Alex Costache

Ce să vezi, Antena 3 nu și-a întrerupt emisia. Plus: ce vrea statul să facă în viitor cu imobilele confiscate în dosare de corupție

ANAF a anunțat vineri, după negocierile cu reprezentanții trustului Intact, că va scoate la licitație sediul televiziunii Antena 3 de pe șoseaua București- Ploiești, confiscat de stat în urma sentinței din dosarul ICA – Voiculescu. În același timp însă, după cum se știa de săptămâna trecută, televiziunea de știri nu și-a întrerupt emisia, în ciuda declarațiilor alarmiste ale vedetelor postului, ci a contestat ordinul de evacuare primit din partea Fiscului săptămâna trecută. Detalii aici şi aici.

În aceste condiții, Antena 3 își continuă bine-mersi activitatea, cel puțin până la soluționarea în instanță a contestației, dar, după toate presiunile publice făcute în ultimile zile, rămâne o întrebare legitimă: Cine va cumpăra un imobil ocupat de un ”chiriaş” pus pe scandal?

Proprietatea statului, chiria încasată tot de companiile lui Voiculescu

Reamintim că sediul Antenelor a fost confiscat de stat încă din septembrie 2014 după sentinţa de condamnare (a lui Dan Voiculescu) şi confiscare din august acelaşi an. Potrivit unei comunicări dintre Fisc şi Curtea de Apel Bucureşti, de la sfârşitul anului trecut, statul nu încasează chirie de la Antena 3, deşi acesta este proprietar încă din septembrie 2014. Detalii aici.

În acelaşi timp, o instanţă civilă a Tribunalului Bucureşti a recunoscut valabilitatea contractelor de închiriere dintre Antena Group (care e companie diferită de Antena 3) şi Compania de cercetări aplicative şi investiţii (fosta ICA). Apelul se judecă. De asemenea, Antena 3 a solicitat prin ordonanță președențială să poată folosească sediul în timpul în care se judecă procesul prin care solicită recunoașterea valabilității contractului de închiriere. Antena 3 a avut câștig de cauză la Tribunal, dar a pierdut la începutul acestui an la Curtea de Apel.

Cum vrea statul să rezolve pe viitor ale cazuri similare cu cel al Antenei 3

În cazul altor imobile confiscate prin sentinţe definitive, statul îşi propune să facă „obiective de natură socială”, potrivit proiectului de regulament privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, lansat în dezbatere publică.

Pentru oameni, nu pentru agenţii

„Obiective de natură socială” poate înseamna de la grădiniţe, creşe până la spaţii pentru pensionari. Ce a vrut să spună clar iniţiatorul, adică Ministerul Justiţiei, e că aceste spaţii confiscate de la corupţi nu vor putea fi destinate organelor de aplicare a legii.

În toamna anului trecut a existat o dispută între Fiscul condus de Gelu Diaconu şi fostul vicepremier pentru Securitate Naţională, Gabi Oprea, privind blocul turn Grivco confiscat de la Voiculescu. Diaconu voia să îl vândă pentru recuperarea prejudiciului, Oprea voia să îl ia la MAI ca sediul al DGIPI, serviciul secret al Ministerului de Interne.

Cum e în SUA

În alte ţări care au astfel de agenţii de administare a bunurilor sechestrate, un procent din prejudiciile recuperate merge către agenţiile de „law enforcement”, de aplicare a legii, a explicat în urmă cu un an Thomas J. Abernathy, un oficial al US Marshals Service – instituţia care se ocupă în Statele Unite de administrarea şi valorificarea bunurilor provenite din infracţiuni.

Banii recuperaţi de la persoanele condamnate nu se varsă la bugetul statului, ci merg într-un cont poreclit „The F” destinat în principal despăgubirii victimelor infracţiunilor, dar şi autofinanţării agenţiilor de aplicare a legii. Detalii aici.

Cum va fi agenţia românească

 Agenţia de administrare a bunurilor sechestrate ar putea fi operaţională în vara acestui an. Ministrul Justiţiei Raluca Prună a declarat că implementarea agenţiei va fi o prioritate în mandatul ei.

Potrivit proiectului de regulament de organizare şi funcţionare, Agenţia va avea nu mai mult de 50 de posturi, dintre care un director şi un director adjunct. Agenţia va avea 4 compartimente: Biroul de identificare şi urmărire bunuri, Serviciul de administrare şi valorificare bunuri, Serviciul Juridic şi Serviciul Operaţional.

Cel mai important va fi Serviciul administrare şi valorificare bunuri. Potrivit regulamentului supus dezbaterii, acest serviciu va avea următoarele funcţii:

– administrează şi ţine evidenţa banilor care fac obiectul sechestrului,  rezultaţi din valorificarea bunurilor perisabile, precum şi a celor datoraţi cu orice titlu suspectului, inculpatului ori părţii responsabile civilmente.

– comunică alerte în format electronic privind ridicarea sechestrului de către procuror sau judecător către toate instituţiile publice şi entităţile profesionale cu atribuţii în domeniul executării silite. Acestea au obligaţia ca, în termen de 15 zile lucrătoare, să comunice dacă asupra aceluiaşi bun au fost puse şi alte sechestre.

– depozitează temporar şi administrează bunurile mobile sechestrate a căror valoare depăşeşte 15.000 euro.

 Ar putea vinde, de exemplu, tablourile lui Darius Vâlcov, fostul ministru de finanţe

Cu aprobarea prealabilă a procurorului sau a instanţei de judecată, obţine acordul proprietarului bunului în vederea valorificării.

Vinde bunurile

 – din dispoziţia procurorului sau judecătorului, valorifică de îndată bunurile mobile sechestrate. Poate propune, din oficiu, acest lucru procurorului sau judecătorului.

– ţine evidenţa imobilelor sechestrate

– ţine evidenţa sentinţelor prin care s-a dispus confiscarea specială sau a confiscarea extinsă de către instanţele române, precum şi a celor comunicate autorităţilor române de către instanţele străine

– analizează, trimestrial, modul şi gradul de valorificare a bunurilor care fac obiectul confiscării speciale sau al confiscării extinse

Sau le predă Fiscului să le vândă

– predă organelor de valorificare (Fiscului – n.r) bunurile aflate în administrarea Agenţiei, confiscate în cadrul procesului penal

„Obiective de natură socială” în imobilele confiscate

– face propuneri privind destinaţia bunurilor imobile confiscate şi intrate în proprietatea privată a statului.

La cererea autorităţilor locale, aceste imobile confiscate pot fi transmise cu titlu gratuit, prin hotărâre a Guvernului, pentru a fi utilizate pentru obiective de natură socială.

– acordă, la solicitarea magistraţilor, asistenţă în ceea ce priveşte

punerea în executare a ordinelor de sechestru şi confiscare primite sau transmise către organe judiciare din alte state membre ale Uniunii Europene

Depozitarea bunurilor

– acordă, la solicitarea magistraţilor, asistenţă în ceea ce priveşte identificarea de spaţii optime pentru depozitarea bunurilor sechestrate.

Agenţia poate încheia protocoale de cooperare cu autorităţile centrale şi locale.

Poţi citi proiectul de regulament în întregime aici.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

6 thoughts on “Ce să vezi, Antena 3 nu și-a întrerupt emisia. Plus: ce vrea statul să facă în viitor cu imobilele confiscate în dosare de corupție

 1. NC

  „Cine va cumpăra un imobil ocupat de un ”chiriaş” pus pe scandal?”
  Cum cine? Chiriasul insusi (direct sau prin interpusi) dupa ce ANAF va repeta licitatia de cateva ori cu pret de pornire diminuat de fiecare data.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ NC: aștept cu nerăbdare înscrierea acelui ”chiriaș” la licitație, implicit vreau să-l văd pe acel „chiriaș” făcând dovada că are banii necesari achiziționării imobilului ;) ; m-aș mira ca vreo firmă a grupului Intact să se apuce să achiziționeze acum bunuri imobiliare de mare valoare, nu până când nu va fi recuperat prejudiciul de 60 mil. de euro

   Reply
 2. ionita ion

  Se pare ca intr-o democratie de genul celei de la noi este greu sa se aplice legea .
  Cei in cauza se impotrivesc aplicarii, cei chemati sa o aplice se tem. Ambele in numele democratiei

  Reply
 3. parker

  Daca acest sediu este scos la vanzare, de ce nu-l cumpara actualii chiriasi? Poate pt ca Voiculescu de fapt nu vrea sa plateasca niciodata cei 60 mil euro
  Eu as dori ca cei de la Romania curata sa propuna ca membrii CNA sa nu mai fie numiti de partide. Ea trece drept o institutie independenta si asa trebuie sa devina. Unele televiziuni iau amenzi din orice iar altele ca A3 niciodata.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *