Dollores Benezic

Dollo.ro: Despre bugete și petarde

Un avocat, politician, fost prim ministru, înțelege necesitatea transparenței, a dezbaterii publice și a dezvoltării unei comunități împreună cu oamenii ei, nu împotriva lor. Un jurnalist, fost purtător de cuvânt guvernamental, politician și acum primar, nu înțelege rostul transparenței, al dezbaterii, al deschiderii către public și pedalează populist pe furatul căciulii cu festivaluri, luminițe, statui, biserici, Doamne ajută!

La Cluj, primăria lansează o aplicație prin care poți vedea de pe telefon ce locuri de parcare sunt libere în zona în care ai treabă. Boc promite, la dezbaterea bugetului pe 2017, că la anul vor investi și în niște senzori în asfalt care să arate același lucru, în toate locurile de parcare ale municipalității. Nu știu clujenii, dar eu una, de aci din Capitală, sunt impresionată de modul în care primarul Boc și-a prezentat bugetul. Dacă aveți 21 minute să vedeți asta, n-o să fie 21 minute pierdute. Nu mi-e neapărat simpatic Boc, de fapt nu am nicio părere despre el, ca fost prim ministru cel puțin, dar modul în care și-a construit și prezentat bugetul arată că măcar un primar din țara asta a înțeles că suntem în 2017.

E drept că și pe site-ul primăriei Cluj e postat același PDF scanat, document obosit tabelar în care toate instituțiile publice din România își întocmesc bugetele de la Ștefan cel mare încoace. Sau de la Avram Iancu, ca să rămânem în zonă. Deși de câțiva ani buni sunt tot mai multe organizații care le cer autorităților locale să facă publice bugetele în formate editabile, tocmai ca să poată fi făcute prietenoase ochiului de cine are timp, dacă funcționarii primăriei nu vor sau nu se pricep la asta. Totuși, cel puțin la prezentarea publică a bugetului văd că primarul a folosit niște instrumente vizuale puternice, făcând o analiză prin comparații cu alți ani, iar cel puțin declarativ pare că a folosit foarte bine termeni ca: viziune, direcție, obiective, strategie de dezvoltare, ceștere, stimulente, continuare, provocări (cine lucrează în comunicare știe ce înseamnă termenii ăștia într-un discurs). În plus, primăria Cluj s-a obosit să organizeze nu una, ci două dezbateri publice pe marginea bugetului – una în primărie și alta la un cinematograf – ceea ce cu siguranță le-a dat ocazia și cetățenilor și consilierilor din opoziție să afle pe ce vrea primarul să spargă banii contribuabililor și poate chiar să vină cu sugestii de îmbunătățiri.

În București, doamna Gabriela Firea nu organizează dezbatere publică, ci doar o pseudo conferință de presă în care etalează cheltuielile pe care are de gând să le facă, fără explicații, fără priorități, fără planuri multianuale, fără soluții pentru marile probleme ale orașului: regia de termoficare e în faliment, regia de transport umblă cu cauciucurile cârpite prin oraș, în caz de cutremur nu avem clădiri consolidate (ci doar văruite parțial cu ocazia sfintelor sărbători pascale), parcurile ni se subțiază prin retrocedări, traficul rămâne în continuare congestionat. Modul în care comunică Firea arată că ea se adresează unui electorat care se mulțumește cu mesaje de genul „am eu grijă ca să fie bine, nu vă bateți voi capul cu asta!”.

Citește articolul complet pe DOLLO.RO


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Dollo.ro: Despre bugete și petarde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *