Lucian Davidescu

Vine războiul nuclear?

Putin, la fel ca și toți președinții ruși dinaintea lui, nu a ezitat niciodată să-și vânture arsenalul nuclear.

Uneori s-a ajuns aproape de amenințări iminente – în politică poartă termenul eufemistic de „brinksmanship”, în științele militare de „deterrence”. Ambele raționalizează în cele din urmă ideea că un război nuclear nu se poate întâmpla, teorie confirmată în practică de faptul că… nu s-a întâmplat până acum.

Însă toate țin cont de contextul secolului XX, al războiului rece, al unei lumi care arăta cu totul altfel decât cea de azi. Nu s-a mai deranjat nimeni să studieze aceste dinamici într-o lume interconectată instantaneu dar cu simțul critic atrofiat, moleșită de bunăstare și de obișnuința că orice conflict se poate rezolva din vorbe, informatizată până la punctul pentru care orice problemă e la un click distanță de soluție.

Ce e altfel în cazul particular de acum? În primul rând tonul lui Putin, care pare psihotic și aproape misticoid.

Primul lucru de notat e că nu a făcut-o abia ieri ci încă de la începerea invaziei, când a trecut aproape neobservat: „Pentru oricine ar lua în considerare posibilitatea de a interveni din exterior: dacă o veți face, vă veți confrunta cu consecințe mai mari decât oricare altele cu care v-ați confruntat în istorie. Toate deciziile relevante au fost luate. Sper să mă auziți”.

În al doilea rând, faptul că lucruri care păreau de neimaginat abia recent și care nu au vreo explicație rațională cunoscută — iată că se întâmplă.

Deci avem o situație, cum o gestionăm, la ce să ne așteptăm, ce poate să meargă bine, ce poate să meargă prost. Se pot scrie sute de pagini, nu e vreme pentru asta – pe scurt pe puncte:


Trădarea

Putin este nebun DAR îl va opri cineva înainte să fie prea târziu… Cam asta pare să fie teoria deznodământului din Ucraina. Dar sigur pare un „plan” bun? Că poporul, prin generalii și oligarhii lui, îi va veni de hac fizic sau politic unuia care este nepotul bucătarului lui Lenin și al lui Stalin? Da, sunt șanse bune să se întâmple, cam așa cum și la ruleta rusească sunt șanse bune să supraviețuiești.


Frica

Rușilor le este frică, până la nivel de miniștri, generali și șefi ai spionilor, am văzut cu toții. Întrebarea: le este frică de Putin că le dă ceiuț? Sau le este frică de consecințele propriilor fapte? Sigur, e un război pe care „rușii” nu îl vor. Dar cine vrea războiul, vreodată, în afară de o elită economică și militară? Iar toate semnele arată că în elita asta există destui care spun că este o „cauză justă”, indiferent de consecințe. Atenție, nu trebuie să fie cu adevărat, e de ajuns ca ei să creadă asta, așa a fost cu toate războaiele.


Furia

O întreagă lume este furioasă față pe un singur om mai mult decât de la Hitler încoace. Și care e pasul următor? Ce se întâmplă dacă se întâmplă vreun atac cu arme chimice, care să producă orori de neimaginat, așa cum s-a întâmplat în Siria lui Assad? Cum îl mai pedepsești pe unul împotriva căruia spui că ai luat toate măsurile?


Duplicitatea

Și mai tot așa, cum exact îl pedepsești după ce ai încercat să-ți protejezi până la meschinărie propria economie iar gazul curge încă nestingherit pe sub Ucraina? Deci i-ai dat „maximum de sancțiuni” dar te bucuri că l-ai păcălit cumva iar fraierul încă îți dă gaz? Și ce faci dacă se dovedește că ai intrat într-o capcană de șoareci iar el îl oprește? Rabzi și înghiți umilința? Dai înapoi? Sau cauți să ripostezi cumva. Sigur, nu știm, vom vedea atunci, nu-i așa? Adică spațiu liber pentru și mai multe decizii emoționale dar iraționale. Adică erorile de judecată, care au început deja. Așadar…


Erorile

Una este a regimului din Ucraina, care ar fi distribuit niște zeci de mii de arme către populație (Doamne-ajută să fie fake-news!) Își imaginează cineva că asta poate să aibă vreo relevanță militară în teren? Că niște civili care pun mâna pentru prima dată pe o armă pot face pagube unui adversar antrenat în proporție mai mare de 1 la 10? Că ar urma altceva decât o baie de sânge sinistră și complet inutilă? Militarii și politicienii foarte bine când luptă, dar civilii înarmați nu sunt altceva decât scuturi umane.

Alta este a țărilor care au trimis arme în Ucraina (asta este confirmată oficial). Carburantul și muniția pot fi absolut bine-venite, dar arme? De ce n-ai trimis până acum, să apuce barem soldații să învețe să le folosească. Acum ele trebuie să vină cu personal și instructori care oricând pot deveni ținte. Ce faci atunci când un convoi dintr-o țară NATO este lovit de aviația rusă, cum ripostezi?
Penrtu că în final va conta un singur lucru…


Determinarea

Amenințarea nucleară are în practică diverse trepte de escaladare, nu înseamnă automat că zboară toate rachetele între continente iar a doua zi nu mai există nimic. Ce ești pregătit să faci în cazul că începe să fie pusă în practică?

Un exemplu: Putin amenință că va lovi nuclear interceptoarele anti-rachetă din România și Polonia și dă ultimatum de 24 de ore pentru evacuarea populației din zonă. Ești pregătit să gestionezi consecințele? Și ce faci apoi dacă de fapt nu lovește? Sau dacă lovește cu arme convenționale? Sau dacă lovește cu cea mai mică pocnitoare atomică pe care o găsește? Ești gata să ripostezi în fiecare dintre scenarii? Cum?

Pentru că dacă nu știi foarte clar cum și ești condus doar de emoții, atunci vei reacționa în felul care va face ca toată lumea așa cum o știm noi să dispară.

Sigur, va fi fost vina lui Putin, deci putem sta liniștiți: un eșec + o scuză bună = un succes!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

8 thoughts on “Vine războiul nuclear?

 1. Melos Negros

  Felicitări pentru cel mai bun articol în chestie. Dupe umila mea părere, dacă se va ajunge la confruntarea nucleară (și se va ajunge 100% dacă forțele NATO de pe granițele Rusiei nu se retrag), cea mai probabilă desfășurare va avea loc dupe schema bine-cunoscută a ruletei rusești: o bombă eu, una tu…
  Până ce unul va ceda și va accepta condițiile celuilalt. Iar acela nu poate fi decât Licuriciul, dat fiind că Putin nu are cum (pentru c-ar pierde totul)…

  Reply
 2. pawn

  nu vad calculul din partea rusilor, asta e ingrijorator. bine, occidentalii, adica noi, suntem stupefiati, reactionam…ma rog, ce altceva sa zici cand vezi un oras european superb, cum e kievul (care ar putea fi si bucurestiul, praga, parisul sau amsterdamul) pe cale sa fie facut tandari?
  sanctiunile…parca au esuat si acum 81 de ani, cand au impins (ba chiar determinat, spun istoricii) un regim cu convingeri la fel de radicale (dar parca mai putin umoral) sa atace la pearl harbor.
  revenind la calculul rusilor, care e planu’?? sa ataci o tara fix de 40 de ori mai mare ca suprafata si populatie decat cecenia, unde ti-ai rupt dintii in 2 razboaie groaznice, timp de 30 de ani, ca sa ce??? sa o ocupi? sa o faci bucati si sa-i pui pe fuga toata populatia pentru a nu mai fi folosita de nimeni daca tu nu o poti controla?
  tocmai perspectiva asta irationala te pune pe ganduri.

  Reply
  • vlad

   calcul cred ca a fost pana la invazie. Putin probabil crezand ca US va fi in final un „actor rational”(ca sa folosim limba de lemn). Si ignorand faptul ca situatia politica din US nu le permite asta.

   Na, gandire de dictator/tzar – el n’are probleme cu „opozitia”. Politica interna in Rusia e o chestie destul de vaga(ca sa folosim un eufemism :))). Omu’ si’a numarat focoasele, i’a dat cu plus. Si’a facut socoteala ca americanii vor ajunge la aceiasi concluzie. Pan’la urma, „cat de greu e sa numeri dom’le?” si’a zis rusu’.

   la fel, Germania. Rusu’ a calculat ca or sa’l sustina. Na, asa ar fi fost logic, geopolitic vorbind. N’a fost asa. Deci, rusu’ e’n chiloti si incoltit. Ceva mai rau de atat nici ca se poate.

   intr’un final, ca sa’l parafrazez pe Maersheimer – Putin e om de secolul 19. Si trebuie sa inteleaga „logica”(sau lipsa ei) politicienilor de secol 21.

   post invazie… ambele variante sunt destul de sinistre. Ori Putin le va folosi. Ori Putin #2(evident, va mai exista un alt Putin – in Rusia sau aiurea), studiind istoria lu’ Putin #1, va ajunge la concluzia(logica) ca ar fi bine sa le foloseasca din prima.

   Pentru ca nu cred c’a existat vreun plan serios de invazie. Sau de follow up.

   Autorul cam are dreptate: „Ambele raționalizează în cele din urmă ideea că un război nuclear nu se poate întâmpla, teorie confirmată în practică de faptul că… nu s-a întâmplat până acum.”. Si exact faptul ca nu s’a intamplat pana acum il face din ce in ce mai probabil.

   acu’ 30-40 de ani, toate lumea avea bine bagat in cap ca nu te joci cu asta. Acu’… toata lumea’i flower power. Punem scut in .ro si eventual il mutam in Ucraina mai incolo. Ca „dreptul international”. Problema e ca nu cred ca dreptul international va intercepta prea multe rachete in caz de ceva. Nici ca ne va salva planeta in caz de nuclear winter.

   Reply
 3. Mița complotista

  Putin este foarte apropiat de lubavici, iar această ramură a iudaismului ortodox are ca doctrină centrală grăbirea venirii lui Mesia, ceea ce presupune, suferință, moarte, teroare. Nașterea se face în suferință.
  Unul dintre oamenii apropiați de Putin se numește Abramovici. Trump este și el legat, prin ginere (Jared) și nu numai de lubavici.
  Când nu mai înțelegeți nimic, poate ar fi mai bine să mai citim.
  By the way, în doctrina lubavicilor, creștin = nazist. Și-ați văzut ce-a pățit patriarhul ortodox al Rusiei – a fost înjosit și obligat să mintă.
  Poate-am luat-o pe ulei, dar e mai bine decât s-o luăm pe uraniu.

  „…evreii din Rusia și cei din Ucraina sunt în război. Elitele evreiești din Ucraina, susținute de Occident se află în război cu elitele evreiești din Rusia care-l susțin pe Putin.” (The Times of Israel, 05.04.2014 – mai verificați și voi!)

  Nu sugerez că Putin e controlat (pentru că-i incontrolabil), dar o anumită proximitate și anumite frecventări pot produce anumite manipulări…

  De ce credeți c-a fost invitat Abramovici (dealtfel băiat de lume) la negocieri? Eu bănuiesc că pentru negoieri :)))) E mai bine să împarți tortul decât să-l arunci în aer.

  https://www.politico.com/magazine/story/2017/04/the-happy-go-lucky-jewish-group-that-connects-trump-and-putin-215007/

  Reply
 4. Melos Negros

  Domnilor, dați-mi voie să vă propun o cu totul altă perspectivă a așa-zisei nebunii a lui Putin de a ataca din senin o țară nevinovată ca Ucraina adjudecată de Rotschild și făcută teren de experimente de Licurici: dacă nu știați, „nebunul” de Putin are treabă printre altele cu cele 12 laboratoare de cercetare a armelor biologice,ascunse de americani în bazele lor militare secrete de acolo, laboratoare ce fac parte dintr-o rețea de 50 de asemenea baze de cercetare, cu care Pentagonul a-nconjurat Rusia, China și Iranul:
  https://vidulsiganditul.com/2020/03/17/preziceri-armele-biogenetice-ale-pentagonului-si-bioinginerie-asupra-virusurilor/

  Reply
 5. KilloTzara

  Nici nu-i trebuie BOMBA de moment ce poate exploda subit Tiribomba KozloduJ – ne scapa si de olteni, cu ocazia asta.
  (desertul oltenesc numai bun de poligon e)
  Amenintarea a fost facuta si LUI madam Alina si tuturor celor care indraznesc sa ajute UCRAINA, cu de toate – doar n-o sa faca acum CTRL si discriminare intre sange si chilotzi, arme letale, albe sau aeroNave de lupta/ razboi.
  Stati DEOPARTE!
  …ca sa nu vina peste tine, in particular, si sa Feri in LATURI.
  NU va BAGATI!
  (acuma, ca-si bate nevasta, ori fratiorul…
  a intervenit cineva cand v-ati omorat tzaranii cu ocazia castigarii indep de stat a Bullgariei?
  o sa intervina cineva daca incep detzinutzii din Tzinutu si de pe nu stiu ce tampoane sa traga in voi si armata voastra hoatza si fara CAP care defileaza pe Kisselev?

  Reply
 6. Victor

  un razboi nuclear ar rezolva foarte multe probleme din prabusirea schemei Ponzi financiare a entitatilor wells fargo si rotschild plus ceilalti maimutoi financiari jp morgan, bofa, etc.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *