Romania Curată

Ad Astra: Bugetul pentru cercetare este prea mic și încalcă legea

Asociația AD Astra atrage atenția că bugetul propus pentru cercetare este în contradicție flagrantă cu Strategia Națională a Cercetării 2014-2020, care tocmai a fost adoptată de guvern.

Astfel, suma alocată pentru 2015 în buget este 1.78 mld lei, de 2.17 ori mai mică decât cea din strategie, de 3.87 mld lei. În aceste condiții, diferențele între buget și strategie se amplifică pentru următorii ani, atrage atenția Ad Astra într-un comunicat.

AD Astra pune de asemenea față-n-față proiectul actual de buget și legea 1/2011 (organică), precum și Pactul Național pentru Educație, care prevăd alocarea anuală a 1% din PIB de la buget pentru cercetare, ceea ce ar reprezenta peste 6 mld lei în 2015, comparativ cu 1,78 mld lei în buget.

De aceea, Ad Astra solicită miniștrilor educației și cercetării, Remus Pricopie, și Ioana Petrescu, ministrul finanțelor publice, să explice această discrepanță și să pună urgent în acord actele normative.

În cazul în care cele două acte, emise aproape simultan, rămân într-un asemenea dezacord, Ada Astra afirmă că se încalcă legea răspunderii ministeriale, ceea ce paoate avea consecințe deosebit de grave

Ad Astra este o asociație online pentru comunitatea științifică românească al cărei scop este sprijinirea şi promovarea cercetării ştiinţifice şi facilitarea comunicării între cercetătorii români din întreaga lume.

Citiți aici comunicatul AD ASTRA


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *