Silvia Vrinceanu

VIDEO „Opriți defrișările, nu mai tăiați pădurile!” Activiștii de mediu din Focşani au povestit cum se taie păduri de stejar sub pretextul igienizărilor

„Cine ne păzește pădurile?” „Hoții!!!”, au răspuns într-un glas protestatarii care au ieșit în stradă sâmbătă, la Focșani. Aproape o sută de protestatari, majoritatea tineri, s-au adunat în această după-amiază în Piața Unirii a Focșaniului pentru a protesta împotriva defrișărilor din păduri.

Peste 30.000 de hectare de pădure a pierdut județul Vrancea în ultimii 25 de ani din cauza defrișărilor masive efectuate în special în zona montană, după cum au anunțat activiștii prezenți la protest. De asemenea, alte mii de hectare au trecut din proprietatea statului în proprietatea unor particulari, în urma unor retrocedări dubioase, mediate de așa numiții procuratori, care au cumpărat drepturile litigioase de la foștii proprietari de dinainte de instaurarea comunismului.

sos paduri piata unirii focsani

Ultima afacere dubioasă vizează retrocedarea a 180 de hectare de pădure în Crângul Petrești de lângă Focșani, în baza unor documente despre care chiar Direcția Silvică Focșani susține că ar fi falsificate. ”Dacă noi stăm acasă și nu facem nimic s-ar putea să ne trezim cu un deșert în România. Pierdem în fiecare zi hectare întregi de pădure, iar în locul lor nu mai plantam nimic. Pentru a ajunge la vârsta maturității, unui copac îi trebuie 70 de ani.

sos padurea varzaresti

Investitorii de peste hotare sunt interesaţi atât de mult de pădurile româneşti, încât şi-au înfiinţat chiar şi o asociaţie. În ultimii ani, investitori austrieci, germani şi finlandezi au investit sute de milioane de euro în achiziţia de suprafeţe împădurite de aici. România nu a dus lipsă de strategii pentru protecţia pădurilor, însă defrişările ilegale nu au fost niciun moment stopate. Pierderile înregistrate doar în ultimii zece ani de către statul român ajung la 5 miliarde de euro, potrivit estimărilor Curţii de Conturi”, a declarat Diana Păduraru-Coban, arhitect de profesie, inițiatoarea protestului de la Focșani.

Tăieri în pădurea de stejari

În primele rânduri la protest au fost activiștii de la Asociația pentru Dezvoltare Durabilă “Focul Viu” din Focșani, care au sesizat autoritățile statului în mai multe rânduri cu privire la tăieri abuzive. Chiar în această primăvară au fost semnalate tăieri masive în pădurea de stejari de lângă mănăstirea Vărzărești, aflată în aria de protecție avifaunistică Subcarpații Vrancei. Tăierile au fost efectuate de Ocolul Sivic Dumitrești sub pretextul ingienizării, după cum spun activiștii ONG-ului de protecție a mediului, dar în realitate s-a tăiat mult mai mult. “Au recunoscut că s-a încălcat legea, dar nu s-a dat nicio sancțiune”, spune George Pantelimon, activist de mediu. Acesta cere guvernanților să nu mai modifice Codul Silvic în funcție de interese politice și cere o mai mare responsabilizare a silvicultorilor, până la ultimul pădurar, care aprobă adesea tăieri abuzive sub pretextul igienizării pădurilor sau a vârstei arborilor.

sos paduri focsani

„Sub aceste pretexte se reduce din suprafața forestieră națională și chiar din ariile protejate, pe care – culmea!, le-am înființat pentru a păstra integritatea naturii și a mediului înconjurător”, adaugă George Pantelimon, de la Aociația Focul Viu. La rândul său, Nicu Panaitescu din Focșani nu face distincție între drujbarul român și cel austriac și spune că ambii fac la fel de mult rău. „De fiecare dată când văd munții dezgoliți mi se rupe inima. În anumite locuri sunt mai multe cioate decât copaci. Dacă se continuă așa e tragic!”, spune cetățeanul Nicu Panaitescu. În opinia sa, un Cod Silvic care să fie aproape prohibitiv și care să protejeze în mod real pădurile, dar și instituții și oameni care să aplice legea ar conduce la conservarea patrimoniului forestier național.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *