Romania Curată

Afacerea Schweighofer, în declin. Ce a scris ”Der Spiegel” despre lovitura primită de compania austriacă

Problemele companiei Holzindustrie Schweighofer au ajuns, din nou, în atenția celui mai influent ziar german, Der Spiegel. Publicația germană tratează de această dată pierderea de către cel mai mare procesator de lemn din România a certificatului FSC (alte detalii aici). ”Schweighofer (…) nu mai poate afirma că produsele sale de lemn ar corespunde criteriilor de sustenabilitate”, notează Der Spiegel. Acest amănunt are o importanță deosebită pentru Schweighofer, care riscă să-și piardă clienții săi europeni, în condițiile în care legislația din Uniunea Europeană prevede sancțiuni dure nu doar pentru cei care exploatează lemnul ilegal, ci și pentru firmele care utilizează și/sau comercializează lemn și produse din lemn a cărui proveniență nu poate fi probată că ar fi legală.

”Firmei austriece Holzindustrie Schweighofer i-a fost retras certificatul FSC. Schweighofer, unul dintre cei mai mari procesatori de lemn din Europa, cu vânzări de 650 milioane de euro nu mai poate afirma ca produsele sale de lemn ar corespunde criteriilor de sustenabilitate („controlled wood“ – controlul provenienței lemnului, n. RC) ale Forest Stewardship Council (FSC). Suspendarea prestigiosului certificat, o măsură pe cât de drastică, pe atât de rar aplicată, nu vine însă pe neașteptate.”, arată Der Spiegel.

”Ecologiștii de la WWF și EIA din SUA suspectează de mai mult timp această firmă, activă cu precădere în România, că ar sta la originea multor tăieri ilegale. 400.000 de hectare, aproximativ 6% din suprafața pădurilor din România, ar fi fost tăiate fără aprobări după Revoluție, estimează Curtea de Conturi. În ciuda faptului că autoritățile au identificat deja în fabricile Schweighofer din România lemn ilegal, austriecii au obținut la începutul anului 2016 un certificat FSC. Acest certificat, emis de firma Quality Austria, a fost însă contestat de WWF (Germania). „Era de nesuportat ca un distrugător al mediului înconjurător să se poată ascunde în spatele unui certificat obținut drept favoare“, spune specialistul în silvicultură al WWF, Johannes Zahnen.

Protestul a avut efect: După ce firma austriacă de certificare, care nu răspunsese la întrebările ecologiștilor, a rămas fără dreptul de certificare FSC în urma descoperirii unor deficiențe la auditare s-a văzut nevoită să tragă semnalul de alarmă și să suspende certificatul emis pentru Schweighofer. Cât de inconsistente fuseseră controalele austriecilor (ale firmei de auditare – n. RC) reiese dintr-un comunicat sec al FSC: procesul de auditare a fost „nesatisfăcător“ și insuficient pentru a identifica încălcări ale normelor din partea Schweighofer. Până și purtătorul de cuvânt al procesatorului de lemn admite că auditul FSC ar fi durat doar patru zile; firma dispunând însă de mai multe puncte de lucru în România și Austria.

Schweighofer consideră că este pusă în mod nedrept la stâlpul infamiei și asigură că ar depune „toate eforturile imaginabile“ pentru a livra clienților săi lemn din surse sustenabile. Cât de credibile sunt aceste afirmații se va dovedi în urma unei investigații mai ample a FSC, care se va încheia în septembrie.”

Der Spiegel (aici); traducere din limba germană de Hans Hedrich (Asociația Neur Weg)

***

Citește și:

ZBANG! Lovitură dură pentru Schweighofer: marea termită a pădurilor României rămâne fără certificat de sustenabilitate. Care sunt efectele

 

Notă: Redactarea și publicarea articolului s-a realizat din Proiectul „Să facem împreună legi pentru natură!”, derulat de Federația Coaliția Natura 2000 România în parteneriat cu Societatea Academică Română și co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă. Acest articol nu reflectă neapărat poziția oficială a guvernului elvețian. Responsabilitatea pentru conținutul acestuia este asumată de redacția România Curată.  


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

11 thoughts on “Afacerea Schweighofer, în declin. Ce a scris ”Der Spiegel” despre lovitura primită de compania austriacă

 1. gghas

  Mai vinovati decat austriecii sunt romanii. Afaceristi verosi care taie ilegal si duc la poarta fabricilor lemnul, cat cu acte cat fara acte, austriecii platesc si asta e ceia ce conteaza cel mai mult. Banii.

  Reply
  • RD

   perfecta dreptate ai gghas !
   Este absolut de neinteles ceea ce se intampla cu padurea romaneasca de atatia amar de ani si cu toti cei care ar trebui sa vegheze asupra ei !
   Romanii sunt vinovati !
   Toti salariatii Romsilva , prospera intr-un mod absolut miraculos, dupa retete numai de ei cunoscute. Afaceristii romani ce deruleaza activitati in domeniu , la fel !
   Supervizorii, stau si dorm !

   Reply
   • Dumitru

    M-am gandit si eu la asta si coruptia mi se pare inevitabila in Romania : Suntem invatati (prin media) sa traim la standarde occidentale, in conditiile in care salariile sunt ce sunt iar preturile sunt de multe ori mai mari decat in vest. Sunt curios cum au facut polonezii si ungurii sa nu aiba asa coruptie mare. Din cate am inteles, salariile sunt ceva mai mari, preturile ceva mai mici, iar oamenii sunt (probabil) mai invatati sa faca scandal in mod organizat. Sau poate politia chiar isi face treaba (fiind mai bine platita ?).

    Reply
 2. ilidia

  De la bun inceput aceasta firma s-a purtat cum „a vrut muschiu’ ei”. A gasit destui „binevoitori” in primul rand la Romsilva. Asa am ajuns, trebuie sa ne protejeze altii padurile !?

  Reply
  • Cornelia

   Ramane de vazut cand (si daca) vinovatii Romani , cei care care au aprobat jaful asta, vor fi trasi la raspundere. Pentru coruptie la nivel inalt, pentru facilitarea jafului national, pentru subminarea intereselor nationale, pentru atingere adusa sigurantei nationale…si lista ar putea continua. Cand vom vedea vinovatii, cand ii vom vedea pe cei care, din pix, au vandut si au jefuit?

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *