Alina Mungiu-Pippidi

Băiatul care s-a agățat de avion

Mă tot gîndesc la băiatul afgan care s-a agățat de scara avionului și a căzut în gol – nu era vreun colaborator american de frunte, vreun turnător al poliției, vreun traducător de interogatorii, vreun magistrat sau vreun profitor, era un fotbalist junior. Juca fotbal, acest joc englezesc într-o țară care a reușit să alunge pe englezi demult – tînărul Churchill ne povestește în memoriile lui – era un adolescent.

Dar, adolescent fiind, visa la libertatea de a juca fotbal. Și oricît de trivială ar părea, e și aceasta o libertate fundamentală, amenințată de talibani, care găsesc orice joc frivol.

Englezii au avut multe păcate în Asia, începînd cu faptul că nu aveau ce căuta acolo mai mult decît să facă comerț. Dar au transmis nativilor cîteva pasiuni. Golful călare. Fotbalul. Cricketul. Și azi India strălucește la sporturile astea și zeci de mii de tineri emancipați de orice putere colonială se întîlnesc prin diverse campionate cu foștii colonizatori și joacă cu ei. Uneori cîștigă. Totdeauna se bucură. Că e doar un joc.

Toate astea dispar sub talibani. Talibanii sunt mortal de serioși. Se iau în serios, cu alte cuvinte, ca orice fundamentaliști. Nu poți juca jocuri europene, cred ei. Mai ales nu poți juca. Pentru că jocul real e onest, poți să cîștigi sau poți să pierzi. Și nu poți cîștiga sau pierde la cei din altă cultură, nu îți poți permite, ai fi anihilat. Duci războaie ca să te simți mai presus, și nu riști așa la joc, la fotbal, la crichet, la golf, să pierzi. Fără să tragi un foc de armă. Tot respectul față de tine însuți s-ar risipi, că în cultura macho trebuie să fii totdeauna călare pe cel mai slab, ești fie deasupra, fie dedesubt, totul e o trîntă neîncetată.

De asta băiatul în tricou roșu pierdea totul odată cu venirea talibanilor. Pierdea libertatea să se joace. Să fie egal și solidar cu alți jucători, nu inamicul lor mortal. Pierdea viitorul lui de sportiv în campionate internaționale, condamnate de fundamentaliști. Pierdea jocul, libertatea, viața.

De asta s-a agățat de scara avionului, și chiar cînd a căzut a pierdut mai puțin decît ar fi pierdut altfel.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

17 thoughts on “Băiatul care s-a agățat de avion

 1. Dumitru

  Cam melodramatic. Acum, mai la rece, eu chiar sunt bucuros ca au si fundamentalistii suniti statul lor. Asa, se va vedea de ce sunt in stare. E normal ca omenirea sa experimenteze (un corolar aici este ca niciodata nu am crezut in mitul „sfarsitului istoriei”). China experimenteaza paradisul maoist, Afganistanul paradisul taliban, poate vom avea si paradisul progresist in Olanda sau California (cu canabis, eutanasie, GPA si schimbare de sex pentru toti…). Totul e sa fim atenti sa nu finantam experimentele altora, pentru ca atunci rezultatul experimentului este fals.

  Reply
 2. DES

  Așa se întâmplă când le respecți talibanilor dreptul de a cultiva mac de opiu: cineva moare, într-un fel sau altul. Sau când cumperi petrol de la ISIS, dar dezavuezi practicile ISIS. Sau când ești funcționar ori comerciant ne-arab într-un cartier arăbesc din Paris ori Lyon: pleci sau poate mori.
  Alegerea e simplă: omori, violezi, furi ori privești cu atenție și îngrijorare.
  (Cât despre tânărul aristocrat Winston Churchill, fiți sigură că n-ar pune preț egal între viața nefericitului tânăr afgan și viața vreunui young fellow. În vremea tinereții lui, se practicau diverse metode eugeniste, s-au inventat lagărele de concentrare prin Africa de Sud, Imperiul Britanic tăia mâinile vracilor indieni ca să-i îndrepte pe barbari pe calea medicinei moderne, inventa țări precum Pakistanul etc. etc.)

  Reply
 3. Neo

  Eu n-aș face atâta caz de victimele panicii. Mă neliniștește însă definiția tot mai nebuloasă dată libertății pentru că talibani au fost, sunt și vor fi și printre noi. Talibanii libertății sunt la fel de primejdioși ca talibanii non libertății. Dar asta nu îngrijorează pe nimeni.

  Reply
 4. Laur22

  Pierdea cam ce pierdeau romanii care incercau sa treaca Dunarea inot.
  Shi cel mai adesea nu reuseau.
  Sau cam ce pierdeau shoi inca mai pierd mexicanii care incearca sa treaca desertul pe jos si la raman oasele in desert
  Sau shi mai „misto” cam ce pierd mexicanii care incearca sa treca innot Rio Grande
  https://www.insider.com/9-year-old-child-died-trying-enter-us-by-crossing-rio-grande

  PS Rio Grande a fost special amenjat pe partea USA ca sa nu potzi ieshi din ala sa nu ai de ce sa te agatzi shi sa te ineci shi toate efortirile agentziilor unamitare de a play don 200 in 200 m funii de salvare au fost distruse de border patroll police & ICE pentru a preveni imigratzia ilegala .
  Sunt emisiuni la 60 minutes care documenteaza aceasta atrocitate nu vorbesc din capul meu.

