Alina Mungiu-Pippidi

Cum cîștigăm războiul cu rușii: generalii plagiatori în linia întîi

Să recapitulăm: am ajuns țintă a Rusiei, care refuzase în 1989 să intre peste noi chiar cînd îi pofteau generalul Gușe și președintele Iliescu, pentru că ne-am băgat în linia întîi să adăpostim noi baza de rachete dirijată contra lor, iar acuma strigăm să vină francezii și americanii să ne apere, că suntem expuși.

Așa e, suntem expuși, dar pînă să ne apere de ruși, francezii și americanii ar fi trebuit să ne apere de noi înșine ceva mai bine. Cîteva exemple:

Unu, floarea armatei noastre NATO, în frunte cu toți generalii foști miniștri ai apărării și Internelor sunt niște impostori academici, care au fraudat ca să își ia doctorate. Am putea să ne legănăm în iluzia că cineva copiază la teză unde nu sunt decît niște fraze de legat cap la cap, dar în schimb știe să facă traiectorii de rachete și algoritmuri evoluate, dar e cam greu de crezut. Napoleon Bonaparte a fost premiant la matematică înainte să fie general, consul și împărat, și scria o constituție pe noapte (are multe la activ, cea mai notabilă fiind a Elveției moderne). Copiatorii nu sunt buni la nici o materie, și gîndul că ei conduc în timpuri grele e cu totul neliniștitor. Zic să-i punem în linia întîi dacă vine vreo bătălie, ca să ne arate că greșim și sunt capabili să ne apere.

Doi, or fi și oameni capabili în armată, dar e clar că nu au loc de impostori, asta e definiția societății românești, grîul nu se poate ridica la suprafață de răul neghinei, iar asta nu au făcut-o rușii, că nu rușii au pus în legile noastre stimulentele prin care sari peste examene ca să ajungi general, sau medic primar, sau avocat atunci cînd ai doctoratul, nici nu au creat ei școli doctorale în academiile de poliție, armată sau SRI. Și deci nu ei fac să avem o țară în care cei capabili iau ordine de la impostori, chiar în cele mei grele situații. Ci toată ofițerimea ascunsă sau năimiții lor care tac mîlc pe tema asta prin talk-showurile TV, protejînd pe premierul Ciucă din fals patriotism, cînd existența lui și a anturajului sub-calitativ al președintelui Iohannis sunt vulnerabilități majore pentru orice țară. Dar, să ne consolăm, la ruși e la fel, plouă cu titluri academice false, deși Putin a dat ordin să se eradicheze corupția din educație situația e cam ca la noi, se dau diplome false și la fabrica de MIG-uri (pun cazul la clasa mea de corupție în educație în fiecare an, e savuros).

Trei, cine o fi de vină că atît liberalizarea energiei, cît și corecția ei se dovedesc a fi o succesiune de prostii fără margini, din greșeală în greșeală, că sute de mii de pensii se cer recalculate din prostia celor care nu au fost în stare să le calculeze din prima, că legile noastre sunt așa de stupide că necesită imediat corecții, care au la rîndul lor greșeli? Nici criticii nu sunt mai buni ca guvernanții, sau nu ar urla toată presa despre PNRR, cînd la fonduri europene mult mai mari și fără condiții deloc, nu imposibile ca la PNRR, suntem în coada absorbției, fără să se preocupe nimeni, tot din lipsă de viziune, planificare, competență elementară?

Patru, cumpără rușii pe liderii sindicali din educație sau transporturi care și-au găsit momentul să ceară pentru salarii bani despre care știu că nu există, nedînd doi bani pe compatrioți sau pe țară? În general, de ce e nevoie să ne cumpere rușii cînd avem milioane de bărbați al căror patriotism nu a mers pînă la a-și face un vaccin inofensiv și care sunt disperați că nu mai pot intra la mall, ce fel de armată ar face asta în caz de vreo mobilizare, ăștia își vor risca viața să apere neamul?

Cinci, aruncați o privire pe tabelul de mai jos să vedeți că nu mai e nevoie de vreun război, peste o sută de mii de români au murit deja în ultimii doi ani care nu trebuiau să moară, suntem nu doar în topul mondial la morți la milionul de locuitori, dar campioni la morți de COVID subdeclarate (raportul cifrelor dintre coloana unu de cifre și coloana doi), Doamne ferește de vreo agresiune pe bune, că nici de ascuns cadavre nu suntem buni. Rușii sunt de vină, ei ne-au adus aici, sau mai degrabă am ajuns aici că semănăm cu rușii (numai ei ne întrec la morți subdeclarate), noi și alte națiuni ortodoxe, că suntem șapte la număr în acest top zece al rușinii și al morții, cu bulgarii și rușii în frunte? Nu o exista vreo legătură între lipsa de educație și prostia care au devenit identitare la națiunea noastră ortodoxă (în memorabilul citat din Dana Budeanu, românii nu au nevoie să se vaccineze că sunt vaccinați cu creștinismul) și morțile de COVID? Or fi trolli ai lui Putin care dezinformează în mediile sociale despre vaccin, e posibil, dar tot ei dezinformează și în Rusia, care stă la fel de rău ca noi? Sau dincolo de dușmănia noastră, avem o patologie comună? Nu sunt fan al nici unei religii și le respect pe toate, dar ca om de știință vă spun că șansele ca să fie o întîmplare ca în topul morții planetare să conducă țările ortodoxe sunt minime. Asocierea e semnificativă, și nu, nu ne-a dat Dumnezeul ortodox vreo genă slabă la COVID, să nu dăm vina pe el. E ceva ce facem, nu ceva ce suntem, dar tare ne place să pretindem, mai ales cînd facem cele mai mari idioțenii, că asta face parte din natura și din cultura noastră.

Sursa: Tracking covid-19 excess deaths across countries | The Economist

Nu face parte, e doar un eșec al generației de azi, și nu doar a celor care conduc, și dacă nu ne asociem să începem o vindecare de undeva nu e nevoie de ruși ca să lichideze cu națiunea noastră. Aș paria chiar, fiind ei bolnavi cu aceeași patologie, deși mult mai mulți ca noi, că nu ne vor supraviețui multă vreme.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

42 thoughts on “Cum cîștigăm războiul cu rușii: generalii plagiatori în linia întîi

 1. Dumitru

  Asta-i paradoxul pro-vaccinistilor. Cat timp o tin cu propaganda pura, inca mai merge. Dar cum incearca sa publice cifre, cum devine evident ca e ceva „fishy”. De exemplu, Peru si Lituania sunt tari care nu sunt ortodoxe, vaccinare >60%, si totusi excess deaths mai multe decat saraca Romanie cu ai ei 40% de vaccinati. Mai aproape de noi, nici Polonia, Slovacia si nici Cehia nu erau ortodoxe ultima data cand am verificat.

  Asa ca nu inteleg ce vrea sa ne spuna AMP. Vrea cumva sa ascunda „the outliers” in niste statistici ? Pai atunci trebuia sa faca precum guvernele, si sa dea numai datele agregate (medii). Altfel, se mai gandeste si omul la ipoteze alternative, cum ar fi ca statisticile astea mai masoara si calitatea sistemului de sanatate, si inegalitatea din societate, si sanatatea oamenilor (mai ales a celor in varsta). Ca in Romania, cum iesi din Bucuresti, esti in autarhie medicala, ca de-aia se fac reclame la medicamente cam si la mancare si bere.

  Dar ce sa mai spun de alegerea esantionului. Acum o luna si ceva ii atrageam deja atentia lui AMP ca mortalitatea COVID in Germania si in Franta e mai mare decat in RO (raportat la populatie). De vreo saptamana nu mai e cazul pentru DE, dar ramane adevarat pentru FR. Totusi, dat fiind ca FR (si probabil DE) sunt vaccinate la 80%, e o rusine pentru alegerile politice vacciniste, care par dintr-o data nu foarte bine gandite.

  Si poate se mai gandesc oamenii ca poate vaccinarea tuturor „seniorilor” si a persoanelor fragile (e.g. grasi) ar fi fost alegerea rationala, in loc sa fortezi copiii si tinerii sanatosi sa o faca. Dar uite ca se mai gasesc unii sa fie „smug” pe tema asta. Tare !

  Reply
  • Adi

   Intelectul construieste paradoxuri atunci cand manipuleaza sau din neputinta de a analiza/expune o problema.Intelectul construieste paradoxuri din comoditate, lene, incompetenta sau manipulatoriu. Intelectul construieste paradoxul atunci cand nu poate sau nu vrea sa atinga adevarul prin analiza temeinica. Paradoxul este o piedica spre aflarea adevarului, nu un adevar. Paradoxul este precum aruncarea in aer al unui pod, peste care gandirea trebuie sa treaca pentru a intelege mai indeaproape: problema. Sa ii transmiteti si domnului Andrei Plesu :) hai sa vedem ce zicea Emil Cioran despre paradox (ideea primordiala a problematicii paradoxului mi a venit de la el. si am inceput sa dezvolt si va nenorocesc intelectual)
   Ce spunea Cioran despre paradox? Citez aproximativ „in paradox, ratiunea si a deschis granitele si nu mai poate sa opreasca navala erorilor palpitante, a erorilor care svacnesc”. Alta: „Paradoxul este un stranutat al spiritului”. Alta „teologii sunt paraziti ai paradoxului”.
   Despre vaccinisti si antivaccinisti: este o antiteza simulata. Daca nu sunteti din gasca contra, inseamna ca sunteti doar un naiv. Daca sunteti din gasca contra, inseamna ca nu aveti morala, la fel ca ceilalti care mizeaza doar pe vaccin.

   Reply
 2. Jean

  Delicat de tras concluzii despre relația dintre ortodoxie și situația noastră! Sare părintele-eseist Nicula-Gură de Aur și așează un panseu pansator peste rană!

  Câteva lucruri sunt clare:
  Ortodoxia precede comunismul.
  Ortodoxia conviețuiește cu comunismul, la fel cum a făcut-o și cu islamul turcesc.
  Ortodoxia succede comunismului.
  Comunismul (așa cum a fost el la noi) pregătește terenul pentru ortodoxie.
  În concluzie: ortodoxul e gata să moară (doar dacă nu reușește să-și obțină scutire medicală la timp) pentru Dumnezeu (și pământ), papistașul e gata să moară și pentru adevăr (și pentru aur), pocăitul e gata să moară pentru bani (și Dumnezeu, la limită). (Și musulmanul e gata să moară cu toți de gât și cu centura de explozibil la brâu.)

  De ce să ne batem cu rușii? Că doar nu ei ne fac 7 lei litrul de motorină, 6 lei euro și 0,10 pensii medii metrul cub de gaz!!! Ați auzit de vreo doctrină dughinistă a depopulării? Sau a Marii Înlocuiri? Vor rușii să ne vaccineze anual?
  Mai bine nu ne batem cu nimeni, punem capul în pământ și înălțăm o rugăciune fierbinte frecând pe șets biletul de loto de icoană. Dac-am ales noi președinte neamț, credeți că ne-a fi greu să alegem unul ortodox? La urma urmei, tot cu gaz rusesc ne încălzim, că trece prin Germania sau nu!

  Reply
  • Inca unu al dreacu

   La matale in curte nea Jane n-ai decat sa comentezi ce poftesti, dar aici e spatiu public si rasimul e mult mai rau decat exhibitionism libidinos (si ortodox). In Romania sunt vreo 40 de culte recunscute si deplin integrate in sistemul socio-cultural. Prin diversitate suntem europeni si daca o sansa pentru viitor nu vine din diversitatea asta atunci nu va veni niciodata de nicaieri.
   Rasismul nu e doar dovada extrem de jenanta a lipsei de educatie si de neuroni ci mai e si condamnat lege.

   Jenant (si periculos) e si pentru autoare ca a publicat comentariul fara cenzura si fara o replica promta …

   Reply
   • Jean jenat de jenanți

    Rasim sau rasism sau rasism provenit de la Mama Rasia?
    Nici neuronii prea mulți nu fac bine dacă sunt sinapsați aiurea, vorba populară.
    Dacă suntem europeni doar prin diversitate, atunci e vai de capul nostru fiindcă sunt țări cum ar fi Vietnamul care sunt mult mai diverse!
    Pentru autoare nu e nimic jenant: autoarea răspunde pentru cee ce scrie dânsa. Comentacii răspund (toți suntem urmăriți, dacă nu știați de băieți plătiți cu de la 4000 de euro/lună în sus!) pentru ceea ce scrie fiecare. Mai mult, când unul al dreaq ca dumneata, care comentează de parcă a venit de pe site-ul Gazetei Sporturilor, provoacă, îi ajută (îi ajuți) pe băieții urmăritori dacă primește (primești) răspuns la golănie prin aceea că confirmi IP-ul emițător.
    Culmea acuzației aiurea-n tramvai de rasism e că sunt cam țîgan, popularmente vorbind.

    Reply
 3. Gabriel Rădeanu

  Din nou folosiți sintagma „decese în exces!” fără a relativa suficient în raport cu contextul general!
  Este normal să constatăm consecințe „nefaste” datorate unor soluții sociale inedite care au afectat fundamental relații sociale normale care pentru cei vulnerabili pot fi „vitale”!
  V-am mai spus și vă repet că viețile oamenilor „sub asistență” sunt extrem de sensibile la factori minimi perturbatori,ceea ce înseamnă „dezastru” în condițiile de izolare presupuse de pandemie.
  Dumneavoastră considerați că suportul vital al acestor năpăstuiți a fost asigurat corespunzător în condițiile pandemiei!Eu consider că au fost primii abandonați,suferind de foame, sete și neîngrijire …care le-a precipitat „finalul”.
  Asta este realitatea tragică și lamentabilă a pandemiei.Minimul de socializare care le prelungea viața (conform studiilor și cercetărilor confirmate) a fost „suspendat” oficial.
  „A la guerre comme a la guerre”!… adică în numele războiului împotriva pandemiei,am înregistrat un număr record de victime colaterale!
  Și dacă tot vorbim de „războaie”,cine și cu ce ocazie a declarat război României?

  Reply
 4. Tudor

  @ Dumitru- Lituania ace cea mai mare proprotie de ortodocsi dintre baltice (rusii de acolo), la fel Kazakstan, care e pe locul 10. Peru si Mexic sunt doua tari catolice, dar ce explica situatia lor e informalitate, care foarte mare (70% in Peru vulnerable workers), pur si simplu au sisteme de sanatate cu foarte putine persoane subscrise, a fost o mare victorie ca au introdus niste ID-uri acum vreo citiva ani, dar nu toate lumea are.. De asta morti in exces, ca nu au inregistrat ca lumea nici populatia. Vaccinul nu l-am pus deloc in ecuatie, ca mortile in exces nu sunt despre vaccin, ci despre capacitatea de a raporta corect ce morti ai de fapt. Si cind vezi ca la noi e dublu si pe romani ii doare fix undeva e cam de speriat. mai e umana o asemenea populatie, lasa crestina, ca la asta am avut totdeauna indoieli?

  Reply
 5. Ivan Torbeinga

  Prima fraza nu-i place – e revoltatoare!
  …unde e solidaritatea ortodoxa?
  Nu se poate asa ceva!

  Deci, ortodocsii alaturi de catolicii de prin colonii si ateii din cehia conduc in topul rusinii planetare.
  (normal!
  conform datelor pe care le am, cei care au obtinut titlul de DOCTOR in academiile ALEA, nu mai trebuie sa dea examenul necesar pentru a fi propusi sa devina GENERALI – preshu doar semneaza, dupa ce ai luat examenul, destul de greu, din cate am inteles, care vine dupa o intrea ga CA RIERA mi li tara, si ai fost propus/ ai fost PROPUS deoarece esti DOCTOR si cel putin Locotenent-Colonel avansabil urgent la COLONEL activ, nu in retragere.
  Cine te Propune deci e la fel de important ca cel care-ti inmaneaza titlul de DOCTOR – presu doar semneaza…
  ca Primaru!
  Rezulta ca intreaga conducere a armatei „romane” NATO e in mod CLAR incapabila sa faca fata situatiilor pe care e menita sa le gestioneze, din cauza incompetentei, furtului, nemeritului, incapacitatii si lipsei de inteligenta a banditilor care s-au tras unul pe altul acolo ca oltenii in frunte cu generalul sef actual de Mare Stat Major General. Aceasta e in in mod clar un act de mare tradare, fiind vorba despre o sabotare fatisa a statului si aliantelor din care statul face parte, daca nu chiar a partenerilor strategici care au asteptari NORMALE de la noi.

  Reply
 6. ionas

  In tarile predominant crestin ortodoxe totdeauna biserica autocefala a fost partenera si uneori instrumentul puterii politice, cu toate privilegiile aferente.

  Prin tarile ortodoxe ( multe foste provincii otomane) nu au trecut renasterea, reforma , iluminismul si in final modernitatea asa ca nu avem cine stie ce pretentii de la aceasta biserica, care a incremenit prin anii 1100 AD in comparatie cu biserica catolica sau mai tarziu cea protestanta .

  In parte suntem constienti ca nu ducem lipsa de impostura, incompetenta, ignoranta pe scara larga , reforme .
  Avem de asemenea datorita politicilor proaste din ultimii 6-7 ani o economie gata sa isi dea duhul.

  De abia asteptam sa ne soseasca militari americani si francezi pe care sa-i folosim ca scut uman in cazul putin probabil ca Rusia ar fi interesata de Romania.

  Reply
 7. John

  Doamnă doctor încă n ați înțeles ca certificatul verde n a salvat nici o viață ?.Ma asteptam la mai mult de la dvs. Faceți ce faceți și vă întoarceți la același subiect ridicol: Certificatul verde salvează națiunea. Până și copii au inteles

  Reply
 8. Make

  Tabelul are coloana privind decese in exces la 100 k de locuitori foarte irelevanta.
  Dupa cum se vede, Albania, Bolivia, Africa de Sud sunt cu mult peste tari mai instarite din lista.
  Practic, in tari in care mori de tanar, decesele in exces sunt minimale si deci vei fi in coada listei.
  Am o alta interpretare privind decesele in exces in tarile Est Europene. In aceste tari s-a obtinut o crestere a varstei, a sperantei de viata, DAR DOAR DATORITA MEDICAMENTELOR PERFORMANTE care se iau in AMBULATORIU. Nu spitalele salveaza vieti, sunt multe in Romania in care mori cu infectii suplimentare sau din malpraxis. Ei bine, cand apare o pandemie care forteaza oamenii sa se adreseze spitalului (si nu ambulatoriului), atunci decesele in exces reapar brutal pentru ca sistemul sanitar nu face fata.
  De aceea tari din Vest nu apar in aceasta lista. Sistemele lor medicale au facut fata mai bine.

  Metrica de decese in exces merita studiata dar doar cea a grupei de 65+. Si nu raportata la 100 k de locuitori ci la media de decese anterioara.

  Norvegia, una dintre cele mai bogate tari din lume, vaccinata foarte mult:
  Excess deaths 65+ from 20w13 to 21w6 46 wks: 182 decese in exces fata de 2015-2019 si 2571 persoane spitalizate de Covid
  Excess deaths 65+ from 21w27 to now 24 wks: 2188 decese in exces fata de 2015-2019 si 2548 persoane spitalizate de Covid. …. Eficienta vaccinari minuscula sau chiar mai rau.

  Danemarca, vaccinata foarte mult, la grupa 65+ peste 99%:
  Excess deaths 65+ from 20w9 to 21w8 52 wks: 2183 decese in exces fata de 2015-2019 si 84924 de zile-persoane spitalizare de Covid (nu doar persoane, ci zile-persoane)
  Excess deaths 65+ from 21w20 to 21w52 33 wks: 3625 decese in exces fata de 2015-2019 si 43910 zile-persoane spitalizate de Covid. …. Eficienta vaccinari minuscula sau chiar mai rau. Valul de infectari a fost
  de 2,5 ori mai mare decat in tot anul 2020 si primul trimestru din 2021.

  Olanda, vaccinata foarte mult, mai ales la grupa vulnerabila.
  Excess deaths 65+ from 20w11 to 21w7 49 wks: 22534 decese in exces fata de 2015-2019.
  Excess deaths 65+ from 21w12 to 22w1 42 wks: 14308 decese in exces fata de 2015-2019.
  Olanda a terminat acest val 5-6 al pandemiei iar rezultatele sunt mediocre. Eficienta vaccinarii masive pentru a preveni decesele categoriei vulnerabile a fost in jurul a 35%. Atat. Doar atat. Ceva au facut oarecum diferit olandezii, fie in 2020 cand au gresit prea mult, fie in 2021 cand olandezii s-au ferit mai bine in mod individual. Ca de vaccinat, si danezii s-au vaccinat si cam degeaba.

  Reply
  • sextus pompeius

   pro.sta.che, In Danemarca au murit 0.2% din cei infectati (cam toti nevaccinati), in Romania au murit 2.9% din cei infectati… Asta iti spune ca vaccinul merge foarte bine… La numere nu are rost sa ne uitam ca ne ingrozim…

   Reply
   • Make

    pro.st.extus, Danemarca a facut 119 milioane de teste paana acum, Romania doar 19. Ceea ce inseamna ca Romania a descoperit mult, mult mai putini dintre cei infectati. Voci oficiale spun doar unul din sase. Daca ar fi asa, in Romania ar fi murit 0.4x% dintre cei infectati. Iar mortalitatea dubla o poti pune pe seama lipsei tratamentelor si a starii sistemului de sanatate.
    Cifrele pe care le invarti tu nu sunt stiintifice. Daca vrei sa compari mere cu mere, se compara aceeasi societate, aceeasi cetateni, inainte si dupa. Vaccinul merge extrem de prost.

    Reply
 9. Ciobanul Bucur

  Mi se sparie gandul citind cele de mai sus. Iar consideratiile despre ortodoxia noastra le consider a fi de mare curaj si bine ar fi sa fie tratate pe larg intr-un articol dedicat. BOR a fost si este o frana puternica in evolutia noastra.

  Reply
 10. Catalin

  Ne putem lipsi de obsesia maniacala pentru vaccinare.

  Vaccinarea, asa cum a fost conceputa si condusa, este un esec pentru aproape toate tarile „bogate” si este o rusine ca s-a putut intampla asa ceva in secolul XXI. Ne plangem ca exista proasta organizare, incompetenta si rea vointa la noi? E suficient sa privim spre vest. Mortalitate in exces? A existat intotdeauna in Romania, pana acum doi ani erau cauze cardiovasculare, acum se numesc covid iar peste vreo cativa ani se vor chema altfel.

  Chestia cu doctoratele militare este o gigantica vulnerabilitate pentru securitatea nationala: e suficient sa faci lista, sa studiezi traseul si vezi relativ usor cine e butonat si de catre cine. Nu isi au rostul, trebuie desfiintate, tezele sustinute reevaluate in mediul academic civil si validate sau nu.

  Nu mai putem de grija Ucrainei, a Rusiei si mai stiu eu cui in timp ce, la 18 ani de la intrarea in NATO si 15 ani de la cea in UE nu avem legaturi prin autostrazi intre provincii(dar avem jasper care parca se ocupa de organizarea parandaratului) , chestiune care, asa cum bine subliniaza articolul, nu are legatura cu rusii si pare sa nu fi fost sesizata nici de marii sau micii nostri aliati/prieteni, strategici sau nu, asa cum nu au sesizat nici duhoarea doctoratelor „partenerului” lor. Rusinos pentru nivelul de civilizatie pe care pretind ca il au, mai ales in conditiile in care nu se jeneaza sa te faca la portofel, direct sau prin interpusi(am indoieli ca ceva s-a schimbat semnificativ la ei de la plimbarea cu caleasca prin Londra).

  Putem sa ne injuram cat vrem intre noi dar ar trebui sa ne gandim daca nu cumva am idealizat prea mult UE, o forma de organizare mai mult decat benefica pentru noi si continentul pe care ne aflam dar care acum pare a fi condusa de samsari, demagogi si talhari imbracati si mirosind frumos la reuniunile gruparilor infractionale la care sunt afiliati.

  Reply
 11. Munteanu

  Romania este aparata de tratatul de la Luck incheiat intre Dimitrie Cantemir shi Petru cel Mare care garanta frontiera Romano-Rusa pe fluviul Nistru. Nzishtii U-Krainieni au ucis deja Romani shi continua sa ucida Romani shi alte minoritatzi din U-Kraina. Un Roman Bucovinean s-a refugiat in R. Moldova dar nazishtii U-Krainieni au venit dupa el acolo shi l-au ucis. Daca s-ar fi realizat UNIREA armata Romana l-ar fi putut apara ca R. Moldova n-are armata shi nazishtii U-Krainieni stiu asta shi ucid. Daca shi Bucovina s-ar UNI cu Romania cum ar fi normal acel patriot Roman nu ar fi fost nevoit sa fuga in R. Moldova de nazishtii U-Krainieni. Dupa UNIRE Ruthenii din Bucovina vor deveni minoritate respectata a Romaniei Mari asha cum sunt Rushii Lipoveni acum.

  Reply
 12. Dica

  Unu: Bonaparte n-a castigat (usor de verificat, intrebati-i pe rusi).

  Doi: Nu rusii ne-au facut corupti si impostori, dar faptul ca si la ei sunt corupti si impostori (si in mai toata Europa de Est pe care au ocupat-o 45 de ani) sugereaza ca si-au implementat valorile si rezulatele inca se vad si astazi. Deci putem argumenta ca de la ei ni se trage, si cancerul pe care ni l-au lasat e dificil de eradicat. Si n-o sa fie mai usor daca revenim in poala lor.

  Trei: vezi Doi.

  Patru: vezi Trei.

  Cinci: puteti blama ortodoxia, dar vedeti Patru.

  Alte argumente impotriva blamarii rusilor pentru toate relele noastre de astazi?

  Reply
 13. Laur22

  corect : ” nu e nevoie de ruși ca să lichideze națiunea noastră. ”

  ați reușit-o voi deja.
  ați pus-o voi deja pe șinele ce o duc direct spre abator.
  Ah și încă ceva . Dacă este să existe vre-o speranță și vre-o nădejde, aceasta nu poate exista în absența vostră a celor ce au adus Romania aici.

  Tot în voi ne este nădejdea atâta doar că nu doar în voi.
  „Voi” trebuie să vă faceți mea cupla, să înțelegeți unde aț-i gresit și să vă faceți un implant de credibilitate.
  De ce voi ? Pentru ca voi ați mai greșit odată și s-ar putea să fiți mai precauți de aici înainte.

  PPS doi ani de zile ați tăiat în mod practic accesul la sistemul sanitar pentru toată patologia non covid și vă minunați ca aveți excess mortality hahaha.
  In tzarile in care sistemul medical nu a colapsat gen Ungaria excess mortality e aproape egal lui COVID mortality în tzarile cu sistem medical putred Albania gen sistem medical care se tzine in „spit & grit” ….. se întâmplă mult msi rău decat ce s-a întâmplat și în România ori Lituania.

  Cât despre „cine o fi de vină că atît liberalizarea energiei, cît și corecția ei se dovedesc a fi o succesiune de prostii fără margini, din greșeală în greșeală, ” ?
  Vred ca tot ăia care au conceput reformarea prin lichidare a economiei Românești ca de la aceiași scoală de gandire se revendica respectivii.
  Aceiași scoală de gandire același rezultate concrete, atâta doar că mult mai rapid.

  Deci ca să mă repet : țara noi ne-am lichidat-o , dacă o vrem inapoi tot noi trebuie trebuii să ne-o refacem.
  Bild back better baby.

  Reply
 14. Nila

  Acum ceva ani aparea gluma asta cu arabi din care pare derivat si articolul dvs.

  „Zalutam cu rezbekt, Jefu.
  Aderizat la Romania cu bomba la valiza ascuns, tregut fara broblem control la aerobort. Pastrat dolar american blestemat, bentru construit aigea bomba, dat jumadate la taxi, jumate furat tigan din buzunar. Indalnit frate Ahmed, batron magazin, ajudat la mine. Discutat cu el la cafenea plan bomba, consumat egler broaspat, intoxicat cu zalmonel, noi ajuns la sbital, doctor roman durut la c_r, noi luat c_r fok. Jefu, gu bomba praf antrax nu putut facut la Romania, cineva furat antrax, deci ingercat plan bomba cu bum-bum… !
  Mutat apartament frate Ahmed, adus mult frumos aminde de tara mia, fara apa la robinet, geamm sparte ca la Beirut, tigle kazut cap cind vind bate.
  Urmarit PROTV emiziune explozia camion azotat, facut frica la mine. Astia romani are tupeu nu gluma ! Urgent trebuie recrutat, jefu ! Bomba cu azotat mare efect aveam… Inderesat pilotat avion bentru lovit gladire la roman. Vazut delevizor, aparat zbor MIG brabusit singur in ogor la taran, plus taran roman stricat singur gladire, adormit beat , tigara abrinsa, murit soacra, facut chef mare la ei…
  Draga Jefu, gineva furat la mine gas pastrat bentru bus la bomba, iar azeara, gind iesit cumbarat baclava, exblodat budelie la barter. Aicia la Romania, mult cretin ! Zbierat, zguibat la sin, c___t be mine de frica ! Jefu, ma indorg acasa ! Asta romani nu are nevoie de terorism, face singur treaba. Hussein”

  Stim cum e traiul zilnic in tara asta, unde legile se fac pe genunchi si se aplica la fel, de organisme ale statului bolnave si corupte, ce nu stim e care ar fi scaparea din situatia asta. Este interesanta concluzia dvs finala, dar asocierea romanilor pentru a începe o vindecare este o utopie atunci cand categorii intregi beneficiaza de privilegii in dauna altora ce sunt bune doar de platit taxe, iar tot mai multi ce au prins si alte regimuri spun ca e preferabil traiul linistit si sigur din comunism nebuniei si fricii de acum. Nu pariati cantand prohodul rusilor pentru ca sunt formati intr-o alta cultura si daca n-au sucombat atunci cand s-a destramat URSS nu o vor face nici acum cand s-au consolidat preluand modelul de succes al chinezilor ce impleteste capitalismul cu totalitarismul. Capitalismul liberal pe care in mod original incercam sa-l implementam si-a dovedit limitele atunci cand vazandu-se castigator in lupta cu comunismul a ajuns ca in propriile tari sa-si consume clasele de mijloc ce erau baza acestei oranduiri, adancind pana la absurd discrepantele dintre bogati si saraci. O solutie la indemana ar fi cea adoptata de tarile nordice, adica o taxare progresiva de tip socialist adevarat care sa descurajeze crearea unor averi absurde, dublata de o independenta adevarata a justitiei, fara de care nu poti cladi o societate respectabila si unita. Din pacate socialistii nostri doar cu numele, proprietari de mari averi ascunse prin offshoruri, latifundiari si magnati imobiliari, sunt doar surogate ce nu vor fi in stare niciodata sa dea o simpla lege a chiriilor daramite sa-si taxeze veniturile si averile. Romania a avut din totdeauna in afara acidentului importat de la rusi al comunismului o societate de tip feudal, ca dovada ca a adoptat-o cu entuziasm imediat ce a scapat de comunism. Cred ca singura scapare a acestei biete tari este integrarea imediata si totala in structurile UE, adoptarea de urgenta a legilor UE si aderarea in cel mai scurt timp la moneda unica de bunavoie, pentru ca altfel la cum ne miscam cu imprumuturile o vom face silit asa cum o fac si grecii si bulgarii.

  Reply
  • Pesimist-realist

   De acord, mai puțin cu finalul. O aderare la moneda unică europeană ar fi sinonimă cu o creștere mascată a prețurilor (românul comersant nu este obișnuit cu zecimalele în prețuri, așa că dacă la conversia RON-Eur iese, să zicem, 2,30 eur, pe raft va apărea 3.00 Eur). Un economist hâtru a zis că moneda Euro va produce prea multe intreprinderi în Germania, prea multe case în Spania și prea mulți funcționari în Franța. Și-a cam avut dreptate. Monedă unică în țări cu productivități ale muncii diferite, nu prea merge decât după ce se ajunge și la o altfel de uniformizare decât cea birocratică. Așa că, înainte de a vedea soluția, să ne gândim dacă există soluție pe termen scurt și mediu. Eu zic că nu și că-n câteva luni vom fi aspirați într-un braț al uraganului care va face ridicole unele dintre constantele și reperele vieții noastre de acum.

   Reply
 15. aciduzzu

  Daca tot se scrie de plagiatori si plagiatorism, rog pe d-na Pipidi sa citeze lucrarea/articolul/carte/pagina web in care se afirma ca Gusa si Iliescu i-au poftit pe rusi la revolutie. Rugam nu cenzurati

  Reply
 16. Dravale

  Toată lumea e specialistă în tot ce mișcă.De la ”experți/profi de sănătate publică-vezi răzvan mircea cherecheș până la ali-na pipi-muuuuu,ne dăm toți cu părerea.Ei(”experții”) n-au nici o vină,trebuie să câștige un ban.De vină sunt mass-media care publică enormitățile lor.Dar deh! trebuie să mănânce și gura lor (a patronilor de jurnale) o pâine albă și cel mai simplu e să dai ”boborului” puțină pâine neagră și mult circ…

  Reply
 17. Tudor69

  Inca din epoca de aur in armata exista un cuib de invartiti, pe langa oamenii onesti care incercau sa isi faca datoria.
  Alcoolici, semianalfabeti gaseau, daca aveau spate, un loc caldut pana la pensie. Mai pe la instelati, tot felul de peschesuri si furaciuni ii faceau pe unii sa fie un fel de boieri rosii, cu sclavi la dispozitie (racanii) si cu produse moka (din ratiile militarilor sau din furniturile armatei).
  Poate cu profesionalizarea armatei situatia sa se mai fi schimbat, pe ici, pe colo, dar semnalele nu-s chiar pozitive. Studiile prin occident nu sant o garantie de promovare a talentelor, din cate vedem.
  Cel mai grav e ca impostura cu epoleti nu se mai teme de nimeni, nici macar ca pe vremea impuscatului, cand mai erau parti ale „organelor” care isi faceau cat de cat datoria, cand mai era frica de „biroul unu” si de „biroul doi”.

  Reply
 18. Liviu Mitrofan

  Doaman Profesoara! La exemplul sase, pe care nu l-ati mai continuat, trebuie intrebat transant poporul roman, apt combativ, cati raspund in cazul unei mobilizari, ca de voluntari, va spun eu, nici nu poate fi vorba. Care ar fi mesajul transmis de Presedinte si ce ar trebui sa contina, astfel incat „sa ma miste” si sa ma/ne determine sa raspundem chemarii. Eu am cautat, si nu gasesc, nici motivatia si nici ce cuvinte ar putea fi folosite incat sa retrezeasca in mine sentimentul patriotic.

  Reply
 19. Cornel Teodorescu

  D.na Pippidi, stim ca daca Romania era tara predominant catolica, eram cel putin la nivelul Ungariei. Baltim in mocirla ortodoxa care te invata sa traiesti in pozitia „ghiocel”. Romania este plina de imbecili. Ce pretentii sa avem de la clasa politica? – Eu, am terminat Politehnica ( inginerie chimica) si SNSPA ( Stiinte Politice ) in anii ’95 – ’97, cu garnitura de profesori pe care sigur o cunoasteti. Am iesit dupa atatia ani de scoala un analfabet functional. Am lucrat si la Camera Deputatilor. Am avut colegi care lucrau tot acolo, unul din ei fiind chiar Secretar General al CD. Tin minte ca l-am intrebat pe un coleg de ce face scoala( SNSPA ) si mi-a raspuns razand ca poate , dupa ce termina, o sa poata vinde secrete inamicului. Am ras amandoi dar eu unul, l-am crezut. A plecat din tara si a revenit dupa 10 ani, specializat in alt domeniu. V-as putea povesti multe si interesante intamplari care sprijina ceea ce sustineti demult : Romania este o tara esuata !

  Reply
 20. pawn

  cu fota la externe si chifu consilier la guvern, nu mai am nicio grija :) astia 2 warmongeri visau la razboi de acu 15 ani, misto.

  Reply
 21. Adi

  faptul ca luati pozitie in fata imposturii va onoreaza – cu atat mai mult cu cat: multi incearca sa minimalizeze problema.

  Reply
 22. Un cercetator

  Daca Ro pierde in 10 ani, 1,1 milioane de romani, in 200 de ani suntem o natiune pierduta, asa cum au fost si altele in istorie. Degeaba scriem, degeaba votam partide caci dupa alegeri, cei alesi in frunte cu presedintele, guvernul, parlamentul, primarii fac ce vor ei. Practic, nu am scapat de comunism, cu tot UE si NATO, ne au acceptat ca pozitie geografica si ca pot profita de toate resursele ce le avem, inclusiv forta de munca.

  Reply
 23. Mihai

  O țară întreagă a văzut la tv că generalul Ștefan Gușă A RESPINS orice ajutor sovietic. Dvs spuneți că Gușe (nume incorect) i-a chemat pe ruși.
  O micuță dovadă aveți, să știm și noi pe ce vă bazați?

  Reply
 24. Lucian

  ce club de fani Gusa pe aici plin de fazani care au crezut ca revolutia romana a fost aia de la televizor si nu s-au trezit dupa 30 de ani

  Reply
  • Jean

   Da, cam așa! Îmi aduc aminte cu o infinită greață că gealul Gușe / Gușă a părăsit paradisul terestru, în care s-a bucurat de măriri, în aceeași zi în care a trecut la Domnul marele Eugen Ionesco. Tov. ministru Adrian Năstase nu a trimis la funeralii la Paris nimic pentru că, cică, Ionesco n-ar fi fost cetățean român (ca os boieresc, Ionesco e în veac mai român decât nepotul nesimțit al unei chivuțe din Tărtășești, și nu numai de asta, ba chiar din mai multe și mai solide motive decât acesta!). La TVR1, în memoria gealului s-a perindat, pe fond negru, text cât să umple vreo 3 ecrane, iar în memoria nemuritorului s-a dat un anunț scurt ca la pierderea unei pisici în cartier.
   Cât despre meritele lui Ilici sau ale gealului în presupusa oprire a Armatei Roșii, bla-bla-bla-bla-blex. La Moscova se afla Gorbaciov („our man”, cum îi șoptea Reagan lui Maggie T.), iar vântul bătea de la Vest. Doar Iliescu și gașca lui de fanarioți roșii și anacronici îndreptau vitejește jeturile în contra vântului.

   Reply
 25. Dan Popovici

  Imi amintesc ca generalul Gusa a cerut ca rusii SA NU INTRE IN TARA – vezi video cu rapunsul la telefon, cand era impreuna cu generalul Vlad. De ce as crede un articol care incepe cu o minciuna?

  Reply
 26. din casa

  rata mortalitatii de covid are justificari mult mai ample decat o corelatie de kkt buna pt puilimea idiota. ca de exemplu lipsa cronica de medicamente anti covid. sau lipsa testarii in masa sau raportarile fff multe fake sau sistemele sanitare. cum dreaq tarile suprapopulate (india, pakistan, indonezia, malaezia, filipine, tailanda, bangladessh, aproape toata africa, s.a.) au o mortalitate mult mai scazuta? pai toate la un loc sar de 3 mld, la o mortalitate de 500/100 k, vorbim de 15 mil de morti. ATENTIE! tari slab vaccinate cu sisteme medicale mult sub cel romanesc. o fi tot ortodoxia devina?

  Reply
 27. ungureanu stefan

  Gata . Ai gasit dta cauza mortalitatii !! Credinta !!
  Dar faptul ca medicina noastra este atat de scumpa si oamenii se duc la medic doar cand ii bate moartea la usa , asta nu ti-a dat prin minte ? Faptul ca oamenii nostrii sunt mai bolnavi fata de celelalte populatii mai bogate…nici asta nu ti-a dat prin minte ? Cand pe om il loveste boala o duce pe picioare si abia in faza critica se prezinta la medic. S-ar duce mai devreme dar..moare de foame ca medicii ii ia toti banii si ii mai ia si actele pe casa !! Ajunge omul la spital si se loveste de marea durere in cur a medicilor pt suferinta oamenilor
  EEe !! Si in felul asta oamenii au sistemul imunitar mult prea slabit si se cam duc.
  Ai gasit dta cauza…credinta !! Vai de mintea dumitale !!

  Reply
 28. Arte

  Biserica ortodoxa este vinovata întrucât mai toți cei care ne-au condus după 1947 și sprijinitorii lor pana astăzi au fost creștini ortodocși convinși.

  Reply
 29. Adrian

  Nimic despre cuv ch cutie neagră în com ministerului. Nu mai insist că-n direct la TVR după ce se aflase de tragedii continuau cu (celel)alte subiecte. Asta nu-nseamnă încurajarea conspirațiilor(ex migul sabotat să facă prostii depistat in extremis, elicopter cu oameni care-ar fi evidențiat sau știut, poate ca Maluțan)?

  Dumnezeu să-i odihnească pe decedați

  Reply
 30. ??????

  & Așa educație ați avut , de i-ați făcut pe plagiatori generali, probabil pentru a fi în consens cu obiectul de activitate al funcției, pentru a fi mai eficienți. deci un sistem de educație ce urmărește eficiența chiar și la promovările din armată fiind avansați aceia ce ar putea plagia și pe câmpul de luptă, ?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *