Mihai Goțiu

Proiectanții barajului iazului de decantare din Canada, rupt în această săptămână, au lucrat și pentru Gabriel Resources pentru barajul vizat la Roșia Montană!

Knight Piésold Limited este una dintre companiile care au proiectat barajului minei de aur și cuprru de la Muntele Polley din Canada (vezi aici), care s-a prăbușit în această săptămână, cauzând un dezastru ale cărui consecințe nu sunt încă stabilite. Tot Knight Piésold Limited a oferit consultanță și pentru Gabriel Resources (vezi aici) pentru proiectarea barajului de la Valea Cornei, din Roșia Montană, care ar urma să fie construit dacă proiectul minier de exploatare a aurului cu cianuri ar începe.

VEZI AICI înregistrări VIDEO cu dezastrul produs în această săptămână de ruperea barajului iazului de decantare de la o mină de aur și cupru din Canada

”Analiza superficiala a conditiilor de mediu sau a stabilitatii amplasamentelor iazurilor de decantare de catre companiile miniere si atitudinea complice a autoritatilor de mediu creaza, in cele mai multe cazuri, premisele producerii unor astfel de catastrofe. Proiectantul iazului de decantare al minei Mount Polley este firma de consultata Knight Piésold, aceeasi care a realizat studiile care au condus la decizia de a nu impermeabiliza decantorul de pe Valea Cornei. Iazul minei propuse la Rosia Montana ar fi situat la doar 2 km in amonte de orasul Abrud. Cercetarile realizate de Knight Piésold pentru amplasarea iazului de decantare si studiile metereologice in zona indica faptul ca ”suprainaltarea peretilor, precum si straturile sedimentare cretacee sunt foarte impermeabile. Acest lucru exclude nevoia amplasarii unei membrane pe fundul iazului””, se arată într-un comunicat al Campaniei Salvați Roșia Montană.

”Dezastrul ecologic din Canada este departe de a fi un caz singular, fiind doar cel mai recent dintr-o lista foarte lunga de accidente miniere cauzate de brese in peretii sau barajele iazurilor de decantare. Doua dintre acestea s-au produs in Romania, la Certej (1971) unde au murit 89 de oameni si Baia Mare (2000). Sterilul de la mina canadiana, suficient pentru a umple 4.000 de bazine olimpice de inot, ameninta in continuare orasele Quesnel si Likely, ducand la interzicerea consumului de apa si declararea starii de urgenta in districtul regional Cariboo.

Autoritatile analizeaza in prezent cauzele cedarii barajului, un purtator de cuvant al Ministerului Mediului canadian declarand ca au fost date, doar in luna mai, cinci avertismente operatorului minier pentru depasirea nivelului permis al apelor uzate in iazul de decantare 4. Mai mult, liderul populatiei indigene (First Nations), Bev Sellers, a declarat ca semnalele lor privind siguranta iazului au fost continuu ignorate5.

Acesta este adevarul gol-golut despre mineritul modern. Genereaza catastrofe ce nu pot fi sub nici o forma justificabile sau scuzabile. In faza de proiect, minele sunt prezentate ca fiind infailibile. Promotorii proiectelor de minerit prezinta cu emfaza ca folosec cele mai noi tehnologii, ce aparent nu dau greş. Este si cazul RMGC care sustine ca <<barajul prevazut in proiectul Rosia Montana a fost evaluat in detaliu sub aspectul riscurilor, iar expertii, atat romani cat si internationali, au confirmat ca este de 100 de ori mai sigur decat barajele iazurilor de decantare existente in lume>>, Odata acidentele insa produse, companiile dau faliment si ramane in sarcina statului sa remedieze prejudiciul produs. Acelasi scenariu s-a intamplat si la Baia Mare in 2000, a declarat Tudor Bradatan, reprezentant al retelei Mining Watch Romania.

Am urmarit declaratiile liderului populatiilor indigene si preocuparea oamenilor din orasul Likely care incearca sa inteleaga ce li s-a intamplat. Producerea unor astfel de catastrofe sunt intotdeauna dureroase, iar consecintele cele mai greu de suportat revin comunitatilor locale. In aceste clipe suntem alaturi de populatiile indigene locale si de locuitorii regiunii British Columbia, a declarat Eugen David, presedintele Alburnus Maior.”

VEZI AICI înregistrări VIDEO cu dezastrul produs în această săptămână de ruperea barajului iazului de decantare de la o mină de aur și cupru din Canada

polley mine dezastru 3


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *