Fostul vicepremier şi ministru de Interne din Guvernul Ponta, generalul în rezervă, Gabriel Oprea, a fost reclamat la DIICOT de un alt general în rezervă, Ioan Sârbu, fost şef al Direcţiei Medicale din MAPN şi fost director al Direcţiei Probleme Speciale din cadrul Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale (ANRSPS).
Sesizarea generalului Sârbu vizează presupuse nereguli şi ilegalităţi în achiziţia şi depozitarea de produse cerealiere şi petroliere la Rezervele Statului, aflată în subordinea MAI. El a reclamat şi afacerile cu cărbune şi apă grea dintre falimentara Regie de Activităţi Nucleare (RAAN) din Drobeta Turnu Severin şi ANRSPS. Potrivit plângerii generalului Sîrbu, toate aceste presupuse ilegalităţi ar fi fost patronate de fostul ministru de interne Gabi Oprea, prin omul lui de încredere de la conducerea Rezervelor de stat, colonelul în rezervă Dan Cornel Baranga.
Potrivit unor surse din DIICOT, aspectele reclamate în plângerea generalului Sârbu sunt verificate chiar de şeful Serviciului de combatere a terorismului, Doru Stoica, cel care instrumenteză şi dosarele extremistului maghiar Beke Istvan şi al tânărului de 17 ani din Craiova suspectat de propagandă jihadistă.
Ce a sesizat Sârbu. Fostul şef al Direcţiei Probleme Speciale de la Rezervele Statului a reclamat contractele încheiate de instituţie cu Comcereal Vaslui din cadrul grupului Racova, deţinut de omul de afaceri Adrian Porumboiu.
“Trebuie verificată, în principal, legalitatea contractelor de închiriere privind depozitarea, în primul rând a produselor cerealiere (grâu, porumb) şi alimentare, cu societăţile comerciale aparţinând omului de afaceri Adrian Porumboiu – SC Comcereal Vaslui SA, precum şi celelalte contracte de închiriere, toate acestea fiind atent controlate de Gabriel Oprea“, se arată în plângerea depusă la DIICOT.
Sârbu a indicat şi nume în plângerea lui de la DIICOT:
“În prezent, toate aceste activităţi/ilegalităţi sunt derulate prin numitul Dan Cornel Baranga, membru marcant al UNPR, dar şi preşedinte al ANRSPS, col. Caralicea Alexandru Ciprian, secretar general al ANRSPS, dar şi nepot al lui Gabriel Oprea“.
Ce spune ANRSPS. Reprezentanţii Rezervelor Statului spun că până acum DIICOT nu le-a comunicat nimic despre o posibilă anchetă şi nici nu a solicitat informaţii. “Începând cu data numirii în funcţia de preşedinte a domnului Dan-Cornel Baranga, respectiv 5 martie 2013, ANRSPS nu a efectuat achiziţii de produse cerealiere şi petroliere la rezerva de stat.
De altfel, în perioada precizată, contractele derulate de ANRSPS au fost efectuate cu respectarea prevederilor legale, nefiind încheiat niciun contract de închiriere privind depozitarea de produse cerealiere (grâu, porumb) şi alimentare”, arată ANRSPS într-un răspuns transmis României Curate.
Cu toate acestea, în Sistemul electronic de achiziţii publice (SEAP, www.e-licitate.ro – portalul guvernamental de achiziţii publice) este înregistrat un contract încheiat între Rezervele Statului şi compania Comcereal Vaslui. Este vorba de un acord cadru de “prestări servicii încărcare în mijloace de transport pentru cantitatea maximă de 24.204.502,58 kg de grâu depozitată în spaţiile Comcereal Vaslui” în silozurile din Vaslui, Bârlad, Creţeşti şi Fălciu.
Contractul în valoare de 95.000 de euro a fost încheiat pe 23 iulie 2015 prin încredinţare directă (negociere fără anunţ de participare). Administraţia Rezervelor de Stat a justificat neorganizarea unei licitaţii deschise astfel: “serviciile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive tehnice”.
Cine e Baranga. Şef al Rezervelor de Stat din 2013, colonelul Dan Baranga, este vicepreşedinte al UNPR la nivel naţional. El a fost subprefect al Capitalei în perioada în care Gabi Oprea a fost prefect al Bucureştiului, între 2002 şi 2003. A fost apoi director la Asistenţă socială la Primăria sectorului 2 condusă de un alt general UNPR, Neculai Onţanu. Potrivit propriului CV, în perioada Guvernului Boc, Baranga a fost prefect de Ilfov. În mai 2012, odată cu venirea USL la putere, Baranga a devenit vicepreşedinte al ANRP, Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, aflată acum în epicentrul unor anchete DNA care vizează despăgubiri ilegale. Baranga este doctor în Ştiinţe Militare cu o teză susţinută în 2007 “Cooperarea civili – militari în acţiunile militare altele decât războiul. Operaţiile civile“. În ianuarie acest an, Baranga a fost decorat cu Ordinul Naţional “Steaua României” în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari de preşedintele Iohannis, la propunerea ministrului de interne pe atunci, Gabi Oprea. Oprea a fost şi el, la rândul lui, şef la Rezervele Statului între 2001 şi 2002, în perioada Guvernului Năstase.
Afacerile dintre RAAN şi Rezervele Statului. Generalul Sârbu a reclamat şi presupuse ilegalităţi privind:
– împrumuturile de combustibili de la Rezervele Statului către Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN) Drobeta Turnu Severin
– transferul către ANRSPS a rezervei de apă grea produse de RAAN şi destinate centralei nucleare de la Cernavodă (Nuclearalectrica)
– contractele considerate păguboase ale RAAN cu firmele din grupul Confort Timişoara, controlat de omul de afaceri Georgică Cornu
– contractul considerat păgubos de către RAAN privind modernizarea reţelei de distribuţie a energiei termice pentru oraşul Drobeta Turnu Severin.
Potrivit plângerii generalului Sârbu, RAAN a produs apă grea în avans pentru viitoarele reactoare 3 şi 4 şi a încasat banii de la Nucleareletrica. Cum, deocamdată, reactoarele 3 şi 4 sunt doar în fază de intenţie, rezerva de apă grea a fost preluată de Rezervele Statului. Deşi a avut producţie şi desfacere, RAAN a intrat în incapacitate de plată în 2013 din pricina contractelor păguboase, susţine generalul Sârbu.
Ce spune ANRSPS. “Împrumuturile de combustibil către RAAN au fost efectuate în mod transparent, în baza ordonanţelor de urgenţă adoptate de Guvern şi publicate în Monitorul oficial al României, iar apa grea achiziţionată la rezerva de stat a fost realizată în conformitate cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 118/2011 pentru reglementarea unor măsuri privind asigurarea cantităţilor de apă grea şi de octoxid de uraniu pentru unităţile 1-4 de la Centrala nuclear-electrică de la Cernavodă”, arată reprezentanţii Rezervelor de stat.
Împrumuturile de lignit şi păcură. Potrivit mai multor ordonanţe de urgenţă ale Guvernului, ANRSPS a împrumutat combustibili RAAN pentru continuarea activităţii. În 2013, RAAN a intrat în incapacitate de plată şi, în septembrie, a fost introdusă în procedura de insolvenţă. Potrivit noului plan de organizare judiciară elaborat în noiembrie 2015 de către administratorul “Tudor şi Asociaţii”, ANRSPS este cel mai mare creditor de stat al RAAN cu suma de aproape 108 milioane de lei, adica aproape 24 de milioane de euro. Cum RAAN a garantat cu stocuri de apă grea şi nu a restituit împrumuturile de combustibili, Rezervele Statului urmează să preia din stocurile de apă grea.
Rezerva de apă grea. Potrivit administratorului judiciar, de la data intrării în insolvenţă şi până la 30 iunie 2015, ANRSPS a împrumutat RAAN lignit şi păcură în valoare de peste 63 de milioane de lei. Conform contractului de împrumut, RAAN a garantat cu un stoc de apă grea în valoare de peste 68 de milioane de lei. Potrivit contractului, RAAN trebuia să restituie împrumutul de păcură şi lignit până la sfarşitul lunii iunie a acestui an şi nu a făcut-o, aşa că Rezervele Statului au executat garanţia şi au preluat stocul de apă grea. Potrivit administratorului judiciar, în septembrie 2015, Rezervele de stat au preluat de la RAAN un nou stoc de apă grea în valoare de 25 de milioane de lei.
Transferul rezervei de apă grea. Potrivit ordonanţei de urgenţă a Guvernului 20/2015, rezerva de apă grea a RAAN destinată Centralei de la Cernavodă va fi preluată la Rezervele Statului:
“Art. 1. Se stabileşte nivelul maxim al produsului apă grea destinat unităţilor 1-4 de la Centrala nuclearo-electrică Cernavodă la cantitatea totală de 3.400 tone.
Art. 2. Cantităţile de apă grea produse de Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare Drobeta -Turnu Severin până la data de 30 iunie 2015 în scopul atingerii nivelurilor maxime prevăzute la art. 1 vor fi preluate la rezerva de stat de către Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale “, stabileşte ordonanţa 20/2015.
Producţia de apă grea, oprită. Guvernul a decis să oprească producţia de apă grea de la RAAN întrucât nu era rentabilă, iar rezerva destinată Centralei de la Cernavodă (reactoarele 1-4) a ajuns la necesarul maxim.
Stocurile de apă grea ale RAAN. Potrivit administratorului judiciar, stocurile de apă grea în valoare de peste 270 de milioane de lei vor fi preluate de o nouă entitate ce avea drept scop managementul şi conservarea rezervelor de apă grea pe toată durata de funcţionare a Centralei de la Cernavodă. Această nouă entitate va funcţiona fie sub autoritatea Ministerului Energiei, fie a ANRSPS.
Cel mai mare creditor al RAAN. Potrivit planului de organizare judiciară a RAAN, cel mai mare creditor al regiei falimentare este Confort SA Timişoara, companie controlată de omul de afaceri Georgică Cornu. El figurează cu o creanţă de aproape 664 milioane de lei, adică 147 de milioane de euro.
Cornu, reclamat la Parchet. Potrivit unor rapoarte ale Corpului de control al Ministerului Energiei şi trimise la Parchet în iulie 2014 de către fostul ministru Răzvan Nicolescu, de vină pentru intrarea RAAN în incapacitate de plată ar fi şi contractele de furnizare şi procesare a cărbunelui energetic, dar mai ales contractele costisitoare pentru modernizarea instalaţiei de evacuare în şlam dens a zgurii şi cenuşii de la termocentrala de la Halânga.
Contractele cu Cornu, considerate păguboase. În mai 2009, RAAN a încheiat pentru realizarea investiţiei de la Halânga un contract de aproape 37 de milioane de euro, fără TVA, cu asocierea Confort SA Timişoara – Hydrosistem Project AS. Contractul a fost încheiat prin licitaţie, însă pe parcurs au fost semnate acte adiţionale care au majorat costurile la peste 75 milioane de euro.
Ce spune Georgică Cornu. Anul trecut, omul de afaceri a răspuns acestor acuzaţii printr-o scrisoare deschisă. Potrivit afaceristului, cauzele intrării RAAN în incapacitate de plată ar fi următoarele:
“Cărbune de proastă calitate achiziţionat la suprapreţ de pe piaţă, transportat de societăţi căpusă;
Minus din stocul de cărbune circa 250.000 tone anual;
Angajarea unei producţii de apă grea fără a avea comenzi ferme sau o piaţă de desfacere. La data intrării RAAN în insolvenţă, aceasta avea în stoc apă grea în valoare de peste 400 milioane de lei. Până în prezent stocul a crescut, iar în rezerva de stat a României se află apă grea pentru a acoperi necesarul pentru următorii 50 de ani;
Furnizarea energiei termice către populaţia din Drobeta Turnu Severin s-a făcut în scop electoral. La data intrării în insolvenţă, RAAN avea de încasat de la populaţie peste 10 milioane de euro, plus penalizări;
Angajarea de lucrări de investiţii pentru care nu au fost asigurate resurse financiare. De exemplu instalaţia de slam dens, echipament de importanţă vitală pentru funcţionarea RAAN“, susţinea Georgică Cornu.
Cine ar mai fi beneficiat de banii de la RAAN. Potrivit presei locale, între 2007 şi 2012, firmele din grupul Confort ar fi direcţionat 1.700.000 lei către firme controlate de fostul ministru PDL al Apărării şi fost şef al CJ Mehedinţi, Mihai Stănişoară, devenit doctor sub îndrumarea lui Gabriel Oprea. Astfel, postul de televiziune Terra Sat Severin ar fi primit aproape 52.000 de lei, iar firma de publicitate, Creaţie Spot Advertising, peste 1,6 milioane de lei. Potrivit presei locale, şi celebrul Adrian Duicu, fost sef al CJ Mededinţi din partea PSD, arestat pentru corupţie, ar fi intervenit pentru recuperarea unor bani de la RAAN.
Contractul considerat păgubos de RAAN privind modernizarea reţelei de distribuţie a energiei termice pentru oraşul Drobeta Turnu Severin. Pe lângă producţia de apă grea, RAAN produce energie electrică pentru uzul propriu şi energie termică pentru consumatorii din Drobeta Turnu-Severin. RAAN pretinde 270 de milioane de lei de la Consiliul Local al municipiului Drobeta pentru investiţiile făcute şi neamortizate în reţeaua de distribuţie a energiei termice a oraşului. Primarul din Drobeta este Constantin Gherghe din partea UNPR. Acesta s-a înscris în UNPR în octombrie 2014 după ce a migrat de la PDL via PMP.
Ce e RAAN. Regia autonomă pentru activităţi nucleare a fost desprinsă în 1998 din Renel. Reuneşte termocentralele de la Drobeta şi de la Halânga. Termocentrala de la Drobeta produce încă din 1988 apă grea în special pentru centrala nucleară de la Cernavodă, dar şi pentru alţi clienţi. Termocentrala de la Halânga produce abur tehnologic pentru termocentrala de la Drobeta, energie electrică pentru uzul propriu şi energie termică pentru oraş. În 2013 a intrat în incapacitate de plată. Are datorii totale de aproape 1,244 miliarde de lei, adică peste 276 de milioane de euro.
Cine e generalul denunţător. Ioan Sârbu a fost medicul fostului preşedinte al Senatului şi actual preşedinte al Curţii de Conturi, Nicolae Văcăroiu. A fost directorul Spitalului Militar din Bucureşti şi directorul Direcţiei Medicale din MAPN. Pe 4 septembrie 2014, a fost transferat la conducerea Direcţiei de Probleme Speciale din cadrul Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, aflată în subordinea MAI, unde ministru de interne era Gabriel Oprea. A rămas la Rezervele Statului pîna la 1 octombrie acest an, iar pe 1 noiembrie a fost trecut în rezervă.
Ioan Sarbu este alt general de opereta din specia Oprea, fost brancardier la Spitalul Militar Central si a carui “cariera” a avut o evolutie din asta, meteorica. Putina documentare nu strica inainte, întru o mai echilibrată prezentare.
Toti au facut facultatea la FF si au ajuns si ghenerali ?
Cred,ca nu stiti ce puternica este scoala la FF. Poti sa-ti adjudeci un masterat sau doctorat fara nici un efort.
Nu exista prea multe solutii de rezolvare a problemelor romanesti!
Marți, 1 decembrie, de Ziua Națională, O.G. în timp ce forțele armate defilau în sprijinul securității teritoriale, Interesul Național își lua zborul spre Dubai. Sigur, poate că mergea acolo ca să stopeze Statul Islamic, să se asigure că pe timpul defilării de la București teroriștii din Orientul Apropiat nu vor încerca nimic împotriva noastră. Iar noi, dată fiind greutatea politică și militară a lui Oprea – adică cercetat penal pentru abuz în serviciu, coleg cu Piedone, cumătru cu Niro și tovarăș cu generalul Onțanu –, nu ne îndoim de această posibilitate.
Dar există, spun apropiații, și un motiv principal al acestei deplasări. Gabi Oprea ar fi fost, cică, partener cu Cocoș în restaurantul din Dubai care apare în stenogramele Microsoft. Cocoș ar fi deschis locanta cu scopul spălării rufelor în familie, dar și a banilor supți din afacerile cinstite, plimbate cu geanta de la Niro la Pescariu și de la Gabriel Sandu la Pinalti. O parte din cheșul românesc poposea prin facturile tavernei din Emirate, iar multă lume care făcea plata la București putea ridica valiza în Dubai. Găbiță ar fi gravitat și el, într-un fel, în jurul acestei afaceri, iar acum s-ar fi cerut prezența lui fizică la ștergerea urmelor. Dacă, la adăpostul unei vacanțe, generalul va fi vizitat și fermele de numerar din băncile islamice, e greu de spus. E greu, fiindcă ultima modă pe care deținătorii de bani peșin au adoptat-o e să cumpere diamante, mult mai ușor transportabile și depozitabile. Dar e ușor de presupus altceva: dacă toată lumea merge în vacanță la Dubai cînd Terra pute de destinații turistice, înseamnă că arabii își merită banii.
Acesti haiduci politici nu au ajuns sa cuprinda tot spatiul politiic si economic al Romaniei, fara complicitatea electoratului,adica a “boborului”,astfel incat nu avem dreptul constitutional sa comentam.Vox popoli,vox Dei !