  Da cui ii pasa de mexicani nu asha ?
  Cam tot alora carora le pasa shi de cei 18 milioane de afgani care urmeaza sa crape de foame datorita actualei secete din Agnanistan ( conform estimarilor WFO )
  Daaa la pasa le pasa ….. la multzi oficilai din departamentul de stat nu asha ?

  Ca deh doar amabasadele de ocupatzie au dat bir cu fugitzii, UNICEF shi WFO au ramas locului incercand sa continue ajutorul umanitar.

  Catzi dintre acestia o sa platesca cu viatza acesta nebunie superba ramane de vazut.
  Eu zic sa pastram shi pentru acestia un moment de reculegere asha pre-emptiv.

  Reply
  • andrei

   Daca ai mai citi si putina istorie ai afla ca popoarele isi castiga libertatea si demnitatea cu arma in mana cu sacrificiu de sange. Daca arunci arma moderrna si puternica oferita gratis de american si te faci capra in fata unor barbari iesiti din pestera, poate meriti sa mori de foame. Nu mai cautati tot timpul responsabilitatea occidentalilor pentru orice populatie indolenta. Nu mai proclamati datoria noastra de a avea grija de toti dezmostenitii sortii. li s a oferit ajutor masiv si tot acolo s a ajuns.

   Reply
 5. para

  Inainte de retragerea americanilor un afgan de rand platea traficantilor 5-6000 de euro sa ajunga intr-o tara de la periferia Europei venind pe jos. Daca in haosul caderii Kabulului s-a putut pleca spre vest cu avioanele militare, fara riscurile medierii traficantilor, s-au ingramadit saracii de ei ca la promotiile la tigai de la Cora.. de aia mai toti „salvatii” din primul val erau baieti cu conditie fizica. E internetul plin de poze cu avioanele in care abia daca apare vre-o figura feminina. Faptul ca unele armate au incercat dupa aia sa incline balanta prin tot tot felul de smecherii spre un echilibru de gen sub presiunea opiniei publice ascunde drame nu mai putin pertinente ca alea ale celor mai vulnerabili tinuti departe de portile aeroportului de multimea tinerilor oportunisti. Ca dintre astia ca au mai crapat cate unii era statistic inevitabil avand in vedere foametea si calitatea educatiei din Afganistan. Probabil ca altfel, riscand drumul traficantilor ar fi fost mult mai rau… in plus, ca sa intre in aeroport si sa isi faca selfiuri de pe trenurile de aterizare ale avioanelor au calcat la randul lor pe cadavre… cel mai probabil fara sa intuiasca ce texte frumoase ar putea sa inspire vre-odata aventura lor in Europa. Astel de texte ar fi utile spre exemplu armati germane. care intre miile de afgani zburati abia daca a reusit sa strecoare cateva sute din cei 50 000 de fosti colaboratori.
  Ca foamea dezumanizeaza e deocamdata poezie in Afganistan, unde talibanii abia acum incep sa controleze fluxurile de bani dinspre Europa. Cum ar putea in conditiile astea ONU sa previna catastrofa descrisa de Laur e dincolo de ce pot intelege acum. Poate ca problemele sunt atat de mari acolo incat toata lumea cu apa calda in casa isi asuma tacit genocidul pashtunilor impotriva tuturor celorlalti, sa mai reduca din cei care mai devreme sau mai tarziu tot la portile Europei vor ajunge.
  Pacat… ca resursa umana, afganii reusesc sa se integreze si sa lucreze cu tragere de inima mult mai repede decat alti refugiati…. nu sunt foarte diferiti ca mentalitate de romanii gospodari aciuati prin vest, dar sunt mult mai cumpatati si mai asezati. Evident, fundamentalistii sunt o alta poveste.

  Reply
 6. Yorick

  Total de acord dar oare numai Talibanii și fundamentalismul lor islamism pot arătați cu degetul ? Ce sa spunem in lumea noastră occidentală când de dragul egalității competiția și deci ierarhia meritocrației e sugrumată. Numai deunăzi auzeam că în America cei superdotati la matematici nu mai beneficiază de programe speciale tocmai pentru a nu-i discrimina pe ceilalți mai puțin dotați. Sau cum mari universități deschid porțile larg „diversității” criteriul valorii ne mai prevalând. Exemple sunt nenumărate și memorabile printre care eliminarea unor figuri ilustre din amfiteatre pe motiv că sunt prea albi. Talibanii până la urmă sunt doar reversului aceleiași monede, a unei modernități bolnave.

  Reply
 7. Marinica

  Flacaul asta, care si-a riscat viata, e dintre cei care au aruncat armele si au fugit din calea talibanilor? Din fotografii putem vedea ca erau pline avioanele cu ei. Nu era mai bine daca isi riscau viata in lupta? Am toata simpatia si intelegerea pentru refugiatii care nu au avut nicio sansa, mai putin pentru cei care au avut toate sansele.

  Reply
 8. tamisa

  Moartea tanarului fotbalist este o tragedie, insa ea are, inevitabil, o conotatie si optiune individuala. Oricate vise ale tinerilor afghani, sub regim islamic imbecil si retrograd, se vor prabusi, multi dintre ei vor beneficia, in compensatie, de „mangaierea” religioasa a superioritatii lor ca „barbati” si stapani absoluti pe destinul familiilor lor, in general, si asupra femeilor din ograda lor, in special. Soarta milioanelor de femei afghane, care au apucat timp de 20 de ani sa guste din libertate si acces la educatie, va fi infinit mai tragica, atat ca scalvie individuala deja (re)progranmata de talibani, cat si ca membre ale unei societati primitive, in care ele urmeaza a fi reduse la statutul de mijloace de reproductie genetica, cu drepturi, in perioade de criza, foamete etc, chiar inferioare statutului animalelor domestice furnizoare de hrana!

  Reply
 9. intervulvae

  Doamna M-P, fundamentaliștii nu consideră toate jocurile frivole. Într-un stat cu o așa tentă se vor juca alte jocuri, mai puțin frivole. Ruleta rusească poate. Pe bune acum, dacă e musai să jucăm cu toții în campionatele de cricket, golf călare și fotbal, trebuie cumva și salariile sau oportunitățile de trai să fie din aceeași ligă. Așa că hai cu guvernul ăla mondial și ordinea liberală bazată pe reguli.

  Reply
 10. Costi

  O privire ascuțită, clara si terifianta asupra situației in fapt. Ma bucura ca nu numai eu am fost impresionat de soarta bietului băiat, jucător de fotbal in națională. N-am uitat ca in perioada lor de glorie gărzilor roșii ale lui Mao au tăiat degetele pianiștilor iar ca Irak i-au omorât in atentat pe antrenorul si jucătorii de tenis de câmp ai tarii, ca sa nu mai vorbim de ISIS care a executat tinerii care s-au uitat la TV la un meci de fotbal intertari.
  M-a surprins autoarea, caci altfel ultimele articole ce le-am citit acum ceva vreme scrise de ea mi-au lăsat un gust amar. Poate ca își revine, acum, ca Dragnea e istorie…

  Reply
 11. Laur22

  @andrei aia de au luptat cu arma in mana au fost ceilatzi .

  aia aia cu versiunea islamist acu 77 de fecioare a lui vom muri shi vom fi liberi.

  singurii disushi sa lupte n-au fost aia din gasca ta.

  cat despre legitimitatea oferita de arma moderna cauta shi tu pe youtube 313 nu zic da spui.

  Reply
 12. Munteanu

  Talibanii creshtini sunt la fel de rai ca cei musulmani. Yoko Ono s-a casatorit la Tokyo cu un American. Cu toate ca au avut impreuna o fiica pe Keyko casatoria s-a destramat. Americanul era creshtin iar Yoko nici nu vroia sa auda de asha ceva. Americanul a luat-o pe Keyko pe atunci in varsta de 2 ani in SUA ca sa-i faca educatzie religioasa similara cu cea care a ucis 1 000 de copii Canadieni shi multzi altzii prin SUA shi Australia. Yoko a venit in SUA ca sa-shi caute fiica dar nu a gasit-o. L-a gasit in schimb pe John Lennon cu care s-a casatorit. Cum amandoi erau atei casatoria mergea bine shi s-a nascut fiul lor Shean. John Lennon a fost assasinat de un fanatic creshtin pentru ca a indraznit sa-shi imagineze o lume fara religie. Innainte shi dupa crima multzi altzi creshtini fanatici au distrus in public discul cu melodia „Imagine” scrisa de Lennon. Tarziu dupa moartea lui Lennon Yoko a gasit-o pe Keyko. Facea parte dintr-o secta creshtina extremista care indemna credincioshii sa se sin-ucida caci doar asha pot ajunge in rai. Multzi dintre ei chiar s-au sin-ucis. Keyko a refuzat sa se sin-ucida, a fugit din secta shi a gasit-o pe mama ei care o cauta de mult iar acum Yoko, Keyko shi Shean sunt atei shi fericitzi.

  Reply
 13. Dan Plesoianu

  1) Jocul de „golf calare” se cheama „Polo”.
  2) Care o fi punctul de vedere taliban asupra sportului national, sahul?!

  Reply
 14. para

  Tocmai am citit ca americanii se lamenteaza ca dupa ce au incercat sa ii extermine timp de 20 de ani, brusc au avut incredere in talibani cand si-au facut planurile de retragere din Kabul.De aia ar fi cazut pustiul ala din avion.
  In ultima instanta, asta arata cat de imbecili sunt aliatii americanilor ca accepta asemenea … U.E. Pustiul din articol e un simbol antieuropean (sau pro-revolutie in UE… ceea ce ar face ca drama Afganistanului sa para desene animate).

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *