Mihai Goțiu

O primă victorie pentru Sebeș: procedura de revizuire a autorizației de mediu pentru Kronospan suspendată de Minister. Protestele continuă duminică

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) a anunțat, printr-un comunicat de presă, că autoritatea de mediu nu poate finaliza procedura de revizuire a autorizației integrate pentru Kronospan Sebeș, care își dorește deschiderea unei noi fabrici de formaldehidă în oraș. Procedura de avizare va fi suspendată pe perioada analizării contestațiilor depuse de două ong-uri și a documentației depuse la Agenția pentru Protecția Mediului Alba.

„Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a luat act de manifestările stradale care au avut loc duminică, 11 ianuarie 2015, în municipiul Sebeş, faţă de construcţia, în oraş, a unei fabrici de formaldehidă. MMAP a primit, în cursul zilei de luni, 12 ianuarie 2015, cele două contestaţi privind decizia de revizuire a autorizaţiei integrate de mediu pentru SC Kronospan Sebeş SA, înaintate de două organizaţii non-guvernamentale reprezentative din domeniul protecţiei mediului. Astfel, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Graţiela Gavrilescu, a dispus demararea procedurii de analiză a contestaţiilor înregistrate, în conformitate cu prevederile art. 43. al OM nr. 818/2003 în cadrul Comisiei pentru soluţionarea contestaţiilor din cadrul autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului”, se arată într-un comunicat de presă, transmis miercuri.

Peste 2.000 de cetățeni, localnici, dar și activiști din Cluj și Reghin, au participat duminică la un protest la Sebeș împotriva poluării produse de Kronospan. Pentru duminică, de la ora 14.00, a fost anunțat un nou protest. De asemenea, manifestări de susținere au fost anunțate și pentru București, Brașov și Timișoara (detalii aici). Nemulțumirea legată de poluare este dublată și de faptul că fabricile Kronospan se numără și printre cei mai mari consumatori de masă lemnoasă din țară.

La rândul ei, compania Kronospan a emis un comunicat de presă în care concluzionează că principala cauză a poluării în Sebeș este… traficul auto.

UPDATE: Reprezentanții companiei și-au arătat disponibilitatea de a se întâlni cu protestatarii, dar în mod… selectiv. ”Grupul de Inițiativă Civică Sebeş şi Asociaţia PrimaNatura au răspuns inițial favorabil invitației la conciliere adresată de Kronospan Sebeș, cu condiția ca la întâlnire să fie prezenți cetățeni participanți la marș, inclusiv presa. Societatea Kronospan a refuzat însă acest lucru motivând că invitația vizează numai reprezentanții legali înregistrați ai Asociaţiei PrimaNatura. În același timp, Kronospan Sebeş a propus o întâlnire deschisă cu membrii organizației, respectiv alți susținători activi, dar la o altă dată (23.01.2015) şi cu transmiterea în avans a unui tabel nominal cu persoanele care vor participa. Ulterior, Kronospan a trimis la mai multe persoane același tip de invitaţie la conciliere pentru data de  26.01.2015 dar la ore diferite. În aceste condiții, membrii Asociației PrimaNatura și Grupul de Inițiativă Civică Sebeş au decis să nu ia parte la conciliere dacă întâlnirea se desfășoară cu ușile închise, departe de opinia publică”, se arată într-un comunicat semnat de Grupul de Iniţiativă Civică Sebeş, Asociaţia PrimaNatura și Asociaţia Iniţiativa Civică Reghin.

În comunicat se mai arată că: ”Kronospan România este parte a consorțiului multinațional format în jurul companiei austriece Kaindl ce reunește grupul Krono din Elveția și compania Kronospan. Corporația multinațională este deținută de frații Martin și Ernst Kaindl iar activitatea sa face obiectul mai multor controverse (crearea de monopoluri, nereguli la achiziționarea de terenuri în Austria, construcția ilegală de unități industriale fără avize de mediu sau autorizație de construcție). În Sebeș, compania Kronospan este prezentă din 2004, primele controverse apărând atunci când firma a instalat fără autorizații o unitate second-hand de producție de formaldehidă, mutată din Franța în urma unui grav accident.”


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *