Ministerul Educației, luat la întrebări de tineri. Citiți ce minunăție de răspunsuri au primit!

Știți povestea cu ”un ochi râde, altul plânge”. Echipa România Curată se bucură că trei tineri activiști civici, Alexandru Bajdechi, Cristian Ghingheș și Alexandru Manda au luat la întrebări Ministerul Educației. E dreptul lor și e bine că au învățat care le sunt drepturile, ba chiar și le și exercită. Dar când citim răspunsurile trimise celor trei tineri de către reprezentanții Ministerului Educației la întrebările formulate în baza Legii 544/2001… se lasă noaptea. Conform Ministerului, faptul că instituția finanțează sau nu Consiliul Național al Elevilor (sau orice altceva) ”nu reprezintă o informație de interes public”! Citiți mai jos întrebările și minunați-vă de răspunsurile primite de la Minister, precum și un comentariu despre istoricul Consiliului Național al Elevilor, scris de Alexandru Bajdechi (redacția România Curată).

***

Consiliul Național al Elevilor (CNE) a fost înființat în 2006-2007 de către Ministerul Educației ca o structură consultativă subordonată cu care să se consulte în vederea realizării politicilor educaționale. La început, acest consiliu era sub papucul Ministerului pentru că nu putea adopta decizii fără aprobarea acestuia, Ministerul putea propunere demiterea membrilor Biroului Executiv Național, candidații la funcțiile de conducere erau mai întâi aleși de Minister și ulterior de elevi ș.a.

În 2010, din cauza acestor prevederi aberante și nedemocratice, Consiliul Național al Elevilor a reușit să-și schimbe regulamentul iar aceste relații de subordonare nu mai erau evidente în noul regulament însă, în fapt, acestea s-au păstrat. De exemplu și în prezent un reprezentant al Ministerului face parte din comisia de validare a candidaturilor la nivel național, schimbarea regulamentului se face cu aprobarea Ministerului iar unii reprezentanți ai Ministerului nu au ezitat să-și exprime opiniile cu privire la candidați în timpul desfășurării alegerilor. În acest moment, Ministerul subordonează financiar Consiliul Național al Elevilor, lucru care afectează independența decizională a acestuia.

Conform informațiilor primite de către România Curată, în anul 2014, Ministerul Educației Naționale a decis locul desfășurării Adunării Generale, în pofida deciziei luate de către reprezentanții CNE, care ar fi preferat un alt loc. De asemenea pentru decontarea transportului la întrunirile CNE, reprezentanții consiliilor județene ale elevilor trebuie să aibă și aprobarea inspectorului școlar general, care practic îi deleagă pe aceștia să participe la adunare. Aceleași surse menționează că nu sunt singulare cazurile în care inspectoratul își manifestă o anumită preferință pentru anumite persoane. De asemenea la nivel școlar există o adevărată dictatură a profesorilor și directorilor vizavi de consiliul elevilor. Chiar dacă Ministerul spune că acest Consiliu Național al Elevilor pe care l-a înființat nu îi mai aparține, în ordinul de reglementare afirmă necesitatea obținerea aprobării conducerii unității de învățământ pentru regulamentul propriu al consiliului elevilor. Așadar, această delimitare este doar o perdea de fum pentru a masca o subordonare a intereselor elevilor față de interesele politice ale ministrului. Este necesar să menționam că anumiți membri ai Consiliului Național al Elevilor au declarat că le este teamă să iasă cu poziții publice împotriva Ministerului din cauza faptului că acesta le-ar putea tăia imediat finanțarea.

***

Întrebările tinerilor și răspunsurile Ministerului

1. Locul Consiliului Naţional al Elevilor (CNE) în organigrama Ministerului Educaţiei.

Răspuns: Din structura organizatorică a MEN nu face parte şi Consiliul Naţional al Elevilor.

2. Dacă CNE aparţine, de jure, Ministerului Educaţiei.

Răspuns: CNE este un consiliu consultativ la nivel naţional, partener MEN.

3. Dacă CNE aparţine, de facto, Ministerului Educaţiei.

Răspuns: CNE este un consiliu consultativ la nivel naţional, partener MEN.

4. Dacă Consiliul Judeţean al Elevilor (CJE) aparţine, de jure sau de facto, de Ministerul Educaţiei sau de Inspectoratul Şcolar Judeţean.

Răspuns: Consiliul Judeţean al Elevilor/Consiliul Municipal al Elevilor Bucureşti este o structură reprezentativă a elevilor la nivel judeţean/municipal, subordonată Consiliului Regional al Elevilor şi Consiliului Naţional al Elevilor.

5. Dacă în cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale exista vreun angajat care are în atribuţii Consiliul Naţional al Elevilor.

Răspuns: Nu reprezintă o informaţie de interes public.

6. Baza legală prin care Ministerul Educaţiei Naţionale finanţează Consiliul Naţionalal Elevilor;

Răspuns: Consiliul Naţional al Elevilor este finanţat de la bugetul de stat.

7. Suma pe care Ministerul Educaţiei Naţionale a acordat-o Consiliul Naţional al Elevilor în ultimii 7 ani, defalcată anual.

Răspuns: Nu reprezintă o informaţie de interes public.

8. Dacă relaţia dintre Consiliul Naţional al Elevilor şi Ministerul Educaţiei este una de subordonare sau de parteneriat.

Răspuns: CNE este un consiliu consultativ la nivel naţional, partener MEN.

9. Dacă exista o relaţie de parteneriat vă rugăm sa ne puneţi la dispoziţie protocolul de parteneriat/colaborare.

Răspuns: CNE este un consiliu consultativ la nivel naţional, partener MEN.

10. Care este sediul social al Consiliului Naţional al Elevilor, având în vedere că regulamentul de organizare şi funcţionare este aprobat prin ordin al Ministrului Educaţiei.

Răspuns: Sediul social este caracteristic societăţilor comerciale. Având în vedere faptul că în cazul de faţă nu se face referire la o societate comercială, nu poate fi vorba nici despre existenţa unui sediu social.

11. Actul normativ prin care Consiliul National al Elevilor a fost înfiinţat, având în vedere că ordinul ministrului educaţiei nr. 2782/2007 nu vorbeşte de înfiinţare ci de aprobarea unui regulament de organizare şi funcţionare.

Răspuns: OMECT nr. 2782/2007 reprezintă actul administrativ prin care se reglementează cu privire la organizarea şi funcţionarea unei structuri consultative, structuri formate din elevi şi care reprezintă, la nivel naţional, elevii din învăţământul preuniversitar.

12. Cine răspunde pentru acţiunile Consiliului Naţional al Elevilor, ţinând cont de faptul că în majoritatea cazurilor reprezentanţii acestuia sunt minori.

Răspuns: Nu reprezintă o informaţie de interes public.

13. Ce valoare juridică au actele Consiliului Naţional al Elevilor şi dacă acestea pot fi cenzurate de instanţa de contencios administrativ.

Răspuns: Nu reprezintă o informaţie de interes public.

14. Poate fi considerat Consiliul Naţional al Elevilor o structură care pluteşte în spaţiul juridic?

Răspuns: Nu reprezintă o informaţie de interes public.

15. Din punctul de vedere al ministerului şi al actelor normative care reglementează organizarea şi funcţionare ministerului, ce asemănări şi deosebiri există între Consiliul Naţional al Elevilor şi Consiliul Naţional al Rectorilor?

Răspuns: Nu reprezintă o informaţie de interes public.

16. Nefiind o persoana juridică, poate Consiliul Naţional al Elevilor să fie membru cu drepturi depline în Organising Bureau of European School Student Unions (OBESSU)?

Răspuns: Nu reprezintă o informaţie de interes public.

17. Dacă da, cum va putea Consiliul Naţional al Elevilor să­şi platească cotizaţia ţinând cont că o structură fără personalitate juridică nu are drepturi patrimoniale?

Răspuns: Nu reprezintă o informaţie de interes public.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Ministerul Educației, luat la întrebări de tineri. Citiți ce minunăție de răspunsuri au primit!

  1. Delia Mihalache

    Ministerul Educatiei Nationale raspunde aiurea la intrebarile adresate. Cum adica, „nu e informatie de interes public” din moment ce niste cetateni, adica publicul, ii intreaba tocmai fiindca ii intereseaza?! Iar MEN e institutie publica deci tot ce e legat de activitatea sa trebuie sa fie public. Cred ca Legea 544, a accesului la informatii publice, precizeaza ce informatii nu trebuie facute publice dar nu e cazul aici. Deci MEN face un abuz si incalca legea.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *