Mihai Goțiu

100.000 de semnături pentru salvarea Râului Alb din Parcul Dinozaurilor din Țara Hațegului. FOTO și VIDEO cu valea virgină unde drujbele au început distrugerea

Cazul microhidrocentralei (MHC) care ar urma să se construiască pe Râul Alb, aflat în Geoparcul Dinozaurilor din Țara Hațegului și, în același timp, într-un sit Natura 2000, nu este unul dintre marile tunuri date în România în ultimele decenii. Dar este un caz ilustrativ pentru modul în care viitorul țării e distrus bucățică cu bucățică, din cauza unor interese meschine, ignoranță, indolență, încălcarea flagrantă a normelor legale – de la cele privind consultarea publică până la prevederile de la nivel național și european privitoare la protecția mediului. Singurul motiv pentru care proiectul a ajuns într-o fază extrem de avansată (cu tăieri ilegale de copaci și la un pas dinamitarea malurilor unuia dintre ultimele râuri virgine din România) a fost ideea că, la cât s-a furat și se fură în țara asta, cine și-ar bate capul cu un astfel de proiect dintr-un sat oarecare de la poalele Retezatului? Demersurile începute de un biolog clujean, Călin Dejeu, anul trecut, și care a primit în acest an sprijinul ONG-urilor, pot stopa, în ceasul al 12-lea, distrugerea. După ce în luna martie România Curată a prezentat situația, numărul celor care le-au scris autorităților să se implice a crescut de la 1.400 la aproape 100.000. În loc să fie un nou caz dintr-o listă nesfârșită de proiecte abuzive are șansele să se transforme într-un exemplu despre cum li se poate pune punct.

***

Petiția internațională pentru salvarea unuia dintre ultimele râuri cu albie virgină din România, aflat în Geoparcul Dinozaurilor din Țara Hațegului, se apropie de 100.000 de semnături (o poți semna și tu, aici). Râul Alb, aflat, de asemenea, și într-un site Natura 2000, este amenințat de construirea unei microhidrocentrale. La sfârșitul săptămânii trecute, Coaliția Natura 2000 și WWF România au adresat o nouă petiție Corpului de Control al Ministerului Mediului, în care acuză încălcarea dispozițiilor legale privitoare la elaborarea Avizului de Mediu pentru microhidrocentrala în discuție. De asemenea, la Tribunalul de pe lângă Judecătoria Hațeg a fost depusă o plângere penală în care se acuză începutul defrișărilor ilegale pe albia Râului Alb, pentru lucrările la microhidrocentrală.

După un prim articol, publicat în luna martie a acestui an (citește aici), România Curată s-a deplasat la fața locului, unde a constatat că, într-adevăr, pe albia râului au început să fie tăiați copacii și că mulți alții fuseseră marcați pentru tăiere. Cu această ocazie s-a putut constata că pe albia superioară (unde se va construi barajul) zona era una virgină, fără vreun drum de acces și fără alte intervenții umane (cu excepția celor deja semnalate). După postarea pe Facebook a unor filmulețe și imagini din această vizită, localnicii ne-au semnalat că accesul în zonă a fost restricționat de către persoane angajate de firma care vrea să construiască microhidrocentrală, sub motivația că ar fi ”proprietate privată”.

Înregistrare VIDEO din timpul vizitei din 28 martie.

Geoparc Hateg : verde pentru distrugerea mediului protejat !Tara Hategului, te iubesc cu adevărat !! …nu ca alții…. doar din interes ! ….Doar uniti putem bloca acest proiect ! ,,Domnul Alexandru Andrasanu directorul Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului, respectiv Cristian Ciobanu, un fel de reprezentant al acestuia in teritoriu, ambii din Bucuresti, au dar avizul din partea Geoparcului pentru distrugerea uneia dintre cele mai frumoase lunci virgine din Romania, protejata in SIT Natura 2000 !

Posted by Andrioni Alin Constantin on 28 Martie 2015

***

Comuna Sălașul de Sus, sat Coroiești (jud. Hunedoara). Lucrări la amplasamentul uzinei electrice

uzina 1 uzina 2

Capăt de drum forestier. Locul unde se oprește ”civilizația”. Sau, mă rog, până unde se oprise până acum câteva luni

limitele civilizatiei

Mai departe, accesul e pe propriul risc…

albia raului locul de unde nu am mai putut trece mauluri abrupte pr propriul risc

Departe de ochii lumii, pe malurile Râului Alb a început tăierea copacilor (obiect al plângerii penale). Alți copaci au fost marcați pentru tăiere. E interesant că tăierile sunt sporadice, din loc în loc, ca și cum intenția e de a nu atrage atenția (tai azi unul de aici, mâine altul de mai sus și tot așa, până când scapi de toți copacii care te încurcă. Apoi poți trece și la dinamitarea malurilor, acolo unde ai nevoie).

copaci marcați pentru taiere primii copaci taiati 2 primii copaci taiati 3 primii copaci taiati 4 primii copaci taiati

Susținătorii proiectului spun că ei n-au văzut vidră pe Râul Alb. Biologul Călin Dejeu a găsit urmele lăsate de vidre. La fel și specii protejate de pești, ca zlăvoaca și chișcarul

excremente de vidra

zglavoaca 1

chiscar

În comuna vecină, Baru Mare, a fost construită deja o microhidorcentrală. Priviți debitul râului înainte de captare (prima fotografie), și după captare (a doua fotografie). Și imaginile sunt suprinse în sezonul în care apele râurilor de munte sunt mult mai mari, datorită topirii zăpezii și precipitațiilor. Autorul așa-zisei ”evaluări adecvate” susține că pe Râul Alb, între captare și uzina electrică n-ar fi afectat habitatul speciilor protejate… Să-l credem?

baru mare 1

baru mare 2

***

Ce reclamă Coaliția Natura 2000 și WWF:

 • Că pentru avizare, proiectul nu a fost supus procedurii de evaluare a impactului asupra mediului, ci s-a efectuat doar o ”evaluare adecvată”
 • Că au fost ignorate dispozițiile Directivei Cadru privind apa nr. 60/2000/EC și Legea Apelor nr. 107/1996, care obligă la protejarea corpurilor de râuri aflate sub incidența protecției comunitare prin evitarea unor proiecte de investiții de tipul MHC;
 • Ignorarea prevederilor privind eliberarea avizelor de mediu prevăzute în Strategia Energetică a României, în care e prevăzută interdicția expresă de avizarea a MHC în ”acele situri de interes comunitar (SIC) care au fost propuse pentru protejarea speciilor de pești, vidră, rac sau pentru habitate care sunt influențate; în cazul Râului Aln e vorba de mai multe specii de pești (zlăvoacă, chișcar și dunariță), de vidră și de rac de ponoare (acesta din urmă specie prioritară, protejată prin OUG nr. 57/2007 și Carta Rețelei Europene a Geoparcurilor);
 • Încălcarea regulilor privind consultările publice (în anul 2013, când a fost emis avizul nu au fost postate pe site-ul APM Hunedoara anunțul privind decizia de încadrare, nici decizia de încadrare, nici studiul de evaluare adecvată, realizat, de altfel, de o persoană fizică autorizată care nu are pregătire de specialitate (!).

”Proiectul presupune construirea unui drum de la zero și această lucrare implică afectarea gravă a albiei minore şi chiar dinamitări de versant. Avem de a face cu un abuz, prin activitățile de defrișare pentru scoaterea definitivă/temporară a terenului din fond forestier, care au început de câteva zile prin marcarea copacilor care urmează să fie tăiați și prin activitatile de îndiguire, desfasurate pentru un interes privat, fără a avea justificare legală în sensul dat de O.G. 57/2007 Art. 27 alin. (1) ”Scoaterea definitiva sau temporară din circuitul agricol sau silvic de terenuri de pe raza ariei naturale protejate, (…) se poate face numai pentru obiective care vizează asigurarea securităţii naţionale, asigurarea securităţii, sănătăţii oamenilor şi animalelor şi prevenirea catastrofelor naturale sau pentru obiectivele destinate cercetării ştiinţifice şi bunei administrări a ariei naturale protejate.””

Din petiția Coaliția Natura 2000 și WWF (o puteți citi integral aici, în format .pdf)

De ce este importantă valea Râului Alb (din petiția Coaliția Natura 2000 și WWF) 

Dincolo de problema unui precedent primejdios cauzat de ilegalitățile comise până acum, Râul Alb este un caz reprezentativ pentru situația întregii biodiversități pe care România încă o mai are și care constituie o bază pentru viitor. Valea Râului Alb constituie o „perlă ascunsă” din patrimoniul natural al ţării, fiind o zonă conservată până acum aproape perfect din punct de vedere geomorfologic şi hidromorfologic. De la izvoarele de la peste 2000 m  până la aprox. 780 m altitudine nu există niciun drum de acces, iar pe cursul de apă nu sunt balastiere sau regularizări şi nici măcar nu s-a făcut plutărit în trecut. Valea este importantă şi din punct de vedere ştiinţific şi ar trebui conservată ca etalon.

Un râu este un sistem viu, iar pe râurile de munte biodiversitatea este extrem de bogată. Pe Râul Alb, ca în multe râuri alpine, conviețuiesc microorganisme, alge, mușchi, spongieri, insecte și larve de insecte, pești și amfibieni și, foarte important, racul de ponoare, specie de interes european. Microhidrocentralele fragmentează habitatele râurilor, afectând o bogată fauna de nevertebrate acvatice precum și migrația peștilor pentru depunerea icrelor. Distrug și habitatele ripariene (de pe maluri), cum ar fi pădurile galerii de anin iubitoare de apă, de care depind specii de nevertebrate, animale și păsări. Pe unde se construiesc microhidrocentrale, apa cristalină a râurilor și pârâurilor de munte devine un amestec de noroi și piatră, în care orice formă de viață dispare. Ca rezultat al actului emis  de APM Hunedoara care permite efectuarea de activități restrictionate prin norme juridice imperative, se produc pagube iminente cu consecințe catastrofale, greu sau chiar imposibil de înlăturat atât pentru mediu cât și pentru flora și fauna zonei (integral aici).

SEMNEAZĂ ȘI TU (CLICK AICI) PETIȚIA PENTRU SALVAREA RÂULUI ALB! ȘI ROAGĂ-ȚI ȘI PRIETENII SĂ O FACĂ!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

33 thoughts on “100.000 de semnături pentru salvarea Râului Alb din Parcul Dinozaurilor din Țara Hațegului. FOTO și VIDEO cu valea virgină unde drujbele au început distrugerea

 1. Nicolae Dorobantu

  ” petiţia împotriva poluării cu formaldehidă, semnată de 6.000 de persoane şi transmisă preşedintelui Klaus Iohannis a rămas fără niciun răspuns.” (e vorba de poluarea kronospan)
  Si dupa episodul Holzindustrie Schweihofer sunteti convins ca am votat cu intelepciune?! Eu parca vad un alt Victor Ponta razgandit in privinta politicilor anti mafia corporatista!

  Reply
  • Mariana

   Si ce ne opreste sa ne stingem iarasi la Cotroceni sa strigam la fel ca la Basescu : Iesi afara javra ordianra” ? Trebuie sa-i semnalam cumva ca trebuie sa ne asculte pe noi , NU pe strainii care au interes sa ne distruga tara. Iohannis a vrut sa fi epreseditne, dar a intrat in colimatorul de amenintari ale fortelor straine. De aceia si-a permis FMI ul american sa vina in tara noastra si sa impuna mentinerea lui Coldea la sefia adjuncta a SRI.. Va reamintesc ca presedintii Ecuadorului sau a Panamei pentru ca au vrut sa imiedice pe americani sa exploateze resursele tarii i-au omorit prin accidente aviatice. Daca Iohannis nu o sa aibe prijinul nostru masiv, atunci o sa se conformeze cerintelor americane ( care deja au invadat tara cu logistica de razboi). Noi trebuie sa iesim masiv in strda sa cerem plecarea NATO din tara a biroului CIA , a renuntarii la FMI….Americanii trebuie sa inteleaga ca o mare populatie li se opune , altfel tra va fi distrusa : resurse naturale , economie lipsa de infrastructura….

   Reply
   • gogu

    „Si ce ne opreste sa ne stingem iarasi la Cotroceni sa strigam la fel ca la Basescu : Iesi afara javra ordianra” ? „”Daca Iohannis nu o sa aibe prijinul nostru masiv,”, Mda, intai il faci javra si apoi il sprijini?
    Ortografia n-o bagam in seama……

    Reply
    • Codru verde

     Gogule muta-te spre Palatul Victoria si spunei- javrei ordinare Ponta sa stearga putina.Cand o sa invatati dobitocilor ca toata distrugerea asta e in proportie de 80% vina guvernelor din ultimii 25 de ani si nu a presedintilor? Cand aveti de gand sa cititi o data Constitutia aia si sa nu mai latrati la luna? Ati ramas tot ca-n timpul dictaturii.Doar unul e de vina.Ceilalti sunt apa de roze.La coada cozii 90% din tara asta isi merita soarta.

     Reply
 2. PASCAU ALEXANDRU

  Am senzatia ca suntem legati de maini si de picioare de un mecanism ce s-a perfectionat in acesti ani de asa zisa democratie pentru ca si ultima faramitura curata si pura ce o mai putem pastra sa o distrugem pentru a nu lasa nimic bun urmasilor nostrii.
  Oare sa fie un bluestem pe natia noastra ?

  Reply
  • Mariana

   De ce ai capatat aceasta senzatie ? Ai iesit in strada alturi de mine, de vecinul tau, de ceilalati oameni pentru a protesta ? Hai sa protestam in fata MIn Mediului , al padurilor si apelor sa se stopeze definiticv cu aceste MCH-uri

   Reply
 3. gabriel

  Mâ gîndesc ce se poate întîmpla dacâ în loc de 100de mi de semnâturi ar eși în stradâ 100 de mii de bucureșteni cu flori sâ-i dea lu dom ponta și sâ-l roage sâ-și facâ afacerile acasâ la dumnealui .

  Reply
 4. Miron

  Dureros, revoltator….Si asta dureaza de ani multi nu numai de cand e guv. Ponta. Tocmai am vazut la emisiunea ,,In premiera” dum.seara crima asupra padurilor, Nu se mai tine cont de insemnatatea
  zonelor protejate. Intai le-au retrocedat, apoi se taie. De la ceva garda, Gabriel Paun a surprins masini cu lemne din Retezat, spre acele firme austriece, i-a oprit neavand autorizatie…l-au batut crunt apoi au trecut mai departe. Ne mandream cu zona Hateg, Retezat…. Ce a raspuns presedintele ?? Face vizite
  ,,de lucru” prin tarile europene in fiecare saptamana Vrea sa-si ,,recompenseze” votantii, zice ca vrea sa-i cunoasca. Dar tara asta vanduta cu bucata ???

  Reply
 5. Mariana

  Mihai Gotiu multumim ca ne-ai semnalat. Stingi semnaturi. Ce se poate face cu aceste semnaturi ? Concret !
  Putem mergem mai multi, 50 persoane, de ex, la acel „santier” pina iese scandal, sa impiedicam continuarea lucrarilor. Pentru ca raurile , muntii sunt ai/ale nostri/noastre, ale tuturor, si evident ni le luam inapoi. Scandalul va fi mediatizat. De Nasul TV si tot va fi difuzat pe un post tv, deci va afla lumea ca oamenii se opun,In felul asta ii mobilizam pe toti. Facem asta ?

  Reply
 6. ionita

  Terminati cu povestile despre parcul dinozaurilor !!!,tara asta nu mai evolueaza ???,
  Tot asa-i trag unii cu bazaconia despre „delta vacarestilor ” o goapa de gunoi de 25 de ani ,zoi si apa de ploaie strinsa care balteste de ani de zile,sursa de tintari si malarie,natura incearca sa acopere mizeriile bucurestenilor aruncate.
  O micro hidrocentrala pe raul alb ar opri viiturile,ar asigura un lac de citeva ha ,bun pentru sursa de apa potabila la primele localitati din zona,un loc pentru amenajari turistice,altfel v-a ramine un loc pustiu din care vor fura lemn derbedeii si mafiotii.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ ionita: ați fost pe Râul Alb? ați văzut cum arată o microhidrocentrală (pt. a putea spune că ”oprește viiturile” sau că ar putea fi ”sursă de apă potabilă”?) ; v-ați pus problema că lunca din aval de MHC (dintre MHC și uzină) va rămâne fără apă? că sătenii din zona s-ar putea să nu mai primească o parte din subvenții pt. că nu se mai respectă normele UE în baza cărora le primesc? v-ați pus problema că ăia care au făcut normele de protecția mediului s-ar putea să fie niște oameni care nu au făcut doar de ”dragul naturii”, ci pentru că distrugerea necontrolată a mediului are efecte negative și costuri pe termen mediu și lung care ar depăși cu mult toate beneficiile temporare?

   Reply
  • Calin

   @Ionita
   Eu nu cred ca n-ai cele cele mai vagi notiuni despre MHC-uri, cum pare sa reiasa din comentariul tau (MHC-urile nu au lac de acumulare, nu atenueaza viiturile, nu constituie sursa de apa si, mai ales, nu atrag turisti ci distrug total potentialul turistic al vailor). Esti categoric un postac sau membru al mafie MHC-urilor (o mafie foarte potenta financiar, pentru ca deja se imbogateste pe spatele nostru, prin certificate „verzi”). Incearca totusi sa nu mai fi orbit de bani si sa cauti in tine o urma de constiinta si sa-ti cauti ocupatii care sa nu distruga viitorul urmasilor nostri, care chiar n-au nicio vina. Si ei au dreptul sa mai vada o vale carpatina naturala.

   Reply
 7. Calin

  Acesta este doar un caz, cel mai grav dar doar un caz. Noi avem o problema gigantica de sistem, institutia numita Administratia Nationala Apele Romane. Aceasta institutie si-a conservat cel mai bine stilul comunist, dintre toate institutiile ramase dinainte de 89. Aceiasi ingineri fara cele mai vagi notiuni de ecologie, sau discipolii lor, „au grija” de ape. Nu a suferit nicio reforma, probabil a fost protejata de fostul angajat Iliescu. In schimb a suferit o anti-reforma, blindandu-se cu un strat grosolan de coruptie. Aceasta institutie este in total conflict de interese. Ei si administreaza apele si evalueaza calitatea ecologica. Deci ei isi dau lor insisi note si nu exista niciun for superior capabil sa-i verifice. Prin urmare Directiva Cadru privind Apele si Legea Apelor nu se aplica deloc. Legat de MHC-uri, ei si inchiriaza albiile si dau avize. Daca ar avea constiinta si nu ar da avize ar ramine fara niste sume enorme de bani, bani cu care fac ce vor, pentru ca sunt stat in stat. Isi pun ce salarii vor si dau cat vor la firmele capusa fata de care au obligatii dubioase, firme care efectueaza activitati de distrugere a raurilor. Ei administreaza un domeniu teoretic public dar care este de fapt domeniul lor feudal, pentru ca banii primiti de pe urma exploatarii raurilor nu merg la bugetul statului, cum ar fi normal.

  Reply
 8. Albert

  Am mai citit despre asta si pe romania libera si eu cam inteleg ca de fapt a pornit de la avizele pe care le-a dat chiar administratorul de la geoparcul dinozaurilor. Adica un fel de lupul paznic la oi. Petitia de la wwf spune ca ar trebui sa se schimbe legislatia, dar si asa, inteleg ca oamenii aia care au fost pusi acolo sa apere zona, care e parc natural, sunt tocmai cei care au dat primele avize. Pai atunci la ce bun sa se mai schimbe legislatia, daca oricum smecherilor nu le pasa si dau avize cum ii taie capul ??? Oare alora nu le bate nimeni obrazul? Nu ii ia nimeni la intrebari??? Nu le cere nimeni, doar un pic asa, demisia????

  Reply
 9. marius skolka

  Cei care se avanta sa exploateze tot ce pot exploata – de la plajele inca nepopulatepecare le-ar vrea acoperite cu parcari betonate si cu beach-baruri de la Vadu pala la Gura Portita si pana la cei care chinuie sa stoarca tot ce put din debitele paraielor montane pe baza unor debite calculate in anii ’70 – ar trebui sa se gandeasca de doua ori. Ceea ce intentioneaza nu e numai in flagranta contradictie cu legislatia de mediu dar practic distrug tot ce a mai ramas dintr-o natura pe care altfel o admira la Discovery sau National Geographic. Numai la ei prin apropiere nu vor sa vada astfel de peisaje, nu le place sa auda de arii protejate si in general pun OMUL in primul plan – exact lozincile de pe vremea comunismului. Pana la urma, omul nou exista: e cel care e interesat numai sa scoata un beneficiu, mai trisand, mai furand,mai inseland, mai taind un copac, mai mituind pe cine poate, si daca il prinzi cu mana in borcanul cu miere al legislatiei incalcate grosolan incepe sa se planga de boli, de familie, etc, etc……luand modele de la Nastase, Becali, Sova si altii asemenea care gandesc la fel.
  Inafara de crime impotriva umanitatii, ar trebui instituite crimele impotriva naturii. Omenirea se mai reface – adovedit-o nuodata; natura odata distrusa, are alte regului – de cele mai multe ori respunsabilii sunt eliminati din mediu de tot, iar istoria sta marturie despre civilizatii „neatente” cu mediul care au disparut de nici nu mai stim mare lucru despre ele.

  Reply
  • Marius

   Tot ce postati voi aici e f. adevarat, doar ca e prea visator in sperante si amatoricesc in nazuinte !! Lupta societatii Civile, ca sa fie de succes, si nu de prisos, trebuie profesio alizata oleaca… De ex. e aiurea speranta ca un meltean de speculant poluator parvenit ignorant cu mediu si semenii sai, sa-si schimbe atitudinea DECÂT DE TEAMA FAŢÃ DE AREST/ PEDEAPSA APLICARIi LEGII !! iar aplicarea ei este EXCLUSIV in mâna Poliţiei si Parchetelor , a caror sefi vor fi comici i efţi atâta vreme cât voi NU LE CEREŢI DEMISIA , respectiv DEMITEREA lor ! Deci degeaba protestati in alte locuri, ci doar la sediile acestora si cele ale parlamentarilor aflati la putere !! In toata Eufopa evoluata, frica fata de legea asprã e principalul motiv ce-i ţine pe „doritori” departe de borcanul de miere ! Nu civjlizaţia din educaţie ! Problema mare a RO e tocmai complicitatea Poliţiei si parchetelor locale, insa doar pina se cere in mod public capul sefilor ! Ca niciunul din ei nu se va sacrifica de dragul unui patron de MH, ci il va aresta daca a incalcat legea, chiar de ar fi chiar varu’su… Asadar, nu atat patronul corupt e vina (ca mereu vor aparea altii ticalosi), ci functionarul pus de societate sa o apere de hoţi si ti ãloşi, sa vegheze respectarea legilor !!

   Reply
 10. Calin

  Ministrul mediului refuza tacit sa opreasca acest proiect de distrugere, proiect care implica o adevarata colectie de infractiuni de mediu. Nu vrea sa tina cont de solicitarea a peste 100000 de oameni. Din 6 februarie a primit petitia si nu mai este mult pana sa se-mplineasca 3 luni! In acelasi interval, aceeasi doamna ministru si-a facut timp sa emita ordin de ministru pentru relocarea unui cuib de barza, la o cerere individuala. Cred ca este suficient ca sa ne putem inchipui cat de gigantica este masinatia politica din spate.

  Reply
 11. Lili

  Doresc protejarea frumusetilor acestei tari binecuvantate de Dumnezeu si pe care nu stim sa le administram !!

  Reply
 12. Laura Hotea-Fernezan

  Am semnat petitia, sustin cauza! Natura trebuie protejata, OPRITI toate actiunile de distrugere!

  Reply
  • liliana bucur

   mama natura trebuie sa fie respectata ,nu ma este nevoie si de alte distrugeri in tarisoara asta pentru buzunarele nu stiu carei minti malefice cariua nu-i place romania asa cum a creato DOMNUL

   Reply
 13. ana

  mama natura trebuie respectata!natura e cea mai mare bogatie a noastra!distrugem natura ne distrugem pe noi toti!

  Reply
 14. radu daniel

  Tara nimanui…. Fa ceva gresit si autoritatile se vor autosesiza …. In rest nu vad nu aud. Sa fim de ras!!!!!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *