Mihai Goțiu

Ce nu e în regulă cu Untold. Lege și tocmeală

Ieri (joi), pe la amiază, am fost să văd cum începe Untold. Mă număr printre ”fericiții” locuitori de capăt de Grigorescu. La dus (cu autobuzul) am făcut ”doar” cu vreo 10-15 minute în plus (la un traseu de 10 minute), că pe Dragalina era deja ”bară la bară” pe la ora 12. La întoarcere, pe jos, cu ocolurile de rigoare, a fost aproape jumătate de oră. Să zicem că, totuși, mersul pe jos e sănătos… Nu vreau să mă gândesc ce e la orele de trafic maxim. Mă rog, tineri foarte frumoși și veseli așteptau să intre la festival. Distracție faină! Unii dintre ei și-au făcut timp să semneze și petiția anti-TTIP (foarte bine, se strâng semnături și zilele următoare!). M-am tot învârtit însă pe lângă gard și zău dacă înțeleg cu ce sporește ”securitatea”. Întreaga procedură de check-in s-a efectuat, oricum, în afara gardului! Așa încât nu exista absolut, dar absolut nicio problemă dacă intrarea pentru concertele de pe stadion, de la sala sporturilor și dintre ele s-ar fi făcut la capătul parcului, pe strada Coșbuc. De fapt, după cum am anticipat, singura rațiune a gardului e să-i țină pe participanți în zona comercianților din parc (după modelul: până stau la coadă să ies, până stau la coadă să intru, cu ocolurile de rigoare – că nu poți intra și ieși pe unde vrei, că e gard – mai bine îți iei ceva de la comercianții din parc). Că asta e problema (pentru cei care nu vor să înțeleagă): pur și simplu Parcul Central a fost transformat într-o zonă comercială. Și nu e vorba de o chestiune de gust ori (doar) de principiu, ci de LEGALITATE.

De câte ori îți vine să intri și să ieși de la festival?

Joi, coadă la intrarea la festival. Chiar dacă nu va fi la aceleași dimensiuni pe parcursul festivalului, de câte ori îți vine să ieși și să intri?

LEGEA

Tuturor celor care se dau de ceasul morții cu argumentul că e vorba de ”doar patru zile” de restricții le atrag atenția că e vorba de patru zile de ÎNCĂLCARE FLAGRANTĂ a legii. Citiți aici (mulțumesc Cornel Vîlcu de atenționare), din Legea nr. 24/2007 privind reglementarea și administrarea spațiilor verzi din intravilanul localităților, republicată în 2009 (sublinierile îmi aparțin):

Art. 2 :Statul recunoaste dreptul fiecarei persoane fizice la un mediu sanatos, accesul liber pentru recreere in spatiile verzi proprietate publica, dreptul de a contribui la amenajarea spatiilor verzi, la crearea aliniamentelor de arbori si arbusti, in conditiile respectarii prevederilor legale in vigoare.

Art. 3: Spatiile verzi se compun din urmatoarele tipuri de terenuri din intravilanul localitatilor:

a) spatii verzi publice cu acces nelimitat: parcuri, gradini, scuaruri, fasii plantate;

Art. 4: In sensul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:

a) parc spatiu verde, cu suprafata de minimum un hectar, format dintr-un cadru vegetal specific si din zone construite, cuprinzand dotari si echipari destinate activitatilor culturaleducative, sportive sau recreative pentru populatie”.

Ce vreți mai mult de atât? ”Acces liber”, ”acces nelimitat”? E ceva ce nu e clar?

Da, legea nu e absurdă, lasă loc și pentru organizarea de activități socio-culturale, dar în limita expresă a ocupării a maxim 10% din suprafață și, atenție, FĂRĂ GARD! ”Amenajările de orice tip, altele decât cele specificate la alin. (1) SUNT INTERZISE”. Și acum citiți articolul 9, alin. (1) și (2):

”Art. 9: (1) Persoanele juridice care concesioneaza terenuri pentru constructia si amplasarea in spatiile verzi a obiectivelor pentru activitati socioculturale sunt obligate sa obtina avizele, acordurile si autorizatiile prevazute de legislatia in vigoare. Locul de amplasare a obiectivelor, suprafata terenurilor si conditiile de desfasurare a activitatii ulterioare se determina in baza unor proiecte de specialitate, de amenajare a teritoriului si urbanism, avizate si aprobate conform legii, cu obligativitatea ca suprafetele cumulate ale acestor constructii sa nu ocupe mai mult de 10% din suprafata spatiului verde respectiv.

(2) Constructiile si amenajarile de orice tip, altele decat cele specificate la alin. (1), sunt interzise.”

Acuma, gardul ăsta fie e o construcție din categoria celor specificate la alin. (1), și atunci problema e că ocupă (îngrădește) două treimi din parc (adică vreo 66%, cu mult peste 10%), fie nu e (și evident că nu e, că nu are nicio treabă gardul cu obiectivele pentru activități socio-culturale) și atunci, pur și simplu, e INTERZIS prin lege.

Și pentru a încheia cu problema legală. Dacă treci strada pe culoarea roșie sau depășești viteza legală ești contravenient. Ai încălcat legea. Dacă furi sau (Doamne feri) omori pe cineva ești un hoț ori un criminal. Asta chiar dacă, săvârșirea faptei în sine durează câteva secunde, câteva minute sau ore. Dacă încalci legea timp de PATRU ZILE, tot încălcare a legii se numește! Aaa… că amenda pentru încălcarea legii spațiilor verzi e derizorie (până în 1.000 de lei) explică de ce organizatorii, mână în mână cu domnul primar Emil Boc își permit să o ignore. Pentru asta, propun însă să înscriem Cluj-Napoca în Guinness Book, la categoria: Cea mai lungă și notorie ignorare a legii din lume săvârșită cu știința, acordul și susținerea autorităților publice care ar trebui să o sancționeze. Felicitări, domnule primar Emil Boc, ați reușit să puneți Clujul pe harta lumii! Și felicitări și pentru mesajul pe care îl transmiteți tinerilor participanți la festival: că dacă vor mușchii noștri și dacă suntem mulți, putem pune legea în paranteze vreo patru zile.

TOCMEALA

Asta e problema legală și civică a Festivalului Untold. Să mergem însă mai departe. Unii (da, s-au găsit și niște deștepți de genul ăsta) s-au grăbit să catalogheze discuția despre gardul care blochează accesul în Parcul Central ca fiind ”stângistă” ori ”socialistă”, de parcă respectarea legii, respectiv încălcarea legii ar fi de stânga sau de dreapta. Să zicem însă că problema bunurilor comune, a proprietății publice, ar fi, într-adevăr, de stânga. Hai să vedem atunci cum se împacă piața liberă și concurența cu Festivalul Untold. Mai exact, ce tip de afacere e festivalul.

Povestea (spusă, măcar în parte, chiar de către organizator) stă c-am așa. O asociație (că doar n-or fi fraieri să plătească TVA) a primit 400.000 de euro de la bugetul local. Cu banii a contractat niște artiști celebri. Având contractele cu artiștii, a convins sponsori, comercianți etc. pentru a ajunge până la un buget (declarat) de 4,5 milioane de euro. Pare simplu, nu? Dar, întreb eu, cum ar fi decurs în mod normal, conform pieței libere, toată povestea? Păi cam așa: Primăria anunță că are 400.000 de euro la bătaie și organizează concurs de proiecte. De orice tip de proiecte. Cu tot tacâmul: anunțuri publice, termene, garanții, experiență în domeniu, comisie independentă, etape etc., etc. adică toată birocrația aia înfiorătoare, care le scoate peri albi tuturor aplicanților dar al cărei scop este cheltuirea corectă și eficientă a banilor publici, fără a avantaja, respectiv dezavantaja pe careva. Că altfel suntem în situația ”nu mă întreba cum am făcut rost de primii 400.000 de euro…, că apoi îți povestesc cum am câștigat următoarele milioane”. În fapt, afacerea asta nu e decât un exemplu standard de subvenție mascată. Economiști premiați cu Nobel precum Stiglitz i-ar spune rentă (adică transferul unor fonduri și resurse publice – în cazul de față bani, folosința infrastructurii și a parcului – în privat).

Unde duce lipsa de experiență a organizatorului vedem în aceste zile. Pentru că cineva care a mai trecut prin așa ceva și-ar fi dat seama că nu poți organiza un festival de o asemenea anvergură în mijlocul unui oraș de dimensiunea și cu infrastructura Clujului fără a-l da peste cap. Și așa ajungem la următoarele mari probleme ale Untold: mentalitățile. Să le luăm pe rând.

Megalomania

O asemenea afacere nu avea cum să nu reușească fără o doză uriașă de megalomanie și supralicitare. Nu reiau acum toate cifrele aberante și o mare parte a comentariilor din ultimele zile, cele legate de ”pusul Clujului pe harta lumii”, ”extraordinarele beneficii”, ”să le arătăm tuturor că și noi putem face ceva ca la Munchen, Viena, Miami, Budapesta…” (pentru a enumera doar exemplele cele mai des utilizate). E foarte bine să-ți impui ținte înalte și să vrei să fii printre primii. Dar, un pic tot trebuie să rămâi cu picioarele pe pământ (sau pe iarbă, dacă tot ai ocupat parcul). Să-ți dai cu apă rece pe față dimineața și apoi să răspunzi la întrebarea: care va fi factorul de stres (disconfortul) pentru un oraș de 400.000 de locuitori (cu tot cu zona metropolitană), luat cu asalt de 10-20.000 poate chiar 50.000 de turiști? Că în zone metropolitane de 2-5 milioane de locuitori, precum cele date ca exemplu, situația e nițel mai diferită. Că una e să ocupi o insulă (ca la Viena sau Budapesta), un parc sau 10 străzi în Munchen ori Miami, și alta în Cluj. Că acolo mai găsești alte câteva sute de parcuri, alte zeci de străzi pe care poți ocoli zona blocată și, la o adică, nici n-ai nevoie de străzi: cine a avut ocazia să utilizeze metroul și restul transportului în comun în Viena ori Munchen, trebuie să fie fraier să vrea să circule cu mașina prin oraș. Cu siguranță, la Munchen, Viena, Miami, Budapesta nu se blochează aproape jumătate din oraș pentru o mega-petrecere (pentru cei care nu sunt din Cluj: legătura cartierelor Grigorescu și Mănăștur plus Floreștiul cu centrul și celelalte cartiere este, oricum, cu probleme; Splaiul Independenței, una dintre străzile de lângă Parcul Central închise pentru festival, este absolut esențială pentru traficul dintre Grigorescu și Mănăștur cu restul orașului; nota bene, Calea Mănăștur-Moților, care ar trebui să preia o parte masivă din traficul deviat e… în reparații). Asta se întâmplă când sclipiciul ambalajului îți fură privirea și te face să-ți pierzi simțul proporțiilor.

Beneficiile ca beneficiile, dar de costuri vorbește cineva?

Cât despre beneficiile economice, mai vorbim peste câteva luni, când, măcar atunci, sper să vedem un studiu de impact (nu că nu ar fi fost necesar unul făcut public înainte). Că zecile de mii de participanți la festival care stau în camping, cu cortul, nu se vor regăsi în industria hotelieră, de pe urma chiriilor ”în gazdă” pentru câteva zile mă îndoiesc că se vor încasa taxe, la fel cum am dubii că toți acești tineri (alții decât tot clujenii) vor lua cu asalt restaurantele din oraș și nu se vor mulțumi cu berea sponsorului și mâncarea comercianților din Parcul Central. Care comercianți ghiciți cui vor plăti taxa de participare la festival: Primăriei, că e domeniu public, sau organizatorului, care îi ține pe participanți în interiorul gardului? Cine a mai participat la festivaluri asemănătoare, nu îi este greu să ghicească și profilul, și bugetul și comportamentul celor mai mulți dintre participanți (a nu se înțelege că la bag de vină participanților că sunt așa cum sunt – același buget și comportament l-am avut și eu la alte festivaluri – doar constat).

Cât despre beneficiile (teoreticei) explozii a turismului în oraș și în alte perioade decât festivalul (să acceptăm că se întâmplă), clujenii ar trebui să fie informați cu ce vine la pachet: creștere a prețurilor chiriilor, serviciilor, alimentației, transportului etc.. Mai exact cu o creștere a costurilor vieții și locuirii în oraș. Teoretic, acest lucru ar trebui să se compenseze și cu creșterea veniturilor personale. Dar nu și pentru studenții din alte orașe și pentru pensionari ori cei aflați la vârsta pensionării. Iar să pierzi atractivitatea pentru studenți (din cauza creșterii costurilor vieții în Cluj) poate reprezenta o pierdere mai mult decât majoră (că, la ora asta, studenții sunt principalul avantaj competitiv al Clujului). Orașul are un precedent, numit Caritas, care i-a îmbogățit (momentan) pe mulți clujeni (că, na, au fost printre primii care au jucat). Per total, clujenii au ieșit pe plus (ca sumă, nu neapărat ca număr). Spre deosebire de alte orașe și zone ale țării, care au intrat mai târziu în joc, Clujul se poate spune că a fost în avantaj. O mare parte a ”premianților” au investit în case și apartamente pe care apoi le-au dat în chirie (în anii 90, majoritatea apartamentelor în care am stat în chirie fuseseră cumpărate din bani de la Caritas). Dublat de faptul că până la începutul anilor 2000 nu s-a construit aproape nimic nou în Cluj și chiriile și prețurile la apartamente le-au suflat în ceafă celor din București. Am trăit anii respectiv ca student, iar presa, la rândul ei a relatat despre fenomenul unor numeroși pensionari care își vindeau apartamentele de la Cluj și se mutau la Turda, Dej sau în altă parte, pentru că nu-și mai permiteau să trăiască aici. Teoretic, făceau o afacere, că din diferențele de preț, le mai rămâneau 10-30.000 de euro, pentru câțiva ani de pensie. Sociologii știu însă ce înseamnă, în mod real, asemenea ”transhumanțe”…

Mă rog, poate că mă înșel în aceste estimări bazate pe studiile, experiența și cunoștințele proprii. Dar, toate acestea ar fi trebuit spuse într-o dezbatere publică, clujenii ar fi avut dreptul să le cunoască și să pronunțe. Poate s-ar fi ajuns la aceeași concluzie. Dar măcar cei ce nu vor să meargă la festival se puteau pregăti din timp (inclusiv prin programarea concediului, vizitarea rudelor etc. în perioada asta, cu un dublu avantaj: ei scăpau de stres, iar presiunea pe infrastructură scădea).

Un exemplu: astăzi (vineri) pe la ora 11.15 m-am întâlnit cu un prieten la Terasa Sinaia. E o terasă decentă, cu restaurant, cu prețuri în media celor din Cluj (poate chiar sub medie). Am discutat vreme de vreo oră. Din cele câteva zeci de mese ale restaurantului (de pe terasa din față, din spate și înăuntru) erau ocupate vreo cinci. La una singură am văzut tineri cu brățara Festivalului Untold pe mână. Pentru cei care nu sunt din Cluj, Terasa Sinaia se află peste Someș de festival, la 10, maxim 15 minute de mers pe jos… Teoretic, între orele 11-12,30 ar fi perioada de cafea, mic dejun, refacere pentru cei care au chefuit în noapte de dinainte. E doar o mențiune pentru cei care încă au dubii legate de bugetul participanților la festival și unde îl consumă majoritatea celor care nu sunt din Cluj.

Din zecile de mii de turiști care au dat năvală în Cluj, trei au trecut podul peste Someș, astăzi, pe la ora 11.30, la Restaurantul Sinaia

Din zecile de mii de turiști care au dat năvală în Cluj, trei au trecut podul peste Someș, astăzi, pe la ora 11.30, la Restaurantul Sinaia

”Dacă nu-ți place, pleacă!”

Să continuăm însă cu mentalitățile. De această dată cu referire la o parte din comentariile primite la articolele precedente legate de gardul care blochează Parcul Central. ”Dacă nu-ți convine, n-ai decât să pleci din oraș!” a fost unul dintre cele repetate destul de mult. Primul care mi-a dat replica asta a fost Gheorghe Funar, fostul primar al orașului, la sfârșitul anilor 90, începutul anilor 2000, atunci când îl criticam pentru acapararea spațiilor publice ale orașului cu statui, steaguri, bănci și coșuri de gunoi tricolore. ”Dacă nu-ți convine, n-ai decât să pleci din oraș” reprezintă esența extremismului. Când pretinzi că faci ceva pentru o comunitate (cum susțin organizatorii Untold și administrația locală), atunci e necesar să-i ai în vedere pe toți membrii comunității. Cine gândește în termenii ”dacă nu-ți convine, pleacă!” n-are nicio treabă cu comunitatea, ci doar cu un grup, mai restrâns sau mai extins. O comunitate nu poate funcționa pe baza excluziunilor.

Și pentru că tot veni vorba de Funar, tot la comentarii am văzut „argumentul”: ”în sfârșit face cineva ceva pentru oraș, și se găsesc cârcotași”… Măi fraților, bună-dimineața! Clujul nu e cunoscut de ieri, de azi. Iar dacă credeți că un festival muzical, o mare și uriașă petrecere, ”pune Clujul pe harta lumii” sunteți cel puțin naivi. E pur și simplu ignoranță. Absolut aleatoriu îmi vin acum în minte, limitându-mă strict la domeniul muzical, concerte în Cluj cu Buena Vista Social Club, Iron Maiden, Patricia Kaas, Sugababes, să fie din toate genurile și pentru toate gusturile (că ori au adus și astea turiști și au creat vad turistic pentru Cluj, și-atunci nu e Untold primul, ori n-au adus și atunci tare mi-e că nici Untold nu ar face mai mare brânză). Singura diferență reală e supralicitarea Untold.

Cât despre ”a face ceva pentru oraș”, poate că unii dintre cei cărora gardul vi se pare normal doar ce vă nășteați sau erați pe la grădiniță când Gheorghe Funar – că tot veni vorba – a vrut să radă parcul din spatele Teatrului Național din Cluj, pentru a amplasa acolo o statuie (în memoria eroilor români – cea care se află acum în spatele Catedralei Ortodoxe). Opoziția civică, majoritatea studenți care au ocupat parcul (au început să se joace acolo șotron, să lipească afișe pe copaci cu diferite mesaje etc) l-au făcut să renunțe la idee. Nu știu ce l-ar fi oprit pe Funar, dacă nu ar fi întâmpinat opoziția pentru salvarea parcului din spatele Teatrului Național, să continue cu alte monumente megalomanice și în Parcul Central (cum a făcut în alte locuri din oraș). Și m-ar mira să-i mai fi venit acum cuiva ideea să facă festival într-un parc în care tot la o sută de metri ar fi dat peste niște monumente precum Cubul, Crucea de pe Cetățuie, Statuia lui Avram Iancu etc.).

Cei care spuneți că ”în sfârșit face cineva ceva pentru oraș”, probabil că erați prin școala primară când au început campaniile pentru un nou stadion al orașului (că pe fostul ”Ion Moina” nici să nu vă gândiți că s-ar fi putut organiza vreun concert). În fine, fără campaniile pentru schimbarea (în special pietonalizarea) centrului istoric, locurile care sperați să-i atragă acum pe turiști ar fi arătat cam așa: Piața Unirii – un scuar și două gropi uriașe, Piața Muzeului – o parcare de mașini supra-aglomerată; Eroilor – niște trotuare înguste cu mașini parcate până în botul magazinelor, și lista poate continua. Așadar, nu abuzați de ignoranță că riscați să cădeți în penibil. Nimic din toate acestea n-au apărut peste noapte, ci tot după zeci de proteste, consultări și dezbateri publice, controverse, campanii de afișe și campanii de presă, petiții, implicare civică. E o bătălie lungă și e departe de a se fi încheiat. Cei care s-au implicat în lupta pentru spațiul public nu au făcut-o însă doar pentru ei sau pentru anumite grupuri, ci pentru întreaga comunitate. În niciun caz pentru a înlocui o ocupare ilegitimă, cu o alta.

Când plătești pentru a intra într-un parc unde ai dreptul să intri gratuit, cum te numești?

Pentru finalul părții legate de mentalități am păstrat cele mai de speriat reacții de la susținătorii gardului. Prima e povestea cu așa-zisa frustrare a celui care n-are bani de bilet. Pentru cei care chiar cred asta (și, atenționez, doar pentru cei care cred asta, că problema ar fi biletul, nu gardul și încălcarea legii), am un mesaj pe măsură: nu sunteți decât niște fraieri. Accesul în Parcul Central este liber, nelimitat. E un lucru consfințit prin lege! Cum să plătești pentru ceva care e gratis, ba să te mai și lauzi cu asta!? Mâine tot cu ”nașul” ori cu ”ia-mă, nene!” o să circulați (deși asta nu e un lucru rău, în sine), tot din brișcă o să mâncați, în timp ce organizatorul căruia i-ați plătit bilet să stați pe iarba gratuită ori pentru care ați făcut voluntariat, vă va saluta din 4×4 și vă va trimite mesaje de mulțumire din Ibiza sau Dubai. Nutresc speranța că, totuși, cea mai mare parte a participanților la festival, au propria problemă cu îngrădirea parcului…

Cu siguranță, comercianții care sunt de partea ”corectă” a gardului vor avea de câștigat. Acum cât de clujeană mai e firma Ursus și cui plătește taxa de participare...

Cu siguranță, comercianții care sunt de partea ”corectă” a gardului vor avea de câștigat. Acum cât de clujeană mai e firma Ursus și cui plătește taxa de participare…

Al doilea gen de reacții de speriat (din fericire minoritare) nu le comentez, ci doar le citez. Rămâne să vă priviți în oglindă și să spuneți singuri dacă sunteți sau nu de acord cu ele:

”Nu draga, tu nu ai inteles mare lucru din Cluj. Gardul ala, cat de inestetic o fi, e pus acolo ca sa se evite o aglomeratie dusa la extrem. Gandeste iniante sa vorbesti. Cum ar fi sa apara acolo toti cocalarii din imprejurimi sa isi afiseze fetele de golani si sa fure tot ce prind? La evenimentul asta s-a muncit si ar fi pacat sa dam dovada, ca si comunitate, de o proasta organizare si sa lasam toti vagabonzii in perimetrul ala.” (Diana)

”Intr-un fel mi se pare normal restrictionarea unot zone de langa stadion sala si alte scene deoarece stim cu totii cum e cu minoritatile (rromi) la.astfel de festivale…  spre exemplu nu prea as putea sa stau 24/24 cu mana pe portofel si telefon datorita acestora. Cine are bani plateste si intra si sigur nu vine acolo pentru a fura.” (Naș)

”Mai bine un articol pe un site romanesc decat articole in presa straina ca turistlor li s.au furat chestii din camping ca nu era ingradit.” (Cosmin)

Distracție faină! Pe bune

În încheiere, o să fac trimitere la recent apăruta lucrare despre psihologia românilor a lui Daniel David. Una dintre concluziile studiului spune că, pe de o parte, românii au tendința să exagereze lucrurile pozitive (supralicitând emoțional orice lucru bun, chiar dacă, de fapt, e un lucru care ține de normalitate), dar, în același timp și pe cele negative (căzând în scepticism, cinism, defetism). Soluția propusă de Daniel David e temperarea ambelor extreme – e bine să scoatem în evidență lucrurile bune, fără a e la exagera, la fel cum e just să fim critici, fără a cădea însă în defetism, cinism ori scepticism.

Festivalul Untold este unul dintre lucrurile bune care se întâmplă la Cluj. Însă nu e nici primul, nici singurul, nici cel mai mare, nici cel mai important, nici cel mai creativ. Beneficiile pentru oraș există, dar cele din comunicatele și conferințele de presă sunt mult umflate, drept dovadă că studiul de impact pe care se bazează (dacă există) nu l-a făcut nimeni public până acum. Un studiu de impact, unde, pe lângă beneficii, să fie estimate și costuri reale, despre care prea puțini vorbesc… Să nu ne iluzionăm: dacă mâine un miliardar din Cucuieții din Deal plătește trupele astea (și altele și mai și) să cânte la el în ogradă, cu siguranță că vor merge să cânte. Asta înseamnă că putem compara Cucuieții din Deal cu Clujul? Poate veți merge la festivalul din Cucuieții din Deal, dar chiar o să dați năvală acolo și în restul anului?

Atenție la exagerări și la ambalaj: Untold nu este un eveniment într-atât de excepțional încât să pună legea între paranteze, că singurele situații care permit, într-o anumită măsură, restrângerea de drepturi și libertăți sunt războaiele, cataclismele și alte situații asemănătoare. Nu poți veni, ca domnul primar, să invoci situații de urgență și măsuri de securitate pentru a justifica limitarea unui drept pe perioada unui festival! E ca și cum ai spune că festivalul în sine e un pericol într-atât de mare încât ai nevoie de măsuri excepționale. Păi atunci nu-l faci! Sau îl faci până la nivelul la care nu devine pericol public!

Nu ne ajută cu nimic forțarea limitelor și depășirea proporțiilor orașului. Cum s-ar distra unii pe motiv că cei din Cucuieții din Deal vor să compare localitatea lor cu Clujul pe motiv festival, la fel s-ar putea să privească și alții (de prin Munchen, Viena, Miami etc.) distracția asta de la Cluj. Că ce nu e deranjant acolo (dintr-o simplă, dar reală, diferență de mărimi și infrastructură), se poate transforma într-un calvar la Cluj. Nu cred că Untold și-ar fi pierdut din strălucire sau ar fi fost pus în pericol dacă gardul din Parcul Central nu ar fi fost plantat acolo. Poate doar organizatorul și-ar fi văzut diminuat ori amenințat profitul. Dar nu e nicio stare de necesitate ori de urgență să-i asigurăm lui profitul, nici măcar dacă ar fi instituție caritabilă.

E foarte bine că o parte importantă a clujenilor vor participa la distracția asta. Dar că e vorba de majoritatea lor e o altă exagerare. Îmi plac orașele vesele și pline de viață. Dar până la limita în care acest lucru nu înseamnă nervi, stres și, mai ales, încălcare a drepturilor altora. Dacă ar fi existat o dezbatere și consultare publică reală (cum ar fi fost normal și legal) sunt lucruri care s-ar fi putut preîntâmpina. Ce nu îmi plac însă sunt gardurile și zidurile între oameni (nu e nicio noutate, sunt ani buni de când spun asta, recunosc, n-am cum altfel, fac parte din generația care în copilărie a sărit destule garduri și ziduri când mergea la furat de cireșe și a cărei adolescență a fost marcată de ”The Wall”, ăia de dau jos ziduri, nu le ridică). Și nu am încredere în oamenii care ridică garduri între oameni. Garduri care împart și dezbină.

Din fericire, nu sunt defetist. Cu toate gardurile și exagerările lui, io zic că pentru Cluj un eveniment ca Untold e un lucru bun. Dar și mai bun, de-a dreptul excepțional mă hazardez să spun, ar fi dacă povestea asta cu gardul ne-ar învăța, ne-ar spune ceva. Dacă la încheierea distracției ne-am privi fiecare în oglindă și ne-am întreba: ”chiar era nevoie de gardul ăla acolo?”, ”chiar nu se putea fără el?”, ”chiar nu putem face în așa fel încât toți cei din comunitate, că participă sau nu la festival, să se bucure de el sau măcar să nu fie deranjați, jigniți ori să nu li se încalce drepturile?”. Și, în funcție de răspuns, vom ști dacă vom fi în stare să ne distrăm ca pe la Munchen, Viena sau Miami sau nu. Că nu cred că acolo participanții la astfel de evenimente le transmit celorlalți să plece din oraș dacă nu le convine. La fel cum nu cred că organizează evenimente care stabilesc recorduri mondiale la ignorarea legii.

***

VOTEAZĂ ȘI TU (click aici) SONDAJ RC: Sunteți de acord cu îngrădirea și limitarea accesului (acces contra cost) într-un spațiu public (Parcul Central) pentru a se putea organiza un eveniment privat (Festivalul Untold)?


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

133 thoughts on “Ce nu e în regulă cu Untold. Lege și tocmeală

 1. Adrian

  Ca sa ridici un gard ai nevoie de aut de construire, certificat de urbanism, acordul vecinilor (nu neaparat vecinii directi, ci o intreaga zona). Vorbiti foarte frumos despre ilegalitati. Acestea se incadreaza la infractiuni.

  Reply
  • Imm

   D-l specialist in drept, e vb de gard/constructii permanente. Asta de la untold nu intra in categoria la care faceti referire.

   Reply
   • Mihai Gotiu

    @ imm: :) aveți dreptate: exact asta și spune art. 9, alin. (2) ”constructiile si amenajarile de orice tip, altele decat cele specificate la alin. (1), sunt interzise.”, adică dacă nu intră în categoriile de la alin. (1) care ar permite, totuși, ocuparea a 10% din parc, atunci e interzis TOTAL

    Reply
    • What?

     Esti in totala eroare! ”Art. 9: (1) Persoanele juridice care CONCESIONEAZA terenuri pentru constructia si amplasarea in spatiile verzi a obiectivelor pentru activitati socioculturale…”
     Contractul de concesiune reprezintă o formă de administratre/exploatare a bunurilor aflate în proprietatea publică a statului, pe când locațiunea este o formă de administare a bunurilor aflate în proprietate privată (a statului sau a altor persoane)

     Concesiunea presupune „exploatarea” bunului concesionat, ceea ce înseamnă obținerea unor producte în urma activității concesionarului (bunuri obținute prin consumarea bunului concesionat – de exemplu un zăcământ minier se va concesiona și nu se va închiria; în acest caz minereul extras va diminiua zăcământul respectiv față de o locațiune care nu presupune „consumarea” bunului închiriat).

     Reply
     • Mihai Gotiu

      @ What? : nu aveți dreptate cu concesiunea, dar o discuție în acest sens e irelevantă, pt că dacă nu e concesiune (pe baza căreia ai putea ocupa 10% din teren), atunci se aplică alin. (2) ”Constructiile si amenajarile de orice tip, altele decat cele specificate la alin. (1), sunt interzise.”

     • What?

      Hai ca acum esti si funny! O sa ma inveti tu pe mine Drept? Tu nu aveai nici cea mai vaga idee despre ce inseamna concesiunea in termeni administrativi cand ai scris articolul asta, alfel nu te lamentai. Mai citeste inca o data explicatia despre diferenta dintre concesiune si inchiriere/locatiune. Apoi consulta-te cu prietenii tai avocati. Poate te lamuresc ei sa nu mai cazi in asa o eroare impardonabila

     • Mihai Gotiu

      @ What? : Mihai Goțiu are o diplomă în drept, pe What? nu știu cum să-l caut să văd ce studii are… dar mi-e greu să cred că are studii de drept cineva care afirmă că un eveniment are caracter public pentru că oricine poate cumpăra bilet ;) asta dacă nu cumva sunt studii de drept pe la vreo facultate/universitate de talia celei de la Reșița, unde fac acum cadrele didactice coadă în fața procurorilor

     • What?

      Faci o confuzie majora! In aliniatul 2 se spune ca alte tipuri de obiective in afara de cele pentru activitati socioculturale nu pot fi construite/amplasate de persoana juridica ce CONCESIONEAZA terenul. Deci nu poti construi scutul anti-racheta, o mina sau un furnal, nicidecum nu se formuleaza o interdictie de amplasare a acelorasi tipuri de obiective in raport cu actiunea de inchiriere a spatiului verde. Despre inchirierea parcurilor ca proprietate publica a Statului se face vorbire in Legea Proprietatii Publice

    • bogdan

     public inseamna acces liber fara plata;

     am impresia ca esti scurtcircuitat pe parandarat cu primaria lui boc altfel nu ai fi atit de virulent in negarea „violului” evident

     Reply
     • Andrei

      Public inseamna ca oricine are acces bai dinamita! Adica oricine isi permite sa plateasca taxa de intrare intra! Nu e restrictionat de nimic altceva. PUBLIC ! Televiziunea publica prostea , ce inseama ? Ca e televiziunea la care toata lumea are acces da toata lumea plateste 5 lei pe luna in factura de lumina. Te-ai lamurit ? PRIVAT E CAND DOAR O ANUMITA PARTE DIN POPULATIE ARE ACCES , GEN SE INTRA DOAR CU INVITATII!

     • Mihai Gotiu

      @ Andrei: oamenii plătesc deja pentru Parcul Central (se cheamă taxe și impozite); dacă nu vrei cablu, îți pui antenă și poți s-o vezi fără să mai plătești altceva (nu trebuie să cumperi antena, în mod normal trebuie s-o primești când cumperi televizorul)

    • wtf :))

     ” What? 01.08 2015 at 20:30
     evenimentul are caracter public. oricine putea achizitiona un bilet. o mica diferenta”

     =))) alt tanar nascut in generatia pokemon … asta e din rubrica”daca taceai filozif ramaneai” :)

     Reply
 2. mitic

  Cat ditamai articolul ai putut scrie de un gard, numa’ un clujan adevarat putea,sincer m-am gandit daca sa mai urmaresc romania curata

  Reply
  • Derei

   Daca o descriere a unui gard ai inteles tu din articol, sunt sigur ca n-o sa fie nici o diferenta daca tu incetezi sa urmaresti acest articol. Ba da, o sa fie o diferenta: mai putine comentarii cretine.
   Ma intreb daca are rost sa iti explic despre ce e acest articol lung… mnu, n-are rost. Si jici ca „ejti prăst” nu are rost sa-ti spun.

   Reply
 3. Vlad Botos

  Curiozitatea mea este daca ai scris articolul asta fiindca chiar te deranjeaza ilegalitatea adusa de gardul asta sau pur si simplu vrei sa apari pe radar, ca la dracu’, care e cea mai buna publicitate daca nu cea negativa. Sau poate e un fel de batranel vs tineret fetish ascuns…

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Vlad Botos: există agenții de publicitate și PR și există presei; rolul unora e de a fi simpatice, dar nu și al presei; recomandarea mea e să nu ai încredere în presa care îți spune doar ceea ce ai vrea tu să auzi sau care nu face altceva decât să-ți confirme propriile opinii

   Reply
   • Vlad Botos

    Ma rezum si vorbesc strict legat de ce am vazut ieri acolo si articolul asta. Ca s-a deviat de la reguli ? Mie mi se pare absolut in regula. Au restrictionat accesul la cateva zeci de oameni care frecventau parcul si au dat o ,,casa” pentru o noapte ( pentru celelalte zile nu vorbesc ca nu voi fi acolo ) pentru o noapte unor sute de mii de oameni. Pe langa asta promovarea orasului in sine si a turismului care vin cu formatiile in jurul carora se invart sute de milioane de viozionari pe youtube. Eu sincer cred ca daca e sa ajungem la infractiuni, ilegalitati, avem multe alte probleme mult mai importante in directia carora sa ne uitam decat gardul care nu il lasa pe ala mic sa se dea cu trotineta.

    Reply
    • Mihai Gotiu

     @ Vlad Botos: ați citit textul legii? așadar pentru concert (culmea plătit tot din bani publici) ne băgăm picioarele în ea lege? cât despre promovarea orașului și turism să vină și să pună pe masă studiul de impact – că de povești m-am plictisit

     Reply
     • usual hater

      Când ilegalitatea a devenit normală, primești șuturi în fund că vrei să se respecte legea. Eu, sincer, nu am avut habar că ESTE ILEGAL SĂ FACI GĂRDULEȚE ÎN PARCURI. Sunt peste tot! Și pentru mine, unul, articolul ăsta a fost extrem de educativ.
      Mai văd și o căruță de marțafoi care încearcă să-ți dea la oase. Dă-le pace, nici să te enervezi nu contează. Ăstora, sincer, eu nici nu le-aș mai răspunde. Cui nu-i place, să nu citească. Iar ăia de tot dau cu articolele astea de gard, sunt aproape sigur că fie n-au înțeles nimic, fie nici măcar nu l-au citit.
      Faci o treabă extraordinară, tu și toată echipa România Curată. Bravo și țineți-o tot așa!

    • clujean

     care sute de mii, cetatene? mare atentie la exagerarile penibile, de care pomeneste si Mihai Gotiu! sunt cateva zeci de mii, din care majoritatea ne-clujeni! clujenii au parte doar de stres din cauza acestui kkt de „festival”

     Reply
    • Dan

     intr-adevar articolul trebuia scris si despre multe alte „beneficii”:
     -boxe care bubuie la ora 3 noaptea de le auzi din zorilor….nici nu vreau sa ma gandesc la saracii care locuiesc in zona parcului si a stadionului–si aici ma intreb cu cat trebuie sa „cotizezi” la primarie pentru ca sa poti lasa zgomotul ala infernal pana la 3 noaptea fara sa se considere ca deranjezi linistea publica?
     -ingramadeala ca la defilare in ce a mai ramas din parc
     -circulatia, care si asa era cum era, acum a ajuns dezastru
     si cred ca lista poate continua….deci sunt o gramada de „beneficii” iar noi ar trebui sa fi probabil recunoscatori pentru ele?

     Reply
     • Cristian

      Am un prieten care locuieste langa parc. Joi seara a dormit la mine in Marasti intrucat ii vibrau termopanele si voia sa fie odihnit pt a doua zi la serviciu. In weekend, a plecat din oras

  • mara

   ba, e greu cu logica; si cu atentia, se pare… Nasol. Citisi degeaba. Asta e, nu pierde nimeni. Cind o sa ti se bage ilegalitati pe git la job sau aiurea,, zi mersi si trage un dans… ca esti tinar, ce naiba, e ok ;) Numai batrinii se supara dintr-atita, prosti, si cu fetishuri bizare. Tu esti in regula. Si daca totusi o sa te revolti, ia in calcul ca poate va fi perceput ca nevoie de atetie , un soi de publicitate pe care vrei sa ti-o tragi, asa, la nivel micro… Proasta, da tot publicitate s-ar numi, nu? A, ca ar fi vorba despre tine, la nivel absolut individual, si ilegalitatea te-ar afecta in mod imediat, n-ar face diferenta, nu-i asa? Ca doar tot aia e…. O discutie degeaba despre ilegaltati de care n-ar trebui sa pese nimanui… De ce-ai fi tu luat in seama? De ce-ai fi tu , atunci, mai indreptatit si mai important?

   Reply
 4. Vlad Botos

  Eu am inteles principiul pe care ai mersi si ca o ilegalitate nu se scuza doar ca e mai mica. Dar pur si simplu castigul e mult mai mare decat pierderea. Prefer sa iau acul de pe masa decat sa ma duc sa il caut in carul cu fan. Apropo de promovare, priveste pe site-ul oficial Untold Festival, eu refuz sa cred ca un stadion intreg pe scaune si pe gazon nu aduce impact in turism si promovare. Studiile vor fi diferite toate, dar poti aprecia o poza cu o parere proprie. Am tot spus asta in mai multe locuri dar o voi spune si aici. Era legal si in regula sa se desfasoare in camp Untold Festival ? Da, absolut, putem sa ducem o scena in mijlocul campului sa o deschidem ca cea de la Tomorrowland si sa ne facem propriul festival ? Nu. Nu putem.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Vlad Botos: facem ce putem și ce ne permite legea: nu există niciun motiv să închizi parcul pentru publicul de pe stadion, că așa au fost proiectate tocmai ca să permită intrarea și ieșirea în siguranță fără să fie nevoie și de parc; putem discuta încă un an de acum înainte despre beneficiile festivalului (nu că nu ar fi, ci dacă ar fi la nivelul pretins de organizatori), dar problema e mai simplă: există niște drepturi care nu pot fi, pur și simplu, cuantificate financiar: dreptul la mediu sănătos e prevăzut în Constituție, în lege, în directivele europene, cum evaluezi financiar dreptul ăsta? dacă eu sau oricine altcineva trăiește cu o zi mai puțin din cauza poluării suplimentare din zilele astea, cum cuantifici financiar ziua aia de viață în minus?

   Reply
   • Vlad Botos

    Am inteles legitimitatea din cele spuse mai sus, chiar e de inteles, dar cum cuantific ziua aia in minus ? Ca o exagerare. Si acum revenind chiar la esenta, la sursa. Nu suntem in probleme mult mai mari in Romania la categoria asta de ,,nu arunca tigara pe jos, imbratiseaza un copac” decat problema de fata ? In sensul necestitatii atentiei noastre.

    Reply
    • Mihai Gotiu

     @ Vlad Botos: de fiecare dată poate exista o problemă ”mai mare” sau ”mai gravă”; eu le iau pe rând, în funcție de cum mă lovesc de ele, că n-am timp pentru toate (dar mai sunt și alții); asta mi-a ieșit în cale acum (de fapt, nu chiar acum, ci de vreo 20 de ani aproape, de când mă lupt pentru spațiile publice ale orașului :) )

     Reply
  • oltea

   de ce să nu putem duce o scenă în mijlocul câmpului și să facem festival, că nu pricep? alții pot, noi nu?

   Reply
   • dirlida

    Poti face, atata timp cat nu este in centrul orasului, atata timp cat nu se face din bani publici si nu deranjeaza/ pune in pericol restul cetatenilor. Se organizeaza si la Viena si in alte orase acest gen de festivitati din bani publici si pe sponsorizari iar intrarea este libera pentru oricine doreste sa participe. Pe principiul nu iti plac fetele proletilor, stai acasa :)

    Reply
 5. Gigi Gigi

  Daca era si RMGC-ul printre sponsori, cred ca faceai stop pe piept! Poate au inchis parcul pentru lucrari de reamenajare!

  Reply
 6. Alexandra

  Eu din cate inteleg problema e accessul restrictionat in Parcul central pentru 4 zile, timp in care in Cluj sunt cateva mii de tineri care cumpara din localuri/magazine din Cluj, in care hotelurile/ pensiunile si daca bine am vazut pana si apartamentele pe airbnb au fost inchiriate/ocupate din care rezulta venituri mai mari.

  Eu sincer cred ca in cazul acesta beneficiile evenimentului depasesc disconfortul cauzat. Daca bine imi aduc aminte in weekend parcul e plin de tineri/ cupluri care se plimba, din care multi vor fi la Untold deci procentul celor care sunt afectati scade. Exista parcul din spate la hotel Belvedere in zona, Gradina Botanica, parcul de la Iulius Mall unde lumea se poate plimba/juca cu copiii.

  Ca si exemplu: Acum o saptamana 5 vase de croaziera au ajuns in Dublin cu cateva mii de oameni. Traficul a fost blocat o buna parte din dimineata si seara cand oameni ieseau de la servici. Tot ce am citit in presa si online a fost ca turisti au cheltuit peste 1 mil de eur (approx 78 eur/pers) si nimeni nu s-a frustrat ca orasul a fost putin blocat. (stiu sigur ca lucrez in zona portului si am vazut cat de greu a fost).

  Haideti sa nu mai fim asa „romani” si sa lasam un mic deranj sa umbreasca acest eveniment.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Alexandra: încălcarea legii timp de patru zile nu e ”un mic deranj” – iar povestea cu ”nimeni nu s-a frustrat că orașul a fost putin blocat” spune-o altcuiva ;)

   Reply
  • Alexandra

   Mihai, sugestia mea e sa vedem partea buna a lucrurilor. In 4 zile nu moare nimeni ca nu a intrat in parcul mare mai ales cand sunt atatea alternative la mai putin de 20 de min.
   Acum un an oameni sa plangeau ca nu se face nimic la Cluj, ca s-au cheltuit bani pe stadion, sala polivalenta si nu organizam nimic… ca TG. Mures, Sighisoara si Sibiu sunt orase mult mai mici care au tot felul de evenimente…
   Romani trebuie sa fie cu fundul in sus intodeauna… In general sunt ok cu pararile tale dar in acest caz a big NO. :)

   Cu privire la Dublin cauta pe internet daca nu ma crezi. Eu pot sa iti zic ce am vazut la mine in firma iar biroul nostru a fost printre cele mai afectate tinand cont ca noi suntem chiar la iesirea din port si suntem 350 + angajati toti incepand lucrul approx. la acceasi ora.

   Reply
   • Mihai Gotiu

    @ Alexandra: păi de unde știi ”că nu moare nimeni” în 4 zile; întreb la modul cel mai serios, pentru că observ că sunt prea puțini cei care înțeleg ce înseamnă dreptul la un mediu sănătos: când s-au pus accesul liber și nelimitat la parcuri e tocmai pentru că, taman în zile de-astea de vară, când nu poți respira de caniculă, să ai unde să mergi la răcoare; chiar poți garanta că nu a murit sau nu va muri nimeni în casă, un pensionar sau un cardiac, din cauza căldurii și pt. că nu a avut unde merge? unde sunt restul alternativelor la 20 de minute? că parcul Babeș e sportiv, cu alt regim, și trebuie să plătești bilet; că pe marginea Someșului s-au zgârcit: au avut 400.000 de euro pentru festival, dar de pus copaci au pus niște firicele de copaci, groase cât degetul, care vor ajunge să facă umbră peste 20-30 de ani…; pe bune, accesul nelimitat în Parcul Central nu e o chestie de plăcere, de agrement, de distracție, e o chestiune care ține de sănătatea publică – legea e cât se poate de explicită în sensul ăsta; nu e vorba de distracția unora sau altora, ci de sănătatea lor
    altfel, festivalul se putea face bine-mersi și pe stadion și în sala sporturilor; tu chiar crezi că au fost atât de prost construite încât să nu asigure intrarea și ieșirea din ele în siguranță chiar și atunci când sunt la capacitate maximă? e chiar așa de greu de înțeles că gardul ăla s-a pus strict din rațiuni comerciale? pentru comercianții din parc, nu pentru festival în sine?

    Reply
    • un test

     Dacă nu existau garduri, beneficiile economice ale comercianților care si-au plasat tarabele acolo at fost mai mari. Deci nu vad logica a ceea ce ai spus in finalul comentariului.

     Reply
     • Mihai Gotiu

      @ un test: 1) dacă nu era gard, comercianții ar fi trebuit să plătească taxe primăriei (că erau pe domeniul public), nu organizatorului 2) cel mai probabil, mulți dintre participanți ar fi venit cu băutură de la supermarket și, eventual, și cu ceva sandviciuri de acasă

   • oltea

    Alexandra, dragă, locuiesc lângă parc și muncesc uneori și câte 10 ore pe zi. Îmi doresc ca în weekend să reușesc să dorm cât vreau și fără să mă deranjeze nimeni. Crezi că am dreptul ăsta, ce zici? Și fără să plec de acasă și să plătesc pensiuni în afara orașului. În numele cui trebuie să suport 5 zile de zgomot cumplit de la 7 seara la 7 dimineața (pentru că și soundcheckul s-a făcut la 1 noaptea, nu pe zi)? Pentru ca un băiat deștept al Clujului să își bage o grămadă de bani în buzunar (apropo, știai că Federația Share nu e plătitoare de TVA, ca urmare statul nu câștigă nimic din biletele vândute la festival?). Dacă ție ți se pare normal ca un festival să întoarcă pe dos un oraș întreg, mie nu. Și dă-mi voie să mă enervez și să fac orice e posibil ca să nu mai aibă loc și ediția a doua tot în mijlocul Clujului.

    Reply
    • Alexandra

     @Oltea probelema mea era exagerarea cu gardul si accesul in Parcul Central nu zgomotul si deranjul pentru oameni care au locuinte in jur.

     Zgomotul e un argument foarte bun si sincer cred ca toti cei care locuiesc in zona festivalului si au trebuit sa asculte muzica in fiecare zi ar fi trebuit recompensati (da stiu somnul tot nu o sa il recuperati). Din punctul meu de vedere trebuie sa se ajunga la un acord cu primaria cu numarul maxim de zile pt un astfel de eveniment.
     Pe de alta parte a promovat Clujul international si probabil cand aveai 20 de ani si tu te bucurai de un asemena eveniment. O sa fie turisti care o sa vina in oras in fiecare an pentru acest eveniment. Eu dupa ce am fost la Festivalul de la Sighisoara am mai mers de 2 ori sa vizitez orasul ca mi-a placut.

     PS:
     Eu locuiesc langa un stadion dublu cat cluj arena si fiecare concert imi bubuie geamurile (Croke Park). Anul trecut am avut 3 concerte consecutive 1 Direction si approx 80000 de adolescenti urland in fiecare seara la 100 de metri de mine plus noi nu am avut voie sa intram cu masinile pe strada dupa ora 12:00 am.

     Acum o saptamana am avut 2 concerte Ed Sheeran free de la mine din dormitor. Plus din Mai 2 weekend-uri pe luna se inchid starzile din jurul stadionului pentru meciuri.

     Solutia a fost sa se ajunga la un numar maxim de zile consecutive in care se fac concerte/evenimente si un numat maxim de evenimente sportive (aici nu e mare diferenta la nivel de decibeli intre cele 2 evenimenete si nici de alcool & comportament violent).

     Reply
   • simona petreanu

    Stimată doamnă, uite că după 3 nopți nedormite din cauza bașilor de la Untold (locuim la 100 de m) am o tensiune de explodez și dacă mi-ai sta acuma n față ți-aș arăta cât de deranjată sunt. Dacă tu ai cumva un copil(eu am) ia de ți-l culcă tu 4 nopți în bași de-i simți direct în stomac și vezi să-mi spui cât de sănătos îl vezi. Futu-vă în gură de nerozi!

    Reply
  • Vlad

   Dupa rationamentul tau, iti propun un scenariu ipotetic:
   „Donez 1 milion de USD orasului Cluj, pentru investitii, si as putea sa te „tavalesc”putin, nu? E doar un mic deranj; in mare comunitatea castiga.”

   Asta incerci sa spui? Inchidem putin ochii la legi, ca doar e pentru bani, turism, investitii, nu?

   Reply
 7. ana

  Am fost de la inceput enervata de aceasta decizie de a bloca accesul intr-un spatiu public (care e „colorat” de catre copii in weekend) si am anticipat justificarea legata de minoritati. Intamplator am primit invitatie la eveniment si am mers sa vad cum se sustine justificarea prezentei gardului. Singura explicatie plauzibila este cea legata de comerciantii din interiorul gardului (ca doar nu vei sari gardul de cate ori vrei o „bere”). Gardul insa se sare intr-o veselie, pentru a intra la spectacol, pe partile nepazite (multe), iar prin multimea aflata in delir pe stadion (intr-adevar amosfera e extraordinara si pentru un strain al acestor ritmuri) s-au strecurat grupuri de tineri rromi (fara bratari) care se inghesuiau in multime si „circulau”, nu savurau muzica. Nu prea inteleg ce se pazeste: linistea publica (e liniste, veselie si incantare in interiorul gardului) sau accesul „legal” la festival? Daca cel din urma, sa stea naibii in afara, de jur imprejurul gardului ridicat! Atmosfera e minunata, ideea e faina insa se poate gasi o alternativa de organizare fara gard si simbolica asociata lui.

  Reply
 8. PartyAnimal

  Anul trecut am fost la un festival similar in Croatia. As fi mers si anul asta, dar am avut varianta mai aproape – Untold, Cluj. Daca tot vorbim despre sumele care ajung in comunitate, In Split(Croatia) am cheltuit 700 euro bugetul de anul acesta este similar :D Si da, mi-as fi dorit tare-tare sa fie in Bucuresti, in Herastrau :))

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ PartyAnimal: ok, am înțeles, ești cool, ai spart 700 de euro la Cluj, în câteva zile; clujenii îți mulțumesc ;) , da întreb și eu: care ar fi fost problema dacă nu exista gard în jurul parcului central, ci doar în jurul stadionului și sălii sporturilor?

   Reply
  • oltea

   La mine acasă stau fetele a trei prieteni din Italia, Spania si Austria. Deschise la minte, deși au 15, respectiv 16 ani. În fiecare dimineață s-au întors flămânde de la festival, pentru că erau cozile prea lungi la carduri și nu au avut răbdare să stea să schimbe bani. Dorm zilnic până la 15.00 și, dacă ies să mănânce în oraș, preferă să-și ia un hamburger de la Mc Donalds. Atât, chit că au bani. Nu stau pe terase, nu își cumpără nimic pentru că nu au chef să facă shopping. Și nu cred că sunt singurele care fac asta, dat fiind că media de vârstă e cam ca a lor. So, cu această experiență sub ochi, mă îndoiesc că ai noștri comercianți locali se îmbogățesc din Untold și varsă mai mulți bani la buget.

   Reply
  • un clujean

   No vezi, in Herestrau, nu in Cismigiu. Si eu as vrea ca voi sa va mutati frumos cu tarcul vostru in Parcul de Est, parc care inca nu exista – aveti acolo 66 ha de teren si lacuri sa va desfasurati in voie, aveti si un mall aproape. Cat despre cei 700 de euro, cam cu atat contribuie un student pe luna. Companiile din Cluj sunt prezente datorita studentilor, din cauza ca tu arunci pe piata aceeasi suma in doar 4 zile , costurile vietii pentru studenti vor deveni mai greu de suportat, periclitand astfel intreaga economie a Clujului. Turismul e ok pentru comune, orasele mari risca sa pateasca ce a patit Grecia.

   Reply
 9. Ioana

  O mai taci, țara ne e furata pe fata de toți politicienii și nimeni nu face nimic, dar când se încearcă ceva frumos toți îs deștepți și dau sfaturi de rahat. Du-te și bate-ti coasa și nu mai fa pe deșteptul!

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Ioana: atunci când plătești pentru ceva la care ai dreptul gratuit (mă rog, nu chiar gratuit, că și parcul e administrat din taxele și impozitele plătite de noi), într-adevăr nu e furt, că dai banul de bunăvoie ;) și apoi dai și votul pt. asta (ca mulțumire că ai plătit pt. ceva care era deja plătit), dar după asta să te plângi de politicienii care te fură pe față… hmmm… nu știu de ce nu mă miră că și la coeficientul de IQ România e codașa UE, că toate se leagă

   Reply
  • Iosif

   Ioana, cati ani ai si unde te-ai nascut? Inainte sa raspund mai pe indelete daca te rog sa imi raspunzi doar la aceste 2 intrebari.

   Reply
 10. Catalin

  Ce frumoase sunt ideile fixe, ochelarii de cal si gandirea reductionista. Domnule Gotiu, nu contest argumentul cu incalcarea legii dar pot sa va spun ca multi din Iasi invidiaza Clujul pentru acest eveniment. Va felicit pentru spiritul civic dar si pentru organizarea acestui eveniment chiar daca el va provoca un oarecare disconfort clujenilor. Un mare BRAVO!

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Catalin: bănuiesc că ieșenii îi invidiază pe clujeni pentru festival, nu pentru încălcarea legii; că, altfel, festivalul se putea face și fără încălcarea legii (adică fără mizeria aia de gard)

   Reply
  • Iosif

   Catalin, poate crezi ca Iesenii ar fi mai putin indignati. Te inseli, tinerilor(In mare parte,sunt si exceptii) nu le pasa de nimic, de cultura,de istorie,traditie ii doare la patina.

   Sa bage shoturi de absinth cu tatra tea, mai un pic de iarba,un pic de extasy si desigur Guetta ca acuma e mainstream,da bine sa dai like la guetta, unde ati fost voi astia mai smecheri cand Guetta era pe felie cu The World Is Mine sau Dj Tonka, Tomcraft cu loneliness si tot asa.

   Eu am fost la concerte pe vremea aia,nu tin minte sa fi fost tinute in un centru al unui oras istoric,mai ales cu o infrastructura „frageda” cum sunt in CJ multe cladiri,poduri………. Nu este ceva de invidiat,este ceva de luat ca exemplu negativ, de mine sa faci ce concerte vrei,dar nu distruge parcurile si nu deranja locuitorii unui oras. Tu vii,bei,te droghezi,te distrezi la bass,eu ca locuitor si multi alti locuitori trebuie sa adunam dupa tine. Nu te apuci tu sa speli vasele dupa petrecere nu? Le lasi noua tuturor sa le spalam noi dupa ce ai baut bautura,ai mancat mancarea si prajiturile din frigider si ai si borat in chuiveta.

   Sunt nspe mii de locuri la periferia orasului unde se pot tine asemenea evenimente,crede-ma ca nu avea cineva o problema,de mine sa fie UNTOLD 1 luna de zile,dar nu in parcul central din CJ si nu blocand accesul oamenilor obisnuiti in parc,desigur cireasa de pe tort,tot rahatul asta ascunde o spalare de bani mai ca si tunurile imobiliare.

   Nu cred ca iesenilor le-ar place daca centrul istoric al orasului ar fi transormat in un fel de Costinesti,plin de voma,droguri,pisat si tot felul de pustani care se cred miezul din dodoasca dupa ce au baut 2 beri.

   Tu chiar crezi ca asta e un fel de promovare,ca oamenii de rand din CJ se bucura? Te inseli,e un blestem,nu a cerut cineva sa devenim capitala tineretului,doream sa devenim capitala europeana,capitala transilvaniei,capitala culturala si istorica,dar poti intreba orice clujean de pe strada daca doreste capitala culturala sau a tineretului sa vezi ce iti va raspunde.

   Nu asta inseamna sa lasi o amprenta pe harta culturala, iar de acest „turism” cum declara unii, se bucura cu indulgenta poate 10% din locuitorii orasului. Restul sunt complet pe dinafara si nu vor vedea nici un ban in plus,eventual or sa observe ca vor plati mai mult la unele facturi,ca nah,de undeva trebuie sa storci bani sa aduni dupa mizeria lasata prin parc de UNTOLD.

   Reply
 11. Zoly

  Doooaamne… Un mare „UNLIKE”!!! (Pacat ca exista numai buton de „Like”)
  Apropo, legat de restaurantul Sinaia, sunt mai multe restaurante prin Cluj care ofera reduceri pentru cei de la Untold, si atunci normal ca oameni o sa se duca in acele localuri! (Am fost ieri pana la Casa Vikingilor, de pe Piezisa si 90% au fost numai persoane cu bratari Untold!)
  In rest nu intru in detalii ca oricum n-are rost… Lucrurile de genul tin de mentalitate mai ales!

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Zoly: păi nu era vorba că toți clujenii câștigă? toate hotelurile, toate restaurantele etc.? că asta s-a zis pe la conferințele de presă… acuma e numa pe la reducere? hmmm…

   Reply
  • Iosif

   Zoly citeam in Gandul si prin alte ziare online ca sunt asteptati sute de mii de turisti,ca vai de pla lui Petre si a tuturor ca va veni avalansa ca toate pensiunile si hotelurile sunt ocupate.

   Yeah……..How about NO. Altfel iti dau dreptate,tine de mentalitate,sunt unii care vad doar inainte,nu ai ce sa discuti cu ei, aia vad doar UNTOLD, Promovare,Turism, propaganda ieftina de presa,astora daca le spui despre glontul magic care il omorase pe Kennedy,ei chiar te vor crede pe cuvant,la fel cum te vor crede daca le zici ca totul din 11 septembrie a fost organizat de cativa „harabi islamisti fanatici”,iarasi te vor crede pe cuvant.

   Ce sa ii faci,mergi mai departe.

   Reply
 12. error frynn

  Eu nu-s jurist (OK, nici chiar profan), dar am senzatia ca pe undeva e si o problema cu legea invocata, de aici poate neintelegere. Cred ca nu 24/2007 se aplica aici, ci 60 pe 91, aia cu adunarile publice. Libertatea de adunare e un drept fundamental. Delimitari si restrictii de trafic au loc la orice maraton, concert, concurs formula X. La Bucuresti e jale cu blocarea strazilor pentru sport, pe Kisseleff se blocheaza cite un weekend. Cind a fost cursa de masini in jurul parlamentului, accesul pe o parte a drumului public se facea contra cost. Se intimpla by the way si la Monaco – la Grand Prix ai restrictii de intrarea in anumite zone, daca nu ai bilet.
  Procese in situati similare in contencios administrativ au mai fost in multe tari, mai ales la nemti, foarte atenti la din astea. Reteta e simpla. Judecatorii vad daca e vorba de un drept constitutional al piritilor, cit de mare e ingerinta in drepturile reclamantilor, si daca aceasta ingerinta e legala, adecvata, rezonabila si daca nu poate fi inlocuita cu o masura mai blinda. Sa le luam pe rind. Untold e adunare publica, intra sub drepturi fundamentale. Ingerinta (garduri) e legala (60/91), e adecvata (delimiteaza accesul), e rezonabila (doar citeva zile) si nu poate fi inlocuita (sau ma rog, asta tine si de reclamant sa argumenteze). Putine sanse de succes in instanta. As I said, poate insel.
  Asta e chestiunea in drept, cum s-ar zice. Idee de a pune bilete de intrare e evident discutabila, ca si ideea de a organiza asa ceva in mijlocul unui oras, unde dai peste cap totul. Dar asta e deja probleme pretului politic pe care si-l asuma Boc.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ erro frynnn: pt. protecția fiecărui tip de spațiu public există legislație diferită, în care sunt prevăzute expres și excepțiile – gardul din Parcul Central nu se numără printre excepțiile prevăzute în legea spațiilor verzi

   Reply
 13. Doru Dascalu

  Articolul pune problema unui pricipiu, din multele cele încălcate de către acest popor cu mentalităţi încă din epoca de aur. Se mai vede când un tip strică ceva, adică face o ilegalitate şi intervin românii de bine la poliţistul care vrea să-l amendeze, că să-l ierte că e sărac sau că are copii mulţi de hrănit. Noi românii avem un talent deosebit de a încerca să eludăm regulile sociale prin prezentarea de elemente emoţionale sau elemente care nu au nici o legătură cu situaţia de fapt. Şi se miră de ce România se află la coada mapamondului. Ei uite de aia, că prea o ţinem langa cu, lasă că merge şi aşa. De aia am susţinut şi susţin ca imnul ţării să fie ales „Las-o bă că merge`aşa” a formaţiei Marfar. Cine nu o ştie să o caute pe net şi să vadă că este perfect pentru imnul ţării.

  Reply
 14. Nora

  Sunt de acord cu argumentul ca incalcarea legii nu poate fi justificata in nici un fel, punct. Nu putem sa aplicam arbitrar legile, dupa cum ne convine unora sau altora, pornind de la o perceptie sau alta a unui profit real sau imaginat. Nu imi place tonul tau, jignesti oamenii, ii faci fraieri, nu vei castiga simpatia nimanui in felul asta, vei fi doar „nebunul” sau „frustratul” ala cu gardurile. Ai pus atata accent pe gard, ca oamenii chiar cred ca tu te referi la gard, cand de fapt este vorba despre unde merg banii publici investiti si care ies din acest festival, e vorba despre transparenta in utilizarea fondurilor publice. Si e pacat, cred, pentru ca prejudiciezi cauza.

  Ce ma deranjeaza pe mine cel mai tare la Untold este volumul muzicii. Bubuie Clujul timp de 4 zile, mult dupa miezul noptii (si locuiesc intr-un capat de cartier). Din punctul meu de vedere poluarea asta fonica nu e OK deloc. Singura modalitate sa nu fii deranjat de Untold este sa fii la Untold. Din pacate asta nu e posibil, unii nut pot, altii nu vor, iar altii nu sunt in publicul tinta. Totusi, nu e normal ca bucuria unora sa deranjeze tot restul orasului, ca nu e deloc tot orasul si nici macar tot tineretul clujean la Untold.

  Intrebarea de baraj pentru mine e: unde merge profitul generat de acest festival? Ma refer in special la cel din vanzarea de bilete, dar si cel din celelalte surse. Vine inspre noi clujenii? Castigam banuti din puhoiul de oameni veniti – din bilete, consum sau altfel? Sau primaria a subventionat macar biletele, ca sa poata participa cat mai multi oameni interesati? E un festival facut pentru binele public, sa se bucure tinerii cu ocazia capitalei europene a tineretului? Nu cred.

  Cum ar fi reactionat lumea daca se pompau sumele astea de bani publici in festivaluri existente la Cluj, mai vechi, de renume? Cum era daca le permiteau sa-si faca satra in centrul orasului? Cum era daca le dadeau parcul central – spatiu public – cu posibilitatea de a-si crea o oaza inchisa cu comercianti acolo?

  Reply
 15. Talida

  Cand se organizeaza zilele orasului sau festival de bere ori castane sau mai stiu eu ce, se blocheaza strazi intregi la fel de publice ca si parcul (tot cu acordul primariei) si sunt deranjati mai multi locuitori decat cei ce si-ar fi dorit sa foloseasca parcul central acum. Clujul e asa frumos.. Nu ne putem bucura nicicum pentru turistii care au gasit motiv sa il viziteze, decat daca cheltuie bani pe la terasele din zona? Sa locuiasca in cort si sa manance conserve cumparate din magazinele oraselor natale (tot Romania e). Faptul ca s-au mobilizat totusi sa iasa din casa si sa se bucure de un oras nou, e de admirat. Fiti gazde bune ca nu-i totul despre unde se platesc taxele acum. Tu cand te duci la mare sau la munte cu familia nu-ti pui nimic cu tine? Evenimentele sunt sanatoase pentru comunitati. Chiar daca tot ce fac uneori pentru tine personal e sa stimuleze aprecierea rutinei de care te plangi cand totul decurge normal prin oras. Mai ales in Cluj unde ai impresia ca se intampla totul in reluare. 15 minute mai mult pana acasa.. Ce sa-ti povestesc.. Altii fac 3 ore pe drum normal de 20 de minute cu 4 autostrazi la dispozitie care merg in aceeasi directie. Fii un pic mai tolerant ca nu patesti nimic. Iar ilegalitatea de care te agati atata doar pentru ca a incomodat traseul troleului in care te aflai, e apa de ploaie comparativ cu alte mii de incalcari de lege ce se fac zi de zi. Daca tu si cei ce sunt de acord cu tine sariti asa la toate pe care le observati timp de un an, se poate numi contribuire la buna functionare a comunitatii. Pana una alta, articolul asta arata doar cat poti fi de morocanos cateodata. :)

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Talida: nu mai pune în opoziție respectarea legii și gardul din parc cu festival; festivalul se putea face și fără gard în parc; cu încălcarea legii și, mai ales, cu încălcarea legii privind un mediu sănătos – adică o viață sănătoasă, că despre asta e vorba – nu am cum să fiu tolerant

   Reply
   • A.

    Am comentat și la „sondaj” și repet și aici… Argumentul cu “legea e lege” e valid doar dacă se aplică nediscriminatoriu, obiectiv.
    Ori susții să nu se mai facă niciun eveniment cu garduri (ceea ce nu cred că e realizabil și nu cred că își dorește niciun clujean, nici măcar pensionarii), ori ești tolerant cu diverse tipuri de evenimente, chiar dacă nu îți plac, spre binele orașului.

    Reply
    • Mihai Gotiu

     @ A.: păi tocmai, conform principiului nediscriminării, din acest moment, oricine vrea să facă un eveniment privat în Parcul Central ”doar pentru 4 zile” ar avea dreptul să închidă parcul… ceea ce este, evident, o încălcare a legii

     Reply
 16. Gabi

  Ma întreb dacă Statul recunoaște si dreptul cetățenilor de a trai cât de cât sănătos in spațiul privat al propriei locuințe, fara sa fie poluat sonor încontinuu timp de 4 zile si cu posibilitatea de a dormi noaptea in liniște, fără bași care sa-ți zguduie geamurile in cartierul Zorilor si fara focuri de artificii la 4am. Am înțeles ca noi, cOntribuabilii am participat fără voie la finanțarea aceStui festival, căruia ii reproșez in primul rând organizarea extrem de stupida si lipsită de bun simt. Cred ca oricine (chiar si pacienții din spitalele situate ff aproape de zona 0, ar fi putut tolera ceva mai de bun simt si desfășurat in ore decente, nu pana la 4am timp de 4 zile!!! Cam atât despre respectul fata de lege…

  Reply
 17. A.

  Ne invartim in jurul cozii… Din pacate, din discutiile astea am inteles ca si dvs. considerati ca in anumite circumstante e in regula sa se incalce legea si criteriile dvs. sunt vagi. Daca ati fi fost drastic (sa nu se mai puna niciun gard!), nu vad cum ar fi realizabil fara sa tai mult din viata orasului. Dar nici asa, sa ataci selectiv anumite evenimente nu pare o solutie buna.
  Poate ca discutiile vor ajuta sa se ajunga la un compromis, iar viitoarele festivaluri sa iasa mai bine. Sper totusi sa nu se inabuse initiative bune pentru oras de dragul principiilor, mai ales ca par cam flexibile…

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ A.: nu știu de unde ați înțeles că aș fi de acord cu încălcarea legii în anumite contexte; eventual cu lupta pentru schimbarea unor legi pe care le consider injuste (asta e cu totul altceva, și nu presupune încălcarea lor înainte de a le schimba) ; în fine repet pt. n+1 oară: festivalul se putea organiza și fără încălcarea legii, doar că asta ar fi adus niște profituri mai mici pt. organizator – atât

   Reply
   • A.

    În momentul în care ați apărat un eveniment cu garduri (TIFF) în detrimentul altora, cam așa s-a înțeles.

    Dacă Untold se poate realiza și fără îngrădirea parcului, cu atât mai bine, sper că așa se va face. Nu pentru mine, ci pentru clujenii care acum sunt nemulțumiți…

    Totuși, să invocăm „suspendarea” dreptului la o viață sănătoasă e o exagerare, e vorba de o parte din parc, nu tot. Cine a vrut, a putut merge în parc.

    Până acum n-am auzit de legea asta și poate că nici organizatorii. Nici voi, de altfel – la început era vorba de garduri pe spațiul public, nu de spațiul verde…

    Nu știu dacă doar profitul l-au avut în vedere, ei au invocat siguranța participanților.
    Cum la Billy Idol, din ce am auzit, locația s-a schimbat pentru că nu se vânduseră destule bilete și n-ar fi fost plăcut să cânte unui stadion aproape gol, nu din nu știu ce considerente capitaliste…

    E prima ediție Untold, la anul probabil le va ieși mai bine și tot vor fi unii cârcotași. Și până la un punct, e bine să existe și cârcotașii. De preferință, pentru a face lucrurile mai bine, nu pentru a înăbuși inițiativele altora.

    Reply
    • Mihai Gotiu

     @ A. : pentru că s-a tot dat exemplul Tomorrowland pe aici, e un exemplu foarte bun legat de cum se poate face: organizat în Bloom, aflat la 16 km de Antwerp (în zona metropolitană a orașului), în natură; varianta de la Itu, din Brazilia, tot la marginea orașului se ține, în natură; nu în centrul orașului

     Reply
     • A.

      :)) Păi problema nu era ca s-a îngrădit parcul? Acum deja scoatem festivalul de tot din oraș, chiar dacă ar găsi alte soluții pentru edițiile viitoare și nu ar mai îngrădi parcul?! De ce să ne oprim acolo? Hai să-l scoatem din jud. Cluj! Din Romania! Ce ne trebuie nouă turiști? Mai bine nu se mai organizează nimic, ne putem plimba după pofta inimii numai noi peste tot și gata!

      Sau, de dragul TIFF-ului și altor evenimente care ne plac, tolerăm Untold și altele care nu ne plac…
      Dubla măsură nu o înțeleg nici în ruptul capului…

     • A.

      Nu știu unde e organizat Tomorrowland, nu mă interesează evenimentele de genul ăsta, dar ce legătură are asta cu discuția curentă și problemele semnalate în sondaj și în articolul ăsta?
      V-ați pierdut de tot coerența… Pe de-o parte, e un eveniment bun pentru Cluj (dacă n-ar fi gardul) – concluzia articolului, pe de ala, mai bine se organizează în Belgia. Eventual, împreună cu toate celelalte evenimente din Cluj, că nu poți exila unul fără a le exila pe toate.

      E ultimul meu comentariu, e clar că nu ne putem înțelege… Când veți semnala o problemă reală (ex. un parc e în pericol de a fi desființat pentru a se construi o biserică sau un mall în locul lui), probabil veți fi sprijinit de mai multă lume… dacă nu vă pierdeți și credibilitatea între timp susținând chestii absurde.

     • Mihai Gotiu

      @ A.: păi nu avem cum să ne înțelegem atâta timp cât tot ce scriu interpretați în sensul că aș avea ceva cu festivalul, în condițiile în care eu am o problemă cu modul în care s-a organizat festivalul (finanțarea publică netransparentă, respectarea/încălcarea legii, ocuparea unui spațiu public, amplasament -etc., toate sunt probleme care s-ar fi putut/și s-ar putea rezolva pt. edițiile viitoare)

     • ionel

      http://www.dailymichael.be/wp-content/uploads/2013/02/Tomorrowland-2013-parking-map.jpg
      O gramada de zone ingradite (din zona respectiva, zone publice), o gramada de politie/jandarmi/fime de paza, strazi inchise, etc… orasul practic e pralizat cand e tomorrowland, DAR, toti sunt fericiti, pentru ca mana cereasca pt economia locala… cei din casele de la nici 100m de locatie, sunt toti prezenti, inclusiv persoane de 60+ ani… si nu se plange nimeni… alta mentalitate in partea respectiva.
      Acolo nu se incalca legea ca se ingradeste o zona publica pentru un eveniment? Ei poate au alte legi, de aia sunt vai de capul lor (sarcasm)…

     • Mihai Gotiu

      @ Ionel: da, doar că ”orașul” respectiv (adică Boom) e doar o suburbie a Antwerp-ului (la 16 km) – ceva gen Bonțida pt. Cluj; nu e pe stadion și nici ”în oraș”, ci în mijlocul naturii

 18. Codruta

  Ce prostie! pai cine ar vrea sa fure ar fi si PROST sa nu-si cumpere bilet! BINEINTELES ca daca vrea cineva sa intre acolo ca sa fure isi cumpara bilet, investitia e mica fatza de profitul estimat!
  Oricum, nu e prima data cand Boc da dovada ca nu prea gandeste! Ma rog! clujenii l-au ales, sa se spele pe cap cu el…! :P

  Reply
 19. eu

  domnule, cu asemenea atitudine nu vom ajunge niciodata pe harta festivalurilor de muzica din Europa, vad ca aveti acces la internet, poftim: http://www.europeanbestdestinations.com/top/best-summer-music-festivals/

  aglomeratie, cozi, zone publice temporar inchiriate si ingradite, toate astea sunt normale cand avem de-aface cu un festival unde se plateste bilet. un oras mic poate sa suporte un numar mare de turisti, sunt atatea orasele in lumea asta care mustesc de turisti, si numai cineva neinformat poate aduce asa ceva ca contraargument.
  va recomand sa cititi mai mult despre festivaluri, unde, cum, etc si poate urmatorul articol va avea o abordare conforma cu realitatea.

  Reply
 20. eu

  a, si inca ceva. stiu, nu e oras mic, ba e unul dintre cele mai mari, dar ideea e aceeasi.
  cum se poate tine British Summer Time festival (cu plata!) in Hyde Park, care e un parc public etc etc si nimeni nu pare sa protesteze? cine da lectii de turism, noi celorlalti sau noi avem mai degraba ce invata de la ceilalti?

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ eu: Hyde Park, împreună cu Kensington Gardens (că-s unite) au împreună 250 de hectare (practic e o pădure parc în mijlocul orașului, mai mare decât tot Principatul Monaco) – BST nu se ține în parc, ci într-o poiană din parc, pe maxim 10-15 hectare (ceea ce e undeva sub 10% din cât permite și legea din România să se ocupe dintr-un parc); Parcul Central din Cluj are 13 hectare…

   Reply
 21. Mihai

  Hai sa daramam zecile de biserici construite ilegal ( pana si pe platoul bucegilor langa Sfinx se face biserica desi este rezervatie naturala ), hai sa arestam sutele de popi care ne trezesc dimineata cu clopotele tunate de la noile biserici si ragetele in sistemele audio ultraperformante.Sa arestam toti taranii care isi vand marfa la colt de strada , sa amendam miile de oameni care si-au inchis balcoanele aiurea sau care au adus modificari in apartamente. Cautam nod in papura pentru un lucru bun care ne face reclama in lume, creste venitul orasului si binedispune tineretul. Cat despre parc…..se poate tine festivalul si fara ingradirea parcului deoarece cine isi cumpara bilet pentru Untold nu il cumpara pentru activitatile din parc. Trebuie sa lasam de la noi si sa gasim o cale de mijloc. Toata lumea ocoleste legea cand poate. ( ma refer si la codul rutier nu neaparat penal)

  Reply
 22. diana

  Bun articolul si de pretat la 90% din sindrofiile organizate din ani publici…Atat timp cat e buget de stat, trebuie sa fie deschis tuturor, ca vorbim aici de romani, maghiari, tigani, sasi, etc cetateni romani.
  Curios e cum, traind intr-un oras ca Tg-Mures, mi-am deschis ochii abia in ultimii ani, cu privire la ce am ales, ce ne-am dorit (daca am stiut vreodata) si ce primim dupa ce ne dam votul.
  De cate ori vizitez Clujul – pentru shopping, distractie – spun mereu „uite cate se intampla la Cluj si cum se dezvolta?! La noi, in targul nostru, care cu siguranta nu are atatea probleme ca si un oras mai mare, DE CE NU se intampla ceva bun?” Imi vin prieteni din Sighisoara, in Mures – „wow ce fain de voi, aveti de toate in Mures, la noi nu se intampla nimic!”…cand eu si multi alti tineri din Tg-M ne lovim zilnic de probleme ca: circ (concerte) organizate din banii primariei (adica ai nostri) gratuite, cand din banii nostri se vvireaza milioane de euro in contul UNEI echipe de fotbal, cand nu avem transport in comun acceptabil nici macar pentru un sat european, daramite un oras cu pretentii, cand nu avem locuri de munca si investitori datorita slabei promovari si deschiderii inexistente a alesilor, ori a deschiderii acestora doar pe baza de comision, cand avem promovate doar neintelegeri interetnice (NICI VORBA DE ASA CEVA!), cand lunar se mai deschide cate un hypermarket dar niciun centru comercial (=>mergem la CJ), etc etc. Da, avem un complex week-end plin ochi de vizitatori din AB, CJ, BN, Sb la fine de saptamana, avem o gradina ZOO si cam atat..cate sunt in paragina? ca nu avem centuri ocolitoare? ca nu poti deschide un business fara binecuvantarea vreunui ales? astea nu mai conteaza..Tin sa precizez ca de ex la Tg-M in ultimii 2 ani au concertat GRATUIT (din buget local) Julio Iglesias, Toto Cutugno si urmeaza Al Di Meola..acum stau si ma intreb, desi stiu ca orasul meu e net mai scump la taxe si impozite decat Clujul, credeti ca e la fel de profitabil???? nici nu se apropie!!…insa e orasul unde din nesimtirea „alesilor” se arunca cu bani pe paine si circ, tot pentru o mana de oameni, in loc sa eliminam ce ne doare, sa studiem, sa anticipam, sa prevenim, sa vindecam, sa facem!…Am vazut ca la Cluj un bilet la Al Di Meola variaza intre 50-300 lei, ei bine, eu una va astept FARA gard la Mures exacta doua zi, fiindca ghiciti ce – noi, ne „permitem” sa il vedem si auzim GRATUIT. Imi cer scuze daca am pierdut sirul, insa nesfarsirea acestor teme ma duce aici…eu una, am un singur gand, judecati si din prisma celuilalt inainte de a trasa aspru o parere, fie ea extrem de buna, sau de rea. Sustineti si impuneti actiuni civice, care sa schimbe lucrurile in fapte si rezultate pentru comunitate. Nu uitati ca, un popor care si-a ales conducatorii, nu e victima, este complice.

  Reply
 23. Mariana

  Gardul in sine e un simbol al lipsei de consideratie a celor care au organizat acest festival si al grijii primariei care a girat aceasta organizare, gardul nu a ingradit doar parcul ci si toate trotuarele din jurul stadionului si din jurul parcului, cu cateva zile inainte de a incepe festivalul; nu se putea merge pe jos decat printre masini si ar fi fost asa de simplu ca acel gard sa fie amplasat cu jumatate de metru mai in stanga sau mai in dreapta. zgomotul care a urmat nu a facut decat sa intareasca aceasta lipsa totala de consideratie pentru locuitorii acestui oras.

  Reply
 24. Ramona_Napoca

  Si ca sa nu zic ca azi, luni, din cauza porcariei de gard nu am putut sa merg in parcul de langa stadion cu copiii. Cand i-am spus gardianului ca am tot dreptul sa merg acolo, mi-a spus ca daca nu imi convine, atunci sa ma mut in Budapesta. Simai era si politia de fata…si nu au zis nimic…
  RUSINE! V-ati batut joc de orasul asta cu festivalul vostru de c….t!!

  Reply
  • Rares

   Doamna Ramona_Napoca….ne pare rau ca acest festival ti-a deranjat plimbarea intr-o anumita parte din parc. Acest festival care a promovat si va promova Clujul….si va atrage turisti si venituri.
   Ne pare rau ca 100 de mii de oameni care au apreciat acest festival a creat un disconfort pentru un weekend de a nu putea sa iti plimbi copii in tot parcul central (ca nu tot parcul a fost inchis). Poate ar trebui sa creati o petitie sa nu se mai desfasoare nici un eveniment (dumneavostra l-ati catalogat de ‘c***t’ chiar daca nu a-ti participat): tiff, zilele clujului, jazz in the park etc. Sa refuzam orice activitate culturala, sociala care presupune un disconfort pentru persoanele care nu sunt interesate de domenniul evenimentului…poate asa vom ajunge din nou in era comunismului…cand puteai sa mergi linistita in parc..ca nu se intampla nimic niciodata.
   Felicitari pentru atitudinea si toleranta care o aveti pentru cei din jur…dar va rog sa nu va invatati copiii sa fie la fel.

   P.S: cred ca ar trebui sa fiti mai mult nervoasa pe politistul respectiv nu pe festivalul ‘de c***t’ la care nu a-ti participat .

   Reply
   • Mihai Gotiu

    @ Rares: nu mai încercați să asociați imaginea Untold cu TIFF ori Jazz in the Park; nu e chestie de gust, ci de concept; una e să faci un chef de proporții (nu are nimeni treaba cu distracția în sine, ci cu distracția care încalcă legea) și altceva un festival cultural (care, printre altele, are și o parte de distracție)

    Reply
 25. Hesus

  Eh, eu sunt mai hater asa ca voi incepe prin a critica artistii principali ai festivalului. Avicii, David Gueta, Like Mike (spune mult numele sau) si Dimitri Vegas. Bai fratilor! Aia e muzica? Pentru ei se platesc sute de mii de euro ca sa vina sa apese 2 butoane timp de 2 ore si sa urle de 3 ori in microfon dupa care sa posteze pe Facebook dupa fiecare festival „sunteti cei mai tari” si voi sa va udati toti cand vedeti astfel de postari? Asa e omul, grandoman! Trebuie sa se simta cel mai mare si cel mai tare.
  Au fost si artisti buni, care chiar creeaza ceva (Akua Naru, Gentleman, Patrice, etc.), dar trist este ca oamenii (marea majoritate) au venit pentru numele mentionate mai sus. Au trecut de la manele la conectâr si alex velea, finalizand cu Guetta si Avicii.

  Voi trece mai departe la ceea ce cred EU ca vrea acest om sa spuna prin acest articol. Voi atata puteti intelege? Ca tot articolul acesta se refera la ingradirea unui parc? Ca vad ca majoritatea oamenilor de asta se leaga. Este vorba strict de bun simt si incalcarea legii. Vad tot felu de exemple ca Belgia, Austria, Anglia… pai noi ne comparam cu tarile alea? Noi avem infrastructura lor? Noi avem bugetele lor? Problema la noi este ca la noi nu exista treptat, noi nu construim ceva sigur si incet. Noi vrem sa sarim direct cu capul inainte ca sa putem ajunge sa ne comparam cu niste tari care sunt cu 20 de ani inaintea noastra. Voi credeti ca la organizatori chiar le pasa de voi? Tot ce ii intereseaza pe ei e profitul. Sa faca cat mai multi bani, dupa sa mearga in Ibiza sau Dubai si sa isi posteze poze la care voi dati like.
  Alta chestie pe care o vad: „Se intampla ceva bun si la noi si se trezeste lumea sa comenteze” (ceva de genul)
  Asta e singurul lucru bun care se intampla (si aici ma refer strict la Cluj)? Sunt o gramada de evenimente, de 3 ani aveti Electric Castle… Untold nu este singurul eveniment „bun” din Cluj.
  Untold aduce bani, aduce turisti, ne pune pe harta lumii! Really? La preturi v-ati gandit ca vor creste? La salarii v-ati gandit ca nu vor creste? 600 de euro pentru un apartament pentru 4 zile? Vi se pare normal (Indiferent ca vin straini sau nu)?

  Mai deschideti putin ochii inainte sa vorbiti pentru ca ce vrea omul asta sa spuna se refera la drepturile voastre si la ilegalitatile care au loc pe teritorul patriei voastre :)

  Reply
  • Rares

   Vreau sa comentez prima parte a mesajului….nu cred ca ai dreptul de a critica niste DJ-i de talie mondiala doar ca tie nu iti place muzica aia…sau pe motivul ca ei doar apasa niste butoane. II o chestie de gust…nici mie nu imi place cand se blocheaza centrul cand canta Aurel Tamas si alti interpreti de muzica populara…dar nu comentez pentru ca si muzica populara se adreseaza unui anumit tip de public.
   Si intr-adevar nu poti compara un DJ cu un artist (dintre cei care ai enumerat si multi altii)…dar pana la urma totul consta in show…si faptul ca pe stadion au fost 50-60 de mii de oameni..si faptul ca aceste show-uri iau proportii peste tot in lume, reprezinta ceva…adica lumea se schimba, apar noi generatii….lumea nu ramane la fel…deal with it!

   Reply
    • Hesus

     Ah… da, apar noi generatii! Am 25 de ani, sunt tanar, probabil in aceeasi generatie cu tine. Problema cu aceste generatii este ca persoanele incluse in ele nu au identitate, nu gandesc pentru ele. Sunt acaparate de media si toate prostiile acestea de proportii mari care au loc in toata lumea. Eh, dar asta este cu totul alta discutie… si am tot dreptul sa critic absolut orice imi doresc eu atat timp cat parerea este a mea si nu incerc sa manipulez pe cineva :) si FYI un DJ este un artist, un DJ care creeaza ceva, nu unul care doar apasa play la melodii. Si cum spune domnul Mihai Gotiu, chiar se schimba lumea sau doar gusturile muzicale? Eu zic ca ambele se schimba, dar ambele se schimba in rau. Traim intr-o lume in care majoritatea sunt inculti si analfabeti, iar modelele noastre sunt niste gunoaie care castiga gramezi de bani facand nimic :)
     Si ce ai mai spus tu mai sus „Ii o chestie de gust…” eu o traduc in felul urmator – „Gusturile nu se discuta”, dar hai sa iti spun eu ceva. Gusturile se discuta si gusturile imi spun mie ce gen de persoana esti, mai ales ca ai folosit aceasta replica.

     Reply
     • Rares

      Domnule Hesus…poti sa imi zici te rog ce fel de persoana sunt? Ca se pare ca ma cunosti destul de bine din moment ce ti-ai dat seama.

    • Rares

     Se schimba si lumea, mentalitatea, gusturile…ii normal. Tot ce vreau sa zic…ii sa fim toleranti unu cu altii si sa ne respectam.

     Reply
     • Mihai Gotiu

      @ Rares: citește o mare parte a comentariilor de la acest articol (înjurăturile directe n-au trecut de moderare); ai impresia că au dat dovadă de toleranță autorii comentariilor?

 26. cetatean

  Domnule Gotiu, articolul in loc sa fie scris astfel incat sa remarce aspectele pozitive ale festivalului, doar instiga la neacceptare. In primul rand sunt convinsa ca un astfel de festival a primit toate aprobarile necesare din partea organelor locale, nu cred ca poate avea loc un eveniment de o asemenea anvergura „ilegal” cum spui aici.
  Fiica mea e studenta in CLuj si a participat la festival, cum au facut-o inca 70% din colegii si prietenii ei din alte localitati. Datorita festivalului, cei cu chirii ( precum si cei din camine care acum nu aveau unde sta) au achitat chirie si pe lunile de vara pentru a avea unde sta si nu plati o avere pe perioada festivalului. Firmele de transport catre si dinspre CLuj si-au suplimentat cursele cu 50% pe perioada a 5-6 zile. Intr-adevar studentii au consumat mancare si bauturi in locurile mai putin scumpe dar asta fac si in timpul anului. Oricum si asta a insemnat un consum in plus in Cluj decat daca erau in vacanta in alte localitati. NU au fost incasari substantiale la bugetul local in urma festivalului?? Nasol! Autoritatile locale si organizatiile private sa isi faca datoria si sa verifice pe cei care in timpul intregului an iau chirii fara a plati impozit, pe cei cu buticuri si saormerii care vand cu bon fisca doar 20% din mancare. Si mai asigurati-va ca cei care au vandut in incinta Untold o apa minerala cu 7 lei vor plati si ei impozite. In rest, acum 10 zile a avut loc in Sighisoara – ca in fiecare ani timp de 4-5 zile festivalul medieval. A fost „perturbat” tot orasul, insa nu a deranjat pe nimeni. In Praga, in diferite orasele din Bavaria, Italia, au loc mereu festivaluri si concerte. Si comunitatea nu moare pentru 2-3 zile. Eu AM APRECIAT la Untold faptul ca a fost o buna organizare, ca participantii s-au conformat , au stat la rand civilizat si da, nu au fost in zona evenimentului decat cei ce doreau sa fie- adica au platit bilet. S-au incasat sume enorme din aceste bilete, asigurati-va ca pentru ele se vor incasa impozite.
  In alta ordine de idei, in luna mai, am fost in CLuj pentru a ma intalni cu un partener de afaceri care a zburat din Italia la Cluj. A fost un chin sa ajung cu masina de pe centura dinspre Dej in centru. Pe o caldura de te topeai, am circulat bara la bara pana la Gara ( pentru ca in zona Aeroportului tocmai era un accident si circulatia a fost oprita temporar) in fata Garii era un dop de stateau pe loc autobuzele care vroiau sa intre pe Horea. Am ocolit pe drumul care iese in Piata Mihai Viteazu, dar si acolo a fost un dop de am stat zeci de minute sa ajungem cumva la Hotel Continental. Am ajuns si in alte zone, chiar pe malul raului si tot orasul a fost sapat. Oare asta nu da peste cap viata orasului? A doua zi nici nu am stiut pe ca traseu sa o luam pentru a nu-mi tine partenerul in caldura in masina… In rest, hai sa vedem aschia din ochii vecinului!

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ cetățean: rolul unui jurnalist nu e să scrie ”ce bine e și ce frumos”, de asta se ocupă agențiile de publicitate și de PR, chiar dacă unele dintre acestea funcționează sub titulatura de ”presă”; legat de partea a doua a mesajului vă spun doar atât: cu această distracție domnul primar Emil Boc taman și-a asigurat un nou mandat de primar: ”pt. că a pus Clujul pe harta lumii”, ce contează că domnia sa era responsabilă de drumurile despre care scrieți (nu eu), cât timp ”Clujul e pe harta lumii”?

   Reply
   • cetatean

    Daca erati un profesionist, v-ati fi documentat si ati fi prezentat in articol – dupa festival – concret niste date: daca aveau autorizarile necesare, cati bani a cheltuit si cu cati bani a ramas Clujul dupa acest eveniment „dezastruos” In rest sunt vorbe goale, menite sa faca niste valuri. Ca norocu’ nesemnificative. Cel mai bine e sa nu se intample nimic si sa fiti lasati in pace sa traiti in cercul vostru stramt ( cum spunea Eminescu) insa fara garduri…

    Reply
    • Mihai Gotiu

     @ cetatean: tocmai ați enumerat lucrurile pe care organizatorii și primăria aveau (și au) obligația să le facă publice fără să le ceară nimeni lucrul ăsta, atâta timp cât e vorba de bani publici

     Reply
 27. Marius Pandele

  In primul rand, ingradirea spatiilor in care au loc concerte sau altfel de evenimente de mari dimensiuni e o practica la ordinea zilei. Cu garduri, cu cordoane de jandarmi, fiecare dupa posibilitati si imaginatie. Daca nu s-ar intampla asta, in cea mai mare parte a cazurilor nu s-ar mai putea desfasura deloc evenimentul respectiv, din moment ce in Romania nu prea avem sali de concerte la standarde decente. In alta ordine de idei, as vrea sa va amintesc de o alta incalcare a legii, pe o durata chiar mai mare decat la Cluj: protestele impotriva RMGC si gazelor de sist din centrul Bucurestiului, facute fara autorizatie si incalcand accesul cetatenilor la spatiul public. In aceste conditii, unde e adevarul? Se poate incalca legea cand e vorba de situatii exceptionale pentru care, probabil, legea oricum e depasita, sau nu se poate incalca in nicio situatie?

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Marius Pandele: 1) nu e vorba de garduri la un eveniment, ci de blocarea/închiderea cu gard a unui spațiu public în interes comercial; 2) observ că e ”temă de casă” comparația cu protestele pt. Roșia Montană, și mă văd nevoit să vă repet și d-voastră: a) NU există nicio lege care să prevadă autorizarea vreunui protest; protestele se DECLARĂ, nu se autorizează; b) legea, că de lege vorbim, interzice ocuparea/blocarea spațiilor verzi/parcurilor, dar susține/apără protestele în spațiu public; c) faptul că mai multe persoane se află într-un spațiu public, că e vorba de un protest sau de un concert, nu înseamnă blocarea acelui spațiu public – blocarea e tocmai ceea ce s-a întâmplat în Parcul Central din Cluj: punerea unui gard care să te împiedice să treci (atenție nu e vorba de gardul de la festival – îl puteau pune și pe Coșbuc -, ci de un gard care blochează accesul într-un spațiu – parc – unde legea prevede expres că accesul e nelimitat

   Reply
 28. Andrea

  Dupa opinia mea acesta este articolul cel mai bine scris si mai documentat, legat de acest eveniment, un articol care spune o multime de lucruri NEROSTITE de al’ii. Si mie mi s-a parut nepotrivita organizarea lui in interiorul orasului. Clujul nu suporta un festival de asemenea anvergura si inca nu s-a facut bilantul tututor daunelor. Mult zgomot si disconfort de toate felurile. In acest caz Untold inseamna tot ceea ce NU LI S-A SPUS clujenilor atunci cand s-au enumerat beneficiile si profitul evenimentului. Avem TIFF, avem festivaluri de teatru (chiar si unul european) . de dans, Comedy Cluj, ca sa amintesc numai cateva cu care ne-am inscris de mult a vreme pe Harta Europei. Cred ca Untold putea fi organizat mult mai bine undeva pe camp, ca lumea sa poata topai si tropai, sa poata tipa si comerciantii sa nu fie deranjati.

  Reply
 29. Eu

  eu in locul vostru spuneam multumesc … nu vreau sa ma gandesc cati bani au intrat in orasul Cluj cu acest festival … m-as bucura ca la anul sa se organizeze in Bucuresti sa nu mai existe nici o discutie d’asta „alandala” … poate cu 2, 3 lei in plus care a adus festivalul in Cluj, se vor asfalta soselele de catre nenea Boc sau cine e p’akolo… O varza totala

  Reply
   • Hesus

    Intrebarea este urmatoarea: Din acei „multi” bani care au intrat in Cluj, oare cati din ei vor fi investiti in ridicarea nivelului de trai?

    Reply
  • Iosif

   TU

   Daca te rog sa imi spui si mie exact cati bani au intrat. Cati bani au incasat hotelurile,restaurantele din zona. Cu cat a crescut numarul de vizitatori in cimitirul central,in gradina botanica,la opera maghiara,opera romana,muzee,cati turisti au venit prin faget,cati au mers la cheile turzii.

   Se cauta justificarea acestui UNTOLD si pe moment nu am gasit in afara de niste lozinci ieftine prin presa,nu am gasit ceva orice,o firimitura de speranta ce sa justifice aceasta cheltuiala Urisasa sustinuta de cetatenii clujeni pentru distractia unora.

   Chiar si duma cu sutele de mii care apoi a devenit zeci de mii care au mers de mai multe ori nu sta in picioare. La inceput se vorbea de 300 de mii de turisti,o aberatie crancena,imi este greu sa cred ca unii au un asemenea tupeu sa raspandeasca propaganda asta. Apoi a scazut la 240 de mii,apoi stai ca de fapt nu sunt 240 de mii,ca de fapt sunt 60 de mii de bilete vandute in total din care s-a facut 6X4 si cumva asa au fost „240 de mii de turisti” in cluj.

   Dar iarasi nu e bine,e vorba de bilete vandute,dar din acele bitele vandute,numarul oamenilor prezenti cati a fost? Au fost macar 50 de mii? Ar fi un miracol daca numarul total ar depasi 50 de mii,din aia daca sunt jumatate din alte judete+ hai sa zicem un 5 mii de turisti din strainatate. Acest „val de turisti si eveniment care a pus Clujul pe harta” de fapt e o risipa de bani si timp pentru ceilalti sute de mii de locuitori din Cluj-Napoca.

   Nu gasesti nici cum sa justifici costurle,durerile de cap,organizarea de tot rahatul si blocarea parcului pentru ce,maxim 50 de mii de oameni? Din acei oameni cati au cheltuit in Cluj,cat a castigat clujul? Majoritatea banilor nu au iesit afara,nu au venit dupa garduri la alte restaurante,au ramas acolo in parc la bisnitari care au ridicat costul berilor si bauturilor. Acele beri,acele bauturi sunt din CJ? Ce castiga clujul din acea „consumatie”?

   Deci chiar sunt curios ca tot aud perlele astea de saptamani intregi cu vai de mine cat a castigat orasul. Pai lamureste-ma, CAT exact a castigat clujul si clujenii din asta? Dume de adormit copii pot spune si eu,date concrete vreau nu lozinci.

   Reply
 30. kathryn

  Vorbim de multe lucruri la un loc.
  In primul rand, legea din Romania a fost grav incalcata. Asta e destul de clar pentru toata lumea care gandeste macar un pic. Vorbim de incalcarea legii din 2 puncte de vedere: 1: parcul – spatiu public 2: poluare fonica.
  Si ca sa mai adaug ceva, uite, eu sunt unul din fraierii care stau in centru. Ca pe vremea cand s-a facut casa asta nu era nici dracu sa faca Untold, si era liniste si misto. La ultima mea verificare cand ma trezesc cu niste unii campati la mine in curte ca au sarit gardul si si-au pus cortul, deja zic ca e destul. Asa ca as vrea sa vad banii aia multi cheltuiti de cei care merg la festival unde s-au dus? Daca eu m-am trezit cu oameni la mine in curte? Asta asa ca idee. In rest, circulatie, nervi, dormit la prieteni, etc, plecat din oras. Dar eu luni lucrez si nu pot sa imi iau liber pentru ca e Untold si nu se poate dormi. Si nu e normal sa imi zici sa plec pentru ca e dreptul meu sa locuiesc pe proprietatea mea, la ultima verificare, evident. Excelent articolul!

  Reply
 31. Ciprian

  1. Ati sunat la politie? Din moment ce niste straini v-au sarit gardul in proprietatea dumneavostra privata ii o incalcare grava a legii.

  2. Ati depus plangere la primarie/politie pentru zgomot. La ultima verificare au fost vreo 9 plangeri din tot Clujul pentru zgomot.

  Toata lumea se plange pe internet…dar plangeri la primarie sau politie nu au fost.

  Eu nu stau in centru…stau in Marasti si zgomotul nu m-a deranjat…din cauza asta nu am pus nici o plangere. Daca stateam in centru puneam plnagere la primarie…era cam singurul lucru legal pe care il puteam face…in loc sa ma plang pe internet.

  Reply
 32. gabriel

  Nu am citit toate comentariile dar după cîte înțeleg este vorbă despre promovarea clujului ca nu tg mureș să ajungă capitală Transilvanei ci Clujul , de ce vă împungeți degeaba , ce știți voi ce se ascunde în spatele cortinei , ce se vede pe scenă din față este doar pentru noi , prostimea . dezbină și stăpînește . boc săracu este doar unul dintr actori , joacă și el după cum îi cîntă alții . Să aveți pace și bună înțelegere . vorbă comuniștilor ,, Trăiască luptă pentru pace ” , știau ei ceva .

  Reply
 33. Fully

  Am citit articolul Dumneavoastra. Intr-adevar punctati bine anumite idei. Locuim impreuna cu sotia in Cluj cam de 10 ani, deci pot spune ca nu am experienta „traitului la Cluj” asemenea Dumneavoastra. Insa sunt unele lucruri care sunt exagerate, mai ales cand vine vorba despre atacarea unui anumit tip de festival.
  Inteleg ca este ilegal. Dar poate ca atunci cand aceste legi au fost concepute, Romania nu era pregatita pentru oraganizarea evenimentelor de aceasta magnitudine. Sunt intr-adevar multiple exemple din occident, unde marile evenimente sunt organizate in spatii oarecum separate de inima orasului. Dar sunt si exemple unde acest lucru se face exact asa precum la Untold. Este festivalul Summerstage de exemplu, care se oragnizeaza in Central Park-ul din New York si ocupa o parte destul de considerabila din acesta. MS Dockville, un festival in Hambrug, de exemplu, la fel. Si sunt convins ca festivalul Sziget din Budapesta, desi este pe o insula in mijlocul orasului, face suficient zgomot pentru a se auzi la sute de metrii distanta. Ei totusi au gasit solutii, sunt sigur ca o putem face si noi.
  Anul acesta am testat pe pielea mea ce inseamna Untold la Cluj. Jobul meu este de asa natura incat majoritatea timpului il petrec in masina deplasandu-ma de la un client la altul. Chiar nu pot spune ca in perioada festivalului traficul a fost mai dificil decat- sa zicem – in luna octombrie a fiecarui an, cand incepe facultatea si clujul este asaltat de studenti „instariti” cu roti sau de o zi ploioasa in care majoritatea folosesc masina pe post de umbrela. Iar la acest subiect vreau sa fac o mica paranteza. Tot asa ingreuneaza circulatia si fiecare maraton, sau color run, sau defilare, care se organizeaza an de an in Cluj, sau fiecare protest sau miting (ultimele fiind destul de dese in ultimii 2 ani), precum Untoldul. Da, corect, nu 4 zile la rand, dar daca le cumulam pe toate, putem sa le punem in paralel.
  In ceea ce priveste restaurantele, iarasi am avut o experienta diferita fata de Dumneavoastra. Sambata am iesit sa mancam la Hanul Dacilor. Culmea, era plina atat terasa cat si spatiul din interior. Am numarat vreo 20 de mese la care stateau numai persoane cu bratari Untold, apoi m-am plictisit. Duminica (ultima zi de Untold) am iesit cu niste prieteni la Klausen Burger (cel de pe cladirea Centralului). Iarasi, terasa era plina de festivalieri.
  Asa ca nu stiu cat de reala este afirmatia ca un astfel de festival nu creste businessurile din Cluj. Cred ca nici firmele de taxi din Cluj nu s-au plans ca nu au ce lucra in aceasta perioada. In plus majoritatea ownerilor de hoteluri si pensiuni cu are am discutat spuneau ca acomodarile deja erau rezervate de la inceputul anului. Si da, se stia despre festival inca de la inceputul anului. Asa cum cei care lucreaza in domeniul hotelier stiau, asa cum noi care eram interesati de festival stiam, sunt convins ca stiau si cei carora nu le plac aceste genuri de muzica. Asa ca puteau linistiti sa isi planuiasca concediile pe aceasta perioada fara a fi deranjati de zgomot, trafic, straini, etc.
  Pe partea de a depriva drepturile de a intra in parc gratuit, iarasi mi se pare o exagerare. Sunt parcuri in Cluj precum cel din Gheorgheni, parcul Rozelor, parcul de la Iulius Mall. Intr-adevar mult mai restranse ca si dimensiune dar se pot folosi la fel precum parcul unde a fost organizat festivalul. Pe langa asta avem parcul Hoia, sau Fagetul. Chiar nu ducem lipsa de spatii verzi.
  A si apropo, Clujul in august nu are 400 de mii de locuitori.
  Nu m-am documentat suficient in ceea ce priveste partea politica a evenimentului, sau cea de organizare. Nu stiu ce suma ajunge din veniturile festivalului in bugetul local, nu stiu daca organizatorii isi platesc la timp darile, s.a.m.d. Insa stiu ca prieteni din Germania, Austria, Olanda, din SUA, sau chiar din Ungaria vorbesc luni la rand despre Untold prin asociere cu Cluj Napoca. Si mai stiu ca trebuie sa lucram putin la atitudinea noastra, a fiecaruia pentru a schimba ceva. Nu sa ne exercitam doar spiritul critic, in asteptarea unor solutii venite de la autoritati, organizatori etc. Suntem extraordinar de buni in a critica orice misca, in a gasi nodul in papura, dar pierdem prin asta niste lucuri esentiale. De exemplu pierdem mesajul acestui festival: cel de a uni o gramada de oameni de diferite nationalitati, etnii, culoare a pielii, orientare sexuala s.a.m.d. care impart o pasiune comuna. Daca va uitati putin la poze veti vedea zeci de steaguri fluturand la aproape fiecare concert, fara sa existe vre-un conflict, contrar a ceea ce incearca media de astazi sa ne „educe”. Mesaj care este apoi intarit si de artistii prezenti la astfel de evenimente pe blogurile si paginile lor.
  Asta pune Clujul pe harta: faptul ca acceptam in orasul nostru un eveniment care intareste ideea multiculturalismului.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Fully:
   1) nu știu cum poate ”întări ideea multiculturalismului” un festival cu garduri pe spațiul public, destinat doar celor care-și permit să cheltuiască 1.000 de lei în 3-4 zile; cum puteți spune că unește un festival care separă în funcție de venituri???? sau chiar credeți că toată lumea își permite distracția ”de după gard”??? ce să spun de mesajul ”artiștilor” care după câteva ore de frecat laptopul au plecat cu jumătate de milion de euro de la Cluj, cred că le dă mâna să vorbească despre cât a fost de ”frumos”
   2) nu e vorba de ”a intra în parc gratuit”, ci de o obligație a statului și a administrației locale de a asigura dreptul la un mediu sănătos; ăsta nu e asigurat nici măcar cu Parcul Central deschis, darminte cu el închis
   3) creșterea prețurilor în Cluj la chirii și servicii poate să facă orașul neatractiv pentru studenți; mă rog, pentru studenții ai căror părinți nu-și mai permit prețurile de la Cluj care au ajuns să le concureze pe cele din București sau chiar alte orașe europene; dacă Clujul își pierde atractivitatea pt. studenți (principalul avantaj competitiv al orașului în ultimele decenii) toate ”beneficiile” Untold-ului valorează cât două cepe degerate
   4) stau în Grigorescu, devierea traficului pe Dragalina (din cauza închiderii Splaiului) e blocaj total pt. transport
   5) am analizat într-un articol separat, strict pe exemplele invocate de untoldisti, de ce niciun alt festival nu se compară cu cel de la Cluj, că niciunde autoritățile nu și-au permis să-și bată în așa hal joc de cetățenii care nu participă la festival

   Reply
 34. Laura

  Eram curioasa ce imaginatie au oile negre si desi am dat o sansa articolului, m-a plictisit de la primele randuri. Trist ca nu te-am molipsit cu fericirea, multumirea si energia noastra! Iti doresc sa ai parte de 1 minut de extaz si sa il aduni cu 4 zile si 300.000 de suflete. Si dupa spune-mi, mai poate exista urma de egoism in tine?!

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Laura: chestia cu ”oile negre” e prea profundă pentru mine, ca să mă prind cine ar fi ”oile negre”; altfel, întrebarea cu ”urma de egoism” de trog să le-o transmiți celor 300.000 de suflete după ieșirea din extaz, care s-au distrat bine mersi când alții nu puteau să doarmă sau încercau să ajungă la lucru stând ore întregi în blocaje și ambuteiaje de trafic; fără să le pese că au fost evacuați bolnavi din spitale și alții au trebuit să-și ducă suferința pe picioare încă vreo patru zile, până s-o terminat extazul și s-au deschis iar spitalele…

   Reply
 35. unu'

  as vrea sa prezentati putin legea inchirieri sau a concesionarii spatiului public nu stiu daca e ceea ce am gasit eu 2 din ce inteleg eu art9 a legii pus de dumneavoastra e ca nu poti amenaja constructii provizorii sau de orice fel pe spatiul verde ceea ce nu s-a intamplat adica a fost sub 10% hamacele si pernele nu sunt constructii cat despre drum si gard da gardul a fost de jur imprejurul locatiei tot nu a fost pe spatiul verde mai mult de 10% si cat despre ce spune legea despre mediul sanatos sunt inca vreo 4 parcuri in cluj-napoca plus padurea hioia si faget in care puteati merge linistit asa ca ar trebui prezentata si cealalta lege sa vada tot romanul ca se poate inchiria concesiona domeniul public singura care sta in picioare este galagia

  Reply
 36. Costy

  Am fost saptamana trecuta in belgia , mai exact intr-un orasel numit rumst pe langa anwerp , la 5-6 km de unde eram eu era tomorrowland , deci daca eram la asa distanta si abia am adormit , nu imi imaginez ce e la untold pt cei care locuiesc aproape

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *