Ileana Renia

Democrația internă a învins în USR. S-o vedem și la stabilirea candidaților la locale!

Vrem o democrație sănătoasă în România, unde aleșii să asculte de cetățeni și să facă lucruri în primul rând pentru aceștia, nu pentru partid și grupurile de interese din jurul lor? Atunci avem nevoie de partide democratice, unde puterea este distribuită uniform în rândul membrilor și tuturor filialelor, nicidecum pâine și cuțitul să se afle în mâna unui singur om sau a unei cooperative restrânse. De asta ați citit și veți tot vedea pe România Curată articole și subiecte de dezbatere despre luptele interne ale partidelor de pe scena politică.

Azi discutăm despre Uniunea Salvați România (USR), care în weekend nu doar că și-a ales noul birou de conducere, ci și și-a modificat statutul în două puncte esențiale pentru, zic ei, prevenirea baronizării partidului. Asta după ce Dan Barna a fost reales președinte al organizației la începutul lunii septembrie ca urmare a unui scrutin online în dauna lui Cosette Chichirău, care l-a acuzat pe Barna că a fraudat alegerile interne cu ajutorul lui Cătălin Drulă. După sistemul că nu contează cine votează, ci important e cine numără.

Fraudă sau nu (comisia electorală susține un categoric nu), schimbarea regulilor în timpul jocului tot rămâne o realitate: votul universal neponderat care l-a favorizat pe Barna. Oricum, scandalul făcut de Cosette Chichirău pare să fi avut urmări serioase la alegerile pentru Biroul Național, echipa Barna pierzând majoritatea în noul birou de conducere al partidului. Iar asta e de bine, trăiască democrație!

Noul Birou Național are 25 de membri (24 tocmai aleși + președintele):

Vicepreședinți:

 1. Iulian Bulai – echipa Barna
 2. Ion Stelian – echipa Cosette
 3. Cristina Prună – echipa Barna
 4. Nicolae Ștefănuță – echipa Cosette
 5. Claudiu Năsui – echipa Barna
 6. Cristian Seidler – echipa Cosette
 7. Allen Coliban – echipa USR echilibrat

Membri:

 1. Liviu Mălureanu – echipa Barna
 2. Andrei Macsut – echipa USR la firul ierbii
 3. Mihai Goțiu – echipa Cosette
 4. Cătălin Drulă – echipa Barna
 5. Radu Mihail – echipa Barna
 6. Ana Ciceală – echipa Cosette
 7. Diana Mureșan – echipa Barna
 8. Tudor Benga – echipa Cosette
 9. Ionuț Stancu – echipa USR unit
 10. Ionuț Moșteanu – echipa Barna
 11. Dumitru Dobrev – echipa Cosette
 12. Silvia Dinică – echipa Barna
 13. Ștefania Petre – echipa Cosette
 14. Vlad Botoș – echipa Barna
 15. Elek Levente – echipa USR echilibrat
 16. Cristian Moș – echipa Barna
 17. Teodora Stoian – echipa Cosette

foto: Banatul Azi

Culmea, Cosette Chichirău nu a prins loc în Biroul Național, chiar dacă echipa sa a prins 9 mandate, cu două mai puțin decât echipa lui Barna. Două s-au dus la „USR Echilibrat”, iar câte unul la „USR unit” și „USR la firul ierbii”. De remarcat e că personaje destul de cunoscute și tot trimise pe la televizor n-au primit suficiente voturi astfel încât să intre în biroul național (Adrian Prisnel, Lucian Stanciu Viziteu, Vlad Alexandrescu), dar au primit această șansă upcomeri precum Andrei Macsut, Teodora Stoian, Ștefania Petre etc.

Totodată, a fost limitat cumulul de funcții alese în interiorul partidului la maximum două și, spre dezamagirea multora care vedeau partidul ca pe o pușculiță bine alimentată de la bugetul de stat, nu poți avea funcții de conducere în partid, indiferent de nivel, dacă ești angajat la partid sau la cabinetele aleșilor. E un standard de integritate crescut care merită aplaudat și dat ca exemplu de bună practică:

Persoanele plătite din fonduri USR, precum și cele plătite din indemnizații/ fonduri la dispoziția parlamentarilor, europarlamentarilor, miniștrilor, consilieri ai miniștrilor, primarilor și președinților de consilii județene USR, ori angajați de către aceștia, și persoanele angajate la grupul parlamentar sau europarlamentar al USR, sunt incompatibile cu funcția de membru în organele de conducere, arbitraj și control de la orice nivel al Biroului Național și al Comisiei Naționale de Arbitraj, sau al Comisiei Naționale de Cenzori.

Acum, că s-a deschis fereastra pentru niște aer proaspăt în USR, ce urmează? Poate repararea greșelilor din 2016, când în dauna unor oameni curajoși și implicați de la firul ierbii, au fost aleși să conducă anumite organizații niște personaje apărute din spuma mării, greșeli ce pot fi întoarse prin stabilirea unor candidați autentici la nivel local? Valul Nicușor Dan 2020 ar putea fi decisiv… dacă nu se pun structurile în calea lui, desigur.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Democrația internă a învins în USR. S-o vedem și la stabilirea candidaților la locale!

 1. Vlad Slăvoiu

  Trăiască democrație, trăiască și democramie, dar când te pregătești de o luptă electorală nu contează bisericuțele, contează ca toată lumea să acționeze coerent și unit. Să te bucuri că i-ai dat o lovitură propriului candidat făcându-l să piardă majoritatea în biroul de conducere (majoritatea absolută, desigur, că p-aia relativă totuși o are…) mi se pare riscant.

  Dl Barna, genialul nostru politician, zice că vrea o majoritate al cărei scop să fie anticipatele…. Și-atunci, cum să nu-l iubești? :))

  Reply
 2. nimic nu e întâmplător

  N am prea am inteles care e echipa lui Chichirau. Votul nu a fost secret? Barna nume de romanas nu e din Sibiu ca fondatorul usr? Nicusor Dan cel cu doua prenume care provine din judetul beizadelei Nicușor ca si Iohannis nu a fost cumva exclus marog demis? din partid?

  Reply
 3. Afacerea Ionel

  Apropo, tocmai am auzit ca domnul Nicușor revine in partida urmasilor lui Nicușor azi proiohannis mai pe față, mai pe dos …

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *