din cei marcați (61%) nu ar trebui tăiați. Alți 54 ar mai rezista fără probleme cel puțin zece ani.  Doar 45 din cei 253 de arbori marcați ar trebui doborăți, aceștia, într-adevăr, potrivit evaluărilor, reprezentând un real pericol pentru oameni.

Puteți citi Raportul experților independenți, în format .pdf, aici

Plantarea de tei, campanie pentru PSD-iștii de la Iași

Planul  Primăriei de tăiere a copacilor din Parcul Expoziției și reacțiile organizațiilor civice, dar și a ieșenilor au dus la apariția unei teme de campanie, la nivel local, pentru prezidențiale. Cu aproximativ o săptămână înainte de primul tur, mai mulți membri de top ai PSD Iași s-au pozat cu lopeți și hârlețe în mâini anunțând că au plantat 50 de tei.

În poza ”de familie” s-au regăsit  deputaţii  PSD de Iaşi Cristina Nichita şi Sorin Iacoban, dar şi consilierul municipal Marius Ostaficiuc. Ultimul este ținut minte în urbe pentru că, potrivit unor înregistrări audio, a vrut să deturneze un miting împotriva tăierii, în 2013, a mai multor zeci de tei pe bulevardul central, Ștefan cel Mare.

Lăsând la o parte ipocrizia celor care au participat (inclusiv ”dirijorul” masacrului copacilor – viceprimarul Mihai Chirica), un semn de întrebare este legat de veridicitate celor relatate de deputata Cristina Enachi. Deși pe site-ul său a scris că ”am fost şi eu să pun copăcei pentru că este una dintre activităţile cele mai plăcute şi dătătoare de speranţă pe care le cunosc”, încălțările cu toc folosite la acțiune trădează cu totul alte pasiuni ale parlamentarului de Iași.

sursa foto -jurnalvirtual.ro pesedisti cica la plantat teisursa foto: jurnalvirtual.ro

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *