Catiusa Ivanov

Cum a pierdut Primăria lui Oprescu patru hectare din Parcul Plumbuita. Act de justiție sau indolență a autorităților?

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a decis retrocedarea a circa 4 hectare din Parcul Plumbuita. Decizia este definitivă și irevocabilă. Există însă voci care spun că Primăria Capitalei nu s-a apărat suficient în acest proces. ”Noi știm și există documente că toată lumea din zonă a primit despăgubire din partea Mareșalului Antonescu, când s-a înființat parcul”, spune vicepreședintele Asociației Ecocivica.

Primăria Capitalei și Primăria Sectorului 2 au pierdut la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) procesul împotriva moștenitorilor care au revendicat terenul de circa 4 hectare din Parcul Plumbuita, familia Bărbulescu. Decizia este definitivă și irevocabilă, fiind pronunțată de instanță pe 24 iunie 2014. Acum în parc a apărut o pancartă pe care scrie proprietate privată, Primăria Sectorului 2 luând de pe teren locurile de joacă și mobilierul urban.

Înalta Curte a dispus pe 24 iunie 2014 „obligarea pârâților să lase reclamantelor în deplină proprietate şi liniștită posesie suprafața de 41.324 mp teren, situat în București, Str. Plumbuita (fostă Matei Basarab nr.60), sector 2”, potrivit informațiilor de pe site-ul instanței de judecată.

Dan Trifu, vicepreședintele asociației Ecocivica, care a fost parte în proces de partea Primăriei Capitalei, spune că municipalitatea nu s-a apărat suficient. „Noi am fost parte în proces. Instanța a dat câștig de cauză reclamantului – doamna Bărbulescu. Primăria Capitalei, cea care are de fapt terenul, Primăria Sectorului 2 având doar drept de administrare, nu s-a apărat prea bine din punct de vedere juridic. Noi am solicitat din arhiva Primăriei Capitalei dacă proprietarul terenului a primit despăgubire de la Mareșalul Antonescu, atunci când s-a făcut parcul. Noi știm și există documente că toată lumea din zonă a primit despăgubire. Există un tabel, însă în dreptul familiei Bărbulescu rândul a fost sărit, iar Primăria Capitalei trebuia să aibă date dacă acești oameni au fost despăgubiți sau nu. Noi nu am primit însă nicio informație de la Primăria Capitalei pentru a o depune la dosar”, a declarat Dan Trifu.

Acesta spune că, în prezent, deși a devenit proprietate privată, noii proprietari nu pot construi acolo, însă singură soluție pentru salvarea celor 4 hectare din parc este exproprierea. „Noi nu ne putem opune ca acești oameni să fie împroprietăriți sau despăgubiți dacă ei au fost proprietarii de drept ai terenului, însă i-am atenționat că acolo este spațiu verde și că nu pot construi nimic, sfătuindu-i să nu ceară restituirea în natură a terenului, ci despăgubiri. Ei totuși au cerut terenul și probabil vor dori să construiască. Însă anul trecut a apărut Legea 135, care spune că primăria nu mai poate întabula un spațiu verde ca atare dacă nu este proprietate publică. Astfel, când vor dori să construiască se va ajunge la Primăria Capitalei, care trebuie să decidă dacă expropriază sau nu terenul ca să îl poată păstra ca spațiu verde. Această lege este cu două tăișuri, dar obligă autoritatea publică să ia o decizie”, a mai spus Dan Trifu.

Litigiul pentru retrocedarea celor 4 ha din Parcul Plumbuita a început în 1999, când Constantin Bărbulescu, ce spune că este proprietarul de drept, a revedicat terenul în instanță, după care procesul a fost continuat de fiicele sale. În noiembrie 2013, Curtea de Apel București a respins cererea de retrocedare a Parcului Plumbuita, existând speranțe că parcul va fi salvat. Această sentință a fost însă desființată de Înalta Curte de Justiție și Casație, care a dat dreptate moștenitorilor.

După sentința Curții de Apel București din noiembrie 2013, Primăria Sectorului 2, parte în proces, a dat un comunicat de presă în care a precizat că terenul a fost restituit greșit, deoarece proprietarii au fost expropriați în 1943 și despăgubiți la vremea respectivă, deci nu mai aveau niciun drept. „Primăria Sectorului 2 a câștigat în instanță, după o luptă de șase ani, procesul prin care samsarii imobiliari interesați să distrugă Parcul Plumbuita au încercat retrocedarea unei părți considerabile din acest parc din sectorul 2. Astfel, vineri, 8 noiembrie, prin decizia Curții de Apel București, a fost respinsă cererea de retrocedare a terenului din parcul Plumbuita, care reprezintă unul dintre cele mai importante parcuri din această zonă cu o mare concentrare demografică”, se arată în comunicatul respectiv emis de Primăria Sector 2.

Începând cu anul 1999, a fost promovată pe rolul instanțelor de judecată acțiunea formulată de Constantin Bărbulescu și continuată de succesorii acestuia, vizând restituirea unei suprafețe de 6 ha de teren, situată în incinta Parcului Plumbuita, în contradictoriu cu Consiliul General al Municipiului București. Ulterior, au fost introduse în cauză și alte instituții, respectiv Administrația Domeniului Public Sector 2 și Statul Român prin Ministerul Finanțelor, iar acțiunea a fost restrânsă la suprafața de 37.282,16 mp.

La nivelul anului 2007, prin Decizia civilă nr. 339 din 15 mai 2007, pronunțată de Curtea de Apel București, s-a dispus restituirea în natură către moștenitorii lui Constantin Bărbulescu a unei suprafețe de teren de 3,728 ha, situată în Parcul Plumbuita. „În dosarul ce s-a aflat pe rolul instanțelor de judecată, Primăria Sectorului 2 nu a fost niciodată citată ca parte. Am aflat de acest dosar și de amplasamentul restituit, după decizia instanței, când beneficiarii hotărârii judecătorești au comunicat Primăriei Sectorului 2 soluția prin corespondenţă, întrucât au sesizat că pe terenul în discuție se executau lucrări de reabilitare a parcului. Analizând actele transmise, inclusiv expertiza de identificare efectuată în dosar, precum și documentele existente în evidenţa Serviciului Cadastru Fond Funciar al Primăriei Sectorului 2 București, am constatat că terenul restituit a fost (parțial) greșit identificat, o parte din terenul restituit aparținând altor persoane. De asemenea, au fost identificate o serie de documente ce atestau că întreaga suprafață de teren a făcut obiectul unei exproprieri pentru cauza de utilitate publică încă din anul 1943. În acest context, primarul Neculai Onţanu a formulat cerere de intervenție în interesul Consiliului General al Municipiului București și Administrației Domeniului Public, dosarul având ca obiect recursul promovat împotriva deciziei de restituire a terenului din Parc, care s-a aflat pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție. Au fost comunicate totodată și actele ce demonstrează amplasamentul greșit al terenului restituit de către instanța de apel, precum și documente ce atestau existenţa titlului legal al statului asupra terenului restituit”, explică reprezentanții Primăriei Sector 2.

Astfel, la dosar Primăria Sectorului 2 a identificat și depus copie de pe Monitorul Oficial în care a fost publicată Legea 708 /27 octombrie 1943, privind declararea de utilitatea publică a terenului în discuție. În lege, potrivit Primăriei Sector 2, a fost inserată mențiunea că terenul din jurul Mănăstirii Plumbuita (perimetru ce include proprietatea reclamanților) „se va transforma într-un parc natural, plătindu-se și costul exproprierilor”.

Astfel, proprietarii ar fi fost dublu despăgubiți, o dată prin Legea 708/27 octombrie 1943 și a doua oară acum, când au cerut în anul 1999 retrocedarea terenului. Din compararea actelor de proprietate și analiza planurilor vechi de delimitare a amplasamentelor, Primăria Sectorului 2 a constatat că amplasamentul real al proprietății reclamanților – moștenitorii lui C. Bărbulescu, se află parțial sub apele Lacului Plumbuita și zona de protecție a lacului și parțial în zona afectată de investiții pentru cauza de utilitate publică – Parcul Plumbuita.

Casa de avocatură Țucă, Zbârcea și Asociații, avocații moștenitorilor, spun că aceste date furnizate de Primăria Sectorului 2 sunt neadevărate. „Litigiul durează din anul 1999, proprietarul terenului începând însă demersurile administrative de restituire încă din anul 1990, când terenul era într-o stare de neîngrijire extremă, fiind folosit într-o proporție aproape totală ca groapa de gunoi. Dincolo de această stare de fapt, nu există nicio dovadă (în sensul de act) concludenţa că acest teren ar face parte din Parcul Plumbuita. Terenul nu a fost niciodată expropriat şi nici nu a fost acordată vreo despăgubire de către Statul român. În 1943 a fost emis un decret al Mareșalului Antonescu, prin care se declară intenția de a fi creat un parc în zona respectivă şi de a fi efectuate exproprierile necesare, însă această intenție nu a fost materializată. Ulterior, în 1949, terenul a fost reachiziționat, operațiune ce nu implică decât transferul temporar al posesiei terenului”, se arată într-un comunicat trimis în noiembrie 2013 de Casa de avocatură Țucă, Zbârcea și Asociații.

Potrivit Registrului Spațiilor Verzi, făcut public de municipalitate în 2011, Capitala are 23,21 metri pătrați de spațiu verde pe cap de locuitor, iar cea mai mare suprafață de spații verzi este în sectorul 1 – 77,19 mp/cap de locuitor. La polul opus se află sectorul 2 cu doar 12,43 mp/pe cap de locuitor.

Suprafața spatii verzi mp/ cap de locuitor:

Sectorul 1 – 77,19 mp/cap de locuitor

Sectorul 4 – 21,12 mp/cap de locuitor

Sectorul 6 – 17,71 mp/cap de locuitor

Sectorul 3 – 16,27 mp /cap de locuitor

Sectorul 5 – 12,8 mp/cap de locuitor

Sectorul 2 – 12,43 mp/cap de locuitor

Până în 2013, cantitatea de spațiu verde pe cap de locuitor, potrivit normelor Uniunii Europene, trebuie să ajungă la 26 mp. În condițiile în care tot mai multe bucăți de parcuri și spații verzi dintre blocuri se retrocedează, ne îndepărtăm tot mai mult de acestă țintă.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Cum a pierdut Primăria lui Oprescu patru hectare din Parcul Plumbuita. Act de justiție sau indolență a autorităților?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *