Andrei Astefanesei

Cel mai descurcăreț avocat din lume este la Buzău! Un caz incredibil de contract pe bani publici cu foarte multe semne de întrebare

Primăria Buzău a încheiat un contract de asistență juridică cu un cabinet individual de avocatură din localitate. Totul în mare grabă, atât de mare încât viteza luminii pare să fi fost depășită cu mult în acest caz. Contractul a fost încheiat pe 1 octombrie 2009. Țineți minte această dată, este foarte importantă. Avocatul ales de Primăria Buzău, condusă din 1996 de Constantin Boşcodeală, este Gabriela Ionescu.

România Curată a adresat primăriei condusă de Boșcodeală o cerere prin care a cerut mai mai multe detalii legate de contractele de asistență juridică încheiate de primărie: cu cine s-au încheiat contracte de consultanță juridică, perioada, valoarea contractelor. Răspunsul venit de la Primăria Buzău a fost unul care ne-a pus mari semne de întrebare:

„La nivelul Municipiului Buzău, în prezent există un contract de consultanță, asistență și reprezentare juridică, pe o perioadă nedeterminată, încheiat la data de 1.10.2009, cu «Ionescu Gabriela» Cabinet Individual. Acest contract a fot încheiat anterior apariției OUG 26/2012, iar la data încheierii contractului amintit legislația civilă incidentă în cauză nu prevedea o modalitate expresă de selectare. În ceea ce privește cuantumul valorii contractului vă învederăm că suma are caracter confidențial și nu poate face obiectul Legii 544/2001“.

Răspunsul este semnat de Nicolae Ene, director executiv în cadrul Primăriei Buzău.

Primăria Buzău se scuză fără acuze

Faptul că Primăria Buzău, în răspunsul oferit, se apără că la data încheierii contractului nu exista legislație care să o oblige la o modalitate expresă de selectare a fost primul mare semn de întrebare: de ce a simțit nevoia să specifice acest lucru?. Un alt semn de întrebare îl reprezintă confidențialitatea valorii contractului, fiind vorba despre bani publici.

Avocatul Gabriela Ionescu?

La o simplă privire pe site-ul Baroului de Avocați Buzău, constatăm că avocatul Gabriela Ionescu este avocat definitiv, înscris în barou la data de 1 octombrie 2009. V-am spus mai sus să țineți minte data semnării contractului cu Primăria Buzău! Este aceeași dată! Practic, în ziua în care a aflat oficial că a devenit avocat definitiv, Gabriela Ionescu a negociat și semnat un contract cu Primăria Buzău!

Cum să ai cabinet de avocatură înainte de a deveni avocat

Trecem peste această năstrușnică rapiditate cu care Primăria Buzău și avocatul Gabriela Ionescu s-au întâlnit, au negociat și au si semnat contractul în ziua în care femeia a devenit avocat, dar ajungem la un alt lucru interesant. Femeia pare a fi și clarvăzătoare! Ea a știut cu mai multe zile înainte că va deveni avocat definitiv și, pe 29 septembrie 2009 i-a fost înregistrat Cabinetul Individual de Avocatură, conform site-ului Ministerului de Finanțe. Extrapolând, cu două zile de a lua permisul, un cetățean conduce o mașină pe drumurile publice.

Avocata Ionescu ne-a închis telefonul în nas

Am încercat să obținem un punct de vedere de la avocata Gabriela Ionescu, cea care, de șase ani încasează niște sume confidențiale de la Primăria Buzău în condiții ciudate. Numărul de telefon al acesteia este public. Doamna a devenit foarte agresivă după ce ne-am recomandat. „Pentru ce mă deranjați? Spuneți-mi repede, că nu vă ascult poveștile. Spuneți-mi repede ce doriți“, a spus Gabriela Ionescu. Am încercat să îi explic că vrem să știm mai multe despre contractul semnat cu Primăria Buzău. „Cine sunteți dumneavoastră și de ce mă întrebați pe mine asta? Ce drept aveți dumneavoastră să mă întrebați pe mine asta? Nu, domnule, prin telefon nu discutăm nimic! Bună ziua!“, a turuit pe un ton nervos avocata din Buzău, după care a închis telefonul.

Cât de descurcăreață este Gabriela Ionescu

Dacă de la Gabriela Ionescu nu am reușit să aflăm prea multe, am stat de vorbă cu un alt avocat care ne-a explicat care sunt procedurile ce trebuiesc îndeplinite de un avocat oarecare, ce tocmai a aflat că a devenit avocat definitiv, ca să poată încheia legal contracte.

„Este o procedură birocratică care durează câteva săptămâni. După ce s-a întrunit consiliul baroului, care nu se întrunește în fiecare zi, și s-a dat decizia, se încheie un act prin care se comunică votul consiliului baroului. Acest act nu se primește în aceeași zi. Trebuie pus la poștă, se trimite acasă, deci durează 1-2 zile. În momentul în care ai primit acasă decizia de la barou, tot nu ai voie să mergi să închei contracte în ziua primirii deciziei, pentru că în România avem legislație fiscală. Trebuie mers întâi la Administrația Financiară de care aparține avocatul și să declare că este într-o profesie liberală. Abia în ziua în care ai ieșit pe poarta Administrației Financiare cu decizia că Fiscul te-a luat în evidență, abia atunci poți să cumperi un facturier, un chitanțier. Și abia atunci poți să închei contracte.

E aproape imposibil să facă asta într-o zi. Asta ar însemna că decizia baroului să îi fie eliberată în aceeași zi, apoi s-a dus la Administrația Financiară, a depus și actele, i-au ieșit actele de la Administrația Financiară pe loc, a făcut dovada unui sediu. E greu de crezut că avocatul respectiv a fost așteptat peste tot cu ștampilele la poartă“, a explicat un avocat din Baroul București.

La aceste proceduri mai adăugăm și noi alte probleme ce avea de rezolvat în ziua respectivă avocatul Gabriela Ionescu: să se întâlnească cu clientul (Primăria Buzău), să cadă de acord că este necesară colaborarea între părți, să negocieze condițiile contractuale și suma, să aștepte redactarea contractului, să fie semnat contractul de toți factorii de decizie din Primărie.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

9 thoughts on “Cel mai descurcăreț avocat din lume este la Buzău! Un caz incredibil de contract pe bani publici cu foarte multe semne de întrebare

 1. valeriu

  dacă treceți pe la Buzău mai puteți descoperi și alte minuni: cum o mare porțiune dintr-o stradă a fost cedată unui hotel (mergeți în spatele h. Pietroasa), cum terenul public a fost înstrăinat pentru construcții (vezi firma de publicitate lângă rond Pomul Verde sau benzinărie lângă sala sporturilor). Și altele, gen scandalul Orizont pentru care dl. primar și-a schimbat domiciliul din orașul unde e primar la casa din Constanța, să fie mai aproape de Poarta Albă.
  Pentru toate astea este nevoie, într-adevăr, de un consultant juridic priceput.

  Reply
 2. CETATEANUL

  CAZUL SEAMANA cu cel de la primaria IASI , NICHITA, unde se poate vedea INDRAGOSTEALA si viata sexuala MULTA PE BANI LOCALNICILOR (publici) cu complicitati roamntice ………………..

  Reply
 3. Mihai

  Daca mai sapati putin prin administratie veti mai vedea cum se spulbera banii contribuabililor si cum ii secretizeaza institutiile. spre exemplu, asa numita Comisie ATOP, este constituita la nivelul fiecarui consiliu judetean si este format din :
  comisar sef – seful Inspectoratului Judetean de Politie

  reprezentant al Corpului National al Politistilor

  subprefect al Judetului

  seful Politiei Comunitare

  – consilier judetean

  consilier judetean

  consilier judetean

  consilier judetean

  consilier judetean

  consilier judetean

  reprezentant al comunitatii

  reprezentant al comunitatii

  reprezentant al comunitatii – ziarist
  Ei bine, fiecare dintre omuletii acestia incaseaza lunar 700 lei pe o sedinta in care nu „produc” decat vorbe. Nicaieri nu am vazut ceva concret sa se fi realizat. Au ajuns sa inventeze subiecte, doar ca se intalneasca, doar casa incaseze banii. E corect? Cine sa ii stimuleze sa si lucreze daca tot se intalnesc, cine sa ii intrebe de sanatate, daca tot incaseaza bani?

  Reply
 4. CiolacuDunelBarlaBoscodealatescaruToma

  ia mai cercetati cum facea si desfacea procesele in 2012 cu judecatorii pentru PSD? Stiti cumva daca PRo TV ul e amestecat ina sta…? :D Corespondentuld e la Buzau e sotul…aleia…va spune ceva asta? :P

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *