Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice are o nouă componență

Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării (CNECSDTI), organism consultativ al ministerului, cu atribuții în coordonarea și monitorizarea aplicării normelor de conduită morală și profesională în activitățile de cercetare, va avea o nouă componență, a anunțat ministrul Educației, Mircea Dumitru. Din noul Consiliu fac parte 19 cercetători și cadre didactice de la institute de cercetare și universități din țară și din străinătate, numiți pe un mandat de 4 ani, anunță Agerpres.

Președinte al CNECSDTI este prof. univ. dr. Dacian Cosmin Dragoș de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. El este profesor de Drept administrativ, Drept european și Drept administrativ comparat și co-director al Centrului de Studii privind Buna Guvernare. A fost, între 2006 și 2008, coordonator științific al Comisiei de elaborare a Codului de procedură administrativă al României și membru al Comisiei Prezidențiale de Analiză a Sistemului Constituțional Românesc (2008-2009).

Vicepreședinți ai CNECSDTI sunt dr. Mihai-Octavian Dima (Institutul Național de Fizică Nucleară „Horia Hulubei”) și dr. Alexandru Popa (Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni din Sfântu Gheorghe).

„Componența CNECSDTI a fost stabilită, pentru prima dată, în urma unui amplu proces de selecție, derulat între 22 iulie și 23 septembrie 2016, în coordonarea Autorității Naționale pentru Cercetare Științifică și Inovare, care asigură secretariatul CNECSDTI. În această perioadă, 115 reprezentanți ai comunității științifice și-au depus candidatura pe platforma brainmap.ro pentru calitatea de membru în Comitetul de selecție a membrilor, dar și pentru cea de membru CNECSDTI. Pe parcursul acestui proces s-au derulat două consultări publice: în perioada 18 — 22 august pentru propunerile privind componența Comitetului de selecție și în perioada 19 — 23 septembrie pentru propunerile de membri ai CNECSDTI”, se arată în comunicatul MENCȘ.

„Mecanismul de selecție, indiferent de poziția vizată, a exclus candidaturile demnitarilor și ale membrilor structurilor de conducere ale partidelor politice, precum și candidaturile conducătorilor organizațiilor de cercetare-dezvoltare”, se mai afirmă în comunicat. Regulamentul de organizare și funcționare al CNECSDTI se află în prezent în curs de avizare.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice are o nouă componență

  1. Vlad Mihai

    Debut cu stangul al CNECSDTI
    De ce nu a fost domnul prof. univ. dr. Dacian Cosmin Dragoș prezent in lista initiala din data de 19 septembrie 2016?
    De ce nu a fost selectat de catre Comitetul de selecție ?

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *