Romania Curată

”Vrem acces liber în păduri!”. Petiție cu peste 17.000 de semnături după prima zi de la lansare

Peste 17.000 de cetățeni au semnat, în prima zi de la lansare, petiția ”Vrem acces liber în păduri”, inițiată de comunitatea Declic în colaborare cu Agent Green. Solicitarea vine în contextul consultărilor publice, din această săptămână, legate de proiectul legii Noului Cod Silvic și e o reacție la prevederea potrivit căreia proprietarilor de păduri (care reprezintă aproximativ jumătate din pădurile României) li s-ar acorda posibilitatea să le interzică, discreționar. cetățenilor accesul în pădurile proprii.

”România va avea un nou Cod Silvic până la sfârșitul acestui an. Dacă nu convingem autoritățile să schimbe actualul proiect, peste jumătate dintre pădurile României ar putea deveni inaccesibile publicului larg. Un articol toxic din textul proiectului spune că „Proprietarii de păduri private pot restricționa accesul pedestru prin afișarea în loc vizibil a acestor restricții”. Adică ne vor interzice să ne plimbăm în aceste păduri”, se arată în petiție.

La fel de grav, jurnaliștii sau activiștii de mediu care vor încerca să investigheze posibile tăieri ilegale nu vor mai putea intra în pădurile private. Vor deveni ei infractori pentru că încearcă să-și facă meseria, să salveze pădurea de cei ce vor să facă profit tăind ilegal copaci.

”În contextul schimbărilor climatice, a opri accesul oamenilor în pădure este un act criminal. Ne topim în orașe iar politicienii vor să ne interzică plimbarea în natură.

Acest articol din proiectul noului Cod Silvic servește doar intereselor proprietarilor de păduri care vor să le pună la pământ, fără ca publicul larg să vadă asta.

Semnează petiția acum, dacă nu ne mobilizăm sute de mii, din toamnă, o plimbare în pădure va deveni infracțiune”, se mai arată în petiția pe care o poți semna și tu, aici.

***

Citește și:

Nu blocați accesul jurnaliștilor și activiștilor în pădure! Apel SAR, în lupta cu Mafia Lemnului. Ce alte prevederi toxice cuprinde Noul Cod Silvic, lansat în consultare publică


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “”Vrem acces liber în păduri!”. Petiție cu peste 17.000 de semnături după prima zi de la lansare

  1. Lena

    Asta este adevărata victorie a comunismului: când slugile și odraslele lor au ajuns stăpâni și patroni, dar nu pot fi și nobili (ceea ce nici nu le trebuie). Apocalipsa începe cu ei.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *