ARC cere senatorilor sa nu aprobe desfiintarea UEFISCDI (update)

Alianţa pentru o Românie Curată (ARC) continuă demersurile împotriva desfiinţării UEFISCDI. Joi, 18 aprilie, ARC a înaintat Preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, precum şi tuturor liderilor grupurilor parlamentare din Senat, protestul cercetătorilor împotriva desființării Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI), precum şi cele peste 250 de semnaturi ale cercetătorilor şi profesorilor ataşate acestui protest. 
 
 
Iniţiativa noastra are loc după ce, la 15 aprilie, Camera Deputaţilor a votat pentru desfiinţarea UEFISCDI. Ulterior, la 22 aprilie, Camera a răspuns în doi peri protestului nostru trimis la 7 aprilie, afirmând că legea de respingere a fost adoptată cu respectarea procedurilor parlamentare şi că argumentele "protestului" nostru nu au contat în faţa majoritîţii parlamentare PSD-UDMR. Citiţi aici răspunsul Camerei Deputaţilor.

Votul acordat de senatori este crucial pentru soarta acestei instituţii, întrucât Senatul reprezintă camera decizională în acest caz. Citiţi aici scrisoarea trimisa de ARC Preşedintelui Senatului. Între timp, Senatul a intrat în vacanţă, invocând campania electorală pentru alegerile europarlamentare de la 25 mai.
 
 
Noi continuăm procesul strângerii de semnături împotriva desfiinţării UEFISCDI. Vă invităm în continuare să semnaţi petiţia iniţiată de ARC, cu numele şi calitatea dumneavostră.
 
 
Majoritatea parlamentara formata din PSD plus satelitii si UDMR din Camera Deputaţilor a aprobat luni, 15 aprilie, proiectul de lege privind respingerea Ordonanţei de înfiinţare a Unităţii Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI), instituția de bază a gestionării fondurilor pentru cercetare, în ciuda protestelor comunităţii academice. Din cei 340 de deputati prezenti, 224 au votat pentru desfiintarea UEFISCDI, 109 impotriva, iar restul s-au abtinut.
 
 
Dupa cum ARC a atras atenţia în repetate rânduri, respingerea ordonantei reprezintă o incercare clară de control politic al fondurilor destinate cercetării, precum şi o tentativă de direcţionare discreţionară a acestora catre clientela politică din învăţământ-cercetare. Efectele acestei actiuni de eliminare a UEFISCDI se vad chiar in aceste zile, cand finantatorii externi isi retrag banii din proiectele agreate cu cercetatorii romani, invocand lipsa, de aci inainte, a unui control riguros al cheltuirii fondurilor.  
 
 
Camera Deputatilor a aprobat la 15 aprilie legea pentru respingerea Ordonantei de urgenta prin care era creat acest organism, o ordonanta datand din 2010. Puteti vedea aici traseul Ordonantei 74-2010, de la aprobarea sa de catre guvernul Boc, in 2010. Senatul este Camera decizionala în aceasta privinţă, astefl încât senatorii pot întoarce soarta UEFISCDI.
 
 
ARC a strans peste 260 de semnaturi impotriva defiintarii UEFISCDI pe care le-a trimis atasate unui protest adresat premierului Victor Ponta si grupurilor parlamentare din Camera Deputatilor. Un proteste similar a formulat Ad Astra, asociaţia oamenilor de ştiinţă români. 

 


Singurul grup parlamentar care a aprobat si sustint deschis protestul nostru a fost cel al liberalilor din Camera Deputaţilor. Citiţi aici scrisoarea primită din partea acestui grup parlamentar, ca răspuns la protestul nostru, sub semnatura liderului Grupului PNL din Camera Deputaţilor, George Scutaru. De asemenea, la 7 aprilie, deputata Raluca Turcan anunţa că PDL va sesiza Comisia Europeană din cauza “abuzului majorității” care a decis desființarea UEFISCDI.

 


ARC examinează în continuare opţiunile legale pe care le are la dispoziţie în vederea blocării legii de desfiinţare a UEFISCDI.

 


Intre timp va rugam sa continuaţi sa   semnaţi aici petiţia pro UEFISCDI cu numele şi calitatea dvs pentru a transmite autorităţilor chiar şi în al 12-lea ceas să nu desăvârşească refeudalizarea ban
ilor cercetării ci să continue reformele începute la UEFISCDI.

 


				

Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “ARC cere senatorilor sa nu aprobe desfiintarea UEFISCDI (update)

 1. MARCU

  Ecaterina Andronescu face parte din GRUPAREA DUICU de la jud MH are aceleasi apucaturi ca toti rechinii.

  Reply
 2. CRAIU

  @MARCU. „Abramburica” l-a aparat pe PONTA de acuzatiile de PLAGIAT cu ajutorul comisiei de de specialitate de la Ministerul Invatamantului. In cazul DUICU si PONTA a aparat-o pe „Abramburica” de cercetare penala ca doar e coleg si prietencu Procurorul general NITUsi este cumnat de var cu Ministrul Justitiei CAZANCIUC. Cu toate relatiile de rudenie avute PONTA vrea biroul intr-un buncar militar , de ce ? O fi vreo stafie a fostului procuror PANAIT ucis, a realizat ca are prea multe fapte penale, ori l-a invitat NASTASE langa el.

  Reply
 3. un gand

  Un an a trecut….si astazi, 23. 03. a.c pe ordinea de zi a Senatului (intre orele 16.00-18.00) se discuta Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.74/2010 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul educaţiei şi cercetării. http://senat.ro/Legis/Lista.aspx?cod=15335

  In speta este vorba despre UEFSICDI..astazi se decide soarta…:-(

  Doresc sa readuc in atentia tuturor celor carora le pasa de gestionarea fondurilor de cercetare, dezvoltare si inovare in Romania pe criterii transparente, evaluare internationala etc….

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *