Romania Curată

Grupul de Iniţiativă Civică Lacul Tei  a dat în judecată PMB pentru lipsa de transparență

Grupul de Initiaţivă Civică Lacul Tei  a depus trei plângeri la Tribunalul București pentru a solicita instanței să ia măsuri cu privire la refuzul tacit al institutiei Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti (A.L.P.A.B.), din subordinea PMB, de a face publice  informaţii de interes pentru comunitate privind Parcul Circului.

Este  primul demers de acest tip întreprins de cetăţenii din cartierul Lacul Tei, care au format astfel un gup civic de cartier care acționează și coalizează cetățenii pentru un scop civic de interes local. Este voba despre tipul de acțiune civică pe care România Curată îl dorește replicat la scară națională, după cum am scris aici.

Să examinăm în detaliu acțiunea civică a Grupului de Initiaţivă Civică Lacul Tei, pentru ce anume a fost dat în judecată ALPAB. Astfel, au fost cerute informații de la APAB pe baza legii 544/2001, dar  nu s-a primit niciun răspuns. Enumeram mai jos continutul cererilor:

 • Documente din dosarul achiziţiei publice de servicii de pază incheiat de aceasta pentru Parcul Circului de Stat cu S.C. ARES GUARD S.R.L
 • Actele normative care reglementează organizarea şi funcţionarea A.L.P.A.B. (inclusiv regulamentul de organizare şi funcţionare), forma actualizată care să includă toate modificările şi completările operate prin acte ulterioare;
 • Documente referitoare la atribuțiile și activitatea administratorului de parc pentru Parcul Circul de Stat

In ultimii 4 ani Grupul de Initiativa Civica Lacul Tei a reusit, de asemenea:

 • să convingă autoritățile locale să permită parcarea mașinilor pe bulevardul Lacul Tei între orele 19.30 și 7.00 dimineața;
  – să obțină o soluție de compromis de la Administrația Domeniului Public Sector 2 – construirea unei alei pietonale pe Strada Județului;
 • să rezolve problema ingradirii accesului intr-un perimetru de 11.000 mp2 din Parcul Circului;
 • să organize o expozitie de fotografie „Istorie si Traditie in Parcul Tei”
 • să convingă  A.L.P.A.B.-ul de necesitatea demarării unui studiu hidrogeologic pentru a determina nivelul pânzei freatice din Parcul Circului ;

În cadrul Galei Societăţii Civile, secţiunea „Proiecte şi campanii de voluntariat”  Grupul de Iniţiativă Civică Lacul Tei a obţinut Premiul 1 pentru că au reuşit să determine A.L.P.A.B. să reabiliteze Parcul Circului.

Grupul de Iniţiativă Civică Lacul Tei s-a format în 2010, în cadrul programului de organizare comunitară derulat de Centrul de Resurse pentru participare publica – CeRe. În prezent, CeRe susţine dezvoltarea grupurilor de iniţiativă cetăţenească din 4 zone din capitală:Lacul Tei, Favorit , Callatis şi Pantelimon. Mai multe detalii putetți obține de la Silvia Cruceanu – 0724 883 366, scriind la email initiativalacultei@gmail.com, sau consultând site-ul https://laculteiinfo.wordpress.com/.

În România, așa numitele grupuri de cartier, micile grupuri locale de acțiune, sunt abia la începutul activității, dar încep totuși să se dezvolte și au mici, însă importante victorii, pe care le obțin reușind să coalizeze cetățenii pentru un scop civic de interes local. Vă invităm sa povestiți mai jos, la secțiunea comentarii, exemple de reușite locale. Spuneți-ne care este părerea voastră despre importanța acțiunii civice orientată către rezolvarea unor probleme punctuale ce țin de respectarea drepturilor elementare ale cetățenilor.

Citește și De la idealul Norvegian la nevoile Românești. Care este părerea voastră despre democrația la firul ierbii?


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Grupul de Iniţiativă Civică Lacul Tei  a dat în judecată PMB pentru lipsa de transparență

 1. Vieru Iulian

  Va rugam sa imi comunicati si mie cum se poate realiza legal un grup de initiativa locala
  Va multumesc.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *