Romania Curată

Primăria Târgu-Jiu, acuzată că nu respectă transparența decizională

Președintele Grupului de Acțiune în Interes Public, Daju Narcis, acuză Primăria și Consiliul Local Târgu Jiu  că au adoptat proiectul de buget pe anul 2017 fără consultarea cetățenilor, a celor de la care provin banii din acest buget, iar ulterior nu au publicat acest document public pe site-ul Primăriei.

Iată mesajul primit de România Curată de la președintele Grupului de Acțiune în Interes Public, Daju Narcis:

„Vă informăm în legătură cu o stare de fapt profund anormală și vă solicităm sprijinul pentru inițierea tuturor demersurilor care ar putea conduce la restabilirea legalității și a normalității.

În demersurile de adoptare a Hotărârii privind aprobarea bugetului, a programului de investiții și a programului acțiunilor edilitar-gospodărești pe anul 2017, nici conducerea Primăriei Târgu Jiu și nici Consiliul Local Târgu Jiu nu au asigurat o transparență decizională minimală. Practic, proiectul de buget pe 2017 este adoptat:

– fără să fi fost asigurată o publicitate minimală a documentului, care nici măcar nu este postat pe site-ul Primăriei Târgu Jiu (încălcându-se grav art. 7 din Legea 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică)

– fără niciun fel de consultare a cetățenilor și a asociațiilor legal constituite

– fără ca conducerea Primăriei sau Consiliul Local să fi comunicat public, prin mijloace accesibile cetățenilor, locul și modalitatea în care cei interesaţi pot trimite în scris propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ, în contradicție cu prevederile art. 7 din Legea 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică.

Practic, cetățenii și persoanele juridice din Târgu Jiu nu au niciun fel de posibilitate de a propune în ce fel să fie cheltuite impozitele colectate de la ei, sau de a contribui la optimizarea proiectului de buget, în interesul întregii comunități.

Mai mult, prin declarații publice (disponibile aici: http://www.pandurul.ro/articol/dezbatere-pe-lipsa-dezbaterii!-primaria-targu-jiu-_88691.html), viceprimarul cu atribuții de primar Aurel Popescu a demonstrat că nu își cunoaște obligațiile legale. În condițiile în care nu a asigurat transparența decizională minimală în adoptarea proiectului de buget, și niciun fel de posibilitate reală de participare a cetățenilor și persoanelor juridice la adoptarea și optimizarea lui, Aurel Popescu declară public că domnia sa respectă legislația în vigoare. Concomitent, oferă o nouă dovadă de iresponsabilitate publică afirmând că nu știe dacă proiectul de buget este publicat pe site-ul Primăriei.

În acest fel, conducerea Primăriei și Consiliul Local Târgu Jiu descurajează participarea activă a cetăţenilor și persoanelor juridice din Târgu Jiu la luarea deciziilor administrative şi la procesul de elaborare a proiectelor de acte normative, deși guvernul României își asumă la nivel strategic optimizarea participării active, inclusiv prin înființarea Ministerului Consultării Publice și Dialogului Social.”


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Primăria Târgu-Jiu, acuzată că nu respectă transparența decizională

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *