Fără precedent. Susținerea doctoratului lui Liviu Pop, suspendată pe motiv de plagiat

Fostul ministru al Educeţiei, Liviu Pop, nu a mai primit miercuri titlul de doctor al Colegiului Naţional de Afaceri Interne (CNAI) de la Academia de Poliţie, după ce jurnalista Emilia Şercan, cunoscută pentru anchetele sale cu privire la plagiatele persoanelor publice, a prezentat elemente care arată că un procent de 25% din lucrare ar conţine similitudini.

Emilia Șercan a participat la susținerea tezei și a ridicat, din public, problema posibilului plagiat:

„Nu știu cum să iau ceea ce ați spus, că «este bine să fim prudenți și atenți». Nu știu dacă este o recomandare sau o amenințare. O să trec peste și o să îmi fac meseria. Dincolo de faptul că sunt ziarist, sunt și cadru didactic, coordonez lucrări de licență și de disertație, am susținut o teză de doctorat și știu ce înseamnă cercetare științifică. Am venit aici ca să văd cum patru profesori universitari, printre care un rector și președintele Comisiei de Științe militare din CNATDCU, fac tumbe pentru a da un titlu de doctor pe baza unei teze care are elemente de plagiat”, a spus ea.

Cu puțin înainte, profesorul coordonator al tezei, Țuțu Pișleag, îi spunea jurnalistei: „Într-un război, este bine să fim prudenți, să fim atenți. Relațiile de comunicare sunt relații de putere și forță. Care pe care”.

Deznodământul?

„Domnule doctorand, stimați invitați, distinși membri ai prezidiului, permiteți-mi să vă comunic decizia luată în unanimitate de către comisia pe care astăzi o prezidez.

Dată fiind existența unor posibile suspiciuni de similitudine sau plagiat în teza de doctorat a doctorandului Pop Liviu Marian, suspendăm ședința de astăzi până în momentul în care domnul doctorand împreună cu domnul conducător de doctorat vor decide reparcurgerea pașilor obligatorii pentru susținerea tezei de doctorat și o rugăm, de asemenea, pe doamna Emilia Șercan, dacă are amabilitatea să ne pună la dispoziție elementele care astăzi au concurat la luarea deciziei.

Domnule doctorand, ne pare rău, dar cred că cel mai bine, atât pentru instituția pe care o reprezint, dar și pentru dumneavoastră, este ca nicio suspiciune să nu existe, să nu planeze asupra activității dumneavoastră și asupra activității conducătorului de doctorat. Declar ședința publică închisă. Vă mulțumesc!”, anunță profesorul universitar Adrian Iacob, rectorul Academiei de Poliție.

Puteți citi relatarea întregului episod pe PressOne


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

7 thoughts on “Fără precedent. Susținerea doctoratului lui Liviu Pop, suspendată pe motiv de plagiat

 1. Dumitru

  Nasol !
  Insa dincolo de problema cu plagiatul, ce e descris in articol suna a lucratura securista.
  De ce spun asta : in orice tara civilizata nu se ajunge la sustinere daca sunt probleme cu fondul lucrarii. De asta exista raportori. Si chiar daca raportorii sunt incompetenti, daca apare ceva „fishy” pe ultima suta de metri sustinerea e anulata pentru a evita circul. Aici, cineva l-a incurajat probabil pe Liviu Pop (care este deci si prost, daca s-a lasat) si a lasat procedura sa continue stiind clar ce se va intampla la sustinere.

  In alta ordine de idei, mai jenant pentru sistemul universitar din Romania e verdictul legat de Kovesi. Daca va aduceti aminte, el spune asa : a plagiat, dar nu foarte mult, asa ca nu-i luam titlul de doctor desi lucrarea n-are nimic original in ea.

  Reply
  • Dumitru

   De cand am scris mesajul precedent am mai stat sa ma gandesc. Poate nu e vorba de o „lucratura” a serviciilor, insa tot ma intreb in ce masura aceasta forma de „public shaming” are valoare. Deja, vedem cum articolul Emiliei Sercan nu e bagat in seama de nimeni (faceti o cautare Google cu „Liviu Pop”), ceea ce arata ca serviciile nu uita precedentele dezvaluiri in legatura cu doctoratele lui Oprea si Kovesi. Deci nu e foarte „public”. Eu cred ca mai interesant ar fi sa fie lansat un site (e.g. o pagina pe Romania Curata) care sa recenzeze dovezile de plagiat si care sa aiba o relatie institutionala cu scolile doctorale.

   Reply
 2. Vlad Slăvoiu

  Poate că, în contextul de la noi (unde plagiatul nu e o raritate), decizia dnei Șercan de a-și dezvălui suspiciunile chiar cu ocazia susținerii tezei, împiedicându-l astfel pe doctorand să-și obțină titlul, are în ea ceva nițeluș tras de păr;

  De asemenea, poate că politicianul a fost „lucrat” (și mie mi-a trecut prin cap varianta asta);

  Dar, una peste alta, trebuie spus în primul rând că dna Șercan face un lucru foarte util cu seria de texte pe tema asta, astfel că observațiile anterioare sunt doar detalii.

  Ah, și în articolul ei, la care se trimite aici, dna Șercan trimite, la rându-i, la articolul colegei care-a însoțit-o la susținere [Au fost, așadar, în bandă fetele să-i strice ploile bietului om; dacă se mai chinuiau puțin, le ieșea un grup infracțional organizat! :)) ], colegă pe care o cheamă Iulia Marin și a cărei „relatare de la fața locului” e scrisă bine și merită citită pentru plăcerea textului.

  Reply
 3. Liviu

  Sunt o caruta de doctoranzi și raportori care nu își fac treaba. A face doctoratul a devenit sinonim cu a urmarii un fim la cinema. Sistemul trebuie reformat total. Ceea ce s-a întâmplat e doar un pas mic.

  Reply
 4. universitar

  Sa va zic si de un fenomen din scolile doctorale care se „respecta”. Exista in universitati un numar tot mai mare de oameni care nu au formare academica in adevaratul sens al cuvantului – desi fac un doctorat -, fiind atrasi din diferite industrii (conexe cu domeniul stiintific al scolilor doctorale), initial, ca asociati, ca sa aiba studentii contact cu „profesiile”. Treptat, aspira la intrarea ca titulari in sistemul universitr si se inscriu la doctorat. Dar is prea ocupati, pe salarii mari, sa faca cercetare doctorala. Asa ca apeleaza la colegii post-doctoranzi (care nu au ce burse sa acceseze) sau tinerii recent titularizati (cu salariu de 2000 lei) sa le scrie teza de doctorat. Partea cea mai interesanta este ca sunt primiti cu bratele deschise de catre facultati in cazul in care doresc sa se titularizeze, pentru ca „da bine” sa ai oameni „din industrii” , desi dpdv academic si didatic sunt incompetenti precum politicienii mult huliti ca plagiaza. Deci, tot shaming-ul cu plagiatul nu o sa opreasca universitatile sa atraga prin traditional PCR oameni incompetenti, duce doar la refinarea tacticilor pentru a ocupa un loc caldut, pana la pensie, in universitati.

  Reply
 5. Pr. Dr. Dumitru Măcăilă

  Sunt încântat de această decizie! Dar am fost și sunt consternat de faptul că, deși teza de doctorat a L.C. Kovesi s-a dovedit a fi plagiată în proporție de 45%, comisia a decis că plagiatul a fost de numai 4% iar doamna ”fost procuror-șef DNA” a rămas cu titlul de doctor! Deși injustiția se vede din satelit, presupunând că a plagiat doar 4% (ceea ce nu este adevărat!), de la cât la sută în sus începe plagiatul (furtul)?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *