Mihai Goțiu

Protestele pentru salvarea pădurilor au început la Câmpeni (FOTO) Moții au pornit spre Cluj pentru a participa și la mitingul din Piața Unirii

Câteva zeci de persoane s-au strâns în această dimineață în fața statuii lui Avram Iancu din Câmpeni pentru a protesta împotriva defrișării pădurilor din România. La miting a participat și Eugen David, președintele Asociației Alburnus Maior din Roșia Montană. De altfel, prelucrarea finită a lemnului este una dintre alternativele propuse de societatea civilă care se opune proiectului minier de la Roșia Montană, printre alternativele de dezvoltare durabilă a zonei. Industria mobilei din Câmpeni (care consumă mult mai puțin lemn și aduce beneficii mult mai mari pe plan local) a avut de suferit din cauza dezvoltării dominației pe piață a companiei Schweighofer-Holzindustrie, din cauza creșterii prețului lemnului.

Problema pădurilor a fost cuprinsă și în cadrul Proclamației și a listei cu revendicări de la Marea Adunare a moților de la Câmpeni, din 19 octombrie 2013.

”Viaţa în Munţii Apuseni nu e uşoară, dar avem păşuni pe care putem să ne creştem vitele, avem păduri din care, cu bună măsură, putem lua lemne pentru fabricile noastre de mobilă, încă mai avem ape curate, peisaje, monumente ale naturii şi o istorie care atrag zeci de mii de turişti în fiecare an. Sunt activităţi de pe urma cărora locuitorii Apusenilor trăiesc deja şi sunt oportunităţi de dezvoltare, care, valorificate cu înţelepciune, pot să ne asigure un trai bun atât nouă, cât şi copiilor şi nepoţilor noştri. Noi nu cerşim la uşile altora, alţii au venit la uşa noastră şi încearcă să ia şi să distrugă ceea ce ne aparţine!”

fragment din Proclamația de la Câmpeni, 19 octombrie 2013

(…)

”Refacerea și dezvoltarea infrastructurii rutiere din zona Munților Apuseni și acordarea unor facilități fiscale și de altă natură pentru dezvoltarea activităților economice în următoarele domenii: turism, prelucrarea lemnului și refacerea fondului forestier, creșterea și prelucrarea produselor de origine animală, apicultură, alte activități specifice zonei;

Adoptarea de către Guvernul României a unor politici publice, ca și elaborarea, cu ajutorul societăţii civile reale, a unei strategii care să prevadă măsuri în acord cu principiile dezvoltării durabile, ale utilizării optime a resurselor, ale conservării patrimoniului cultural-istoric și ale sprijinirii întreprinzătorilor locali”

fragment din revendicările moților, 19 octombrie 2013 (vezi aici)

***

”Pentru mine, Campania de salvare a pădurilor e la fel de importantă ca și Campania Salvați Roșia Montană. Sunt aceleași probleme de mediu, de viață și de exploatare proastă a pădurilor, cu distrugeri și locuri de muncă puține și beneficii mici pentru comunități. Voi ieși în stradă de fiecare dată când va trebui, chiar dacă va trebui să ies încă zece ani de acum înainte sau 14 ani, cât am ieșit pentru Roșia Montană”,

Eugen David, președinte Alburnus Maior

Mesajul lui Eugen David, președintele Alburnus Maior, cu ocazia protestelor împotriva despăduririlor abuzive.Strada e…

Posted by Rosia Montana in UNESCO World Heritage on 8 Mai 2015

***

După mitingul de la Câmpeni, moții au plecat spre Cluj, unde vor participa la protestele care vor începe aici la ora 16.00.

Harta protestelor de astăzi, aici.

campeni 1 campeni 2 campeni 3 campeni 4 campeni 5 campeni 6


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Protestele pentru salvarea pădurilor au început la Câmpeni (FOTO) Moții au pornit spre Cluj pentru a participa și la mitingul din Piața Unirii

  1. ALIN

    CE CAUTA OLAR ACOLO.NU MAI POATE CONTROLA OCOALELE SILVICE SI PADURARII SI NU MAI AU NEPOTII LUI LEMNE LA GATERE,ACEST INS ESTE UN CRIMINAL AL PADURILOR SI NU NUMAI.

    Reply
  2. ALIN

    DACA TE CAUTA ANAFUL OLARULE TE INCHIDE SI PE TINE SI PE DOAMNA DE LA FINANTE DIN CIMPENI PE 10 ANI LA CATE MARSAVII A=TI FACUT IMPREUNA CU PRIMARII TAI DIN ZONA APUSENILOR SE STIE .PDL OCOLIS,PDL SALCIUA,HOREA,ALBAC ETC

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *