Alina Mungiu-Pippidi

Votul naţional e contra “naţionaliştilor”  în alegerile astea

Există la ora asta suficiente dovezi adunate ca să putem spune că Rusia foloseşte mijloace necuvenite pentru a se amesteca în alegerile altor ţări şi a jucat decisiv în alegerile americane. Şi pot afirma că se amestecă şi la noi.

Amestecul în sine nu e nou, şi nu sunt singurii. Diplomaţii ţărilor interesate au întotdeauna favoriţi în alegeri, şi pentru oamenii politici nu e nepotrivit să ajute la campania electorală a unor camarazi ideologici peste frontiere, cum a făcut Renzi pentru Ponta, sau Joseph Daul pentru Maia Sandu.

Rusia a învăţat din intervenţiile noastre, dar ei acţionează mult mai insidios şi ilegal. CIA a terminat investigaţia prin care au concluzionat că ruşii au spart serverele Partidelor Democrat şi Republican cu ocazia convenţiilor şi au pasat Wikileaks ce putea fi compromiţător pentru Hillary. Nu atît conţinutul s-a dovedit problematic, cît timingul revelaţiilor în plină campanie. A jucat un rol important. Echipa lui Trump spune că e o prostie, dar nu e. Ruşii au fost amestecaţi în manipularea agendei şi în Brexit, şi în alte alegeri europene. Am ajuns să urmăresc zilnic  Russia Today şi trec doar cîteva zile pînă cînd temele de acolo- rasismul poliţiei americane, felul cum ţările scandinave intervin pentru a proteja copiii de abuzuri domestice, violurile făcute de refugiaţi în Germania, toate făcute inteligent, nu ca invenţii, ci ca propagandă umflată dincolo de orice proporţii şi preluată de postaci pe Facebook plătiţi în ţări prăpădite din Balcani, toate joacă un rol din ce în ce mai mare în modificarea agendelor electorale şi politice. Se adaugă şi sponsorizări directe acolo unde partide populiste precum cel al dnei Le Pen rămân fără resurse financiare.

În Europa de Est, Rusia a fost un mare sponsor toamna asta a propagandei anti Soros, sau mai exact, a etichetării tuturor celor din tabăra pro-europeană ca fiind Soros, deşi în ţări ca a noastră, unde acum cincprezece ani fundaţia Soros era singura care plătea biletul de avion al oricui era acceptat la studii în străinătate, cu consecinţa a mii de tineri care au primit un mic ajutor la startul lor în viaţă, azi nu mai există nici fundaţia Soros, şi nici bursieri aproape deloc. Fac excepţie cîţiva tineri din programe anti-discriminare, al căror potenţial diabolic este evident zero. Rusia a început, de altfel, prin a închide fundaţia Soros din Rusia, pentru ajutorul dat celor care încearcă să păstreze drepturile omului sub regimul lui Vladimir Putin. Ruşii, ca şi regimul militar din Egipt au adoptat legi prin care ONGurile nu mai pot primi finanţări din străinătate, deşi fundaţiile caritabile internaţionale sunt unica sursă de finanţare pentru societatea civilă din ţări sărace şi autoritare, dat fiind că oamenii de afaceri din aceste ţări se feresc să facă donaţii pentru drepturile omului sau alte cauze democratice care le-ar putea aduce necazuri cu cei puternici. Tăierea finanţării externe înseamnă astfel moartea societăţii civile în aceste ţări. În Bielorusia am prieteni care de ani de zile duc bani pentru ONGurile de acolo, ca să aibă să-şi plătească lumina şi tonnerul în portbagaj, peste frontiera lituaniană, riscîndu-şi libertatea. Noi am reuşit să scăpăm de Iliescu după trei mandate, dar ei îl au încă pe Lukaşenko după 25 de ani. Chiar şi în România finanţarea externă contează pentru ONGuri, programele norvegiene sau elveţiene fiind singura sursă pentru multe asociaţii locale, puţini dintre noi, şi doar cei exilaţi peste frontiere, avînd mijloace proprii.

Pe cine sprijină Rusia în actualele alegeri româneşti, dat fiind că partidele principale la noi au toate agende pro-NATO şi pro-UE? Pe cine promovează propaganda anti-Soros, evident, discursul naţionalist românesc fiind pe fond unul  antieuropean şi antiamerican.

Cine votează PRU, pe Sebastian Ghiţă, sau Alianţa Naţională, pe Marian Munteanu, face jocul Rusiei în aceste alegeri româneşti. PSD s-a despărţit în sfîrşit de Ninel Peia, care era capul de serie (unul fără cap, dar ce să îi faci) şi nu l-a mai pus pe liste. Trebuie să fii idiotul idioţilor ca să votezi asemenea „naţionalişti” care fac pe faţă jocul unei puteri străine, a cărei intervenţie se face prin hacking sau cumpărînd presa de vînzare.  Dacă primiţi SMS-uri care vă îndeamnă să votaţi cu oricare din cei de mai sus puteţi adăuga pe semnatar la lista celor stipendiaţi de ruşi. Nu Soros vrea ţara voastră, în care nu a cumpărat nici măcar un hotel sau vreo mină, deşi avea cu ce, ci Putin vrea să aibă o Europă slabă şi un Occident divizat şi discreditat, care să nu îi mai dea lui lecţii despre drepturile omului şi să poată el bombarda şcoli în Siria sau teroriza civili în Transnistria şi Cecenia nestingherit. Nu îi faceţi jocul. Votul cu adevărat naţional îi exclude pe naţionaliştii autoproclamaţi din alegerile astea.  Am pierdut Moldova anul ăsta, să păstrăm măcar România pentru Europa, pentru democraţie şi drepturile omului, că de pe reduta asta o să mai luptăm şi altă dată pentru Basarabia şi oricine din Est mai aderă la valorile noastre şi pe viitor. Nici un asemenea mizerabil nu trebuie să intre în Parlament.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

28 thoughts on “Votul naţional e contra “naţionaliştilor”  în alegerile astea

 1. Ionut

  Personal , nu sunt nici Pro Rusia dar nici Pro SUA , sunt un observator, deja resemnat , care observa ca INDIFERENT cine castiga in alegeri , uita, in secunda doi, de cei care ii aleg. E un adevar trist . Doresc totusi sa remarc ca nu e corect , deloc , articolul asta….Rusia e marele Bau-Bau..ca se amesteca ..etc. Foarte corect! Dar imi amintesc de razboialele din Irak, de „revolutiile arabe” pe acelea tot Rusia le-a initiat si sustinut? Problema araba ivita in urma valului de emigranti e una reala…la fel si comportamentul unora dintre ei…dar la fel de reala e si problema cetatenilor germani..englezi…francezi..etc. ” Cartierul nu mai este deja englezesc ” , ” Sharia de introdus imediat” , ” De ce emigrantii primesc ajutoare cat am eu pensie dupa 30 ani munca”? ..etc…Declaratii din ziare vestice cu problemele catateanului de rand….”Stiri umflate despre violuri”…cum naiba poti „umfla” asa stire? E ciudata afirmatia….Brexit-ul si Trump poate au fost ajutate de Rusia..dar cred ca si sa ii spui cetateanului ca e ” ignorant” , „nepregatit”, „necunoscator” si ca ar trebuie sa” nu se mai admita referendumuri” din aceste motive au dus si la aceaste situatii…la fel si PC dusa la extrem si economia in criza si multe altele….Trump a castigat fiindca a promis , pruntre altele, ca va schimba ceva…unele sunt absurde..dar altele nu chiar si americanii au reactionat la asta….observati zonele pe state si vedeti ca traditionalisti americani erau satui de un PC …pe care nu il resping dar pe care il invinuiesc ca le ia dreptul de a emite opinii cu privire la el. Sa nu mai vb de somaj si restul. Englezii au Brexit pentru ca in esenta vor sa hotarasca ei pentru ei..nu directivele UE. Observati ca Brexitul a trecut…si contrar opiniei initiale…deja au aprobat in Parlament un program pentru iesirea din UE…..Cat despre Soros….nu numai in Romania este aratat cu degetul..din Anglia pana in America si China toti spun ca se anesteca in ” facutul cartilor” .. pana si politicienii nostri au recunoscut public asta…..asa ca…

  Reply
  • MIB

   In „revolutiile arabe” Rusia a avut un rol important, dar bine ingropat in ceata istoriei, precum proverbialul magar. Revolutiile arabe au fost importiva unor dictaturi nationaliste de stanga. Oare cum or fi aparut acestea prin tot locul, si cine le-a sustinut financiar, logistic, comercial si militar? Probabil ca nu (numai) Cuba…

   Reply
 2. Alexandru C

  „…intelligence agencies do not have specific intelligence showing officials in the Kremlin “directing” the identified individuals to pass the Democratic emails to WikiLeaks, a second senior U.S. official said. Those actors, according to the official, were “one step” removed from the Russian government, rather than government employees.”

  Iata, deci, ce spune articolul pe care il citeaza (incomplet) toata lumea. Dumneavoastra aveti, insa, dovezi irefutabile, putem sa le vedem si noi?

  Reply
 3. Romana

  „Cine votează PRU, pe Sebastian Ghiţă, sau Alianţa Naţională, pe Marian Munteanu, face jocul Rusiei în aceste alegeri româneşti. PSD s-a despărţit în sfîrşit de Ninel Peia, care era capul de serie (unul fără cap, dar ce să îi faci) şi nu l-a mai pus pe liste. ”

  Sa intelegem ca e ok sa votam PSD ? cu alte cuvinte, problema PSD din pdv al nationalismului era acest Peia, fara acest domn PSD este OK ? Sunteti duplicitara, ati ramas, intrun fel, atasata acestui partid pentru motive pe care , probabil, numai dvs le stiti.

  M-as fi asteptat la un indemn la vot impotriva penalilor, de exemplu. PSD, chiar fara intentii nationaliste de cand , slava domnului s-a debarasat de acest domn Ninel, ramane acelasi devorator de legi, idei si tendinte anti coruptie.

  Cineva ca Tolo face mai mult pentru o Romanie mai Curata, dar cred ca se simte tot mai singur in casa RC. Trist.

  Si tot nu-mi vine sa cred. Chiar nu aveti alt mesaj inainte de ziua votului decat vot anti PRU ?

  Reply
 4. undas

  cand spui cititorului pe cine sa nu aleaga, ii spui de fapt pe cine sa aleaga. Si daca cititorul o sa-i aleaga pe ceilalti ( fac un exercitiu de gandire ), PSD -ul va ramane singur, iar coalitia PNL-USR-PMP-UDMR( dspre care nu sicem nimic, sa nu se supere nea Orban ), va castiga alegerile si vom avea un PM in persoana d-lui Ciolos, care-si cunoaste bine partitura. In rest, frumoasa si emotionanta pledoarie pro Soros si pro globalizare. Stau si ma intreb, oare Trump e de vina, ca planurile lui Soros &co au fost putin date peste cap, sau poate vocile antiglobalizare care se aud tot mai puternic, exact de unde nu te-ai astepta? Dar in Romania, ca sa zdrobim nationalismul feroce, am hotarat sa privatizam CEC-ul, ultimul bastion antiglobalizare romanesc etc. Multa sanatate, ca aveti nevoie…

  Reply
 5. Arion Iulian

  De 26 de ani votez, ca multi altii, pentru impartirea puterii intre diversele structuri de tip mafiot,
  care formeaza partidele parlamentare.
  Din toate partidele sunt indivizi anchetati pentru cat au praduit din venitul national.
  Ideea ca unii sunt tradatori, iar altii patrioti este irelevanta atata vreme cat sunt complet dezinteresati de motivarea muncii, formarea meseriasilor si a profesionistilor (licentiati ai invatamantului superior).
  Toti, absolut toti care se ocupa de invatamantul public, sustin ca scoala nu trebuie sa scoata meseriasi, nici profesionisti.
  Atunci care este diferenta intre candidatii diversele partide care vor sa ajunga in parlament?
  Din moment ce exista consens in impunerea si permanetizarea privilegiilor de casta, invatamant public fara un scop, sistemul medical folosit doar ca sursa de imbogatit pentru managerii numiti de guvern, a sustine ca unii sunt tradatori iar altii nu, este superficial.
  Eu o sa votez pentru ca nu cumva un martid sa aiba toata puterea.
  Adica fac ceea ce fac de 26 de ani.

  Reply
 6. Dumitru

  „Există la ora asta suficiente dovezi adunate ca să putem spune că Rusia foloseşte mijloace necuvenite pentru a se amesteca în alegerile altor ţări” Pai asta e evident, si asa a fost dintotdeauna. Pana si in ultimii ani ai lui Ceausescu Rusia avea greutate in politica romaneasca (intre altele, eu nu cred ca „Scrisoarea celor sase” a fost o simpla expresie de curaj si demnitate a semnatarilor). Pe de alta parte, stim acum ca si SUA si alti aliati europeni ne spioneaza la sange, iar parerea mea este ca UE si SUA isi cam baga coada in procesul nostru electoral, cel putin tot atat cat Rusia. E adevarat, SUA sunt mai departe si sunt coloana vertebrala a NATO (singurul organism care pare sa mai functioneze in sensul interesului nostru national). Insa strict din punctul de vedere al consolidarii unei constiinte democratice eu cred ca ambele influente (ruseasca si occidentala) au fost nocive.

  Reply
 7. Radu

  @Ramona. „ati ramas, intrun fel, atasata acestui partid”. Esti cumva spalata pe creier? Ce dusman mai mare au avut vreodata PSD decat pe dna Mungiu? Il bantuia pe Nastase si in somn, cat despre saracu Ponta ala credea propaganda basista si a ramas stana de piatra in toamna 2014 cand Alina i-a sarit in aparare lui iohannis. In rest postaci prorusi cat incap pe aici, ca sa ilustreze mai bine articolul…

  Reply
 8. Radu

  Vin cu dovezi, si incurajez si pe altii sa lupte cu propaganda sovietica pe aici, mai ales daca mdoeratorii sunt asa de generosi cu ea

  cum fundatia Soros e principala amenintare de securitate pentru Putin, vedeti aici

  http://www.cnbc.com/2015/11/30/russia-bans-george-soros-charity-as-security-threat.html
  cum campania antiSoros pe care o vedeti la noi e identic copiata din Rsia, vezi BBC aici
  http://www.bbc.co.uk/monitoring/soros-is-russian-tvs-new-bogeyman

  Reply
 9. Adrian

  Nimic despre chestii tehnice, cum ar fi dreptul de a vota pentru o singură Cameră. Sunt și eu curios câți alegători vor încerca această opțiune și , dintre aceia, câtora li se va refuza.

  Reply
 10. Sorin

  Romani nu sunt f destepti asta ca sa nu zic ca sunt prosti aici ma refer in general cei mai in varsta pentru care romaniatv si antena 3 sunt singurele posturi tv pe lume , acesti oameni nu sunt capabili marea majoritate sa inteleaga mizele alegerilor , personal cred ca cine se ocupa de siguranta nationala si nu ma refer doar la noi , orice tara trebuie sa elimine la timp din ecuatia alegerilor persoane care reprezinta si alte interese decat cele nationale , acum vedem in SUA ce inseamna inactiunea la timp , un asemenea individ trebuia oprit din timp la alegerile prezidentiale

  Reply
 11. marius

  CIA nu mai are nici un fel de credibilitate nicaieri, nici macar in America.
  Ce fac rusii se potriveste manusa cu unele scopuri obscure dar foarte puternice ale CIA spre exemplu Allepo, deci concluzia ca CIA si „rusii” sunt dusmani sincer nu o vad reala!

  In privinta mocirlei asa zis securist-politice din Romania, toti fara nici cea mai mica exceptie sunt niste farisei cu puternice motivatii si ordine impotriva romanilor!

  Reply
 12. Ionescu

  Rusia face toate astea pentru Soros este singur, de fapt greseala lui este ca e incojurat de oameni slabi. Putin stie ca toti sunt pe banii lui si el are bani, adica gaze, petrol, pentru toti. In lume este foame mare de detoate asa ca ii inneaca pe unii cu bani pe altii cu spionaj.

  Reply
 13. stan

  Un articol de campanie, evident! Dar si un articol de albire a celor care, de ani de zile, sunt finantati de diverse „societati deschise”. D-na, pericolul pe termen mediu o fi Putin. Poate. Dar de un an de zile tara este condusa din afara, prin intermediul unor persoane incompetente, a unor politruci de duzina care isi spun tehnocrati. Si asta e un fapt aflat in desfasurare, nu o amenintare geopolitica.
  Nationalismul la noi e doar de fatada, nu are consistenta, nici aderenti si nici lideri. Nu mai aruncati fumigene.
  O discutie pe tema globalizarii tembele, a cresterii controlului serviciilor asupra cetateanului, a minciunilor legate de „schimbarile climatice provocate de om” ar fi mult mai utila. La fel cum mult mai mult ma intereseaza Romania Prospera, Romania Libera (evident, nu ma refer la fituica cu acelasi nume), decat Romania Curata.

  Reply
 14. Alex

  Enigmele lui Calin
  1. – Revolutia din 1989 l-a prins, alaturi de bunul sau prieten Patriciu, pe aeroportul din Sofia. Se intorceau dintr-o calatorie in tari din Orientul Mijlociu cand s-a inchis spatiul aerian al Romaniei. Surpriza este ca de la aeroport au fost luati de masina ambasadorului URSS la Sofia !
  2. – Alaturi de Patriciu a rupt PNL infiintand PNL-AT ce se opunea apartenentei PNL in CDR. De mentionat ca in 1996, cand era evident ca CDR va castiga alegerile, au fost infiintate la ordin mai multe partide mici cu rolul de a rupe din voturile conventiei si de a impiedica CDR sa obtina un scor prea mare. Printre ele PAC, PNL-AT, PNT, PNC (cu semn electoral crucea – ce blasfemie). Surpriza a fost ca la formarea guvernului CDR-PD pe postul de ministru al economiei a aparut Calin ce avea misiunea sa-i dea Petromidia lui Patriciu.
  3. – In 2004 dupa ce s-a facut rocada Basescu-Stolojan la presedintie, respectiv prim-ministru ( rocada necesara pentru ca toate sondajele aratau ca Stolojan nu avea nici o sansa sa-l invinga pe Nastase ) surpriza continua si Calin ajunge prim-ministru si preia si presedentia PNL ! Misiunea lui era sa acopere urmele lui Patriciu ( a se vedea episodul cu biletelul roz trimis lui Basescu ). Iar guvernarea a facut-o de fapt cu sprijinul PSD.
  4. – In 2016 PSD are nevoie sa rupa voturi de la electoratul de dreapta si ii infiinteaza partid lui Calin. La Neamt un deputat PNL, seful liberalilor cand Calin era prim-ministru, il suna si spune ca vrea sa vina alaturi de el in ALDE iar Calin ii promite postul de vicepresedinte judetean. Surpriza, deputatul nu este primit in ALDE de presedintele filialei judetene, un fost membru PSD la hanul caruia se fac jocurile in PSD si care inainte de ’89 a fost instructor la CC al UTC ! Si la Bacau un primar PSD din zona petroliera a primit ordin si a trecut cu toti consilierii intai la PC iar apoi la ALDE. Aceeasi oameni au candidat ( si au fost alesi !!!) pe aceleasi functii in trei mandate consecutive la trei partide diferite, dar daca asta a fost ordinul ce sa faca si ei ? Asa ca ce sa faca si bietul Calin joaca si el cum i se canta !
  5. -Dupa decesul lui Patriciu (mort din aceleasi motive ca alte personaje importante printre care Radu Timofte si Culita Tarata) familia nu a mostenit decat un miliard din cele doua cu cat vanduse Rompetrolul. Ghici in contul cui si in ce paradis fiscal se ascunde celalalt miliard ? Acum stiti si de ce se lupta Calin din rasputeri cu justitia asta care se ia de politicieni pe cand ei nu trebuie sa raspunda decat politic in fata electoratului care i-a ales !

  Reply
 15. George

  Dar amestecul autoritar al occidentului e bun?cand ne trateaza ca pe un pasalac? Dar contractele fara executie gen bechtel sunt bune? Sa imi fie cu pardon, dar de multi ani incoace occidentul ne exploateaza la sange, nu rusii. Ati devenit un site mccarthist, care vede rusi peste tot.

  Reply
 16. Vasi

  In Caras-Severin, zilele trecute, au aparut in presa discutile dintre membrii PSD (inclusiv candidatul de pe pozitia 1 la Senat) legate de pregatirea campaniei. Se puncta acolo ca trebuie postat de pe cat mai multe conturi false. Cati din comentatorii de mai sus sunt de fapt membrii de partid? Un partid gen PRU care intretine minciuni grosolane legate de Colectiv si Soros, poate omori prin postaci orice articol din presa. Si PRU are cel mai mare interes sa distruga acest articol.
  Doamna Mungiu, eu as analiza comparativ rolul Romania Curata in alegerile din 2014 si in alegerile de acum. Unde s-a produs schimbarea?

  Reply
  • Dumitru

   „…au aparut in presa discutile dintre membrii PSD … legate de pregatirea campaniei.” Din pacate, nu locuiesc in Caras Severin. Daca as fi facut-o, sigur votam cu PSD daca aflam de chestia asta din presa. Pentru ca inseamna ca intr-adevar sistemul securist e impotriva PSD acolo in judet, si ca ii urmareste cu tehnica din dotare. Iar asta e inadmisibil.

   Reply
 17. Adrian

  @Vasi. Incerc eu sa iti raspund. Sistemul de vot pe care multi din diaspora nu pot vota azi, ca si absenta a doua tururi de scrutin la locale au fost patronate de Iohannis, cel sprijinit de Romania Curata in 2014. Tot el e patronul USR de ultima generatie- si-a pus azi pe Facebook pe fata un carton facut de acelasi designer ca ala cu Ai cu cine… Ar fi anormal ca Romania curata, dupa ce KJ ne-a tepuit pe toti sa sustina a doua oara pe oameni care nu se tin de cuvant, numai pentru ca sunt antiPSD.. si care au fost cam nescrupulosi in felul cum au aliniat USR la PNL dupa ce au zis pe dos…Ca sa nu mai vorbesc ca Iohannis e ala care a reusit sa intlneasca cu societatea civila dupa Colectiv dupa ce securistii lui au taiat de pe lista pe Mihai Gotiu, adica exact societatea civila care il sustinuse la alegeri si a ales asa, pe aia cuminti si care nu zic nu sau sunt selectati de-a dreptul de servicii.
  Problema e ca noi nu avem primaries, ca in Franta, candidatul antiPSD ne e bagat pe gat, se dovedeste a avea sase case, din care doua nu ale lui, si a fi in pat cu serviciile si suntem obligati sa-l sustinem. Iaca la francezi ca Sarkozy a pierdut, la fel Juppe, care era creditat pe locul 1 si lumea a ales contracandidatul, dupa aceea ai de ced sa il sustii, ca l-ai ales tu, nu s-a decis la la masa verde. Astia au grija sa ne selecteze ereu alegerea ca sa nu mai avem ce alege.

  Reply
 18. NC

  Cred că nici articolul și nici comentariile nu vor schimba nimic în rezultatul alegerilor dacă vor rămâne postate doar aici. Cititorii RC oricum nu ar fi votat cu partidele naționaliste și sunt alergici la propaganda pro-rusă iar cei care ar vota aceste partide nu frecventează din principiu acest website (cu excepția postacilor de serviciu plătiți să reacționeze de partidele nominalizate în articol).

  Reply
  • GetBeGet

   Partiduletele nationaliste din Romania sunt niste incropiri de moment. Nationalismul romanesc mocneste, dar inca nu este parguit. Liderii nationalisti nu au forma si nici continut. Batranii nationalisti de sorginte legionara au disparut, legionarismul a devenit pagina de istorie interbelica, iar nationalismul romanesc a esuat si s-a estompat in activitati criminale si antinationale. Reactivarea nationalismului in timpul lui Ceausescu a fost folositor unui regim care isi pierduse directia, regim creiat dinspre Moscova si pus sub controlul unui partid antiromanesc, anti Romania Mare, anti aspiratiilor nationale ale romanilor. In anii de acum, nationalismul renaste in Europa intreaga, nu este abuna, dar nici derapajul globalist nu este de bun augur pentru popoarele europene. Partiduletele nationaliste ce se vantura acum sunt stimulate de nationalismele occidentale, mai ales de cel francez si de cel german. Ar putea deveni o forta de luat in seama, doar daca se unesc intr-un singur partid, isi compun o doctrina nationalista moderna, isi cultiva liderii, si stabilesc limite ferme de prudenta pentru a nu aluneca spre sovinism si rasism. Deocamdata trebuie sa astepte ce se intampla in principalele tari europene. In Rusia nu cred ca este vorba de nationalism, acolo renaste imperialismul rusesc si aripa sa militarista, care a invatat sa foloseasca metodele politico-imperialiste ale americanilor. UE, este vulnerabila si in fata americanilor si a Rusiei iar interesele Germaniei inclina balanta spre Rusia, este ca o masina care semnalizeaza spre vest dar intoarce spre est. Rusii spera sa domine Germania oferindu-i la discretie resursele mult dorite si sa-i absoarba tehnologiile, iar nemtii spera sa penetreze Rusia si sa o germanizeze, un nou „drangh am Osten” modern, fara o politica violenta, care i-ar putea fi fatala ( ca la incercarile trecute ). Tinerii politicieni romani trebuie sa se elibereze de naivitatea ce ii copleseste in prezent si sa se pregateasca pentru marea politica la care va fi fortata sa participe tara noastra si poporul roman. Nationalizmul va fi necesar, dar nu va fi solutia viitorului, totusi romanilor le trebuie mai multa vana pentru a supravietui tuturor incercarilor. Despre m-dam Mungiu nu este nevoie decat sa o priviti si sa o lasati sa-si turuie convingerile, daca cumva nu sunt decat niste vorbe ale momentului. Singura ei valoare consta in faptul ca este evreica, dupa ceeace a scris la moartea lui George Pruteanu se pare ca este o sionista, daca se poate numi asa o nationalista evreica. Orice evreu de bun simt nu va zgandari niciodata sentimentele poporului in mijlocul caruia traieste. Aceasta doamna a facut-o in mod repetat. Exista o rezonanta intre ea si miscarea lui Sorosh, dar si un interes. Imi aduc aminte un cuplet, de pe timpuri, de la „unda vesela”: „Interesul poarta fesul, e proverbul musulman. / Fesul, da, dar interesul este pur american”.

   Reply
 19. laur22

  Nu-i destul sa te vopsesti in verde ca lumea sa te si creada Roman Verde.

  Au aflat-o pe pielea lor si Marian Munteanu si Ghitza la portitza.

  Da asta nu insemna ca data viitoare situatzia nu se poate inversa.

  PS nici Voiculesecu n-a reusit sa intre-n parlement doar pe baza de televiziune si slava domnului ca a tot incercat.

  Deci pare-se ca nu-i destul sa ai control editorial asupra unui post TV de real impact media ca fii si votat

  Si Antenele si Romanai TV sunt lideri de audientza.
  Si cu toate asta niciodata poprul n-a vota in mod semniifcativ cu ele.

  Poate ca si de aia Russia Today nu candideaza nicodata in mod direct in alegeri.
  Vorba poemului lui Ion Barbu o fi mai drepta calea asta ocolita.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *