Romania Curată

Coaliția pentru o Presă Curată, exemplu pozitiv în Indexul Sustenabilității Societății Civile

Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile (FDSC) menţionează Coaliţia pentru o Presă Curată în Indexul Sustenabilităţii Organizațiilor Societății Civile pentru anul 2014. Acest index oferă o estimare a dezvoltării societăţii civile în douăzeci şi nouă de ţări şi urmăreşte inclusiv capacitatea organizaţiilor de societate civilă de a se susţine singure, cadrul juridic în care acestea operează, imaginea lor publică sau capacitatea organizaţională.

Coaliţia pentru o Presă Curată este menţionată în secţiunea dedicată infrastructurii, fiind printre puţinele coaliţii menționate în mod special. Acesta este nu numai un compliment adus iniţiativei, ci şi o dovadă că în sectorul societăţii civile coaliţiile continuă să fie cea mai eficientă unealtă pe care se pot baza organizaţiile pentru a-şi maximiza impactul.

Şi impactul din anul precedent al mişcării Uniţi Salvăm este menţionat ca exemplu pozitiv, moştenirea sa în ceea ce priveşte activismul civic ducând la mai mare participare la nivel local.

”Inspirat și încurajat de protestele mari din 2013, sub deviza Uniți Salvăm, activismul la nivel local a crescut în 2014 și grupuri locale mai mici au devenit mai vizibile. Centrul de Resurse pentru participare publică (CeRe) și Fundația PACT au continuat să sprijine mobilizarea cetățenilor la nivel local.” – Indexul Sustenabilității Organizațiilor Societății Civile 

Faţă de anii anteriori, se văd, deci, îmbunătăţiri în ceea ce priveşte sustenabilitatea şi infrastructura sectorului societăţii civile, precum şi o creştere a numărului de organizaţii şi de voluntari activi. Cu toate acestea, scorurile în ceea ce priveşte cadrul legal, capacitatea organizaţională sau infrastructura organizaţiilor de societate civilă au rămas la fel, în timp ce imaginea publică, furnizarea de servicii sau capacitatea de advocacy s-au înrăutăţit puţin. Aceste scoruri, însă, nu indică o incapacitate a societăţii civile, ci o lipsă de interes a presei – care rar acordă atenţie iniţiativelor civice, cu atât mai puţin celor care nu au tengenţe cu politica.

Din moment ce audienţele cele mai mari le au sursele de ştiri cu mai mult sau mai puţin vădite interese şi orientări politice, nu este de mirare că încrederea în societatea civilă continuă să scadă. Societatea civilă este deci atentă să promoveze realizările cele mai importante ale organizaţiilor, inclusiv prin premierea realizărilor în evenimente precum Gala Societăţii Civile, unde România Curată a împărţit scena premianţilor cu alte organizaţii şi iniţiative precum Iaşiul Iubeşte Teii.

Bila neagră merge, ca în multe alte cazuri, către politicieni. Reacţia multora la presiunile civice pentru transparenţă şi bună guvernare au fost acuzaţii că organizaţiile de societate civilă au fost cumpărate pentru a servi intereselor străine şi a instiga la protest. Chiar şi aşa, rolul societăţii civile în combaterea şi prevenirea abuzurilor de putere este cunoscut şi lăudat inclusiv în mediul de afaceri.

”În funcție de afilierea politică a mass media, OSC au devenit uneori ținte pentru campanii negative și chiar țapi ispășitori. Canale de știri private favorabile partidelor guvernamentale au avut tendința de a prezenta societatea civilă într-un mod negativ. (…) Politicienii și funcționarii publici continuă să facă declarații ce sugerează faptul că organizațiile societății civile au fost plătite de către entități străine pentru a organiza proteste, deși nicio dovadă nu a fost prezentată vreodată pentru a sprijini astfel de declarații.” – Indexul Sustenabilității Organizațiilor Societății Civile 

Raportul poate fi citit integral aici.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *