Metodele de fraudare sunt descrise pe larg în cadrul unui ghid de “proceduri antifraudă” care a fost distribuit către reprezentanţii PSD din secţiile de votare, cu scopul de a preîntâmpina posibile încercări ale adversarilor de fraudă la urne. Ghidul poate reprezenta însă şi un foarte bun material de inspiraţie pentru cei care ar dori să le puna in practica, scrie Cotidianul. Un sondaj realizat de CCSB arata ca 52% dintre romani se tem ca alegerile ar putea fi fraudate.
Activiştii PSD care vor participa direct la organizarea şi desfăşurarea votului de duminică au primit de la partid un Ghid practic de “proceduri antifraudă”. Documentul poartă subtitlul: “Posibile fraude la alegerile europarlamentare şi preîntâmpinarea lor”. Sunt enumerate nu mai puţin de 18 modalităţi prin care votul de duminică poate fi fraudat.
1. Metoda “Foto”. Intrarea în cabinele de vot cu aparate de fotografiat sau cu telefoane mobile cu cameră pentru fotografierea votului. O astfel de procedură – se explică în document – se aplică de către cei care vor să urmărească votul unor persoane cărora le-au promis bani sau alte foloase.
2. Metoda “Buletin fără ştampilă”.
Înmânarea unor buletine de vot ce nu au aplicată ştampila de control. Metoda se foloseşte în mod deosebit în secţiile unde se se cunoaşte că mulţi vor vota cu un alt candidat.
3. Metoda “Buletinul votat”. Înmânarea unor buletine de vot pe care a fost aplicat în prealabil ştampila “votat”. Motodă similară cu cea de mai sus.
4. Motoda “Tipografia”. Distribuirea unui număr mai mare de buletine de vot decât cel real. E vorba de tipărirea ilegală a unor buletine de vot care să ajungă în secţie prin intermediul unui membru al biroului.
5. Metoda “Suveica”. Se întâmplă atunci când un alegător intră în secţia de vot cu un buletin deja ştampilat şi iese afară cu cel primit pentru votare.
6. Metoda “Cămaşa albastră”. O persoană, recunoscută după un element de vestimentaţie, este angajată pentru a însoţi alegătorul în cabina de vot cu scopul supravegherii acestuia în timpul exercitării votului.
7. Metoda “Urna mobilă”. Atunci când urna mobilă, care se utilizează cu aprobarea preşedintelui de secţie, este folosită în exces, ca urmare a unor repetate solicitări în scris.
8. Metoda “Înghesuiala”. Aglomerarea intrării în secţie de către persoane pregătite în acest sens îngreunează intenţionat exprimarea votului de către cetăţeni. Metoda este folosită pentru obstrucţionarea votului în secţiile unde se ştie că un partid este favorit.
9. Metoda “Multiplu”. Membrii biroului pot înmâna unor alegători pe care îi ştiu mai multe buletine de vot, semnând pentru prezenţa altor persoane despre care se ştie că nu vor veni la vot.
10. Metoda “Dimineaţa”. Cu o jumătate de oră înainte de începerea votării, se introduc în urnă mai multe buletine de vot ştampilate “cum trebuie”. “În general, multiplu de 50” – se spune în documentul PSD, care averizează: “Apoi, pe parcursul zilei de vot, fraudatorii trebuie să semneze pe lista de vot persoane care nu vin la secţie.
11. Metoda “Fifty-fifty”. Buletinele nefolosite pot fi împărţite de reprezentanţii Biroului şi introduse în urnă. De obicei funcţionează în secţiile mici, unde nu sunt observatori.
12. Metoda “Şpaga”. Banii sunt daţi de obicei după prezentarea dovezii din care reiese felul în care au votat persoanele. De obicei, banii sau cadourile sunt oferite ca efect al altor metode de mai sus.
13. Metoda “PV”. Există posibilitatea ca preşedintele să deţină un formular de proces-verbal necompletat pe care să-l completeze şi să-l semneze în fals pe drumul de la secţie la BEC.
14. Metoda “Tricoul”. Purtarea de către membrii Biroului a unor materiale cu însemnele electorale.
15. Metoda “Autobuzul”. Deplasarea unor grupuri de turişti electorali cu autobuze sau alte mijloace de transport la secţii din mai multe localităţi.
16. Metoda “Uitucul”. Se întâmplă când membri Biroului uită să aplice ştampila de control pe buletinul celui care votează, dându-i astfel posibilitatea de a vota din nou.
17. Metoda “Distrugerea”. Dacă ştampilele cu “votat” rămân la discreţia membrilor biroului după încheierea votului şi desfacerea urnelor, este posibilă ştampilarea anumitor buletine, care ulterior vor fi anulate.
18. Metoda “Stalin”. Este posibil ca, într-o clipă de neatenţie de la numărarea voturilor, anumite buletine de vot să fie mutate dintr-un teanc într-altul.
Teama de frauda
Sondajul realizat de Compania de Cercetare Sociologică şi Branding (CCSB), comandat de Asociatia Pro Democratia (APD) arată că 52% dintre cei intervievaţi cred că în Romania se fraudează alegerile, în timp ce alţi 33% nu împărtăşesc această opinie.
Repondenti cred ca cele mai utilizate metodele de fraudare sunt:
– distributia de ajutoare prin intermediul primariei inaintea alegerilor” – 39%;
– cumparare directa de voturi” – 38%;
– turismul electoral (transportarea organizata a votantilor de catre candidati in alte localitati pentru a vota)” – 35%;
– schimbarea rezultatului votului in sectia de votare” – 31%.
In privinta metodelor de stopare a fraudelor, 81% considera ca cea mai eficienta ar fi sanctionarea dura, 75%-intarirea controlului autoritatilor, 50%- introducerea obligatorie a cartilor de alegator si 43%- introducerea votului obligatoriu.
Sondajul a fost realizat pe un esantion reprezentativ de 1.205 persoane, cu o marja de eroare de 2,2%, intre 24 si 27 mai 2009.