Adrian Popescu

Cum a jonglat Catalin Chereches cu 1,5 milioane de euro in declaratiile de avere

Noul primar al orasului Baia Mare, Catalin Chereches, se poate mandri cu o mama descurcareata. Viorica Chereches este manager la Spitalul de Boli Infectioase si Psihiatrie Baia Mare, avand specialitatea medic primar boli infectioase. In 2007, ea a reusit sa vanda unei firme spaniole un proiect imobiliar, insa lucrarile au blocate de instanta de judecata. Din banii obtinuti si-a imprumutat fiul cu 1,5 milioane de euro, pentru campania electorala din 2008, in urma careia Catalin Chereches a ajuns deputat. Peste numai doi ani, Viorica Chereches s-a razgandit si a transformat datoria in donatie.

In declaratia de avere din 2008, Catalin Chereches figura cu o datorie la mama sa de 2,8 milioane lei (din 2007), 697.000 euro (din 2008), iar in declaratia din 2009, datoria este cumulata si ajunge la 1,5 milioane euro.

In anul 2010, datoria catre mama sa se transforma in donatie, cu specificatia “dar manual in numerar intre rude gradul I, data instrainarii 20.01.2010, forma act aditional nr. 1/20.01.2010 la contract de imprumut incheiat la 20.12.2007 si conventia din data de 18.02.2009”.

Povestea acestor bani insa este mult mai complicata.

Potrivit presei locale, in anul 2007, consilierii locali din Baia Mare au aprobat ”Planul Urbanistic Zonal pentru obiectivul Complex rezidential pe str. 22 Decembrie”, beneficiari fiind Viorica Chereches si SC VDC Holding SRL, unde Catalin Chereches (pe atunci consilier local in Baia Mare) avea 90% din actiuni.

Era vorba de un proiect imobiliar ce urma sa fie ridicat pe locul fostei fabrici de alcool Valco din Baia Mare. Locatarii din constructiile invecinate au atacat in instanta PUZ-ul aprobat de consilierii locali si au avut castig de cauza la Curtea de Apel Cluj, instanta care a desfiintat si autorizatia de construire.

Intre timp, Viorica Chereches reusise sa vanda proiectul si o parte din terenul aferent catre firma spaniola Maexpa BM SRL, presa speculand ca tranzactia s-a ridicat la 1,7 milioane de euro sau chiar 4,5 milioane euro.

Proiectul continuat de Maexpa BM SRL s-a blocat, in urma desfiintarii PUZ-ului si a autorizatiei de construire.

Procurorii anticoruptie au deschis o ancheta in acest caz, suspectand ca proiectul imobiliar ar fi fost votat in Consiliul Local Baia Mare in urma unor presiuni, dar nu s-a emis vreo acuzatie impotriva deputatului Catalin Chereches.

Un tanar cu avere

Potrivit declaratiilor de avere si interese, Catalin Chereches este actionar la SC VDC Holding SRL, VDC Medical SRL, SC Sevaro SA, SC M&C Consulting SRL si membru in Asociatia Rivulus Fashion, fiind si presedinte al Asociatiei Dorel Chereches.

El detine doua terenuri categoria intravilan (1.395 mp, respectiv 301 mp) situate in municipiul Baia Mare, ambele cumparate si alte doua terenuri in oras cu o cota parte de 37,5%, titularul fiind mama sa Viorica Chereches.

De asemenea, are doua case, cu titlu de mostenire si o casa cumparata in Baia Mare.

Proaspatul primar figureaza cu doua imprumuturi acordate in nume personal catre doua societati comerciale la care este actionar: 985.676,56 lei catre SC VDC Holding SRL si 571,512 lei catre VDC Medical SRL.

In 2010, Catalin Chereches a luat un imprumut de la CEC Bank in valoare de 138.000 euro.

La capitolul venituri, Catalin Chereches a castigat 10.474 lei de pe urma functiei detinute la Universitatea de Nord Baia Mare, unde este asistent universitar, si 57.784 lei indemnizatia de deputat.

Nici mama sa nu sta prea rau. Pe langa case si terenuri detinute in Baia Mare, Viorica Chereches are in conturi 300.000 euro, respectiv 20.000 de euro, deschise in 2010 si 2011.

Vezi declaratia de avere a lui Catalin Chereches aici.

Vezi declaratia de interese aici.

Citeste si despre: declaratii de avere, declaratii de interes, Baia Mare, lucrari de modernizare, conventie civila.


Articole cu aceeasi tema:
Catalin Chereches: tristul viitor al politicii
Lista deputatilor care nu si-au actualizat declaratiile de avere si interese
Primarul PNL din Baia Mare, Cristian Anghel, condamnat la inchisoare pentru coruptie


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

7 thoughts on “Cum a jonglat Catalin Chereches cu 1,5 milioane de euro in declaratiile de avere

  1. Sean

    In State, cand fratele meu i-a dat vreo 4 mii de dolari fiicei sale, aceasta si-a trecut-o fain, frumos in declaratia de venit anual dupa care a urmat … impozitarea! La noi cum e?

    Reply
  2. bubu

    Asta nu este nimic. Banii ii are de la tatal sau, care se spune ca atunci cand a fost director pe Maramures la silvicultura a vandut toate padurile din judet impruna cu Koller si Nelu Coman. Se fac lucrari in oras la preturi strigatoare la cer si nimeni nu face nimic. O fantana arteziana de langa hotelul Mare a costat 1.665.567. de euro. Si ea afost doar renovata sa spunem asa. Fantana exista, dar a fost modificata, cosmetizata si putin aranjata si a costat atat cat v-am scris. Toate lucrarile acestea de ingropare de bani publici sau din fonduri europene se fac de catre primar si cateva firme ale unor prieteni de-ai sai. Ca ,,XS Sud company”, …..si altele. Nu e normal ce se petrece in acest oras.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *