Alex Costache

Încă un afacerist penal a fugit din ţară. Poliţiştii care l-au scăpat, daţi pe mâna Parchetului general (UPDATE)

 

Ministerul de Interne dă dreptate României Curate

MAI a dat dreptate României Curate după ce am publicat astăzi informaţia că omul de afaceri Avraham Morgenstern a fugit din ţară, deşi era sub control judiciar, favorizat de o neglijență a unui lucrător din Ministerul de Interne.

A fost identificată drept vinovată o poliţistă de la Secţia 6 Poliţie Bucureşti. Aceasta s-a ales cu dosar penal pentru favorizarea infractorului. În plus conducerea Secţiei 6 Poliţie a fost destituită şi este cercetată administrativ.

„S-a stabilit că poliţistul însărcinat cu supravegherea judiciară a inculpatului nu şi-a exercitat corespunzător atribuţiile de serviciu nesesizând instanţa despre încălcarea acestui program de către inculpat. Poliţistul a făcut o serie de verificări şi demersuri pentru căutarea inculpatului, însă nu a sesizat instanţa despre lipsa acestuia şi încălcarea obligaţiei de prezentare la poliţie.

Înştiinţarea instanţei despre nerespectarea programului de supraveghere s-a făcut în data de 30.05.2017, în condiţiile în care acest demers trebuia realizat de îndată ce inculpatul nu se prezentase la termenul din 15.05.2017, conform obligaţiei din programul de supraveghere.

În concluzie, Corpul de Control al MAI a constatat în sarcina poliţistului existenţa unei suspiciuni rezonabile de săvârşire a infracţiunii de favorizarea făptuitorului prevăzută de art. 269 din Codul Penal înaintând o sesizare în acest sens Direcţiei Naţionale Anticorupţie”, arată MAI într-un comunicat de presă.

Carmen Dan: „Ministrul afacerilor interne apreciază deosebit de grav acest caz, care reflectă deficienţe serioase la nivelul managementului, fapt pentru care solicită conducerii Poliţiei Române şi Poliţiei Capitalei măsuri ferme pentru modul cum a fost gestionată această situaţie”.

Dispărut din luna mai

Curtea de apel Bucureşti urma să pronunţe astăzi sentinţa definitivă în dosarul de evaziune fiscală al omului de afaceri Avraham Morgenstern. În primă instanță, el a primit 12 ani de închisoare. Acesta a dispărut însă de peste trei luni, deși se afla sub control judiciar. Polițiștii care l-au scăpat sunt cercetați acum de procurori.

Avraham Morgenstern

Deşi probabil nu aţi auzit de el, Morgenstern nu e chiar orişicine. El este acuzat că i-a dat mită 175.000 de euro fostului primar al Constanţei Radu Mazăre, bani pe care fostul edil i-ar fi investit în complexul turistic din Madagascar, potrivit Rise Project.

Morgenstern face parte din anturajul lui Elan Schwartzenberg, fostul soţ al Mihaelei Rădulescu, un alt om de afaceri israelian, dat în urmărire internațională ca urmare a unui mandat de arestare emis de celebra judecătoare Camelia Bogdan.

După „evadările” celebre ale lui Sebastian Ghiţă şi Puiu Popoviciu, şi omul de afaceri Avraham Morgenstern a fugit din ţară înainte de sentinţa definitivă şi după ce ar fi fraudat statul cu aproape 54 de milioane de lei.

Spre deosebire de Popoviciu care a fugit fără să aibă nicio măsură preventivă, Morgenstern – la fel ca şi Ghiţă – a reuşit să o şteargă având o măsură preventivă, controlul judiciar.

Cum s-a petrecut totul

Potrivit unor surse judiciare, Avraham Morgenstern s-a prezentat la termenul de judecată de la Curtea de apel Bucureşti din 21 aprilie, însă la cel din 19 mai a lipsit.

Înainte de acest termen, pe 8 mai, el ar fi trebuit să se prezinte la controlul judiciar la Secţia 6 de Poliţie Bucureşti. Nu a venit nici pe 15 mai. Poliţiştii ar fi trebui să anunţe imediat instanţa ca să emită mandat de arestare preventivă. Nu au făcut-o decât 2 săptămâni mai târziu. Practic, poliţiştii – din prostie sau complicitate – i-au acordat 2 săptămâni lui Morgenstern ca să fugă.

Până la urmă, pe 31 mai, judecătorii au emis mandat de arestare şi omul de afaceri israelian a fost dat în urmărire internaţională.

DNA a sesizat Parchetul General şi ministrul de Interne, Carmen Dan

Potrivit aceloraşi surse, pe 15 iunie, DNA a sesizat Parchetul general faţă de poliţiştii de la Secţia 6 din Bucureşti. Surse din PG au confirmat că lucrarea a fost repartizată unui procuror, care „s-a pus pe treabă”, fără să se grăbească însă şi el.

DNA a sesizat şi ministrul de Interne Carmen Dan pentru o anchetă administrativă împotriva poliţiştilor care l-au scăpat pe Morgenstern.  Conform News.ro, Poliţia Capitalei a demarat o cercetare privind încălcarea condiţiilor controlului judiciar de către omul de afaceri dispărut.

Acuzat de evaziune

Avraham Morgenstern a fost trimis în judecată de DNA pentru evaziune fiscală în valoare de aproape 54 de milioane de lei, adică peste 11 milioane de euro.

Potrivit DNA, între 2009 – 2014, administratorul companiei Shapir Structures, Avraham Morgenstern, nu ar fi înregistrat legal veniturile obţinute ca urmare a 3 contracte încheiate cu Regia Autonomă Exploatarea Domeniului Public şi Privat (RAEDPP) şi Confort Urban Constanţa.

Morgenstern s-ar fi sustras astfel de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat, producând un prejudiciu de peste 11.000.000 de euro.

Procurorii au pus sechestru pe bunurile lui Avraham Morgenstern şi Shapir Structures în valoare de 2,8 milioane lei şi pe patru imobile din Constanţa, neevaluate.

În acest dosar, Morgenstern a fost condamnat la începutul anului la 12 ani de închisoare. Vezi aici.

Curtea de apel Bucureşti pronunţă azi sentinţa definitivă în acest caz.

I-ar fi dat şpagă lui Mazăre

În aprilie anul trecut, fostul primar din Constanţa Radu Mazăre a fost trimis în judecată, alături de omul de afaceri Avraham Morgenstern. Israelianul i-ar fi dat şpagă primarului 175.000 de euro, în conturi deschise la bănci din Israel şi Lichtenstein, ca să câştige licitaţia de 10 milioane de euro pentru construcţia cartierului social Henri Coandă.

Mazăre a fost prins după ce DNA a primit documente bancare din Israel, Cipru, Lichtenstein şi Austria. Vezi detalii aici.

Radu Mazare și Avraham Morgenstern, pe vremea când afacerile duduiau

Afacerea Madagascar

Mazăre ar fi investit şpaga de la Morgenstern într-un complex turistic din Madagascar. A scris despre această afacere Rise Project.

Elan Schwartzenberg, arestat în acelaşi caz

Potrivit DNA, în 2011, Elan Schwartzenberg, cunoscut mai degrabă ca fostul soţ al Mihaelei Rădulescu, l-ar fi ajutat pe Avraham Morgenstern să îi dea şpagă lui Radu Mazăre cei 175.000 de euro ca să câştige licitaţia pentru cartierul Henri Coandă din Constanţa.

“Ajutorul acordat de Schwartzenberg Emilian a constat, pe de o parte, în faptul că a intermediat darea sumei de 175.000 de euro prin interpunerea, pe traseul banilor, a unei societăţi offshore (societate al cărei beneficiar real era) şi, pe de altă parte, a facilitat relaţia dintre Mazăre Radu Ştefan şi Morgenstern Avraham, fiind prieten cu amândoi”, arată DNA într-un comunicat de presă.

Firma lui Schwartzenberg era o companie off-shore înmatriculată în Insulele Virgine Britanice, care avea deschise conturi în Liechtenstein. Vezi detalii aici.

Anul trecut, la sfârşitul lui mai, DNA a cerut emiterea unui mandat de arestare preventivă pentru Schwartzenberg. Mandatul a fost emis de Tribunal şi confirmat de judecătoarea Camelia Bogdan de la Curtea de apel Bucureşti. Schwartzenberg a contestat la CEDO susţinând că nu a fost citat corect în Israel.

Mandatul internaţional de arestare îl încurcă pe Schwartzenberg întrucât el nu poate părăsi legal Israel, fără riscul de a fi arestat de Interpol.

Însă până să îl prindă pe Schwartzenberg, statul român l-a pierdut şi pe Avraham Morgenstern, deşi acesta este condamnat pentru evaziune fiscală de 11.000.000 de euro.

Fuga lui Morgenstern vine după alte “evadări” celebre, ale lui Puiu Popoviciu şi Sebastian Ghiţă, ambii cu legături în serviciile secrete româneşti.

 

 

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Încă un afacerist penal a fugit din ţară. Poliţiştii care l-au scăpat, daţi pe mâna Parchetului general (UPDATE)

  1. Dan_Bruma

    E timpul sa le punem cautiune pe libertate ca în State. Exista risc de fugit din tara? OK, atunci judecatorul de libertati sa decida plata unei cautiuni solide care sa acopere cu varf si indesat acest risc.

    Reply
  2. CMC

    1. De ce nu i s-a luat pasaportul? Probabil pentru ca la noi procesele dureaza ani (sau zeci de ani) si nu saptamani, ca la americani.
    2. De ce nu a pus DNA-ul sechestru? Pana la achitarea sumei corespondente sechestrului inculpatii nu ar trebui sa aiba pasaport sau buletin, doar o adeverinta cu drepturi in tara (eventual prin lege in parlament).
    3. In conditiile in care si vanzatoarele din magazine sunt convinse ca au telefonul ascultat, chiar crede cineva ca vin israelienii aici si fac afaceri cu prejudicii de zeci de milioane de Euro, fara aprobare de la securistii nostri? Ca o fi plata pentru schimb de informati , ca o fi altceva…de exemplu indivizi adusi sa corupa politicieni astfel incat sa ramana sub „control”… Dar sa ni serveasca povesti de genul ca – macar o parte a securistilor – nu stiau de sau/si nu aveau legaturi cu: Ghita, Hayssam, Schwartzenberg, Popoviciu, Morgenster, Marta samd…
    Il vedeti pe Truica in puscarie? De la Patricia Kaas?

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *