Romania Curată

Primarul suspendat al Iașului și șefii grupului de firme UTI, judecați pentru mită pentru proiectul care privea fluidizarea traficului rutier

Gheorghe Nichita, primarul suspendat al municipiului Iași, a fost trimis în judecată de procurorii DNA, iar în boxa acuzaților vor lua loc și șefii grupului de firme UTI, președintele Tiberiu Urdăreanu și vicepreședintele Mihail Tănăsescu. Nichita va fi judecat pentru luare de mită, iar Urdăreanu și Tănăsescu pentru dare de mită, respectiv complicitate la dare de mită. Tot în acest dosar este judecat și omul de afaceri ieșean Gabriel Mardarasevici, acuzat tot de dare de mită.

Conform actului de acuzare, în vara anului 2013, „în contextul implementării proiectului „Sistem de Management de Trafic în Municipiul Iași” care privea fluidizarea traficului rutier și pietonal, precum și scăderea gradului de poluare, finanțat din fonduri europene, Gheorghe Nichita ar fi pretins, în mod direct, inculpatului Mardarasevici Iulius Gabriel, și în mod indirect, inculpatului Urdăreanu Tiberiu, un procent de 10% din valoarea contractului, pentru a agrea câștigarea licitației de către asocierea UTI – IBC și semnarea contractului respectiv, în valoare de 69.614.309 lei (fără TVA), precum și pentru asigurarea derulării acestuia în bune condiții”.

„Acest lucru a avut la bază o înțelegere anterioară între Nichita Gheorghe, Mardarasevici Iulius Gabriel (pentru IBC) și Urdăreanu Tiberiu (pentru UTI), aceștia din urmă efectuând, cu sprijinul inculpatului Tănăsescu Mihail și a unei alte persoane, demersuri frauduloase pentru colectarea banilor (ce urmau a fi dați cu titlu de mită). De asemenea, demersurile au constat și în elaborarea și, ulterior, decontarea unor facturi pentru situații de lucrări conținând servicii neprestate, a căror valoare reprezenta, de fapt, suma ce se colecta, periodic, drept mită pentru primarul municipiului Iași”, arată procurorii.

Concret, se mai arată în rechizitoriu, în perioada august 2013 – începutul anului 2015, Nichita Gheorghe a primit următoarele foloase materiale constând în o parte din suma totală promisă, de 10% din valoarea contractului atribuit, respectiv 3.632.106 lei (colectată prin depunere în contul firmei IBC), echipamente electronice, în valoare de 20.000 lei, plata în cursul anului 2014, a serviciilor de cazare pentru Gheorghe Nichita la Beijing și Hong Kong, în valoare de 28.364 lei, dar și reduceri de 30-40% (în total circa 15.100 lei) din prețurile unor locuri de cazare la un hotel de lux din București.

Procurorii au pus sechestru asigurator pe mai multe bunuri immobile ale lui Gheorghe Nichita și Tiberiu Urdăreanu, dar și asupra unui cont al lui Gabriel Mardarasevici.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *