Romania Curată

Cine sunt membrii secreți ai celebrei Academii de Științe ale Securității Naționale

Una dintre cele mai opace instituții publice din România este, fără îndoială, Academia de Științe ale Securității Naționale (ASSN), supranumită și ”Academia lui Oprea”. Deși este finanțată din banii statului, instituția refuză să comunice public numele membrilor, mulți dintre ei fiind politicieni și oameni influenți. Site-ul PressOne a reușit totuși să identifice 32 dintre membrii academiei.

Interesant este că nouă dintre membrii identificați de PressOne nu respectă criteriile de admitere în academie, stabilite de legea de înființare a ASSN, deoarece nu au, potrivit parcursului lor profesional, nicio legătură cu științele militare și nu sunt, așa cum cere legea, „personalități de o deosebită valoare științifică și profesională din domeniile cercetării științifice din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională”.

Cei nouă academicieni care nu respectă criteriile legii sunt: Remus Pricopie, care e chiar președintele ASSN, Vasile Dîncu, vicepremier, Adrian Curaj, ministru al Educației, Petre Tobă, ministru de Interne, Sorin Cîmpeanu, fost ministru al Educației, Dan Mihalache, șeful Cancelariei Prezidențiale, Gabriel Liviu Ispas, secretar de stat în Ministerul Educației, Gigel Paraschiv, secretar de stat în Ministerul Educației, și Ion Neagu, avocat.

Un lucru important este acela că instituțiile puterii executive, Președinția și Guvernul, sunt reprezentate în ASSN. Astfel, doi academicieni sunt angajați ai Administrației Prezidențiale – Dan Mihalache, șeful Cancelariei Prezidențiale, și Teodor Frunzeti, consilier în Departamentul Securității Naționale, iar alți patru fac parte din actualul Guvern: Vasile Dîncu, vicepremier și ministru al Dezvoltării, Adrian Curaj, ministru al Educației, Petre Tobă, ministru de Interne, și Gigel Paraschiv, secretar de stat în Ministerul Educației. Un al cincilea angajat al Guvernului, Gabriel Liviu Ispas, secretar de stat în Ministerul Educației, și-a dat demisia din ASSN în urma cu circa o lună, lucru confirmat chiar de el.

Printre membrii sau apropiații ASSN găsim și alte personaje interesante: Sergiu Medar, general locotenent (r), condamnat anul trecut la un an de închisoare cu suspendare în dosarul ”Case pentru generali”, Nicolae Iancu, rectorul Academiei Naționale de Informații a SRI, un apropiat al lui George Maior sau Alexandru Cumpănașu de la Asociația pentru Implementarea Democrației care deși nu este membru este vizat pentru a conduce un Institut de Relații Diplomatice, ce urmează să fie înființat.

ASSN a apărut în 2012 sub denumirea de Academia de Științe Militare, fiind fondată de un grup de senatori și deputați – printre care Gabriel Oprea, Teodor Meleșcanu, Eugen Bădălan și Eugen Nicolicea. Primul președinte, ales prin vot secret în 5 iulie 2012, a fost general-locotenent prof. univ. dr. Teodor Frunzeti. Conducerea a fost schimbată într-o ședință din 29 ianuarie 2015 a Adunării Generale a ASM. Atunci, președinte a fost ales George Maior, care demisionase cu două zile înainte din funcția de director al Serviciului Român de Informații. De altfel, 2015 a fost un an al metamorfozelor pentru ASM. Printr-o lege de modificare a legii inițiale, care data din 2012, numele instituției a fost schimbat în Academia de Științe ale Securității Naționale. Se întâmpla în 10 iunie 2015.

Puteți citi articolul complet despre ASSN pe PressOne


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Cine sunt membrii secreți ai celebrei Academii de Științe ale Securității Naționale

 1. Alina

  Romania Curata, Societatea Civila, Ziaristii, Studentii, Tinerii trebuie sa ceara ferm abrogarea legilor prin care niste obscure SRL-uri sau ONG-uri au devenit pseudo-academii, iar membrii lor primesc indemnizatii aberante de la bugetul de stat.
  Este intolerabil ca aceste nulitati, acesti plagiatori sa primeasca indemnizatii mult mai mari decit majoritatea pensiilor doctorilor, profesorilor, cercetatorilor, inginerilor.

  Reply
 2. AlinaP

  Titlurile academice se acorda acelor oameni de stiinta a caror cecetare poate fi public verificata pentru originalitate, plagiat, etc. Lucrarile stiintifice, tezele de doctorat, etc. realizate apriori obtinerii titlurilor academice sunt la indemana oricui pentru documentare. Titlurile academice ca si beneficiile obtinute sunt publice deasemeni.
  Oferirea de titluri academice de orice fel celor ce lucreaza in servicii secrete este incompatbila cu atributiile pe care cercetatorii le au in aceste servicii. Meritele personale ale acelora care lucreaza in domenii secrete raman secrete deasemmeni – este alegerea lor. Crearea de „academii”, doctorate, etc. in aceste servicii este falsa si ar trebui sa fie ilegala pentru ca poate crea un fel de „mafie secreta” la care numai cei din domeniul „secret” au acces. Tara e in mare pericol in acest caz.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *