Marian Petru

Dosar penal pentru marcarea arborilor din Parcul Expoziției din Iași. Copacii, salvați de atitudinea grupurilor civice. Primarul a încearcat ”să se scoată” dând vina pe un angajat beat

Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași a confirmat astăzi, 3 septembrie 2014, că a fost înregistrat un dosar de cercetare penală cu privire la tentativa  de tăiere a unor arbori din Parcul Expoziției din Dealul Copou. Purtătorul de cuvânt al Parchetului, Iulian Iftodi, a precizat că sunt vizate două posibile infracțiuni: abuz în serviciu și tentativă de tăiere de arbori fără respectarea legislației în vigoare.

Contactat telefonic, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Iași, Anca Vâjiac, a confirmat efectuarea cercetărilor de către agenții de la Secția 3 Poliție. După finalizarea acesteia, dosarul va fi înaintat procurorilor care vor verifica săvârșirea respectivelor fapte și vor stabili dacă există  suspecți și care sunt aceștia. De altfel, grupul civic ”Iașul Iubește Teii” a semnalat, la sfârșitul lunii august, deschiderea unui dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu şi tentativă de tăiere ilegală de arbori.

Acest demers al organelor cercetare este unul dintre episoadele consumate la Iași și legate de tăierea copacilor. Pe post de drujbă prinicipală și unică este Primăria Iași condusă de Gheorghe Nichita.  La începutul anului 2013, având ca motiv transformarea bulevardului Ștefan cel Mare în pietonal, angajații Primăriei au tăiat  70 de tei, care au fost înlocuiți ulterior cu salcâmi japonezi pitici. La acea vreme, pentru defrișările din centrul orașului, municipalitatea s-a ales cu o amendă de 60.000 de lei din partea Gărzii de Mediu.

foaie_dosar (Sursa foto - iasul iubeste teii)În 2014, aceeași municipalitate a fost implicată și în scandalul marcării a 300 de arbori din Parcul Expoziției. Deși însemnările pe arbori au fost făcute de un angajat al Primăriei, edilul Gheorghe Nichita a respins orice intenție de doborâre a copacilor. El a spus că angajatul Primăriei a făcut marcajele, din cauza faptului că ar fi consumat alcool.

Apariția semnelor a determinat o mobilizare remarcabilă a grupurilor civice din Iași ai căror reprezentanți  s-au strâns în Parcul Expoziției pentru a atrage atenția asupra intențiilor administrației publice locale.  Referitor la  marcajele din aceeași grădină publică, presa locală a semnalat, în luna august, o posibilă înțelegere între primarul Nichita și omul de afaceri Iulian Dascălu. Acesta din urmă ar fi urmat  să ridice o clădire de birouri pe terenul defrișat. Departamentul de PR al grupului de firme ce aparțin lui Dascălu a dezmințit, formal, afirmațiile presei.

Capitolul tăierii arborilor din municipiu rămâne deschis atâta timp cât, așa cum precizează  grupul de civic ”Iașul Iubește Teii”, orașului îi  lipsește un Registru Local al Spaţiilor Verzi (Legea 24/2006, art. 16), întocmit, actualizat şi publicat conform normelor legale (cf. Ordinul MDRT nr. 1466/2010). Fără un astfel de document, orice tăieri de arbori executate pe raza municipiului Iaşi nu respectă legea.

 

(foto main: jurnalvirtual.ro)


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Dosar penal pentru marcarea arborilor din Parcul Expoziției din Iași. Copacii, salvați de atitudinea grupurilor civice. Primarul a încearcat ”să se scoată” dând vina pe un angajat beat

 1. Anica Ioanas

  FELICITARI !!!
  CU CATEVA LUNI IN URMA, AM COMENTAT ACEST EVENIMENT IMPREUNA CU INITIATORII UNEI PLANGERI LA ADRESA ABUZURILOR COMISE DE EDILII IESENI! S-A INTOCMIT CHIAR SI O LISTA DE SEMNATURI CERANDU-SE INCETAREA TAIERILOR ABUZIVE A TEILOR DIN COPOU!
  CITIND INFORMATIILE DE MAI SUS ,AM AVUT SATISFACTIA UNUI LUCRU DUS LA BUN SFARSIT!
  ESTE FOARTE LAUDABIL! FELICITARI !!!
  ACEASTA ATITUDINE POATE FI UN EXEMPLU PENTRU ALTE LOCALITATI DIN ROMANIA UNDE ABUZURILE DE TOT FELUL PERSISTA FARA RUSINE SI FARA TEAMA DE CONSECINTE LEGALE !
  CU DEOSEBIT RESPECT PENTRU CURAJ SI INITIATIVA!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *