Marius Diaconescu

Manifest de solidaritate cu poporul francez

Noi, românii, suntem solidari cu poporul francez, care traversează cele mai critice momente din istoria sa recentă din cauza atacurilor teroriste din 13 Noiembrie 2015.

În aceste clipe de groază pentru prietenii noștri francezi ne amintim de spiritul revoluționar al Franței, care de peste două secole a fost stindardul luptei pentru libertate și egalitate. Datorăm Franței spiritul revoluționar al Europei moderne. Datorăm Franței spiritul de luptă pentru libertatea de expresie și pentru egalitatea de șanse.

Statul român modern s-a creat cu sprijinul Franței. Modernizarea instituțiilor românești în secolul al XIX-lea, în administrație, justiție și alte domenii are la bază modelul francez. De la francezi am învățat cum să înlocuim instituțiile vetuste, de tradiție fanariotă, cu instituțiile moderne, de la organizarea administrativă la codurile juridice franceze.

Ne amintim de solidaritatea Franței în momentele cruciale pentru poporul român, mai ales de sprijinul dat în realizarea Unirii din 1859 și a Marii Uniri din 1918. Amintirea ajutorului militar din primul război mondial și mai ales figura generalului francez Henri Mathias Berthelot rămân vii în memoria noastră. Nu putem să uităm sprijinul guvernului francez, în frunte cu Georges Clemenceau, în recunoașterea granițelor României Mari la Conferința de Pace de la Paris.

Cultura românească, de la filosofi și scriitori la marii artiști, datorează Franței o mare parte a realizărilor sale. Franța a fost un model și o sursă de inspirație. Franța a fost și rămâne un simbol.

Suntem alături de francezi, ne rugăm pentru sufletele victimelor atacurilor teroriste și sperăm că Franța va depăși aceste momente de groază și va rămâne mai departe un simbol al libertății și egalității.

În aceste momente critice pentru Franța, noi, românii, ne manifestăm solidaritatea față de poporul francez și subscriem acest manifest de solidaritate.

VIVE LA FRANCE!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Manifest de solidaritate cu poporul francez

  1. paul

    da, datoram mult Frantei, am invatat franceza in scoala si am citit toti clasicii francezi, mai tarziu am descoperit rafinamentul muzicii, filmelor, gastronomiei, bauturilor, cosmeticelor si modei franceze, am doua masini franceze de nota 10, merg la un supermarket francez, am banii intr-o banca franceza, si am aminitiri minunate despre Paris, singura capitala care as vrea s-o vad din nou! Vive la France!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *