Mihaela Parghel

Proteste în trei limbi, la Sfântu Gheorghe. “Opriţi Schweighofer!”

Aproape o mie de persoane s-au adunat în faţa Prefecturii din Sfântu Gheorghe pentru a protesta împotriva defrişărilor. Cetăţenii din Covasna au un motiv în plus de nemulţumire: deschiderea fabricii de cherestea de la Reci, aparţinând concernului austriac Holzindustrie Schweighofer.

Manifestanţii de la Sfântu Gheorghe au venit cu mesaje în trei limbi – română, maghiară şi engleză – pe pancardele pe care le-au purtat. “Afară cu mafia din ţară“, “Forrest first, local livelihood first“, “nem ilyen jovot akarunk (nu vrem un astfel de viitor)” şi “Kauft kein holz von schweinghofer (nu cumparaţi lemn de la schweinghofer)” sunt mesajele transmise de covăsneni. Sloganul zilei a fost însă “Schweighofer, grup infractional organiza!t”

În faţa manifestanţilor a luat cuvântul reprezentantul Asociației Neuer Weg din Făgăraș, Hans Hedrich, care susţine că fabrica investitorului austriac, de la Reci, a fost construită ilegal. Cu această ocazie, Hans Hedrich a anunţat că  l-a acționat în judecată pe președintele Consiliului Județean Covasna, Tamas Sandor, urmând să facă acelaşi lucru și cu conducerea Agenției de Protecție a Mediului Covasna, care a aprobat documentaţia depusă de firma austriacă.

„Procesele în instanță le-am demarat pentru că altfel nu există nicio șansă să oprești un proiect investițional cu o miză atât de mare. Vom continua, avem pe țeavă, cum se spune, următorul proces, cu Agenția de Protecție a Mediului Covasna, pentru că ei sunt responsabili de încălcarea directivei europene privind studiile de impact asupra mediului. Vom sesiza și Comisia Europeană”, a declarat Hans Hedrich. Acesta a adăugat că există dovezi potrivit cărora concernul austriac foloseşte lemn procurat ilegal din pădurile României.

„Nu e de ajuns să reușim să anulăm autorizația fabricii de la Reci, pentru că vor rămâne celelalte fabrici (alte trei fabrici ale aceluiaşi concern, în România) Nu avem nimic de negociat, vrem să se respecte legea”, a mai spus vicepreședintele Neuer Weg.

covasna01

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Proteste în trei limbi, la Sfântu Gheorghe. “Opriţi Schweighofer!”

 1. Delczeg Eva Ibolya

  Sunt ferm convinsa de faptul ca impreuna, vom reusi sa stopam distrugerea padurilor – aurul verde al planetei !!!

  Reply
 2. ela

  mici corecturi:
  4 limbi (RO, HU, EN, GE)
  5 fabrici Reci, Suceava, Radauti, Bacau, Sebes – deci raman 4 fara Reci

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *