Silvia Vrinceanu Nichita

Cât te poți baza pe cuvântul lui Oprișan

Cum s-a lepădat baronul de Vrancea de toți liderii PSD imediat după ce pierdeau alegerile sau puterea în partid

Pe nesimțite, județul Vrancea a devenit de ceva timp exemplul celui mai retrograd mod de conducere. Dacă Teleormanul îl dădea pe megabaronul etalon național, Liviu Dragnea, iar Constanța pe Mazăre, circarul șef dar la fel de lipsit de orice scrupul, împărțind aceeași cameră a pușcăriei, cei doi au predat șatafeta la Focșani unde Oprișan a rămas neclintit pe poziție ba chiar mai are și ambiții de șefie. Băiat cu școala străzii și cu foarte mult tupeu, Oprișan a știut mereu ce papuc să pupe la București pentru a se menține la putere și a avea în județ liniștea aducătoare de prosperitate și maximă libertate personală. Pentru că omul nu a avut la viața lui alte crezuri în afară de înavuțirea personală. Mereu în goană după putere, el s-a dat cu cel mai tare, lingușeala și tămâierea fiindu-i mod uzual de exprimare. Dar vai de acela ce cădea din zenitul de unde până atunci îl lumina și pe Marian Oprișan.

Să trecem în revistă câteva dintre declarațiile pe care liderul PSD Vrancea le făcea când bătea vânt de schimbare electorală prin partid.

Când a început să iasă în lume ca “baron de Vrancea”, Ion Iliescu, fondatorul PSD, al democrației originale și al capitalismului de cumetrie, pe care le ducem și astăzi în cârcă, era tătuca, era șeful suprem. Corul Pastorala din Focșani mergea la sărbătorirea merelui șef de stat și partid pentru a-i cânta ode și imnuri și a-i aduce astfel aminte că el, “Oprișan de la Vrancea”, îl iubește nețărmurit. Dădea și bani la cerșetoare pentru sănătatea domnului Iliescu, evident cu presa de casă lângă el ca să se audă până la Cotroceni. Când vântul politic s-a schimbat, Oprișan s-a dat cu Geoană, prin intermediul singurului său model politic, Miron Mitrea, omul care i-a ținut mereu spatele în partid. Peste noapte, Ion Iliescu a devenit o “cârpă kaghebistă”, numai bună de trimis la lada de gunoi a istoriei. Ba peste câțiva ani, când fostul lider nu mai avea un cuvânt de spus, nici nu-l mai putea suporta prin partid. “L-aș da afară pe Iliescu, vă spun la modul cel mai sincer. Iliescu, cum să vă spun eu, a luat-o razna și a stat destul”. (aprilie 2012)

Mai târziu, evident ca să se pună pe sine într-o lumină bună, îl vede pe Iliescu cu alți ochi, ca un tovarăș de luptă: “Cum să fiu comunist, când, în frunte cu dl Iliescu, eu, pe 21 decembrie, m-am dus la București să dau la o parte acest sistem?” Mai contează că niciunul în viața lui nu a luptat decât pentru el și ai lui doar în interiorul unor caste exclusive și antinaționale, sau, mai pe românește, pentru gașca-i ce-l susținea?

Năstase, Goană, Ponta și Dragnea. Cine urmează?

Registrul a fost același indiferent cine a fost șeful PSD. Când e sus e Kim Ir Sen și numai plecăciuni, când e jos e preșul pe care-și șterge picioarele în public, ca să vadă cine urmează la șefie că el e gata de o altă închinăciune.

În 2006 a urmat atacul la Adrian Năstase căruia nu-i putea ierta faptul că acesta a vrut să îl demită pentru abuzurile care oripilaseră lumea occidentală într-o vreme în care România negocia intrarea în UE. “Eu cred că domnia sa ar trebui să demisioneze din funcţia de preşedinte executiv al partidului social democrat şi să lămurească problemele pe care le are cu parchetul. “

Pe atunci parchetul nu era “NKVD-ul pentru care nu există persoane nevinovate, există persoane de care nu ne-am ocupat suficient“ (septembrie 2014) iar cu Băsescu era în foarte buni termeni, acesta fiind de altfel singurul politician de care i-a fost frică cu adevărat. Pe “Băse” îl respecta căci avea serviciile, era amoral și demagog, și amândoi iubiseră la tinerețe Securitatea. Mai știa și că Băsescu îi vrea capul lui Năstase pe tavă, cum același lucru îl dorea și protectorul său, “fratele Mitrea”… Nimic mai mult, doar o fericită coincidență.

Cazul Mircea Geoană:

Oprișan în 2009: „Mircea Geoană este cel mai bun produs al PSD din ultimii ani”

Ghici ciupercă cine este primul psd-ist care-l felicită pe Băsescu pentru realegerea-i din decembrie 2009 ca președinte al României și-i va cere demisia “prietenului” Geoană?  “Pe domnul Geoană eu nu îl sfătuiesc să îşi depună sau nu mandatul pentru că va veni un moment în care va trebui să şi-l depună fără să-i mai ceară cineva acest lucru. Dacă dânsul a câştigat alegerile să meargă la Palatul Cotroceni, dar dacă le-a pierdut, ca în orice ţară civilizată, trebuie să-şi depună mandatul.” (Realitatea TV, 18 decembrie 2009)

Cu Victor Ponta povestea se repetă: „Vă rog din suflet să mă ascultați! Întotdeauna am spus adevărul, iar acum, în 2014, adevărul este unul singur: cu Klaus Werner Iohannis, Vrancea şi cetăţenii comunităţii noastre nu au nimic de câştigat, din contră, au numai de pierdut! Îi rog pe vrânceni să înțeleagă și să nu uite că, în realitate, Klaus Werner Iohannis este candidatul PDL și a lui Traian Băsescu. Pe 16 noiembrie să mergem toți să îl votăm pe Victor Ponta Președinte pentru a dezvolta Vrancea și pentru a face oamenilor o viață mai bună!“

În martie 2018 schimbarea schimbării: ” poporul român este mult mai inteligent și Ponta n-a ajuns președintele României – slavă Domnului – și a ajuns președintele României altcineva, care până în momentul de față a demonstrat că poate fi un bun mediator, astăzi nu mai sunt posibile abuzurile care au fost posibile în momentul în care Victor Ponta era prim-ministru și când el a jucat un rol foarte important în construcția sistemului paralel și în construcția acelor legi care pe unii procurori i-a avantajat în așa fel încât să comită abuzuri”.

Pe când Liviu Dragnea venea la Focșani să taie panglica noului bazin de înot, Oprișan nu a scăpat ocazia să-l perieze puțin pe noul său ”prieten” formulă cu care gratulează pe puternicul zilei: “am găsit înțelegerea necesară la singurul coleg și singurul om care m-a sprijinit în această direcție și acesta este motivul pentru care azi este prezent, este prietenul meu și președintele PSD, pe vremea aceea viceprim ministru al Guvernului României și ministrul Dezvoltării Regionale, el care și-a pus semnătura pe realizarea acestui important proiect“.

Nu mai puțin la sfârșitul anului trecut el sărea în apărarea lui Dragnea și la gâtul celor care îi cereau rațional și democratic printr-o scrisoare o politică diferită:

“Vreau să le spun celor care mai au gânduri să lovească PSD că PSD nu va dormi, că PSD reprezintă poporul român şi dacă vrei să trădezi PSD trebuie să ştii că trădezi România, guvernarea şi idealurile colegilor tăi“.

Mai contează că Oprișan își numește azi partidul, PSDragnea, și șterge pe jos cu cel pe care mai ieri îl proslăvea? Mai contează că după ce cu câtva timp în urmă îi cerea sentențios dnei Dăncilă și lui Tudorel Toader să modifice prin ordonanțe de urgență Codul Penal, iar azi pune batista pe țambal și dorește să nu se mai discute ever subiectul justiției? După 25 de ani în linia a doua, mai curat, mai uscat după ce a fost albit de Coana Justiție, ca orice politician care a început cărând gențile șefilor, Oprișan crede că i-a venit vremea să să fie el stăpânul puterii din partid. Măcar mai din umbră.


foto: PSD.ro


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Cât te poți baza pe cuvântul lui Oprișan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *