Mihai Goțiu

Ai dreptul să taci!

”Incredibil de comică”. Astfel era descrisă statuia lui Avram Iancu, din piața cu același nume din Cluj, în cunoscutul ghid turistic Routard, în ediția din 2006-2007, rezervată României și Bulgariei. Pentru o asemenea afirmație, conform Codului Penal de atunci, riscai să faci pușcărie pentru ”atingere adusă unor simboluri naționale” dacă vreun procuror și apoi un judecător se gândeau să interpreteze în acest sens respectiva etichetare. Noroc că autorii ghidului nu erau români, implicit, nu aveau obligația de a fi… patrioți în sensul interpretării date de unii legii penale române de atunci. Dacă vi se pare că e o glumă, ei bine, pot depune mărturie că nu e.

avram iancu mindbombLa puțin timp după apariția Ghidului Routard, primarul Emil Boc a venit cu ideea amenajării unei fântâni arteziene cântătoare în aceeași piață Avram Iancu. Ocazie cu care am inițiat cu săptămânalul Clujeanul o campanie prin care solicitam și schimbarea statuii (tot cu o statuie a lui Avram Iancu, dar ceva mai umană și adecvată atât spațiului, cât și personalității acestuia). Aproape o sută de personalități clujene (rectori de universități, cadre didactice universitare, medici, arhitecți, artiști din toate domeniile, jurnaliști, scriitori etc.) au semnat și ei solicitarea. Campania a fost susținută și de grupul de inițiativă MindBomb, care a umplut străzile orașului cu afișe cu mesajul ”Mi s-o urât de atâta urât”. După nici două săptămâni de la începerea campaniei, am fost căutat de Poliție. Pe numele meu se depusese o plângere penală sub acuzația de ”atingere adusă unor simboluri naționale”. Și asta nu era tot: datorită scrisorii asumate de personalitățile clujene eram acuzat și de… ”constituire de grup infracțional organizat în vederea săvărșirii de infracțiuni” (!). Singurul lucru pe care l-am avut de declarat în fața anchetatorilor a fost că dacă toți cei de pe listă sunt considerați a fi ”infractori” e o onoare deosebită să fiu pus în fruntea listei.

avram iancu merita ceva mai bunPână la urmă dosarul s-a soluționat cu NUP, că anchetatorii aveau ceva mai multe prune în straiță decât denunțătorul. Apoi și Codul Penal s-a schimbat în așa fel încât să nu mai permită asemenea abuzuri și intimidări (că nu era greu de ghicit cine a fost autorul plângerii – fostul primar al Clujului Gheorghe Funar -, ori că scopul real era intimidarea – nu a mea, eu eram deja ”vaccinat” în privința celui care a pus tricolorul pe coșurile de gunoi și pe băncuțe, să stea oamenii cu dosul pe el, ci a celor care se alăturaseră demersului și care nu aveau antecedente de dat cu subsemnatul în fața anchetatorilor din cauza oricărui nerod).

Aflu acum că un grup organizat de parlamentari din partidele ”interesului național” al lui Gabi Oprea și cel al SuperBaronului Liviu Dragnea vor să reintroducă obligativitatea patriotismului în Codul Penal, taman așa cum a mai fost (vezi aici). Motiv cât se poate de îndreptățit ca prieteni de pe Facebook să-și amintească de episodul în care Zgonea vorbea de ”colegul meu Mihai Viteazul”. Și, de aici, raționamentul merge mai departe, că vorba aia, ”dai în mine,/ dai în fabrici și uzine,/ dacă dai un pic mai tare,/ dai în clasa muncitoare”. Că de te apuci să-l critici pe Zgonea, bag seama că sari și la gâtul lui Mihai Viteazul. Și aberațiile pot curge mai departe, că Parlamentul, Guvernul, președintele, ministerele și așa mai departe sunt și ele simboluri naționale. Ba chiar și un personaj ca și Gabriel Oprea e „simbol național”, că doar e general în Marea Armată a țării. Și astea sunt doar câteva exemple (doar aparent extreme) a modului în care de la porc poți ajunge la manierism (pentru că, nu-i așa, din păr de porc se fac pensule cu care pictorii pictează în stil manierist – Umberto Eco să trăiască!).

Nu mi-a fost niciodată clar ce e mai grav, ce a adus (și aduce) mai multă atingere unor simboluri naționale: faptul că tricolorul (un simbol național fără doar și poate) a fost pus pe coșurile de gunoi sau criticile la adresa unei asemenea decizii; să ridici o statuie a lui Avram Iancu ”incredibil de comică” sau să spui că te pufnește râsul și plânsul când o vezi; faptul că onor generalii și onor parlamentarii și-au tras salarii, pensii și alte beneficii nesimțite ori constatarea nesimțirii lor. E cert însă că interpretarea patriotismului lasă loc unor discuții (unele cât se poate de oneste) care nu se pot purta cu spectrul pușcăriei deasupra capului.

Cu riscul de a fi acuzat de proces de intenție, dar pe cea mai mare parte a parlamentarilor români nu-i pot credita cu bună credință, motiv pentru care văd (și nu doar eu) că această inițiativă este exact ceea ce pare a fi: o intimidare la adresa vocilor critice, un mijloc de presiune care calcă sub bocancii cazoni libertatea de exprimare. ”Cea mai importantă garanție a libertății de exprimare există atunci când îl apără și pe un individ ca mine”, afirma celebrul proprietar de reviste pornografice Larry Flint și, în cele din urmă, Curtea Supremă a Statelor Unite i-a dat dreptate. Nu e necesar să faci caricaturi de genul celor din Charlie Hebdo pentru a nu mai vorbi de caricaturile și pamfletele din Hustler, dar libertate de exprimare există doar când ȘI astfel de desene sunt apărate. Dacă ajungi să-i ameninți cu pușcăria pe Larry Flint ori pe caricaturiștii de la Charlie Hebdo nu mai e decât o chestiune de gust și de pur subiectivism (și interes) să interpretezi ca fiind pericol public (așadar să trimiți la pușcărie ori să ameninți cu pușcăria) orice gest, acțiune, caricatură sau text public. Iar un ”interes național” ori un ”simbol național” care trebuie apărat se găsește oricând pentru a servi drept pretext.

Poate că unora li se pare minoră ori o rătăcire și lipsă de măsură a inițiatorii acestei legi. Mie nu, cu atât mai mult cu cât vine în continuarea altor demersuri directe sau mascate, de genul celei din ”Legea Dragnea”, o prostie în ansamblul ei (vezi aici), prin care politicienii și partidele se doresc incluși (incluse) în categoria grupurilor defavorizate și/sau vulnerabile a căror demnitate trebuie apărată prin amenzi uriașe sau prin amenințarea cu bulăul.

În fapt, miza e mult mai mare decât amendarea și amenințarea unor oameni care spun despre statuia lui Avram Iancu din Cluj că e ”incredibil de comică” ori despre instituțiile statului că sunt corupte până în vârful treselor de generali. Când doi plagiatori sunt în fruntea Guvernului (și e greu de stabilit la ora actuală cine are puteri mai mari); când au devenit știri de fapt divers anchetele penale împotriva miniștrilor din ultimii cinsprezece ani cel puțin; când devine tot mai clar că finanțarea partidelor este principala sursă de corupție transpartinică în România; când grupul de impostori și mafioți care au pus pe butuci țara după 1990 devine tot mai clar definit, cu nume și prenume și cu toate încrengăturile; când principalul partid ca mărime își pune în frunte un Super Baron, nu e de mirare că apar asemenea proiecte de legi menite să apere ”demnitatea” politicienilor, ”interesul național” ori ”simbolurile naționale”. În spatele acestor sintagme, onorabile și justificabile în aparență, nu se ascunde decât disperarea unor personaje care se dovedește că au blană pe față în loc de piele, și colți și gheare în loc de dinți și unghii. Că au ajuns la faza disperării nu e neapărat un lucru rău, dar mare atenție la ce poate duce disperarea lor.

***

opinie dan perjovschi

Libertatea de expresie în România în general. Desen de Dan Perjovschi

”Deși Parlamentul a ajuns la genunchiul broaștei în încrederea populară, deși mai marii zilei deschid telejurnalele cu propriile arestări, aleșii UNPR si PSD scot pe bandă rulantă propuneri de legi care cer respect cu forța, interzic și pedepsesc libertatea de expresie și de opinie și declară tot ce ating ei de neatins de către noi (în cuvinte zise, desene sau caricaturi). Băi frate, e clar că-s cu 500 prea mulți în piramida aia ceaușistă.” – Dan Perjovschi, pe Facebook, după ce a aflat de acest proiect de lege


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

6 thoughts on “Ai dreptul să taci!

 1. alex

  Sustin orice fel de protest in strada impotriva acestei avalanse de legi antidemocratice ce se desfasoara in prezent sub complicitatea absoluta a intregului spectru politic si a tuturor institutiilor statului.

  Reply
 2. adi

  Desenul e incorect, cred ca pe petlite trebuie desenate 4 stele si a5a „e pe vine” cum s-ar spune in limbaj cazon.

  Reply
 3. eu insumi

  si presupunand ca un lobotomizat de jude ma „condamna”, in urma dosarului de up intocmit de un procuror cu cortexul aplatizat ce „se autosesizeaza” sau ce pune botul la o plangere penala depusa de un patriotard, nu am nici o instanta evropeana care sa ma scoata din beciurile unde sunt azvarliti cei ce nu isi iubesc statul (romania, caci tara e uniunea europeana, iar patria e acolo unde iti rezoneaza rarunchii si iti este ginta, care la o adica, nu te lasa sa esuezi, daca ai o cadere mare), dar isi iubesc la nebunie tara si regiunea?

  eu insumi

  Reply
  • Codo

   Ba da. Va poate scoate cedo din beci. Libertatea de exprimare e inclusa in conventie. Dar poate respinge ccr o astfel de lege.

   Reply
 4. marius skolka

  Sa intelegem ca atata cata vreme esti vopsit cu „tricolor pe suflet” poti sa furi in voie, sa minti, sa inseli si in general sa ai preentia sa conduci o tara?
  Astia doi – Dragnea si „doctorul” iOprea – de ceausism au auzit?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *