21.02.2011: Investitia in partid produce milionari

Oamenii de afaceri generosi cu partidele politice in campanile electorale reusesc sa-si amortizeze “investitiile” in timp record. Riscul publicarii firmei sau numelui in Monitorul Oficial este anihilat de contractele de zeci de milioane de lei obtinute ulterior din relatia cu Statul. Nume deja celebre ca Nicolae Buzaianu, Petre Badea sunt lesne de gasit pe lista proprietarilor de companii care au o relatie apropiata cu institutiile publice.

Romaniacurata.ro propune factorilor decizionali ca, prin modificari legislative, persoanelor fizice sau juridice care sponsorizeaza formatiunile politice sa li se interzica participarea la licitatii organizate de institutii ale statului.

Cateva povesti de succes ale sponsorilor de partid din ultimele doua campanii electorale.

Firma General Turbo SA a donat PDL-ului suma de 40 000 de lei, in doua transe, pe 5 octombrie si pe 27 noiembrie 2009. Pe parcursul anului 2010, aceasta societate a obtinut contracte cu statul in valoare de 35.882.167 lei. Contractele, care au vizat echipamente energetice, incheiate cu Complexul Energetic Turceni, Regia Autonoma a Activitatilor Nucleare sau Electrocentrale Bucuresti au fost incredintate, mai toate prin negociere directa, fara licitatie.
Cele mai multe contracte le-a incheiat firma SC General Turbo SA cu Complexul Energetic Turceni, toate prin negociere directa (cu o exceptie, in care a fost organizata licitatie cu un singur ofertant), motivandu-se ca numai aceasta societate poate furniza produsele si serviciile solicitate. Valoarea contractelor derulate pe parcursul anului 2010 a ajuns la 16,588 milioane de lei. De asemenea, SC General Turbo a incheiat cu Regia Autonoma a Activitatilor Nucleare cinci contracte in cursul anului 2010 in valoare de peste 7,3 milioane de lei. Cu Electrocentrale Bucuresti, aceasta firma a semnat patru contracte, trei prin negociere directa si unul prin licitatie cu un singur ofertant, in valoare de 21 de milioane de lei. SC General Turbo a mai semnat un contract cu CET Govora, prin negociere directa, in valoare de 9,561 milioane de lei.

Aceasta firma il are ca administrator pe Nicolae Buzaianu, cunoscut in presa drept unul dintre “baietii destepti” ai energiei, care a controlat si controversata firma Energy Holding. El a fost unul dintre sponsorii PDL in 2009, dar in 2001 a finantat si campania electorala a PNL. Potrivit presei, Buzaianu ar fi unul dintre apropiatii prim-vicepresedintelui PDL, Adriean Videanu, dar si al lui Ionel Mantog, liderul PDL Gorj, care ocupa functia de director economic la Complexul Energetic Turceni.

Afaceri de milioane din restaurari si informatizare

Aedificia Carpati a donat in luna mai 2008 partidului de guvernamant suma de 20000 lei. De atunci a castigat 17 contracte de renovare sau reparatii, intelegeri semnate cu Banca Nationala a Romaniei, Ministerului Culturii si Cultelor, Universitatea Bucuresti, RAAPPS, Muzeul National de Arta al Romaniei si Serviciul de Telecomunicatii Speciale. Valorea insumata a acestor contracte se ridica la 587,8 milioane lei. Firma este detinuta de omul de afaceri Petre Badea, fost inginer al trustului “Carpati” inainte de 1989. Printre cele 17 contracte, se regasesc doua de amploare: reabilitarea Bibliotecii Nationale si a Palatului Victoria, acestea fiind printre cele mai mari investitii ale statului in constructii de patrimoniu din ultimii 20 de ani.

Asesoft International SA este detinuta de ploiesteanul Sebastian Ghita, firma sa contribuind la campania prezidentiala a PDL cu 135000 lei. Potrivit portalului e-licitatie.ro, numai in 2010, firma a semnat 20 de contracte cu societati ale statului. Valoarea totala a acestora este de putin peste 200 milioane lei. De la Ministerul Finantelor, pana la Servicul de Telecomunicatii Speciale, de la Agentia de Cadastru si Publicitate Imobiliara pana la Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, mai toate institutiile ce beneficiaza de finantare peste medie au semnat contracte cu firma lui Ghita. In schimb, acesta le-a oferit sisteme de videoconferinte, implementarea unui “sistem integrat de mediu”, “sistem de management al traficului de nave pe Dunare” sau “sistem de comunicatie pentru n-vis”.

Sponsorii lui Mazare

Cele mai mari donatii catre Alianta PSD-PC, in timpul campaniei electorale din 2008, sunt doua SRL-uri ce lucreaza cu primarul Constantei, Radu Mazare.

Astfel, SC Seaview SRL Constanta a donat 230.000 de lei, iar Elite Center SRL Constanta 500.000 lei.

SC Seaview SRL este controlata de Sorin Ionut Barbu, un om apropiat al primarului Radu Mazare. Acesta castiga pe banda rulanta, prin mai multe firme, contracte cu Primaria Constanta, pentru publicitate stradala sau organizarea de evenimente estivale pe litoral, cum ar fi celebra formula 1 pe apa de la Mamaia.

In 2008, SC Seaview SRL Constanta a obtinut un contract de 800.000 euro de la Institutul „Marius Nasta”, pentru demararea unei campanii antifumat. Unul din actionari era Elan Schwartzenberg, iar campania a folosit imaginea vedetei tv Mihaela Radulescu, pe cand aceasta era inca sotia lui Elan.

De panouri publicitare in Constanta se ocupa si compania Elite Center SRL, firma implicata in campania electorala a lui Radu Mazare. Actionar majoritar la acesta firma este Hristina Magdalena Antonescu, fosta Barbu. Aceasta este nimeni alta decat sora lui Ionut Barbu, patronul Seaview SRL.

Donator fara culoare politica

SC General Concrete Cernavoda a facut trei donatii catre PDL in valoare de 250 000 de lei pe 9 si pe 30 septembrie 2009. In 2010 a incasat din contracte cu statul, de peste 17 milioane de lei. A incheiat contracte cu Nuclearelectrica pentru echipamente nucleare, prin negociere directa, fara licitatie, dar a executat si o serie de lucrari, in asociere cu alte firme, de constructii de parcuri si centre de instruire a tineretului, contracte castigate in urma unor licitatii. Astfel, pe 9 septembrie 2010, impreuna cu alte firme precum SC Termogaz Company SA si SC Elcomex IEA SA, a obtinut un contract pentru contructia unui Centru de instruire si agremenet pentru tineret in orasul Cernavoda. Valoarea lucrarii: 28,699 milioane de lei. De asemenea, SC General Concrete a obtinut un contract, pe 19 august 2010 pentru executarea unei retele de incalzire si apa calda menajera pe doua strazi in Cernavoda. Pe 27 august a primit din partea primariei Calarasi un contract in valoare de 4,597 milioane de lei pentru constructia unui parc la Sala Polivalenta din acest oras.

Aceasta firma este detinuta de omul de afaceri Valentin Popescu, un binecunoscut client al contractelor cu statul, in special cu SN Nuclearelectrica. In perioada guvernarii Nastase, Popescu a fost unul dintre sponsorii PSD.

Un million de lei pentru plantele liberiene

In 2009, societatea Nitech SRL din Bucuresti a donat PDL pentru Campania electorala prezidentiala o mie de lei. A incasat in schimb, un milion de lei fata TVA de la Universitatea Aurel Vlaicu din Arad. Pentru un proiect intitulat “Plantele Liberiene-resurse regenerabile strategice pentru economia Europeana”, societatea din Capitala a furnizat, montat si instalat aparate si echipamente utilizate in scopuri demonstative
de laborator.

Alti 700000 de lei au fost virati in conturile aceleasi firme de catre “Institutul National de Dezvoltare Cercetare pentru Tehnologii Izotopice si Moleculare” pentru achizitia unui microscop “de forta atomica”.

Oficiul pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie Galati a cumparat de la Nitech SRL “ansambluri echipamente laborator nutreturi” in valoare de 1.324.436 lei. Firma este controlata de Nicolae Stancu (50%), Nicolae Dumitru (40%) si Liliana Bumbes (10%).

Firma de constructii Lefter Construct din Focsani a sponsorizat cu 29000 lei Partidului Democrat Liberal in ultimele doua campanii electorale. Investitia a meritat riscul, avand in vedere ca in data de 1 aprilie 2010, firma a castigat, in asociere cu alte trei societati, constructia unor apartamente ANL in Tecuci. Valoarea contractului a fost de 5.254.419 RON. O saptamana mai devreme, aceeasi firma castiga proiectarea si realizarea unui cartier ANL in Odobesti, valoarea acordului fiind de 5.905.000 lei. Unicul asociat al firmei este Lefter Sorinel Radu. In 2009, firma a avut un profit brut de 367000 euro si avea 26 de angajati.

Oamenii lui Pinalti si motorina pentru autobuzele Clujului

Societatea Bercas SA din Piatra Neamt apartine lui Doru Vasile Berea, directorul Hidroserv Bistrita (o filiala a Hidroelectrica), cu sediul in Neamt. La data de 14 iulie 2010 firma a castigat o licitatie pentru constructia a 30 de module, locuinte sociale. Valoarea contractului a fost de 5,2 milioane lei. Alte 2,3 milioane de lei au fost alocate aceleasi firme pentru “lucrari suplimentare la obiectivul-Locuinte sociale cartier Valeni, str. Gh. Asachi, Piatra Neamt”. Societatea a cotizat 120000 lei pentru campania electorala a PDL.

In aceeasi perioada, Inserco SRL din Zalau sponsoriza partidul de guvernamant cu 10000 lei. “Investitia” s-a dovedit a fi mai mult decat inspirata, daca avem in vedere ca societatea a primit sau a castigat ulterior contracte de zeci de milioane de lei de la institutii ale statului. Ultimul a fost semnat la data de 11 septembrie 2010, cand firma amintita si-a adjudecat un contract de modernizare a unor strazi dintr-o comuna din Cluj. Autoritatile locale nici macar nu au anuntat intentia de licitatie, contractul in valoare de 2,4 milioane lei fara TVA fiind atribuit direct.

Cateva luni mai devreme, in mai 2010, aceeasi firma castiga un proiect in valoare de 11,5 milioane lei, livrand motorina pentru Regia Autonoma de Transport Urban Cluj Napoca. Era a doua intelegere intre cele doua societati, prima fiind parafata in februarie 2009 cand societatea din subordinea primariei cumpara motorina de la Inserco in valoare de 10,7 milioane lei.
Un alt contract, in valoare de aproape un milion de lei a fost semnat la data de 30 martie 2010 si a avut ca obiect furnizarea de bitum catre Regia Autonoma a Domeniului Public Cluj Napoca. In aceeasi perioada, societatea finantatoare a obtinut o noua livrare de combustibil, catre Urbis SA Baia Mare, in valoare de 4,4 milioane lei.

Societatea este detinuta integral de Mirel Chis, om de afaceri care detine trei statii de alimentare cu carburanti, depozite de materiale de constructii si doua balastiere.

Echipamente nucleare cu garantie libaneza

Firma SC Titan Echipamente Nucleare a donat 70 000 de lei PDL, in data de 3 septembrie. In cursul anului 2010, aceasta societate a incheiat contracte cu statul in valoare de 1.336.864 lei. A incheiat contracte cu SN Nuclearelectrica pentru livrarea de echipament nuclear, toate prin negociere directa, fara organizarea unei licitatii deschise.

SC Titan Echipamente Nucleare Bucuresti este detinuta de o companie libaneza, “Bertrand Freres et Compagne”, cu sediul in Beirut, cu 87% din actiuni si SIF Muntenia cu 4,2% actiuni.

SC Elcomex IEA SA a finantat PDL cu 15 000 de lei si a primit contracte in 2010 in valoare de peste 1 milion de lei. A incheiat doua contracte, in asociere cu alte firme (General Concrete si Termogaz Company) pentru lucrari de constructie a Centrului de instruire si agrement Cernavoda. Firma este detinuta de omul de afaceri Ion Grecu, un abonat la contracte cu statul. Potrivit presei, in campania electorala din 2004, el a sponsorizat toate partidele mari aflate in competitie: PSD, PNL si PD. In 2008 a finantat PDL in campania pentru alegerile generale, iar in 2009 a primit un contract in valoare de 15 milioane de lei de la Administratia Portului Constanta.

Finantatorii Opozitiei au cazut in picioare

Firma Ecolact Prod din localitatea Paulesti – Prahova a platit 300000 lei pentru PSD. La sfarsitul anului trecut, firma distribuitoare de lapte, cornuri si fructe pentru elevii din judetul Prahova a dat lovitura printr-un contract cu Consiliul Judetean Prahova. Institutia i-a acordat, pe patru ani, exclusivitatea de a distribui “cornul si laptele” in toate gradinitele si scolile cu clase I-VIII din judet. In acest interval, Ecolact s-a angajat sa imparta produsele amintite contra sumei de 53,7 milioane lei.
Firma apartine Gheorghe Petrache, un investitor care a deschis in 2007, printr-o finantare SAPARD o fabrica de prelucrare a laptelui.

Petrocons Constanta este specializata in realizarea de conducte magistrale si este instalator de platforme marine. In acesta calitate, firma a cotizat cu 20000 lei pentru bunastarea PSD. Chiar daca nu a castigat Mircea Geoana, societatea “supravietuieste” cu ajutorul vechilor prieteni. Unul dintre acestia este Nicusor Constantinescu, presedintele Consiliului Judetean Constanta sau Radu Mazare, primarul orasului. In septembrie 2009, firma amintita a incasat 3,8 milionane lei pentru constructia pasarelei din Mamaia. Un an mai tarziu, Petroconst castiga o licitatie organizata de Transgaz Medias pentru reparatia unei conducte pe traseul Tasaul – Isaccea, lucrare pentru care a incasat 6,6 milioane de lei.

Pentru inlocuirea unor conducte de termoficare din municipiul Constanta, firma administrata de Dumitru Cilibia a primit alte 2,6 milioane lei. Aceasta intelegere se adauga unui alt contract tot cu Trasgaz Medias in valoare de 2,1 milioane lei pentru repararea unei conducte de gaz dintre localitatile Isaccea si Negru Voda.

Prietenul tuturor partidelor

Victor Mihalachi este un prosper om de afaceri din Botosani. Cum afacerile merg bine in criza numai daca beneficiezi de ajutorul unor politicieni, Victor Mihalachi s-a gandit sa sponsorizeze toate partidele importante. El detine doua firme: Consproiect SRL Botosani si Victor Construct SRL Botosani. Prima a donat 15.000 lei catre PNL, iar a doua firma 40.000 lei catre PSD-PC si 100.000 de lei catre PDL.

Rezultatele acestei strategii s-au vazut imediat: firmele lui Victor Mihalachi au castigat contracte de zeci de milioane de lei.

Astfel, in 2010, firmele lui Mihalachi au semnat contracte cu ANL pentru construirea de locuinte la Alba-Iulia (6,8 milioane lei), Cristuru Secuiesc-Harghita (4,6 milioane lei), Sibiu (7,8 milioane lei), modernizare PTF Stanca-Costesti (Iasi, 1 milion lei), dar si contracte acordate de Consiliul Judetean Prahova, Consiliul Judetean Braila, Consiliul Judetean Galati.

In 2011, Consiliul Judetean Botosani a atribuit firmei Victor Construct SRL un contract in valoar

e de 8 milioane lei pentru amenajarea Muzeului Ventura, aceeasi firma castigand un alt contract cu ANL pentru construirea de locuinte in Resita (2 milioane lei).

Castiguri garantate

Bilga Prest SRL, inregistrata in sectorul 1 al Capitalei, a donat 150.000 lei catre PNL, bani pe care i-a recuperat rapid, printr-un contract atribuit, in decembrie 2010, de Autoritatea pentru Supravegherea si Protectia Animalelor, in valoare de 394.000 lei (furnizarea de custi de metalice). Bilga Prest SRL este detinuta de Murtaza Bilent (98% din actiuni), cetatean roman cu domiciliul in Constanta.

Ondine Travel & Events a donat liberalilor 43.000 lei. Compania este detinuta de Liliana Lucia Paraipan si Dragos Paraipan. In timpul guvernului Tariceanu, Liliana Paraipana fost director adjunct al Bursei Romane de Marfuri, de unde a plecat in august 2005.

In octombrie 2008, Ondine Travel & Events a primit un contract controversat de la CNVM, in valoare de 650.000 lei, pentru servicii de transport aerian.

Paluni SRL Timisoara a donat partidului condus de Crin Antonescu 14.000 lei. Detinuta de Lucian Nicolae Panait, compania este o abonata la contractele oferite de institutii publice din Timisoara.

Astfel, in iunie 2010, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului Timisoara i-a dat un contract in valoare de 12 milioane lei, pentru lucrari la Facultatea de Silvicultura si un alt contract de 6,3 milioane lei pentru construirea unui camin de garsoniere destinat studetilor.

In martie 2010, Paluni SRL a obtinut un contract de la ANL, in valoare de 6 milioane lei, pentru construirea de locuinte pentru tineri.

Tot in 2010, Paluni a castigat un contract din partea Universitatii Politehnice Timisoara, in valoare de 7,8 milioane lei, pentrui construirea sediului Institutului de cercetare pentru energii regenerabile.

Afaceri prospere cu apa si cimitire

SC Aldona SRL Copsa Mica este detinuta in proportie de 100% de Alina Roxana Vescan, fiica omului de afaceri Mircea Vescan, cel mai important actionar la Armax Gaz si fost consilier personal al fostului ministru liberal al Economiei, Varujan Vosganian.

SC Aldona SRL a donat catre PNL 14.500 de lei, insa a “recuperat” investitia prin mai multe acorduri incheiate cu statul. Astfel, in noiembrie 2010, in asociere cu Veolia Water Solutions & Technologies Romania SRL O.T.V. France – Saint Maurice Cedex (Franta), Aldona pune mana pe un mega contract de 42 milioane lei (10 milioane euro), atribuit de SC Apa Tarnavei Mari SA, avand ca obiect lucrari la captarea de suprafata si statia de tratare a apei din municipiul Medias. In octombrie 2010, Aldona SRL reuseste sa devina subcontractori la un alt proiect in valoare de 35 milioane lei, pentru construirea de statii de epurare in orasele Agnita si Dumbraveni. In ianuarie 2010, Aldona SRL castiga de la ANL un contract de 3,5 milioane lei pentru construirea unui bloc de locuinte comuna Praid, judetul Harghita.

Nicolae Jianu din Braila este membru in Colegiul Director al Ordinului Geodezilor din Romania, fiind si patron la SC Infotop SRL, ce are ca domenii de activitate topografie, geodezie, cadastru si cartografie. SC Infotop SRL Braila a donat catre PNL, prin punctul sau de lucru al firmei de la Galati, 8.000 de lei.

Compania a beneficiat, in 2009 si 2010, de mai multe contracte incheiate de institutii publice. Astfel, se remarca cel semnat cu Consiliul Judetean Buzau, in valoare de 60.000 lei, pentru realizarea unui sistem unitar de evidenta a regimului de proprietate al terenurilor si constructiilor permanente. O alta conventie a fost parafata intre Infotop si Administratia Cimitirelor si Crematoriilor Umane Bucuresti, in valoare de 4,8 milioane lei, in asociere cu alte firme, pentru „crearea unui sistem riguros de evidenta a ocuparii cimitirelor si monitorizarea activitatiilor conexe”.

Un ultim contract priveste Compania Nationala de Cai Ferate „CFR” – SA. Contra a 52.000 lei, firma lui Jianu s-a angajat sa intocmeasca documentatiile de cadastru necesare obtinerii certificatelor de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor aferente serelor si pepinierelor de pe raza SRCF Galati.

Cotizantul UDMR

Marton Coloman a donat 3.000 de lei catre UDMR, prin firma sa Martconst SRL Marghita. El s-a asociat cu prefectul de Bihor, Vasile Ghilea, actionar la SC Constructii Bihor si impreuna au castigat in 2010 un contract cu ANL pentru construirea de locuinte in orasul Marghita (17 milioane lei).

Martcons a reusit sa castige in 2010 si alte contract cu ANL in vederea ridicarii de locuinte pentru tineri in comuna Sarmasag – Salaj (2,6 milioane lei), orasul Valea lui Mihai-Bihor (6 milioane lei), comuna Salard – Bihor (3,4 milioane lei), comuna Arinis-Maramures (1,2 milioane lei), comuna Chislaz – Bihor (2,5 milioane lei).


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “21.02.2011: Investitia in partid produce milionari

 1. Constantin Ciobanu

  Actiunea pentru Eliberarea Romaniei (A.E.R.) ‘O miscare de emancipare politica a constiintelor ar ridica voalul care acopera escrocheria politica. Restul ar fi macar istorie (un zvicnet de umanitate in cautare de sens)’: http://www.universulromanesc.com/ginta/forumdisplay.php?f=9
  Procesul comunismului si tranzitiei Intentat celor care au complotat contra intereselor României (1917-1944), (1944-1964), (1964-1989), valorificind prada şi evitind judecata (1989-astazi): http://www.universulromanesc.com/ginta/forumdisplay.php?f=624

  Detalii/metodologie: http://www.legiuneastraina.org

  Structurile politico-economice coagulate dupa decembrie 1989 s-au desfasurat conform unui plan de organizare in adincime, complex, ocupind spatiul politic, economic, financiar, prin trei mari ramificatii: FSN1(PD-L, ex : PD), FSN 2(ex: FDSN, PDSR, PSD) si ‘FSN-3’ (PNL).

  Sistemul perenizat (reasezat ciclic) se indreapta implacabil spre o perioada critica, ce-i poate fi fatala,…..vazut in prisma formelor ‘cameleonice’, este constituit din retele de influenta antagonice, ‘metamorfozate/emanate’ din cele trei componente majore: nomenclatura, securitatea, informatori, operatiunile de reasezare au fost coordonate (conspiratorii/consiliul de analiza – planificare), au adoptat noi metode de control/influenta/aservire, decentralizand activitatile in ‘grupuri specifice’, organizindu-le ‘indirect’ , intr-un sistem paralel cu aceiasi resursa umana (‘partide’, ‘ONG-uri’, ‘agentii’, ‘institutii’), pentru a controla sistemul/stat.

  Domnului Traian Basescu, Preşedintele Romaniei: http://www.universulromanesc.com/ginta/showthread.php?t=1184
  Detalii/metodologie: http://www.legiuneastraina.org

  Reply
 2. cornel

  1. Componenta donatii financiare catre partidele politice, este partea vizibila a aisbergului coruptiei generalizate, pe acest segment. Sume net superioare, sunt vehiculate obscur, de la soc. comerciale, catre decidenti politici, in folos si ptr. uz personal, prin metoda suveica. Sume de nivel net superior, sunt directionate catre obscure ong, care le ,,topesc,, in colaborarii/retributii/programe. Beneficiarii fiind apropiati/rude ale politicienilor. Ce cred ca scapa multora este ca partidul politic este vectorul de ,,propasire,, individuala,,. Asa cum este vizibil trecerea de la o doctrina de stg. la una de dr. nu este nici cea mai mica problema, ptr. un intreg ,,partid politic,,. Sa nu mai exemplificam cu basculariile individuale sau de grup. 2. Romania curata poate initia un proiect de lege, in timp util, pana in vara acestiu an, ptr. o reglementare a acestor donatii, cu clare delimitarii, suma max. pe pers. fizica/juridica, intervalul de timp. Ca sponsorii sa fie eliminati din cadrul licitatiilor publice, pare sa fie mai usor de eludat. Tot cu titlu personal, sugerez ca proiectul de lege, sa aiba suportul de aderenta a sprijinului prin e-mail. Cunoastem ca acesta forma, nu este inca in ro. recunoscuta ofical, dar trebuie/poate fi un inceput. Desigur se poate merge si in paralel cu semnatura, cnp etc. Toate cele de bine, cornel.

  .

  Reply
 3. Pingback: Trupa de șoc a lui Marcoci la Apele Române: Popescu, Ivanov, Berea, plus Agăleanu la Piatra Neamț - NEAMȚ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *