Alex Costache

Agenții Black Cube capturați la București și-au recunoscut vinovația. Rămân totuși semne de întrebare referitoare la adevărații beneficiari ai operațiunii

Cei doi israelieni acuzaţi de spionarea şi hărţuirea familiei şefei DNA, Ron Weiner şi David Geclowicz, şi-au recunoscut vinovăţia şi au încheiat un acord cu procurorii DIICOT pentru a obţine pedepse reduse. Agenţii Black Cube au acceptat să primească o condamnare de 3 ani de închisoare cu suspendare şi să facă muncă în folosul comunităţii. Tribunalul Bucureşti va lua în discuţie acordul de recunoaştere a vinovăţiei pe 7 noiembrie. Cei doi agenţi Black Cube sunt anchetaţi în prezent în stare de libertate, sub control judiciar, după ce au stat în arest preventiv câteva luni. Un al treilea agent, Yossi Berkshtein, a reuşit să fugă din România, dar este căutat în baza unui mandat de arestare în lipsă.

Depoziţia şefului Black Cube

Între timp, în presă a apărut şi depoziţia tradusă în română a lui Dan Zorella, directorul Black Cube, fost ofiţer Mossad. La începutul lui februarie, aceasta a venit la Bucureşti şi s-a întâlnit cu fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir, cel care ar fi comandat operaţiunea Tornado de spionare a şefei DNA în numele altor persoane. Scopul era obţinerea de informaţii compromiţătoare despre şefa DNA care să fie diseminate în presa internă şi internaţională.

A aruncat pisica în curtea Cotrocenilor şi a SRI

Zorella a susţinut în cadrul audierii sale din Israel prin comisie rogatorie că în spatele operaţiunii Black Cube de spionare a Laurei Codruţa Kovesi s-ar afla preşedinele Klaus Iohannis şi directorul SRI Eduard Hellvig. Directorul fondator al Black Cube a susţinut că l-a rugat pe fostul şef al Mossad şi preşedinte onorific al Black Cube, Meir Dagan, decedat în martie acest an, să verifice dacă operaţiunea Black Cube din România era într-adevăr un proiect guvernamental.

“I-am explicat sensibilitatea să fie precaut cu treaba cu Coldea şi să nu îl abordeze pe Coldea din greşeală, i-am precizat lui Dagan că, din câte am înţeles noi din prima întâlnire cu Daniel, clienţii care stau în spatele proiectului sunt Hellvig şi preşedintele (…) Vom funcţiona ca o celulă a SRI-ului”, a declarat directorul Back Cube la audieri.

Personajele despre care vorbea Dan Zorella sunt Florian Coldea, şeful militar al SRI, Eduard Hellvig, directorul civil al SRI şi Daniel Dragomir, fost ofiţer SRI arestat pentru că ar fi comandat spionarea şefei DNA.

SRI dezminte

SRI a precizat oficial că nu a avut nicio implicare în spionarea şefei DNA, ci în prinderea agenţilor Black Cube.

„Serviciul Român de Informaţii respinge cu fermitate afirmaţiile apărute în spaţiul public referitoare la implicarea conducerii SRI în dosarul Black Cube. Menţionăm că niciodată, în nicio situaţie şi în niciun context, directorul SRI nu a discutat direct sau indirect cu persoanele cercetate de procurori în acest dosar.

De altfel, SRI a contribuit determinant, cu aprobarea directorului şi potrivit competenţelor legale, la furnizarea de informaţii relevante care au condus la începerea urmăririi penale în acest caz”, arată SRI într-un comunicat de presă.

Preşedintele: acuzaţii caraghioase

Vineri, la Bruxelles, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că nici el şi nici preşedinţia nu au fost implicaţi în operaţiunea Black Cube. Şeful statului a catalogat drept caraghioase acuzaţiile aduse SRI şi directorului Eduard Hellvig. Preşedintele Klaus Iohannis a precizat că nici SRI nu a fost implicat în operaţiunea de spionare, ci în prinderea celor care au urmărit-o pe Codruţa Kovesi.

”Preşedintele şi Preşedinţia nu au protejat, nu au fost implicate în această acţiune Black Cube nici formal, nici informal (…) Că unii infractori s-au gândit că dă bine sau interesant în România să spună că SRI şi preşedintele îi apără, cine are plăcerea să se uite mult la filme cu spioni poate găseşte o plăcere în asta, dar aceste afirmaţii sunt total nefondate”, a punctat şeful statului.

De ce depoziţia directorului Black Cube e greu de crezut

Evz şi Ion Cristoiu au publicat depoziţia lui Dan Zorella, dată pe 27 iunie, în Israel, în cadrul comisiei rogatorii formulate de DIICOT, parchetul care se ocupă de ancheta Black Cube. O puteţi găsi aici în întregime.

Susţinerile directorului Black Cube, fost ofiţer Mossad, pot fi luate cu greu în seamă atâta vreme cât el nu a prezentat nicio probă în sprijinul afirmaţiilor sale.

„Nu a existat un contract guvernamental scris şi nu s-a semnat nimic faţă de Daniel (Daniel Dragomir – fostul ofiţer SRI arestat în ancheta DIICOT pentru că ar fi comandat în numele altor persoane spionarea şefei DNA) sau alt factor, ci a existat un contract verbal”, a declarat Dan Zorella. Prin urmare, agenţii Black Cube nu pot dovedi cu un contract scris că operaţiunea de spionare a şefei DNA a fost un proiect guvernamental.

În plus, ofiţerii Mossad sunt specialişti în diversiuni şi legendări.

Mai mult, potrivit şefului Black Cube, activitatea de spionaj a continuat şi după arestarea celor doi agenţi Ron Weiner şi David Geclowicz, prin urmare chiar şi susţinerile lui Dan Zorella în cadrul audierii pot fi privite drept o continuare a operaţiunii, o diversiune pentru ”damage control”.

Semne de întrebare

Există totuși câteva puncte în depoziţia lui Dan Zorella, directorul Blak Cube, care se bazează pe unele elemente concrete. În plus, compania de detectivi particulari a susţinut de la începutul scandalului că operaţiunea a fost autorizată de la cel mai înalt nivel în România. Nu este clar în acest moment şi dacă demisia din fruntea SIE a lui Mihai Răzvan Ungureanu are vreo legătură cu scandalul Black Cube, deşi există speculaţii în acest sens.

Şeful Black Cube Dan Zorella a susţinut că a înregistrat discuţia avută cu fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir în februarie la Bucureşti.

„Daniel menţionează că domnul Hellvig, şeful S.R.I.-ului este o persoană corectă şi onestă şi doreşte să conducă organizaţia aşa cum trebuie. Laurei (Kovesi – n.r.) nu îi place de acesta. Hellvig a avut un grup de persoane, o echipă foarte apropiată de acesta şi înainte de a fi numit şef al organizaţiei (SRI – n.r.), Coldea (prim-adjunctul directorului SRI, şeful militar al operativului – n.r.) şi Laura i-au arestat pe toţiAstăzi, Hellvig este singur în companie (SRI – n.r.) şi desigur că nu o place pe doamna. Atunci cînd eu şi Udi (Ehud Levi, fost membru al Israel National Security Council, fost director al Biroului de Contraterorism și Proliferare Financiară al Israelului – n.r.), am întrebat dacă este prieten bun al lui Daniel, Daniel a răspuns cu un zâmbet că îl cunoaşte. Adică deja ne-a dat de înţeles cine stă în spatele proiectului şi adresarea către firma Black Cube. Am înţeles că acel client care stă în spatele lui Daniel este de fapt Hellvig, şeful SRI-ului”.

Portalul stiripesurse.ro a publicat în martie 2013 o stenogramă din dosarul ASF al DNA în care a fost interceptat şi Eduard Hellvig, la acea dată secretarul general al PNL. Vezi aici.

Într-adevăr, toate personajele din aceste dialoguri au acum dosare penale instrumentate de DNA. Şi Dan Motreanu (aici) şi senatorul Ovidiu Marian, şi soţii Tudor.

Un alt punct interesant din depoziţia lui Zorella este cel privind numirea Laurei Codruţa Kovesi în fruntea DNA pentru un nou mandat.

„Doresc să precizez un detaliu important adiţional, la pagina 3 din redare Daniel (Dragomir – n.r.) precizează că există două luni pentru executarea proiectului, deoarece preşedintele trebuie să decidă despre renumirea lui Laura Kovesi la începutul lui aprilie 2016, iar întîlnirea avut loc pe 02.2016, atunci am înţeles din aceasta că materialele se vor depune pe masa preşedintelui ca parte din probe pentru luarea de decizie în legătură cu renumirea lui Kovesi„.

Interesant e că în decembrie 2015, ministrul Justiţiei Raluca Prună dădea de înţeles că nu ar mai vrea să prelungească mandatul Laurei Codruţa Kovesi în fruntea DNA fără o procedură de selecţie în care să fie analizaţi şi alţi candidaţi. Vezi aici.

Ulterior, în februarie acest an, înaintea unei vizite în SUA, preşedintele sugera totuși că Laura Codruţa Kovesi va fi reînvestită fără o procedură de selecţie în care să fie analizate şi candidaturile altor persoane aşa cu susţinea iniţial Raluca Prună. Aici.

Pe 6 aprilie, la întoarcerea din SUA, şeful statului a anunţat că a semnat decretul privind numirea LCK în fruntea DNA pentru un nou mandat de 3 ani (aici).

Pistele anchetatorilor DIICOT

Săptămâna trecută, şeful DIICOT Daniel Horodniceanu a declarat că nu poate spune în acest moment cine sunt beneficiarii reali ai afacerii Black Cube, cei aflaţi în spatele fostului ofiţer SRI, Daniel Dragomir, dar că anchetatorii lui au mai multe piste. În urmă cu o săptămână, România Curată a scris despre ipotezele de anchetă. Potrivit unor surse judiciare, acestea ar fi:

– Gruparea Bica – Udrea -Băsescu.

– Mogulii media Dan Adamescu şi Adrian Sârbu.

– Miliardarul israelian Beny Steinmetz şi miliardarul român Remus Truică.

Între cele 3 grupări de mai sus ar putea exista legături întrucât Laura Vicol, avocată al lui Daniel Dragomir într-un proces de corupţie şi prietenă de familie a acestuia, este şi avocata Alinei Bica, fosta şefă a DIICOT, judecată şi ea pentru corupţie. Pe internet există filmuleţe cu fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir, alături de fosta şefa a DIICOT Alina Bica şi omul de afaceri Remus Truică, judecat şi el într-un dosar DNA privind retrocedările de păduri. Recent, Antena 3 a difuzat imagini de la mare cu Dragomir, Bica, Truică, dar şi Elena Udrea.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Agenții Black Cube capturați la București și-au recunoscut vinovația. Rămân totuși semne de întrebare referitoare la adevărații beneficiari ai operațiunii

  1. Romeo

    Ma intreb, cata regie este in toata aceasta afacere ? Cine a scris ”scenariul” asta atat de prost ca nici ”Studiourile de Film din Laponia” (?) nu l-ar fi acceptat ???

    Reply
  2. Alex

    Mai copii aveti rabdare. Chestiile astea cu spionaj si tradare de tara nu se rezolva in piata mare. MRU a demisionat din motive de sanatate si probabil boala ii va fi fatala! Si nu va pleca singur … Acum stiti de ce au inceput sa muste, pentru ca turbarea e mortala!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *