Andreea Petrut

CAMPANIE: Şcoala mea nu are nimic de ascuns. Împreună facem publice bugetele şcolilor!

România Curată şi Consiliul Naţional al Elevilor invită elevii, părinţii, profesorii şi directorii, care consideră că şcoala sau liceul lor nu au nimic de ascuns, să ne trimită pe Facebook sau la adresa contact@romaniacurata.ro , o fotografie cu bugetul instituției de învățământ afişat la avizier sau link-ul către documentul publicat pe pagina web a instituţiei (în cazul în care aceasta există).

Campania desfăşurată de România Curată şi Consiliul Naţional al Elevilor în perioada 2014-2015, prin care ne propuneam să facem  publice bugetele tuturor şcolilor şi liceelor din România, a dat rezultate anul trecut. La începutul anului 2016, Ministerul Educaţiei a transmis o adresă către unităţile de învăţământ, prin care le solicita publicarea bugetelor la avizier şi pe site-ul propriu.

Cu toate acestea, Ministerul Educaţiei nu a realizat până în prezent nicio monitorizare a implementării acestei măsuri de către unităţile de învăţământ. Aşa că rămâne în sarcina  noastră, ca prin eforturi comune cu cetăţenii direct interesaţi de acest subiect să realizăm această monitorizare, independent de instituţiile statului.

În cazul în care o şcoală/liceu/grădiniţă nu a afişat bugetul nici la avizierul propriu, nici pe site, vă rugăm să ne transmiteţi aceste cazuri. Reamintim că obligativatitatea publicării bugetelor de către instituţiile publice se regăseşte în normele legislative actuale în Legea 544/2001, privind liberal acces la informaţii de interes public (Art.5,(1), e): Fiecare autoritate sau instituție publică are obligația să comunice din oficiu următoarele informații de interes public:  sursele financiare, bugetul si bilanțul contabil) şi în Metodologia cadru de organizare şi funcţionare a Consiliului de Administraţie (Ordinul de Ministru 4619/2014 – Art. 14 – Hotărârile Consiliului de Administrație  se afișează la avizier și pe pagina web a unității de învățământ).

Într-un articol publicat anul trecut pe România Curată, Horia Oniță, fostul președinte al Consiliului Național al Elevilor explica  cine şi cum finanţează unităţile de învăţământ şi care este miza publicării acestor bugete ale şcolilor pentru fiecare contribuabil. Articolul integral este disponibil aici.

Detalii despre campania derulată de România Curată și Consiliul Național al Elevilor pot fi găsite aici, aici și aici.

 

 

 

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “CAMPANIE: Şcoala mea nu are nimic de ascuns. Împreună facem publice bugetele şcolilor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *