Alex Costache

Interpol retrage mandatul de arestare în cazul Nalan Oral. Activista turcă rămâne în închisoare din cauza unui procuror zelos

Curtea de apel Timişoara a decis punerea în libertate a activistei turce Nalan Oral după ce Interpol a comunicat că mandatul de arestare pentru terorism a fost şters din sistem, potrivit avocatului care o reprezintă, Bogdan Burdea. Cu toate acestea, activista pentru drepturile omului rămâne în închisoare, deoarece un procuror zelos a declarat recurs, chiar dacă nu mai exista niciun motiv de reținere.

“Revocă măsura arestării provizorii în vederea extrădării dispusă faţă de persoana extradabilă Oral Nalan prin încheierea din data de 08.07.2017 pronunţată de Curtea de Apel Timişoara în dosarul nr. (..).

Dispune punerea în libertate a persoanei extrădabile de sub puterea mandatului de arestare (….) emis de Curtea de Apel Timişoara în dosarul nr. (….)la data rămânerii definitive a prezentei încheieri”, este decizia Curţii de apel Timișoara din 20 iulie 2017. Vezi aici.

“Motivul pentru care s-a dispus punerea în libertate este faptul că SecretariatuI General Interpol  – Notices and Diffusions Task Force Interpol a anunţat că a şters notiţa roşie din baza de date a Interpol deoarece nu respecta condiţiile art 2 (1) şi 3 din Constituţia Interpol. În conţinutul articolelor ce au stat la baza notiţei roşii se menţionează că este strict interzis ca Organizaţia Interpol să intervină în vreun fel în activităţi de natură politică, militară, religioasă sau cu caracter rasist – extras din adresa Biroului Naţional Interpol din 20.07.2017 către Curtea de Apel Timişoara”, a explicat avocatul Bogdan Burdea.

Activista turcă rămâne totuşi în arest întrucât procurorul a declarat apel pe loc, în sala de judecată. Apelul se va judeca la Înalta Curte, alături de contestaţia activistei faţă de decizia de luni a Curţii de apel Timişoara de a o menţine în arest.

Sentinţa de condamnare pentru terorism, pusă la îndoială

Luni, avocaţii lui Nalan Oral au cerut eliberarea până la judecarea cererii de extrădare din partea autorităţilor turce. Între timp, partea turcă a solicitat un răgaz de 40 de zile pentru a trimite dosarul cu cererea de extrădare şi sentinţa de 30 de ani pentru terorism. În acest moment este pusă la îndoială chiar existenţa acestei sentinţe de condamnare din moment ce nu există la dosar decât o notă a Ambasadei turce, însă nimeni nu a văzut decizia de condamnare.

Chiar dacă există, sentinţa de condamnare a activistei turce la 30 de ani pentru terorism este pusă la îndoială de un stat membru UE. Belgia i-a acordat lui Nalan Oral statut de refugiat politic şi a ignorat cu desavârşire condamnarea primită în ţara natală.

“Cred că instanţa nu va decide extrădarea din moment ce condamnarea ei pentru terorism în Turcia a fost pusă deja la îndoială de o ţară membră UE”, a declarat Nicoleta Andreescu de la APADOR-CH.

Avocatul Bogdan Burdea a solicitat instanţei să aplice Convenţia europeană din 1951 privind statutul refugiaţilor, directiva europeană 95/2011 şi regulamentul UE 604 din 2013 semnat la Dublin în detrimentul legislaţiei interne.

Potrivit legislaţiei naţionale, instanţa română poate refuza extrădarea în două cazuri:

 • dacă persoana cere şi obţine azil politic în ţara unde a fost reţinută, în cazul de faţă România.
 • dacă există suspiciuni rezonabile că va fi supusă torturii sau relelor tratamente în cazul în care va fi extrădată în ţara solicitantă, adică Turcia.

Avocatul spune că Nalan Oral nu trebuie să mai ceară azil politic în România, ci ţara noastră trebuie să îi recunoască statutul de refugiat politic primit în Belgia, o ţară UE, ca şi România.

Petiţie pentru eliberarea activistei turce Nalan Oral

Între timp, o petiţie online pentru eliberarea activistei turce a strâns peste 1100 de semnături pe internet.

“Cerem Guvernului României eliberarea de urgenţă din arest preventiv a Doamnei Nalan Oral şi autorizarea reîntoarcerii sale în Belgia .

Doamna Nalal este refugiat politic şi se află îin arest preventiv la Timişoara, închisă pe nedrept de autorităţile române, în pericol de a fi deportată în Turcia, unde are o condamnare de 30 ani, ca oponent al dictatorului Erdogan.

Nalan Oral este un activist pentru drepturile omului, militant împotriva regimului criminal al dictatorului Erdogan, care a aruncat zeci de mii de oameni nevinovaţi în închisoare în ultimul an”, arată iniţiatorii petiţiei. Poţi semna şi tu aici.

Reţinută în vama Nădlac

Nalan Oral a fost reţinută în vama Nădlac pe 8 iulie. Împreună cu fetiţa şi partenerul ei se îndrepta către Varna, Bulgaria, pentru a-şi petrece concediul. A fost pentru prima dată când după obţinerea statutului de refugiat politic în Belgia, ea a călătorit în afara spaţiului Schengen.

Nalan Oral era stabilită în Belgia din 2012, după ce a fost eliberată din închisoarea din Turcia, unde a stat 3 ani pentru terorism. Ea este de origine kurdă şi a fost acuzată de susţinere a PKK. Nalan Oral susţine că a fost victima unei înscenări şi că, în timp ce era în detenţie, autorităţile turce i-au găsit acasă arme şi muniţie.

În Belgia activa ca susţinătoare a mişcării feministe în cadrul Uniunii femeilor socialiste.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

9 thoughts on “Interpol retrage mandatul de arestare în cazul Nalan Oral. Activista turcă rămâne în închisoare din cauza unui procuror zelos

 1. OMG

  Și de ce vă feriți să dați numele acestui Moș Teacă cu robă? Care nu este zelos (dac-am avea procurori zeloși, n-ar mai fi înflorit corupția ca o ciupercă nucleară), este doar neadecvat. Europei, secoului XXI, meseriei.
  Totuși, când procurorul declară recurs, umorile lui sunt un argument suficient?
  Poate se pregătește de vacanță în Turcia …

  Reply
 2. Dumitru

  Inca un caz tipic pentru derivele a ceea ce in Romania se numeste „justitie”. Chiar stau si ma gandesc : cate articole de felul asta au fost scrise depre procurori care merg pana in panzele albe in legatura cu cetateni romani ?

  Reply
 3. M. G.

  Domnule Alex Costache de ce puneti pe procuror eticheta de „zelos” . El face ce este obisnuit sa faca. Daca nu ar fi facut recurs intr-un caz din Romania dvs si alti adepti al justitie totale ati fi protestat ca nu isi face datoria. Ati fi organizat si marsuri!! De aceea va rog fiti consecvent domnule altfel puteti primi eticheta de fatarnic cf. fabulei „noi vrem egalitate dar nu si cu catei….” Nu poate exista Romania Curata fara o justitie curata. Or, din cate vedem de fiecare data cand putem da de o parte un pic din opacitatea justitiei din tara vedem ca numai de curatenie nu sufera. A dori justitie nu inseamna a sustine si incuraja neconditionat actiunile justitiabililor.

  Reply
  • OMG

   Domnule Alex Costache, sper să vă obișnuiți ca nu subiectele articolelor dstră să facă obiectul comment-urilor, ci imparțialitatea / obiectivitatea cu care scrieți! Nu articolul, subiectul, ci dstră sunteți ținta. De-acum încolo, nu mai folosiți adjective. Probabil că, în virtutea regulii că toți / toate se pricep la toate și cu osebire la judecăți etice, unii cred că un articol se judecă prin prisma echidistanței, nu a busolei morale. Și astfel, se dorește ca să scrieți, spre exemplu, un articol despre viol, care să fie revoltător, dacă se poate, însă să-l prezentați și pe agresor într-o lumină umană.
   Cât de falacios este enunțul: Nu poate exista România Curată fără o justiție curată! (un om al legii ar fi scris simplu „justiție”). Patronul dstră ar trebui să vă ia de urechi pentru că cineva a scris din greșeală „Curată” în loc de „curată”.

   Pe de altă parte, dacă-i așa, să se introducă dracului recursul obligatoriu în procedură! Și justițiabilii să se susțină între ei, că de-aia-s independenți, nu niște milogi care pândesc reflectare pozitivă în mass-media!

   Reply
 4. Liber Cugetator

  Care este temeiul invocat de procuror pentru a face apel? Si care este motivatia reala a acestei hotarari? Nu cumva este una politica, bazata pe „bunele relatii” ale politicienilor români cu regimul din ce in ce mai dictatorial al lui Erdogan? Si care este acuzat, si el ca si altii… de numeroase fapte de coruptie… Corb la corb nu-si scoate ochii! Atentie insa, adevratii democrati din Europa sunt cu ochii pe voi!

  Reply
  • laur22

   Temeiul ?
   Cererea de extradare inregistrata de ambasada Turciei la Ministerul Public din Ro.
   Daca nu ma crezi cauta celelalat articol de pe RC pe acetse teme si ai sa vezi.
   https://www.romaniacurata.ro/nalan-oral-a-fost-eliberata-17-zile-in-arest-ca-sa-nu-se-supere-turcii/
   Acuma cum trebuei sa procedeze respectivul minuister ?
   “Chiar dacă Interpol Lyon a comunicat că a şters notiţa roşie, noi aveam o cerere de arestare provizorie în vederea extrădării depusă de Ambasada Turciei la Bucureşti prin intermediul Ministerului Justiţiei, aşa că am fost nevoiţi să declarăm apel”, a declarat Camelia Minculescu, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timişoara pentru România Curată.

   Putea el sa respinga respectiva cerere ori trebuia sa o inainteze automat si neconditzionat in instantza.

   Nu de alta da tzin minte ca noi avem inregsitrata la Ministerul Public din Serbia o cere de extradare pe numele unui Sebastia Ghitza , corect ?

   Cum ar tb sa porcedeze prcurorul din Serbia ?
   Sa o arunce direct la gunoi ori sa o inainteze neconditzionat in instantza ?

   Reply
 5. Misu

  Nu credeti ca aseemenea procuror ar trebui dat afara? Cred ca ar fi mai bun la splat de masini!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *